Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Castile

doktorat

Polecane posty

Gość 0804
do kuczis: Jestem absolwentką WSH :) Jak wyglądają tu studia doktoranckie? Jak je rozpocząć, od czego zacząć? Mój promotor wspomniał, że powinnam dalej ciągnąc temat z mgr., zostac na studiacha doktoranckich...Kłopot z tym, że zrobił to na obronie - czym właściwie mocno mnie zaszokował, bo sądziłam, że na uczelni zostają ludzie, którzy przez całe studia mozno pracowali i dali się poznac od najlepszej strony :o. No idowiedziałam sie, że studia sa płatne, ale o tym, by można było w tym czasie pracowac na uczelni - cisza. Jak to jest w Pułtusku? Pozdrawiam:)

kuczis>>> patrzac po tym kątem, to masz rację. Fajna przygoda, ale kiedy patrzę na znajomych z doktoratami, którym nie udało się znaleźć pracy, bo doktorat był im kulą u nogi, to już trochę inaczej wygląda... Gdybym nie dostała jednak, tej mojej obiecanej pracy (znów tfu, tfu..), też nie bedę żałować, ale ktoś, kto wiąże z doktoratem duże nadzieje na poprawę swojej sytuacji zawodowej itp, może być rozczarowany.

słowko---> NIe zrozumialam Twojego wywodu... Uwazasz, ze klamie, bo powiedzialam dlaczego robie doktorat dopiero jak zapytalas/es?? Coz... byl juz raz o tym topik i tam napisalam... Poza tym na tym polega dyskusja - jedna osoba zadaje pytanie, druga odpowida (w wielkim uproszczeniu) I nie napisalam, ze ropbie to dla wiedzy... Moze zacytujesz...?

Witam, w 2008r. mam obrone pracy magisterskiej (mam nadzieję, że wszytko pójdzie dobrze).Chciałabym zrobic dokorat, ale nie stac mnie na studia doktoranckie. Nie pracuję zawodowo, nie mam też wybranego promotora, nie wiem czy musi on byc specjalista w mojej dziedzinie.Ja studiuje resocjalizację, a prace magisterska pisze o przemocy w publikacjach prasowych. Mój obecny promotor jest specjalista od mediów/animacji.Czy mogłabym byc pod jego pieczą robiąc doktorat?Bedę wdzięczna za informację

Gość Viera Viera
Droga Castile moj m wlasnie zapisal sie na studia doktoranckie... sama sie boje ...., nie wiem czy to mu az tak potrzebne....ale dzieki niemu moze byc predzej awansowany i znalezc lepsza prace jak juz przejdzie do cywila. kurcze, sama sie zastanawiam... namowilam go do tego (sam tez chcial) a teraz mam watpy. ale rozowoj to nie strata czasu, nigdy

Gość Exante
Doktorat nie otwiera z automatu drzwi do wysoko płatnej pracy. Podejście pracodawców do kandydatów legitymujących się stopniem doktora jest różne i zależy od branży. Jeżeli pracujecie i widzicie, że doktorat może wam pomóc - to warto zdecydować się na ten krok. Jeżeli nie pracujecie i wychodzicie z założenia, że po doktoracie na pewno znajdziecie pracę, bo parzcież jesteście już kimś więcej niż magister, to wyprowadzam was z błędu. Wasze szanse na zmianę pracy na lepszą po doktoracie zwiększają się wyłącznie, gdy posiadacie doświadczenie. Pracodawcy nie zatrudniają raczej osób przed 30- tką, po doktoracie i bez doświadczenia. Brutalne, ale prawdziwe. Wszystko zależny od tego po co ten doktorat robicie. Jeżeli dla pracy na uczelni, to warto (ale liczba wakatów nie jest oszołamiająca i możecie pracy na uczelni nigdy nie dostać). Jeżeli prowadzicie własny biznes i doktorat potwierdza wasze kwalifikacje - warto. Sytuacji jak widzicie jest wiele. Mianownik jest jeden: trzeba wiedzieć po co doktorat się robi i gdzie się widzimy po tym doktoracie oraz jakie są szanse, że się tam znajdziemy. Inna sprawa, to ocena własnych predyspozycji do pracy naukowej, a jest nią uczestnictwo w studiach doktoranckich i przygotowanie pracy doktorskiej (również z wolnej stopy). Trzeba wiedzieć jak poprawnie napisać doktorat. Wiedzę tę pozyskuje się częściowo na studiach doktoranckich, poprzez samodokształcanie, czy w trakcie bywania w środowisku akademickim (np. kongresy, konferencje, sympozja etc.) O wielu kwestiach w środowisku się nie mówi. Stąd źródłem wiedzy na temat doktoratu może być konferencja szkoleniowa dla doktorantów „Przygotowanie rozprawy doktorskiej. Aspekty teoretyczno-empiryczne”. Szkolenie podzielono na dwie części: wykładową (opartą na case analysis) i warsztatową (trening kreatywny pisania pracy doktorskiej). Na warsztatach będą omawiane również kluczowe przyczyny niepowodzenia lub opóźnienia przygotowania rozprawy doktorskiej oraz „kwestie okołodoktoratorowe” na przykład takie jak poruszone w powyższych wpisach. Program i szczegóły na: exante.com.pl/konferencje-dla-doktorantow/