Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca-ważne

czy dekalog ma racje bytu w dzisiejszym świecie...

Polecane posty

Gość pytająca-ważne

w sensie czy jest opłacalny. mam prośbe jakie pytanie w tym kontekscie zadalibyscie przedstawicielowi: Kościoła, biznesu, nauki. prosze o pomoc

Gość nigdy nie byl
OPLACALNY w ludzkim tego slowa rozumieniu to chyba jasne.

Gość pytająca-ważne
i co z tymi pytaniami???

Gość oplaca sie o tyle
ze ma sie spokoj sumienia dla niewierzacego 2 pierwsze punkty odpadaja

Gość jako niewierzaca
stosuje dekalog,zeby nie krzywdzic innego czlowieka - te prawdy sa dla mnie oczywiste

Gość jak widać na forum
rok szkolny w pełni rozkwitu co roku te seme wypracowania mają czy jak?💤

Gość źle
chyba sformułowałaś pytanie. Opłacalne tzn. czy może przynieść zysk, czy można na nim zarobić. Myślę, że nie o to Ci chodziło.

Gość taki se gość
Moim zdaniem dekalog ma wartość tym większą im mniej ludzi w niego wierzy i przestrzega go

Gość pytanka...............
1.Ile poświęcilbyś , by zarobić na prawdę duże pieniądze? Smierć innego człowieka? Zdrada? 2. Czy oszustwa podatkowe uważasz za niezgodne z Dekalogiem? 3. Czy oddanie starych, chorych rodzicow do domu opieki - tłumacząc brakiem czasu i pracą - jest wykroczeniem przeciwko IV przykazaniu? 4.Czy testy medyczne na embrionach ludzkich nie są moralnie dwuznaczne? Na razie tyle, może coś dopiszę.

Gość taki sobie gość
1 Zrobiłbym dużo, ale tylko w odniesieniu do siebie nikomu obok starałbym się nie zrobić krzywdy, bo kasa jest tak cenna jak dużo radości może przysporzyć 2 Ogólnie takie oszustwo jest niezgodne z dekalogiem tylko teraz pozostaje się zastanowić czy pieniądze, które wpłacam do budżetu są dobrze rozdysponowane i służą naszemu państwu, czego akurat w Polsce nie widać, bo politycy podnosząc podatki na wszystko i dodając jeszcze nowe podatki niszczą nasze państwo, więc w takim wypadku byłbym jednak za złamaniem prawa podatkowego 3 To zależy, jeśli nie ma innego wyjścia to nie, lecz jeśli ma się możliwości to jest oczywiste, że tak 4 Myślę, że nie, bo nauka powinna iść do przodu byle pomagała innym a o embrionie jako zarodku można mówić tylko wtedy, gdy jest w ciele matki.

Gość dziękuje
bardzo za wasze wypowiedzi. pozdrawiam