Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dowiedziałam sie

Czy jedzenie chleba jest niezdrowe ??

Polecane posty

Gość dowiedziałam sie

czegos takiego ostatnio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no co Ty.
chleb razowy jest bardzo zdrowy,jedynie chleb bialy jest poprostu bezwartosciowy,ale zeby od razu niezdrowy????bujdy jakies

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hmmmm......wiesz...
zalezy jakiego chleba,,,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedziałam sie
podobno mąka z chleba białego zalega w jelitach co z perpektywy lat moze wywołać w organiźmie dużo niekorzystnych zmian

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potencjalna idiotka.
Obecnie piekarnie bardzo konkurują ze sobą. Najłatwiej konkurować ceną - a więc kupują gorsze maki (tańszy surowiec) zamiast drożdży i zakwasu walą do maki tony chemii bo wtedy kazdy chleb nawet ten z fatalnej maki doskonale wyrasta i rumieni się i ma chrupiacą skórkę. Praktycznie w duzym handlu nie ma już chleba bez chemicznych polepszaczy. Mój znajomy onkolog miał kiedyś pacjenta piekarza - ten opowiadał mu co dodaje się do wypieków - wystarczy by wytłumaczyć sobie wzrost zachorowalnosci na raka jelita grubego, dwunastnicy czy wątroby. Co zatem pozostaje? Piec chleb samemu - z dobrej zdrowej maki np orkiszowej, na bazie drozdzy, mozna dodać otreby, zapomiany kminek lub czarnuszkę - piekę taki chleb, rewelacja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ive
podaj przepis ,jak możesz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potencjalna idiotka.
Nie chce mi się pisać więc Ci wkleję przepis z netu - ja robię podobnie, tyle że nie dodaję sezamu tylko kminek :) Chleb orkiszowy Porcja na dwa duże bochenki 1.5 kg mąki z orkiszu 1,2 litra letniej wody 30 g świeżych drożdzy 20g soli (najlepiej morskiej 2 łyzki oleju slonecznikowego lub oliwy 2 łyżki ziarna sezamowego do posypania (niekoniecznie) 2 podlużne formy lekko wysmarowane tluszczem. Wsypać mąkę do dużej miski i zrobić na środku wgłębienie. do małej miski wkruszyć świeże drożdze i rozprowadzić połową odmierzonej letniej wody, tak by nie było grudek. W reszcie wody rozpuścić sol, następnie wlać olej i dokładnie wymieszać. Rozprowadzone drożdze wlać do wgłębienia w mące i z grubsza wymieszać. Wlać osoloną wodę z olejem i energicznie miesić ręką przez 5 minut. Z początku ciasto będzie bardzo luże i lepkie,ale w miarę wyrabiania zmieni konsystencję i bedzie czysto odchodzić od scianek miski. Podzielić ciasto na pół i włożyć do dwóch form;powinno wypełnić połowę każdej formy. Wygładzić powierzchnię wilgotnym pędzelkiem, delikatnie dociskając, tak by ciasto wypełniało rogi foremki. można posypać powierzchnię ziarnem sezamowym. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w umiarkowanie ciepłym pomieszczeniu na 35 - 45 minut aż ciasto dojdzie prawie do gornej krawędzi formy. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C. Piec 45 - 50 minut, aż chleb będzie gotowy, co należy sprawdzić, opukując go od spodu- powinien wydawać gluchy odgłos. bochenki mają dość płaski wierzch. Mąka z orkiszu Wspomniana już w nowym testamencie, przez wieki uprawiany w całej Europie. Orkisz należy do tej samej grupy co pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną jego ziarno zawiera więcej bialek, witamin i skladnikow mineralnych. Upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się jest po prostu lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co widze
"podobno mąka z chleba białego zalega w jelitach co z perpektywy lat moze wywołać w organiźmie dużo niekorzystnych zmian" mąka chleba bialego to glownie skrobia, i troche bialka, sladowe ilosci innych skladnikow, nie wiem, kto ci takich bzdur naopowiadal :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co widze
gorzej faktycznie z tymi sztucznymi polepszaczami, tu sie zgodze - dodaje sie rozne spulchniacze, srodki teksturotworcze itd.. zdrowe to nie jest, ale na obrone piekarni chce dodac, ze to nie tylko kwestia konkurencji jako takiej - ostatnio w Polsce mamy baardzo kiepska mąkę, bo duzo leje w lecie i wyrasta nam kiepskie zboze, praktycznie nie da sie wyprodukowac dobrej mąki na bazie wylacznie krajowych surowcow :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedziałam sie
przeczytałam to w książce ale nie pamiętam juz autora

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co widze
w takim razie nie byl to zbyt kompetentny czlowiek, nie nalezy ufac kazdemu autorowi, ktory posle ksiazke do druku, dla zysku ludzie czasem straszne glupoty publikuja.. w samej mące jako takiej nic niezdrowego nie ma, to sa normalne skladniki pozywienia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość potencjalna idiotka.
Pierwszy raz w życiu będąc na Zachodzie zachwycałam się wszystkim, przy polskiej komunistycznej szarzyźnie, wszsystko tam było super - z wyjatkiem chleba. Nasza polska bułka biła na głowę słynną bułkę paryską a chleb niemiecki nie dorastał do piet polskiemu bochenkowi. Minęło 15 lat i na szczęście jest tak jak w Paryzu - niestety rówież z chlebem i bułkami. Współczesny chleb na drugi dzień nadaje się do śmietnika, bułka jest napompowana powietrzem niczym pumeks, całe pieczywo smakuje jak pokarm dla kosmonautów i do tego pozbawionych poczucia fizycznego smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chleb z pszenicy to trutka.przerzucilam sie wlasnie na orkiszowy, bo wafli ryzowych i wasy nienawidze.i co najlepsze-od razu kiedy przestaje jesc pszenice waga zaczyna spadac.nie zmieniam nic w jadlospisie, jem malo i zdrowo mowy nie ma o tlustych rzeczach a ciagle nadwage.odsyawiam pszenice i chudne.wiec nikt mi nie wmowi ze pszenica jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam pytanie. skad wy bierzecie ta mąke orkiszowa? mozna ja normalnie kupic w markecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia we wrocku jest akurat najlepszy na moim osiedlu i z najwiekszym asortymentem.w markecie i tak nie poleacalabym bo produkowana na masowa skale jest \"polepszana\" zwykla pszenica-jak kupujesz musi byc ciemna, nie bialawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość june
Absinthe, moglabys powiedzies gdzie jest dobry sklep ze zdrowa zywnoscia we Wroclawiu? Znam dwa kolo Rynku, ale nie jestem pewna czy maja make orkiszowa. Dzieki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość n i e d o w i a r e k
a skąd wiadomo że w tak zwanym „sklepie ze zdrową żywnością” na 100% można kupić zdrową żywność? Jaką macie gwarancję, że ta żywność jest taka zdrowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pszenica wlasnie jest niezdrowa niestety nie mam czasu sie wglebiac w to teraz, np. dziala niekorzystnie na uklad pokarmowy.co do tego czy w sklepie sa zdrowe rzeczy-wieksza szansa niz w supermarkacie.po2maja pelno pysznosci ktorych nigdzie nie ma.sklepy we wrocku-hala strzegomska ale maja maly wybor. d.h.gaj- na gaju ogromny wybor pyszne rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja jadam biale pieczywo i nie
tyję:-PNie lubię zbytnio ciemnego,nie mam klopotów z utrzymaniem prawidlowej wagi:-)Myślę,że wzystko możn jeść ale z UMIAREM!Nawet białe pieczywo;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×