Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze_ o_ pomoc

PROSZĘ O POMOC KOBIETKI KTÓRE UŻYWAJĄ TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE!

Polecane posty

Gość prosze_ o_ pomoc

Czesc dziewczyny! Mam 20 latek i niedługo ile do ginekologa aby mi zapisał 1 tabletki anty. Oprócz tego musze dodac ze mam koszmarnie tłustą skóre i przetłuszczające się włosy. Zalezy mi tez na leku w miarę tanim. Czytałam tu na forum, że wszystkim moim potrzebom słuzyłaby Diane 35. jednak wiele dziewczyn pisze, że to lek starej generacji ze zbyt dużą dawką hormonów. Mam zatem pytanie- jakie tabletki antykoncepcyjne dosc tanie mają równiez działanie poprawiąjące stan cery itd. ?? Czy te tabletki zaczyna się brac z 1 dniem okresu?? I ile dni po zakonczeniu ;lista' robi się przerwy? Czy kupuje sie te tabletki po 1 listku czy mozna wiecej? Prosze niech mi ktos doradzi i pomoze. 🌻

Gość prosze_ o_ pomoc
czy nikt mi nic nie poradzi?? :(

Gość czy ja wiem czy diana
ma aż tyle hormonów? Mi pomogła na cerę i włosy się mniej prztłuszczały. Pierwszą tabletkę bierzesz w pierwszy dzień okresu, bierzesz je 21 dni, po ostatniej z listka robisz siedmidniową przerwę. Okres powinien się pojawić w 3-4 czasami 5 dniu przerwy. Np. jak weźmiesz pierwszą tabletkę w sobotę, to skończysz opakowanie w piątek i masz siedem dni przerwy od piątku do piątku i w sobotę bierzesz pierwszą tabletkę z kolejnego opakowania. Diane można kupić pojedyńczo lub po trzy listki w pudełku, wtedy wychodzi trochę taniej.

Gość roo
ja sama bralam diane i uwazam,ze z twoimi problemami to dobre rozwiazanie. mialam bardzo rozregulowany organizm przez stres i nieciekawe przezycia , ale to niewazne; problemy z okresem i cera. bralam diane przez pol roku, moj lekarz powiedzial,ze raczej dluzej niz 6 mcy nie powinno sie jej brac. po okolo 2-3 mcach mialam juz efekty-poprawiona cera, duzo mniejsze prztluszczanie i tradzik. caly czas czulam sie dobrze, nie przytylam, jedyne co mi uroslo to bius, ale z tego sie akurat cieszylam :) po tych 6mcach dostalam nowe tabletki anty z duzo mniejsza dawka hormonow ,zeby organizm sie znowu nie rozregulowal. i tyle.

Gość czy ja wiem czy diana
Ja brałam Dianę najpierw 5 miesięcy, potem brałam Cilest i znowu Diane 7 miesięcy. Potem brałam Jeanine i też były dobre na cerę. Teraz już nic nie biorę i pryszczy jako takich nie mam, czasami tylko coś wyskoczy. Natomiast zauważyłam, że cera mi się bardziej przetłuszcza i włosy również, czego przy stosowaniu tabletek nie miałam.

Gość prosze_ o_ pomoc
Roo a po skonczeniu jej brania nie wrócił Ci trądzik ze zdwojoną cerą??

Gość prosze_ o_ pomoc
miało być 'ze zdwojoną siłą' :D:D:D Więc uwazacie że powinnam sie zdecydować na diane? mam jeszcze pytanie- wezme 1 tabletkę w 1 dzien okresu, bede je brac przez kolejne 21 dni, potem mam zrobic 7 dni przerwy i w tym czasie ma wystapic miesiączka tak? A jesli nie wystapi? Albo wystapi np. 6 dnia przerwy? Kiedy mam zacząć drugi listek????

Kolejna tabletke zawsze bierzesz tego samego dnia co poprzednia.Wiec jesli zaczelas np.we wtorek to kolejna tez wezmiesz we wtorek.Nawet jesli krwawienie wystapi pozno. Ja osobiscie biore Diane i narazie nic mi nie jest. Ale juz Ci to chyba pisalam na ANTYKONCEPCJI tip;]

ja biore DIana od 20 dni i przez cały czas mam krwawienia, ale lekkie. Ciekawe czy jak bedzie ta przerwa to tez bede miła lekkie krwawienie czy mocniejsze czy w ogole. ALe dziwnie jest mieć okres od 20 dni...

No to ja chyba moge powitac w klubie dostalam okresu 11 i ciagle go mam a on od 3 dni jest na tym samym poziomie.Niezbyt obfity ale tez nie jakis bardzo skapy musze nosic podpaske.Yh a mama nie wie ze uzywam antykoncepcji bo by mnie zabila no i jak tu sie z tym ukryc gdy zuzycie podpasek i wkladek bedzie ogromne??;p

Gość prosze_ o_ pomoc
To ile masz lat Rosel??? Kurcze nadal nie jarze kiedy brac nastepną tableke :(

18. Zawsze bierzesz tego samego dnia. Np.Dostajesz okresu jutro WTOREK bierzesz pierwsza tabletke.Przez kolejne dni zazywasz cale opakowanie zawsze o tej samej porze.Koncza Ci sie tabletki ROBISZ PRZERWE i znow we WTOREK po tygodniowej przerwie BIERZESZ tabletke z nowego listka;] Jeszcze cos nie jasne??To smialo pytaj:]

najlepiej będzie jak o wszystko zapytasz ginekologa... nigdy nie brałam diane ale slyszałam o niej same złe opinie- podobno zawiera tzw. bombę hormonalną... sama biorę microgynon i jestem bardzo zadowolona... radzę ci- zapisz wszystkie swoje wątpliwości, pytania na kartce i idź z nią do lekarza- powinien udzielić ci fachowych wyjaśnień... a poza tym, to lekarz powinien zdecydować jakie pigułki ci wypisać, bo przecież każda z nas ma inny orgaznim i to co pasuje mnie, wcale nie musi pasować tobie... pozdrawiam!

Gość prosze_ o_ pomoc
ach juz kapuję :D Dzięki 🌻 Rosel a Ty diane bierzesz?? Dlaczego niechcesz powiedziec mamie, przeciez jestes pełnoletnia??? mam jeszcze pytanko- czy ginekolog kazał Ci zrobic badania krwi i jakie dokladnie??

ale tu niektórzy głupoty piszą że Diana zawiera dużo więcej hormonów.. Dokładnie 0,02 więcej. Rzeczywiście ogromna bomba w porównaniu z innymi.

Gość prosze_ o_ pomoc
rryfka no to uspokoiłas mnie z tą ilością hormonów! :) Mam jeszcze pytanie- czy jak poszłyście do ginekologa po tabletki to badał Was? I jakie zlecił badania? Bo wiem ze krwi ale dokladnie jakie?? Prosze napiszcie :)

ja byłam u dermatologa i mu powiedziałam że może mi Diane oprócz antybiotyków przepisze na trądzik. No i mi od razu przepisał i powiedział ze Diana jest dobra bo jego dzieci jej używały i teraz nie mają żadnych problemów a on się dowiadywał u dobrych ginekologów o te tabletki. Więc ja żadnych badań nie robiłam.Ale chyba wezmę skierowanie na wizycie kontrolnej u dermatologa. Gdyby nie trądzik nigdy bym nie brała tabletek anty. Bo mama by mi nie pozwoliła, a poza tym seksu nie uprawiam bo czekam na męża :] Pozdr

hmmm rrryfkal szanuje Twój wybór!!:) ale napisz dlaczego mama miałaby Cię niby zabic??w koncu to Twoj organizm.ja zaczelam brac anty w wieku 16 lat(ze wzgl.na cere oraz seks)i co najlepsze mama sama mi to zaproponowała!teraz mam 20 lat i juz nie wyobrazam sobie innego zabezpieczenia gdyz mam stałego chłopaka i mieszkamy razem.ja diane nadal stosuje oczywiscie leczniczo gdyz boje sie powrotu pryszczyyyyyyyyyyyyy................brałam tez microgynon kiedyś.

Jestem spowrotem. mamie nie powiem bo niestety moja rodzina do bardzo liberalnych pod wzgledem seksualnym nie nalezy. Biore dopiero 1 opakowanie wiec trudno stwierdzic cos na temat tradziku:( No ale zobaczymy dalej;]

Gość prosze_ o_ pomoc
Przekonujecie mnie do diane :) Ale mam jeszcze pytanie- czy zna ktos podone w cenie tabletki o działaniu nie tylko anty ale tez na pryszcze i tłustą cere+ włosy???

Gość prosze_ o_ pomoc
Dziewczyny o której godzinie bierzecie swoje anty???

ja sie dlugo zastanawialam ale w koncu po rozwazeniu wszystkich za i przeciw biore o 22. A za Diane place troszke ponad 9zl.

ja biore o 21 bo to najlepsza pora bo przewaznie juz jestem wtedy w domku,a w ciagu dnia mozna zapomniec jak ktos ma duzo zajec...:) pzdr

Ja biore o 22h. Dzis ostatnia tabletke z 1 opakowania. A ja chodze do kościoła i moja rodzina jest wierząca. Więc żadnego seksu przed ślubem i stosowanie tab. przy seksie to jakby zabijanie dzieci, bo przy każdym stosunku można być zapłodnionym. Ja sama nie wiem co o tym myśleć. Ale przyznam że żadnego z moich chłopaków aż tak nie kochałam, żeby im oddać siebie. Ale jak spotkam to kto wie... Narazie to chce się tych krost pozbyć! BUZIAKI DZIEWCZYNY!!!!!

Gość prosze_ o_ pomoc
Ach no to widzę ze o poznej porze sie bierze - dzieki ze napisałyscie :) Rrryfka ja tez kiedys tak uwazałam ale zmieniło sie gdy poznałam mojego obecnego chłopaka :):):):):) Na prawde po pewnym czasie doszło do mnie co czuje, czego pragnę i ze jestem dojrzała i gotowa! Tez jestem katoliczką ale niektóre zakazy uwazam ze są niedobre, bo w tych sprawach równiez trzeba sie dopasować!!!

Ja mam to samo dziewczyny.Tez chcialam czekac do slubu ale z moim obecnym facetem jestesmy ponad rok razem i to naprawde przemyslana decyzja.Chociaz jeszcze niespelniona bo pierwszy raz planujemy na ten weekend... boje sie troszke ale wiem ze go kocham i chce z nim byc do konca zycia. Co nie zmienia faktu ze drecza mnie czasem szczegolnie w nd na mszy swietej wyrzuty sumienia:(

Gość hmmmmmmmmmmmmm
dziewczyny mam jeszcze takie pytanie- jesli ginekolog przepisze mi diane na 1 miesiąc to czy po tym miesiącu ja musze znowu do niego isc po recepte??????? i tak w kółko???

powiedz mu żeby CI przepisał kilka opakowań!! Wydaje mi się że on chciał po prostu sprawdzić jak na ciebie zadziała DIANA i to skontrolować po miesiącu. Jeżeli wszystko bedzie dobrze to na pewno CI przepisze kilka listków.

A jeżeli chodzi o seks to może jak rzeczywiście się zakocham i będę gotowa na to intymne przeżycie to pewnie też się zdecyduję. Ale myśle, że jeśli chłopak będzie mnie kochał i powiem mu że chce poczekać do ślubu to on to uszanuje ( jeśli rzeczywiście mnie będzie kochał!). Rosel MAm nadzieję, że wszystko będzie dobrze i pięknie! I że nie będziesz nigdy żałować swojej decyzji! BUUUZIAKI!!!