Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TA ONA

co na kolacje dla przyszlych TESCIÓW????????????????

Polecane posty

Witam wszystkie forumowiczki :) Poszukuje ciekawych przepisów na baardzo ważną kolację na której będą moi przyszli teściowie :) bardzo prosze o pomoc, czy znacie jakies fajne zestawy dań na taką okazję?? Ps. myslalam nadziewanych udkach kurczaka ale nie mam przepisu, jesli ktoraś z was zna prosze o taki przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może by tak
arszenik..... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aa dodam, że teściowa świetnie gotuje i szukam czegos czym ich zaskocze :)... .. acha, o arszeniku jeszcze nie mysle, to wyjdzie w \"praniu\" :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A MOŻE COŚ NIETYPOWEGO?ZAPIEKANKA NP? pieczarki - obrać,umyć,pokroić,poddusić z cebulką lub bez brokuły - podzielić na różyczki ugotować(żeby nie były zbyt miękkie) ziemniaki - ugotować(najsmaczniej wychodzą jak sie gotuje w mundurkach) - potem obrac i pokroić w talarki niezbyt cienkie sos - mój najbardziej ukochany sosik - śmietana(ja kupuje śmietane Ramy, taką płynną do gotowania - ok 2zł),czosnek(przeciśniętyprzez praskę),sól, pieprz => wszystko wymieszać i polać zapiekanką(zawsze polewam po wyjęciu z piekarnika) Na dno naczynia żaroodpornego odrobinkę tłuszczu, na to talarki ziemniaków, pieczarki, brokuły, ser .... i sos na końcu.Gotowe jest, gdy ser się rozpuści a ziemniaki się trochę zarumienią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Crazy for YOU
A moze lasagne??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Crazy for YOU
Zapiekanka oki,ale co zrobic,zeby ladnie sie pokroila przed podaniem??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powodzenia :) a i jak teściowie troszkę starsi :) to nie rób za ostrego jedzenia, bo im wątroba wysiądzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja osobiście kroję najpierw nożem jeszcze w naczyniu na porcje, a potem podważam od spodu takim urządzeniem :) jak się np używa żeby potrawy nie przylegały do patelni(takie płaskie coś, w kształcie porostokąta np).Wychodzi estetycznie, ale zawsze coś na boki poleci, więc całość dla zamaskowania polewam sosem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość the sapor
Lasagne jest bardziej wikwintna i robi sie w niecala godzinę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki wszystkim za propozycje ;) Lasagne brzmi interesująco, ale jak ją zrobic, macie jakis fajny przepis? zapiekanka tez moze być dobra ale ja chyba dodalabym jakies miesko, np. kurczaka, ale z brokułami jeszcze nie próbowalam wiec pewnie sprobuje zrobic :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nie jem mięska więc praktykuję własnie taką zapiekankę i jest pyszna. Dziś zrobiłam z serem pleśniowym i makaronem, ale narazie nie polecam, bo jeszcze nie wypróbowana - czeka do kolacji :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość the sapor
Smazysz pol kilo miesa mielonego z jedna pokrojona w kostke cebula,potem pokrojone 2 lub 3 pomidory wrzucasz(obrane ze skory)-dusisz.Dodajesz przecier pomidorowy,przyprawy:oregano,bazylie,czosnek,pieprz,sol. To jest farsz.Sos beszamelowy-ugotowac szklanke mleka,dodac 5 lyzek maki rozpuszczonej w pol szklance mleka-jak mleko sie zagotuje,to mleko wrzucasz i caly czas miszac.Troszke masla i sos gotowy. Potrzebny jescze ser zolty w plastrach i ugotowane plastry makaronowe(3 minuty sie gotuje) I koniec,potem przekladanie,w zaroodpornym naczyniu-pieczemy pol godziny w temp. 200*C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość the sapor
ale literówy;mialo byc Oregano. Do mleka zagotowanego wrzucasz rozpuszczone w zimnym mleku mąkę i caly czas mieszac-dodac odrobine maselka do smaku. A przeklada sie tak: naczynie zaroodporne smarowac maslem. Pol sosu beszamelowego wlac do naczynia-posmarowac cale dno,potem ulozyc plastry makaronowe,potem farsz,potem wylozyc serem.I znow makaronowe platy,farsz,ser zolty i na koniec sos beszamelowy.Do piekarnika a po pol godziny...SMACZNEGO!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość the sapor
Aha blad.Przed sosem beszamelowym na koncu jeszcze platy makaronowe,a sos jest na gorze-on sie ladnie upiecze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
łoj matko!! odradzam wszelkie ekspertymienty!! zrób to co Ci najlepiej wychodzi i zawsze wychodzi to oszczędzisz sobie stresów przed wizytą...jak chcesz zrobic jakies powalajce wrażenie to skup się na nakryciu stołu jakos orginlanie...a zreszta nie jest wazne co i jak podasz tylko jaką zbudujesz atmosfere przy stole...wrzuć na luz..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
popieram przedmowczynie, eksperymentujac nic CI w koncu nie wyjdzie i skonczy sie na pizzy :) Ale jezeli juz koniecznie chcesz ugotowac cos czego nie robilas wczesniej :P to ja polecam zapiekanke ze szpinakiem, jest naprawde pyszna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzieki wielkie za pomoc, intryguje mnie ta Lasagna ;) chyba wypróbuje. A co z nadziewanymi udkami lub skrzydelkami? potrafi ktoś robić takie danie? chce kiedys takie cos zrobic ukochanemu :) Ps. mam nadzieje ze czegos nie przypale ze zdenerwowania przed tesciami :/ , trzymajcie kciuki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×