Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AsieńkaBest

antybiotyk a działanie logest

Polecane posty

Gość postronna obserwatorka
a nie mogłaś się zapytać lekarki/lekarza, czy ten lek wpływa na skuteczność pigułek? ja się pytam za każdym razem i nie mam podobnych problemów. nie każdy antybiotyk obniża skuteczność, sprawdź na ulotce co jest napisane.

No właśnie zapomniałam zapytać, a jak zapyatałam panią w aptece to powiedziała wymijająco że lepiej uważać jak sie zażywa jakikolwiek antybiotyk. Zaś co do ulotki to sa wypisane inne składniki a w ulotce antybiotyku też inne, ale ja sie na tym nie znam a przecież jeden składnik może być z tej samej grupy co inny o takim samym działaniu.

z czystej ciekawości sprawdziłam w necie. i na stronie www.leki.med.pl znalazłam info nt. tego antybiotyku. wg mnie on obniża działanie tabletek anty. "Zapytaj lekarza, jak stosować lek, gdy przyjmujesz jednocześnie: Leki wpływające na krzepliwość krwi Probenecid Allopurinol Ampicylinę Doustne środki antykoncepcyjne "

Gość wszystkie antybiotyki
obnizaja skutecznosc tabletek anty!!!

nie wszystkie, pytałam kilku lekarzy.

Dzięki, ale i mimo wszystko i tak wole sie zabezpieczać dodatkowo w czasie brania antybiotyku i zaraz po skończeniu. Tak żeby mieć spokój i pewnośc że nie zostane jeszcze mamusią.

jeśli chcesz być w 100% pewna, to najlepiej zadzwoń do swojego ginekologa i zapytaj.

Ja właśnie też słyszałam róznie opinie na ten temat. Ale lepiej uważać, ja tak do końca nie wierzę lekarzom,bo zdarzyło sie że mają oni inne zdania na różne tematy.

Nie będę dzwonić, bo przecież nic sie nie stanie jeśli będziemy się dodatkowo zabezpieczać albo jak ograniczymy nasze współżycie. przecież nie jesteśmy zwierzętami żeby nie pochamować swoich zapędów. Chociaż znam takich którzy nie mogą.

pytałaś to odpowiedziałam, co wiedziałam. zrobisz jak zechcesz.

Gość nałęczowianka
Teoretycznie wszystkie antybiotyki mogą zaburzać działanie tabletki.Mogą to robić na dwa sposoby,czasami zdarza się że rzeczywiście dana substancja wchodzi w interakcje z zawartymi w tabletce substancjami ,drugą możliwością bardziej prawdopodobną jest to ,że antybiotyk nie działa wybiórczo tzn.zabija wszystkie bakterie jakie są na niego wrażliwe a zatem i naturalną florę jelit która jak wiadomo sprzyja dobremu wchłanianiu różnych substancji i osłania nasz przewód pokarmowy,tak więc gdy tą florę w jakiś sposób unicestwimy wtedy dochodzi do zaburzeń wchłaniania,na różnym tle np z powodu biegunek,czy wymiotów.Dlatego zawsze przy antybiotyku warto sięgnąć po Lacid i prezerwatywę:)