Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadzieja.....

ile tzreba sie uczyc aby zostac grafikiem komputerowym?

Polecane posty

Gość nadzieja.....

chce zrobic szybki kurs,ale nie wiem czy to mozliwe

Gość kurs możesz zrobić
zalezy na jakim etapie teraz jesteś. Jednak kursy niewiele Ci dadzą - co stwierdzam po tych, których "wiedzę" poznałem po skończonych kursach obsługi komputera. Musisz stawiac bardziej na nauke własną lub jeśłi się da. podpatrywac prcę innych ;). Sama techniczna obsługa programów to może być zdecydowanie za mało (zalezy, co konkrentie za "grafika" ma to być), jeśli w duszy nie jestes choc troche "artystą" ....

zalezy jakim grafikiem 2d czy 3d? obluga programow to jest kwestia kilku miesiecy... ale wystarczy miesiac zeby nabyc solidne podstawy.. przedmowca dobrze pisze...trzeba miec jeszcze dusze artysty, ktora bardziej przydaje sie w grafice 2d...zas w 3d czesto opieramy sie na tzw. blueprintach ...i zazwyczaj wystarczy mieć wyobraznie przestrzenna

Gość nadzieja....
wlasnie ,ze chce robic cos w kierunku artystycznym (zawsze chcialam), lubie prace z komputerem,ale niestety jestem kompletnym laikiem jesli chodzi o grafike komputerowa...

Gość bo tak w zasadzie
cza mieć talent złotko ;)

jesli Ciebie bardziej interesuje kierunek artystyczny to raczej stawialbym na grafike 2d... doskonalym narzedziem do tego typu spraw jest photoshop firmy adobe mozesz go sciagnac ze strony adoba...w wersji trial..tzn. w pelnifunkcjonalnej ktora dziala przez zazwyczaj 30 dni... zeby sie nauczyc podstaw proponuje poszukac na necie tutoriali(samouczkow) niestety wiekoszc jest po angielsku... pozdrawiam🌼

Gość kurs możesz zrobić
Tez poprę jak wyżej. Generalnie dominuje "stajnia" Adobe ?(niestety do tanich nie należy :( a z czegoś trzeba się uczyć ...) i nie Windows, lecz MacOS. Nie wiem jak z przesiadka systemową, ale powinno się udać ;) Tutoriali do Phtotoshopa on-line znjdziesz mnóstwo , ale polecam naukę z "papierem" ze względu na wygode - przynajmniej ja tak preferuję. I nigdy nie jakies podstawy, ale wyłącznie coś w rodzaju "Biblii" (są takie serie), aby się czegoś rzeczywiście nauczyć. Nie martw się, że jestes obecnie "zielona", gdyż wyglląda na dziś, że będzie to zawód (zajęcie) poszukiwany przez wiele kolejnych lat. Najwazniejsze, aby w swojej dziedzinie być dobrym. powodzenia i nie trac czasu :) Na kurs zdecydowałbym się tylko wtedy, gdyby ktos "zaufany" mi takowy i sprawdzony polecił. Niestety to bardziej wyrzucony pieniądz, niż wymierne efekty. Oczywiście sa wyjątki i od tej "reguły" ....

Gość santaKinga
Ja zawsze chciałam byc grafikiem,zrobiłam kurs photoshopa i corela , mam pomysły talent- moge to tak nazwac i dostałam wymarzona pracę.....ale po jakims czasie wygryzła mnie dziewczyna totalne beztalencie za to po studiach...zarzadzania . No i z niesamowitym tupetem :(:(sztuka to całe moje zycie, ale widocznie trzeba byc jeszcze bezczelnym w dzisiejszym swiecie i po trupach iśc do celu

ja sie bawei w grafike i popierma przedmowcow ze najlepiej jest sie uczyc samemu malymi korczkami dochodzic do celu.nie ma takowych ekstra kursow po ktorych bedziesz wybitnie projektowac.trzeba miec talent i pomysl a technika to kwestia wprawy i umiejetnego poslugiwania sie narzedziami. ;-)

Gość moje zdanie
żeby być dobrym grafikiem to trzeba uczyć się cały czas..........jak tego nie lubisz to się nawet nie zabieraj do nauki.....to dziedzina życia w której ciągle się coś zmienia warto się też chociaż trochę znać na sprzęcie...........bo np nikóre podzespoły nie współpracują dobrze z oprogramowaniem, a firmy które składają takie komputery biorą sobie kosmiczne marże.....ja więc składem sobie sprzet sama......a uczę się codziennie ale to niesamowicei pasjonująca praca......polecam

Gość z pułTuska
Tego sie nie nauczysz...mozesz nauczyc sie programu graficznego , ale po tym co napisała SantaKinga,widze że nie trzeba trzeba wcale miec talentu.....smutne to..

Gość moje zdanie
programu graficznego to nauczył się nawet moje 4,5 letnie dziecko (Adobe photoshop 8.0 CS)..............robi piękne kartki urodzinowe dla kolegów.....oczywiście z przygotowanych elementów................bycie dobrym grafikiem to coś więcej.....trzenba być na bieząco z trędami panującymi na rynku........z tym co się dziej w oprogramowaniu i sprzęcie............takie jest moje zdanie..........to nie może być praca to musi być po prostu PASJA

Gość z warszawy
Pytanie, gdzie potem prace znależc w tym zawodzie , bo mozna sobie robic fajna grafike ale ja chciałabym to wykorzystac praktycznie.Pracuje tzn bawie się w corelDraw 9 i 11 ,znam ten program jak własna kieszen. umiem fajne wektorowe rysunki robic . Własciwie to chyba nie ma rzeczy której nie umiałabym w corelu zrobic, Mam mnóstwo pomysłów, jestem otwarta na nowosci mimo to nie umiem jakos sie sprzedać.Pomózcie, please

Gość nadzieja.....
sprawa jest taka ,ze mieszkam za granica,Tutaj taki wlansie zawod jest poszukiwany.Jednak czasem sobie mysoe ,ze majac 28 lat to juz nie ten wiek na takie szalenstwa.Chocicaz nie wiem.Wiem,ze chce cos tworzyc.Lubie prace z kompem ,ale nie wiem ile czasu zajeloby mi poznanie podstawowych zasad i potem to juz moge jedynie doskonalic sie,Oprocz tego,ze sama bym sie uczyla chce skonczyc kurs aby miec papier.Wszak na tej podstawie moga przyjac mnie do pracy.Co o tym sadzicie? czy na prawie 30 letnia babke nie jest zbyt pozno na dluuuuuga nauke? czuje ,ze to by mnie pochlonelo bez reszty :)

Gość kurs możesz zrobić
28 lat .... :( To Ty już stara baba jestes i ku schyłkowi życia już zmierzasz :P Nie masz żadnych szans :( Dziewczyno !!! Co Ty tu wypisujesz ???? :D Jeszcze przed 30-stką możesz być w tej tematyce "obcykana" :) Nie znam realii, w których sie obracasz i nie wiem na ile papier jest Ci rzeczywiście potrzebny, ale akurat w dziedzinie, nazwijmy ją "komputerową", liczą się bardziej praktyczne umiejętności niż papierek .... Jeśłi chcesz mieć ten papierek to proponuję i tak uczyć się samej, a papier uzuskać w póxniejszym etapie - ale już na wyższym stopniu.

Gość mnie tez to od dawna
interesuje. czy moglibyście mi pomóc w wyborze podręczników do corela? mam wersję 12, książek już widziałąm wiele ale nie wiem na które się zdecydować.... szukam tez kursów ale niestety w moim województwie jakoś z nimi ciężko....może ktoś z was może polecić dobre kursy grafiki komputerowej w warmińsko - mazurskim? najlepiej w Olsztynie???

Gość nadzieja...
hihi..dzieki za wyprowdzenie mnie z bledu, czasami potzrebuje aby ktos mnie pozytywnie nastawil :) mam prosbe wiem juz ,ze chce zaczac sama sie uczyc w domu napiszcie jesli mozecie od jakiego programu zaczac Photoshop, Corel? przypomne ,ze nic nigdy nie robilam w tym kierunku ... dzieki Wam za chwilke uwagi 😘

Gość nadzieja...
i jeszcze mam pytanie o dobre ksiazki, tzn takie, ktore jasno tlumacza co i jak kupic w angielskim jezyku czy w polskim? w polskim bedzie mi latwiej zrozumiec wszystko ,ale ksiazka w j,angielskim lepiej mnie przygotuje do pracy za granica...

Gość kmz
Wśród profesjonalistów (bez pobraz dla niektórych) Corel praktycznie się nie liczy, więc sobie nim w ogóle głowy nie zawracaj ;) Ksiązki ... W Twoim wypoadku wybrałbym co najmniej dwie. Najpierw coś w stylu "pierwsze kroki", "dla początkujących" "w 48 godzin", "szybki kurs" - i przerobić do końca, aby miec ogólne pojęcie o programie i jego podstawowych mozliwościach. Dopiero po jej dogłębnym opanowaniu nastepny etap, czyli polecana przeze mnie wyżej Biblia :) Jeśli zaś o języki chodzi i Twoją pracę za granicą, zalecałbym literaturę w języku polskim , a program w języku "obcym" (angielskim ?) Zrozumiesz dokładnie lekcje, a przy okazji nauczysz się języka :) Może sama kupisz lub ktoś Ci prześle cos stąd http://helion.pl/search.cgi?szukaj=photoshop Niestety nic konkretnie Ci nie polecę. Poza tym google i na pewno znajdziesz dużo kursów i porad on-line - w razie potrzeby . Powodzenia :)

Ja jestem po podobnym kursie tzn. Kursie projektanta medialnego. Trwal 6 miesiecy + 2 miesiace praktyki w Agencji Poligrafczno-Reklamowej.... Nie powiem, zeby kurs dal mi malo, bo dal mi sporo i jestem z niego bardzo zadowolona. Ksiazki daja duzo, ale dobrze jest miec kontakt z kims, kto wyjasni ci wszystkie twoje watpliwosci, odpowie na pytania np. wykladowca na takim kursie... Nastepna sprawa to talent. Bez talentu to nawet z dobra znajomoscia programow nie ruszysz...

Gość Atakitam
Ciekawości dziecka i smykałki w temacie,oraz niekończących się pomysłów życzę.Czy Masz już choćby jeden program graficzny z prawdziwego zdarzenia?Czy masz oprócz tego jakieś własne szkice,obrazy,cokolwiek co z grafiką wspólnego na kompie lub manualnie wykonane?Bo jeśli lubisz na kompie siedzieć to naprawdę wachlarz zajęć i zawodów jest olbrzymi.Może coś z innej beczki jednak by Cię wciągnąć mogło też.A może Ty się w grafiku komputerowym zakochałaś poprostu.He,he.

Gość Do Blush
Niegrzeczne dziewczynki nie idą tam gdzie chcą ,bo do Nieba pójść nie mogą nawet gdyby bardzo,bardzo chciały.

Gość nadzieja....
hihi..nie , nie zakochalam sie w grafiku :) zawsze mialam smykalke do rysowanie, projektowania itp kilka razy w roku zmienialam wystroj pokoju, monotonia mnie niszczy troszke rysowalam .....cignbie mnie do plastycznych kierynko, no a jesli mialabym to polaczyc z kompem,,,o losie,,chyba bym byla w niebowzieta :) robie tak jak radzicie, sciagnelam juz program Photoshop debug cs2 ( w j,angielskim), ksiazke kupie w jezyku polskim, oprocz tego mam kumpele, ktora jest obcykana w temacie i mi pomoze (mam ndzieje) wiec,,,,,do dziela :D a tak na marginesie , po co jest biblia do programu?

Gość anika37
Czy naprawde wiek nie ma tu znaczenia?

Gość nadzieja..
wiesz...tez tak myslalam,ale uswiadomilam sobie (przy pomocy inncyh) z,ze grafika to nie modelka na ktora powinno sie startowac majac nascie lat :D

Gość regbfhr
Skuteczna reklama Lublin to prosty sposób na poprawienie promocji firmy oraz zdobycie większej liczby odbiorów. Z jej pomocą ma się możliwość zwiększyć swoje zyski i osiągnąć sukces. https://reklama-lublin.pl/