Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ABTIKA

Tabletki antykoncepcyjne to najlepszy wynalazek na swiecie

Polecane posty

Gość ABTIKA

Kto tez tak uwaza niech sie wpisuje

Gość taaa jasne
POWIKŁANIA, KTÓRE MOGĄ WYSTĄPIĆ PRZY STOSOWANIU DOUSTNYCH ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH: · sprawy zakrzepowo - zatorowe, · zatorowość płucna, · udar mózgu, · zawał serca, · ostre zaburzenia widzenia, · zakrzepowe zapalenie żył, · nowotwory: rak piersi, rak szyjki macicy, · guzy wątroby, · schorzenia wątroby, · zastój żółci, · zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, · silny wzrost ciśnienia krwi, nadciśnienie, silne bóle głowy, · trądzik, · zmiany skórne, łojotokowe, · brunatne plamy na twarzy, · zwiększony apetyt, · zmiany w masie ciała, · nieregularne krwawienia, · możliwe zaburzenia głosu w sensie jego wirylizacji, · uczucie napięcia w piersiach, · zmiany w obrębie gruczołów piersiowych, · ból i wydzielina z brodawki sutkowej, · zaburzenia popędu płciowego, · depresyjne nastroje, · uogólniony świąd, · wzrost częstości napadów padaczkowych, · ból oczu przy stosowaniu szkieł kontaktowych, · nudności, wymioty i inne zaburzenia żołądkowo - jelitowe, · układowy toczeń rumieniowy, · pląsawica. Uwaga! Podane przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne pochodzą z ulotek i broszur producentów środków antykoncepcyjnych.

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
ALE JEŚLI CHCESZ SIĘ KOCHAĆ I SPAĆ SPOKOJNIE TO TAK! TABLETKI SĄ WSPANIAŁE. NIE WYOBRAŻAM SOBIE SEXU W GUMCE BRRRR

Gość do taaaa jasne
popieram na całej rozciągłości

Gość hmmmmmmmmmmmmmm
mOGĄ ALE NIE MUSZĄ. Niemal przy każdym leku mogą wystąpić jakieś skutki uboczne. Te ulotki chyba też czytacie i wiecie!

Gość firstly
antykoncepcja hormonalna to nie lek po pierwsze, co takiego ona niby leczy?? To prosze w takim razie o podanie nazwy innego 'leku' ktorego zazywasz z taka czestotliwoscia i jednoczesnie majacego takie skutki uboczne jak tablety anty :P

Gość antykoncepcja hormonalna
faktycznie niczego nie leczy, wrecz przeciwnie, ingeruje w nasz układ hormonalny i czasem potrafi tam niezle namieszać - i to na długie lata, nawet po odstawieniu.W koncu zatrzymuje prace jajników i organizm zaczyna korzystac ze sztucznie wprowadzanych do niego hormonów:O Dlatego nie uwazam, zeby tabletki byly najlepszym wynalazkiem na świecie. Owszem - pod względem zabezpieczenie przed ciążą tak, ale tylko pod tym względem.

Gość kiziaa
To nie bierzcie jak się wam nie podobają! Nie róbcie czegoś co wam nie odpowiada. PROSTE?

Gość ależ
kizia, take it easy... my tylko dyskutujemy, od tego jest forum, czyz nie??

Gość kiziaa
Nie wiem po co dyskusja. Każdy wie, że mogą wystapić jakieś powikłania. Nic jednak lepszego od tabletek jak dotąd nie wymyślono:) Tabsy rulez!

Gość ale ta kizia głupiutka

Tabletki antykoncepcyjne sa LEKIEM np. przy ZESPOLE POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW(az do menopauzy), HIPERANDROGENIZACJI . wiec nie piszcie, ze to nie jest lek. wiele jest lekow ktore musisz brac caly rok (np. na tarczyce, przeciwko odrzutom przeszczepow, kardiologiczne) wiec argument z czestotliwoscia tez nie jest trafny

A wracajac do tematu, to dla mnie poza biletem miesiecznym i netem antykoncepty sa najlepszym wynalazkiem na swiecie. Mam krotkie, malobolesne okrsy, nie leci mi pelno skrzepow, mam rowne cykle, moge sie kochac z chlopakiem kiedy mam ochote itp, itd

Gość do o majn god
to napisz nam jeszcze kiedyś co sie działo jak odstawisz......:P

Ale trzeba myśleć nie tylko tu i teraz ale także przyszłosciowo. A Wy - zwolenniczki chyba cierpicie na sporą krótkowzroczność.

Gość agathie
zgadzam sie i mam nadizje ze mi pomoga!!

Gość agathie
taa jasne - chyba przesadzasz troche - ja sadze

Gość ja też lubię
tabsy, zajadam na śniadanie obiad i kolację

Gość wańka wstańka
Hehe ja tam znam lepsze wynalazki :P Co do samych tabletek , to nie przekonują mnie , wolę gumeczki z ostroznością w newralgicznych dniach , a bezpośrednio przed okresem czasem bez zabezpieczeń. Tabletkom nie ufam , nie wierzę , że są neutralne dla zdrowia. Ale każdy niech robi jak uważa :) :classic_cool:

Gość hehehhe
do pani powyzej... moje matka zaszła w ciaze 2 dni przed okresem !!!! bo myslała tak samo jak Ty !!!! ze sie nie da :D i dzieki temu sie sie nie da .. jestem tu i ci przypominam :]

Gość wańka wstańka
Dzięki :P Ale to nie byłaby dla mnie żadna tragedia , bo sama z siebie pewnie nigdy nie będę całkiem zdecydowana na dziecko , więc lepiej , jak się to zdarzy przypadkiem :P

Gość do kokosek
Dziewczyny z PCOS biorac tablety mysla przyszlosciowo.

Gość jako facet
powiem wam, ze sie zgadzam :D moge pukac panienki bez niebezpieczenstwa wpadki. a skutki uboczne brania bedzie miec ona w przyszłosci, a nie ja co nie?? wiec jak dla mnie tablety to rewelka. zwykle namawiam swoje laski do łykania bo wtedy ja nie mam co sie martwic o zabezpieczenie, a babki myslą ze moja troska wynika z poczucia odpowiedzialnosci buhaha pozdrawiam laski dbajace o komfort facetow, lykajcie dalej cudowny tenże wynalazek

Gość ale....
przeciez wiadomo, ze w przypadku policystycznego zespolu, cukrzycy itd., czyli w przypadku CHORÓB zazywa sie leki, poniekad nie zwracajac uwagi na skutki uboczne i czestotliwosc.Chorujacy ludzie NIE MAJA WYBORU i MUSZA zazywac leki i ponoscic ryzyko skutkow ubocznych. A czym innym jest przypadek gdy, ZDROWA kobieta zazywa (a nie musi) syntetyczne hormony w celu KROTKOTRWAŁYCH pozytywnych efektów (ładna buzka, brak owulacji, wieksze cycki, bezbolesne i krotkie krwawienia), ktore ustana po zazywaniu tabsow. Ta zdrowa kobieta ponosi ogromne ryzyko skutkow ubocznych, ktorym zaden gin nie jest w stanie zapobiec nawet gdyby kierował co poł roku na rozne badania. Dziewczyny, poczytajcie sobie w sieci wypowiedzi kobiet ktorym hormony zrujnowały zdrowie!! Jest ich naprawde bardzo wiele. Oczywiscie jest mały procent kobiet, ktorym tabletki POKI CO nie wpłyneły na zdrowie mimo zazywania ich wiele lat. Ale ja nie ryzykowałabym bo stawka jest zbyt duza.

Pol biedy hormony rozwalajace nasze zdrowie... ja sie osobiscie martwie ze wiekszosc kobiet mysli tylko o uniknieciu ciazy... w ogole nie zastanawiajac sie jakie chorobska moga sie przyplatac bez gumki... I faceci tez - rozbila mnie wypowiedz jakiegos tutaj ze moze spokojnie sobie \"pukac\" - spokojnie potem umrze sie na AIDS, albo pochoruje do konca zycia na zoltaczke, albo sie pocierpi na inne chorobsko ktorych jest caly dostatek :) Prezerwatywa! Oto dobry wynalazek - prosty, nikomu nie szkodzi, a zabezpiecza przynajmniej w jakims stopniu przed wiekszoscia problemow... w jakims stopniu tylko... oczywiscie ;)

Większość z was narzeka na tabletki to w takim razie powiedzcie jak ma zabezpieczać się kobieta która nie lubi dzieci i z różnych względów nie będzie ich miała?? Prezerwatywa może pęknąć, wtedy wielka panika i szukanie ginekologa który przepisze Postinor. Globulki same w sobie nie są skuteczne, poza tym tworzy się niezbyt przyjemna piana i dyskomfortem jest wychodzenie 10 minut PRZED w celu włożena globulki:( Kobieta która jest zdecydowana na to, że nie będzie miała dzieci nigdy nie zdecyduję się na kalendarzy, mierzenie temperatury ciała itp ponieważ te metody w chwili dużego stresu i wynikającego z tego przesunięcia miesiączki mogą zawieść:( Spirala tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, skutki uboczne też są, poza tym dla mnie dziecko jest ciałem obcym a co dopiero spirala:P Plastry antykoncepcyjne są podobne do pigułek, też zawierają hormony, poza tym te które je stosują same wiedzą jak nieprzyjemnie taki plasterek może się odklejać. Więc same widzicie nie ma innych metod!!!!!!!!!

Uwazam, ze skuteczna antykoncepcja jest patrzeniem przyszlosciowym. Powolywanie dziecka na swiat nie moze byc dla mnie kwestia przypadku (pekniecie gumki). Znam wielu przeciwnikow tabletek, ktorzy zmienili zdanie po parokrotnym lataniu na pogotowie po recepte na postinor. Byc moze dlatego jestem taka entuzjastka, bo nie znam nikogo kto mialby jakis straszne i okropne skutki uboczne zarowno w czasie brania jak i po odstawieniu. Uwazam jednak, ze jesli ktos chce miec wieksze piersi, czy ladniejsza cere (nie pisze o problemach hormonalnych) bez antykoncepcji to branie tabletek nie jest zbyt dobrym pomyslem.

Gość karolcia26
tez myslalam ze to super wynalazek, BYŁAM WIELKĄ FANKĄ... dopoki nie odstawilam a teraz w ciaze zajsc nie moge mimo ze wszystkie badania sa dobre. jak bylam mlodsza to nie myslalam o dzieciach, jak to bedzie z zajsciem a teraz smiac mi sie che z tych schizujących co sie zabezpieczają zajsc w ciaze wcale nie jest tak łatwo jak sie wam wydaje napewno teraz nie zwrocicie na moja wypowiedz uwagi ale kiedys same sie przekonacie..... NIE CHWAL DNIA PRZED ZACHODEM SŁOŃCA