Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jąkam sie jak debil

nie umiem sie wysłowić!!!!

Polecane posty

Gość jąkam sie jak debil

😠 nie wiem czemu tak jest, nie moge sie wyslowić! wkurza mnie to, jak nie trzeba to staram sie nie gadać!!!! czy jest na to jakiś sposob?? Można sie nauczyc w miare normalnie wyslawiać??? Dziewczyny pomozcie!!!! głupi Łukasz 😠

Gość na jąkanie pomaga
śpiew. śpiewaj a przestaniesz sie jąkać :D pozdrav 🖐️

Gość dużo czytaj
pisz recenzje a reszta sama przyjdzie :)

Gość odwiedź mnie
- logopeda

Gość koczkodan sowiogłowy
cholera mam podobnie.:-0

Gość czytelniczka
Tylko dużo czytając można się swobodnie wysławiać.To nie żart.Sprawdziłam to na sobie. Potoczysta mowę mam ciągle czytając.Ilekroć zrobię sobie przerwę w czytaniu trudniej znależć mi słowa ,które wyrażaja moje myśli.

Gość musi Cię ktoś bardzo pokochać
(też sprawdzone empirycznie :) )

Gość koczkodan sowiogłowy
ale przecież czytam po kilkanaście godzin dziennie kafeterie i nawet czasem jakąś recenzje napisze, a jednak problem dalej istnieje.:-0

Gość moja rada...
po pierwsze: dużo czytaj po drugie: ćwicz mówienie w domu przed lustrem, wyobrażaj sobie sytuacje po czwarte: dużo czytaj po piąte: mów wolno, rób krótkie przerwy by sie chwile namyślić po szóste: dużo czytaj po siódme: jeśli odczuwasz taką potrzebę to idź do logopedy po ósme: nie powinieneś unikać mówienia po dziewiąte: dużo czytaj po dziesiąte: pisz opowiadania, dzięki temu nauczysz się używać ładnych, poprawnych zwrotów powodzenia, acha, wcale nie jesteś głupi ;)

Gość czytelniczka
Posłuchaj,nie jesteś debil,skoro widzisz taki problem. Między innymi dlatego otrzymujesz od wszystkich rzetelne odpowiedzi.Krasomówcą raczej nikt się nie rodzi.Piękne ,swobodne i zrozumiałe dla wszystkich wyrażanie swoich myśli to wielka sztuka.Zauważ,że nieraz nawet temat Cię nieinteresujący potrafi zaciekawić,kiedy ktoś pięknie i ciekawie mówi.Są ludzie ,którzy obierają sobie za cel piękną wymowę i dużo nad nia pracują.

Gość radze wybrać sie do
logopedy!!!!

Gość moja rada...
nie ma sprawy, powodzenia życze :)

Tak zgadzam się. Udowodnione naukowo. Osoby które czytają duzo książek o wiele lepiej potrafią się wysłowić. U mnie z czytaniem książek kiepsko i z wysławianiem się to też różnie bywa. Ale za to na kafeterii dużo siedzę ;) to i czytam tych pierół dużo i o pierdołach piszę.

Gość baba_z_pieklarodem
trzeba zwolnic twoja mowe, mow wolno, to jeden z elementow terapii, ja mialam problem nie z jakakiem ale z za szybkim mowieniem i niektorzy mnie nie rozumieli :( od momentu jak zaczelam sie kontrolowac i mowic wolniej to jest dobrze! pozdrawiam :D

Gość poważne pytania
czy jąkasz się tylko wtedy, gdy się spieszysz lub kiedy jesteś zestresowany? czy jąkasz się śpiewając? czy Twój rytm mowy oceniasz na zbyt szybki?

Gość poważne pytania
Może nie ma Cię teraz przed kompem, więc zadam jeszcze kilka pytań a sprawdzę odpowiedzi za jakiś czas. Czy byłeś kiedykolwiek u logopedy i masz zdiagnozowane jąkanie a nie giełkot? Twoja logofobia może wskazywać na to, że to jąkanie, ale wolę dopytać. Czy ktoś w Twojej rodzinie się jąka? Czy masz tiki? Jakieś drobne dysfunkcje ruchowe? Czy masz szczękościsk? Kiedy zacząłeś się jąkać?

Gość przecież on sie nie jąka
tylko ma trudności z werbalnym przekazywaniem mysli , z budowaniem zdań, czytaj co chłopak napisał

Gość może giełkoczesz

Gość rowniez jąkający się
tez sie jąkam... ktorys z poprzednikow powiedzial, zeby robic krotkie przerwy na namyslenie sie - BZDURA! nie rob tego w zadnym wypadku, nawet jesli idziesz do sklepu po bulke to NIE powtarzaj w myslach tego co masz powiedziec. Jedz na freestylu. Spiewanie tez jest dobrym sposobem na jąkanie sie. Co ma czytanie ksiazek i pisanie recenzji do jąkania? Czlowiek jąka się nie dlatego ze ma maly zasob slow - jest to sprawa czysto psychologiczna. Czytac oczywiscie mozesz na glos w tempie zolwia, najlepiej w towarzystwie innej osoby. Kiedys chodzilem na terapie tzw. "echo-korektor". Przy uzyciu programu komputerowego, mikrofonu i sluchawek uzyskuje sie efekt echa - trzeba mowic tak wolno zeby mowa pokrywala sie z opoznionym echem slyszanym w sluchawkach. Jak masz studnie rowniez mozesz skorzystac ;)

Gość MarcinJulian
Wpadnijcie na stronę skarbnicatekstow.pl, zapiszcie się i stwierdźcie czy to jest rozwiązaniem waszego problemu, bo myślę, że jest. Warto spróbować. Wszystko jest free Pozdrawiam. Moderator Skarbnica Tekstów Marcin Julian

Gość gość
Muszę niektórym się przeciwstawić jeżeli chodzi o książki. Ja zawsze miałam problem z wymową, czy to przed tablicą czy przed znajomymi. A od żartów trzymam się z daleka, bo wiem że wpadnę i się upokorzę. Zawsze uwielbiałam czytać książki, to mój świat. A jednak mam problmem z wymową i niektórzy z tego żartują, co mnie boli.