Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PoProstuPytam

Co daje czytanie?

Polecane posty

Gość PoProstuPytam

Witam, chciałbym aby każdy przedstawił plusy czytania jakie zauważył z autopsji, z doświadczeń z innymi ludźmi, a także o naukowe potwierdzenia, że czytanie rozwija i co rozwija.

tylko oczy od tego bola tak slyszalem bo nie praktykuje na szczescie :O

Gość stara prawda
ze rozwija wyobraznie. Ja sie zawsze rozczarowaywalm adaptacjami filmowymi. Moja wyobraznia przy czytaniu podsuwala mi znacznie ciekawsze obrazy. Ulatwia wyslaiwniew sie , ktore jest jak wiadomo potrzebne. Ulatwia takze wypowiadanie sie na pismie Nie ma problemow z ortografia No i ze wiedze poszerza,to tez - zalezy , co czytasz.

Gość hej helloł
myslisz, ze czytanie ulatwia wypowiadanie sie??? hmm.... moze to i racja, nie zastanawialam sie nad tym:)pozdr

Gość hej helloł
wysławianie mialo być ;) sorrki🌼 moze napisz jakie lubisz czytac książki?? Ja typowo psychologiczne i pedagogiczne:)

Gość Agnie
dobrze robi na głowę:)

Gość kiedys czytalam duzo
tzw literatury pieknej. glownie klasyki. Teraz glownie literature faktu , popularnonaukowe i prasę.

Gość mi sie nie chce czytac
nie lubie!!

Gość jeszcze o wyobrazni
zauwaz , jaka masakre zrobil Disney z Kubusia Puchatka, takiej madrej ksiazki. Przez to uroslo cale pokolenie majace uraz do Kubusia, przez taka tandetna sieczke, na ktorej sie w TV wychowało. Ludziem sie nie chce czytac klasyki wola filmowe adaptacje - a to czesto beznadzieja

Gość najgorsze
jest to że siedzą w necie zamiast czytać

Gość świrnięta
Czytanie daje bidę. "Nie, no to nie do wiary. Nie, to być nie może. Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć bite studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jak by ktoś dał mi w morde, ja pierdole kurwa! Bracia poloniści, siostry polonistki, 130 było nas na pierwszym roku, myśleliśmy, że nogi boga złapaliśmy, że oto nas przyjęto do szkoły poetów. SZKOŁA POETÓW, dżizus, kurwa, ja pierdole! Przez pięć lat, stron tysiące, młodość w bibliotekach, potem bida, bida i rozczarowanie! A potem beznadzieja i starość pariasa, wszech porażająca nas wszystkich pogarda, władzy od dyktatury, aż po demokrację, która nas kałamarzy, ma za mniej niż zero."

+ mniejsze klopoty z ortografia, poszerzenie zasobu slow, poszerzenie swojej wiedzy z bardzo roznych dziedzin, rozwiniecie wyobrazni, mozliwosc oderwania sie od problemow i wycieczka do lepszego swiata, - oczy siadaja i czlowiek sie staje 8-)

Gość oto co daje
- rozrywkę; - szeroko pojętą wiedzę - począwszy od ortografii, poprzez grafię, gramatykę, wzbogacanie języka, skończywszy zaś na zawartości merytorycznej tekstów; - jest drogą do wykształcenia; - erudycję i tym samym dar swobodnego komunikowania się; - pomaga wyrażać własne myśli, uczucia czy doznania; - rozwija wyobraźnię; - poszerza horyzonty; - kształci umiejętność rozumienia; - rozbudza w czytelniku ciekawość świata; - stymuluje rozwój mózgu (czytanie dzieciom lub czytanie przez dzieci pozwala na utworzenie nieistniejących dotąd połączeń neuronalnych w mózgu); - scala wielbicieli literatury; - buduje więzi między czytającym a słuchającego (np. tata - dziecko); - jest sposobem poznania świata; pozwala lepiej poznać siebie i innych; - kształtuje wrażliwość moralną i emocjonalną; - ułatwia przebrnięcie przez otaczający nas natłok informacyjny; - wpływa na umiejętnośc wyrażania własnych opinii; - umiejętność czytania ze zrozumieniem; - doskonali pamięć... Mogłabym by mnożyć te odpowiedzi jeszcze długo... I to dowód na to, że czytanie dało mi więcej niż tym, którzy mało czytają.:P

Gość lolinka
daje nie daje, mnie to po prostu sprawia przyjemność i o to chyba chodzi!!!;)

Gość oto co daje
Skąd taki wniosek o moich zdolnościach rozumowych? Ja bym rzekła, że obrzucanie kogoś wyzwiskami bez świadczy gorzej o obrzucającym niż o obrzucanym.:D

Gość oto co daje
bez bez

Gość singulina
do torunianki--> kobieto pozbądź się rynsztokowego stylu wypowiedzi. inaczej wszyscy pomyślą, że jednak za mało czytasz :P

Gość oto co daje
ignor

Gość Anihilator
torunianka czyta nalepki na jabolach,to jej ulubiona lektura,a reszta kafeterianek czyta panią domu,gale,cosmo i żng,efekty widać jak na dłoni :D

a ja uważam, że czytanie daje radość przeczytałem w swoim życiu kilka tysięcy książek i nie przesadzam z tą ilością,i jestem z tego powodu szczęśliwy,czytam rózne książki i na wszelkie tematy(od bajek to filozofii) Ale czytanie trzeba lubieć,trzeba się w tym zakochać i trzeba mieć pragnienie,pragnienie wiedzy. Ktoś kto lubi czytać znajdzie same plusy jakie daje czytanie ksiązek,zaś ten kto nie znajdzie jeszcze więcej minusów,i prawdziwy CZYTELNIK nie zapyta się co daje czytanie,bo on to wie inie potrzebuje argumentów.ALE TO JEST MOJE ZDANIE POZDRAWIAM PRAWDZIWYCH CZYTELNIKÓW:)

Gość Anihilator
Stary nie jestem,dupa nie jestem,potrzeby czucia miesa nie odczuwam :) ale ty za to masz dziennie widze po kilka parów na raz w sobie i sperma z tanim winem wypłukały ci resztki mózgu :D

Gość Czytanka
W wieku 5 lat nauczyłam się czytać dosłownie pochłaniałam książki jedna po drugiej, chodziłam do biblioteki kilka razy w tygodniu, teraz nie pamiętam co zazwyczaj czytałam ale wiem, że jednym tchem przeczytałam wszystkie częsci Krzyżaków w jeden wieczór. Poprawiły mi się wyniki w nauce, miałam szeroki zasób słów, podczas gdy dzieci w podstawówce znały tylko dwa słowa "k...." i "sp....." ja znałam słowa o których oni nigdy nie słyszeli. Z ortografii byłam najlepsza, same piątki, wysoka średnia i nagle koniec..........!!!!! Znalazłam u ciotki w domu sterty czasopism, czytanie artykułów stało się moją obsesją, cały czas chodziłam do kiosku i kupowałam coraz to nowe czasopisma, książki już przestały mieć taką moc. W wieku 14 lat już prawie w ogóle nie czytałam:(:(:(:( Nie potrafię się przemóc, czytam lektury szkolne i po jednej stronie czuję znużenie:( Macie na to jakiś sposób??

Gość zacznij czytać
coś co Cię będzie interesowało może zacznij od czegoś lekkiego, np. Joanny Chmielewskiej albo Harrego Harrisona musisz znaleźć nurt, w którym się odnajdziesz przeczytaj kilka naprawdę dobrych tekstów. jesli nie chcesz popularnej to może "Na Zachodzie bez zmian" Remarque, Hrabala czy Kapuścińskiego.

Gość odswiezam

Gość wartościowy topik...
czytanie rozwija umysł i daje radość...

Gość gość
mi czytanie daje duzo! 1. poszerzam wiedze 2. rozwijam sie 3. mam tematy do rozmów i czasem wygrywam kupony rabatowe np jak w tym serwisie http://bystrytata.pl/nagradzamy-aktywnosci/ Kilku moich znajomych juz zrealizowało kupony rabatowe i mnie tez namowili wiec działam

wszystko daje, świetnie spędzony czas, rozrywkę na wysokim poziomie, rozwijanie wyobraźni, poszerza słownictwo, przenosi w inny świat...