Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gunia22

malzenstwo dla dziecka-ma szanse?

Polecane posty

Gość gunia22

zaszlam w ciaze z chlopakiem z ktorym znam sie pare miesiecy (9). rodzina naciska zebysmy wzieli slub ala ja nie wiem czy tego chcę... nie to zebym go nie kochala, tylko nie chce w ten sposob... to wyglada jakby z przymusu.... czy dziecko wychowywane przez "konkubinat" (ochydna nazwa) ma z tego powodu kompleksy, czuje sie gorsze? nie chce tego dla niego... co o tym myslicie?

Gość raczej nie

Jeżeli nie jesteś sama zdecydowana czy chcesz małżeństwa czy też nie to oczywiście według mnie powinnaś jeszcze poczekać z decyzją, aż sama w końcu powiesz sobie tak jestem gotowa. A dziecko oczywiście że nie będzie gorsze od innych dzieci,a niby czemu miałoby być? Jest tak samo pełnowartościowym dzieciaczkiem jak każde inne, a jeżeli ktoś myśli że takie dziecko jest gorsze to dla mnie jest osobą niepoważną. Pozdrawiam

Gość kardynał Richelieu
moja siostrzenica jest w takiej samej sytuacji jak ty, 22 lata, 9 mies. , ciąża. I wiesz co? ona się chyba nie przejmuje a przynajjmniej nic o tym nie mówi. ze ślubem czekają aż dziecko się urodzi, wątpię czy w ogóle go wezmą gdyż są spłukani. nie martw się.

Gość do autorki
moja koleżanka wychodziła na wariata za mąż tylko z powodu ciąży a zaraz poslubie straciła dziecko, to jest dopiero dramat....

Gunia-jeśli masz wątpliwości to zastanów sie,na ślub zawsze jest czas a z rozwodem później może być kłopot.Ja brałam ślub pod presja rodziców i nie było potem łatwo,podejrzewam ,że nie była bym z moim mężem teraz ale jak sie powiedziało A trzeba było żyć dalej i nauczyc sie kochać.Ale dużo moich znajomych własnie teraz po 10,12 latach małżenstwa rozwodzi się i nie jest to dobre,przede wszystkim dla ich dzieci i ich samych również.Nie twierdze że wam sie nie uda, porozmawiaj szczerze ze swoim facetem,nie patrzcie na innych bo to o wasze życie chodzi-życzę pomyślności i większej wiary w siebie.Pozdrawiam

Nie wiedziałaś co robisz, to rób jak uważasz :-D Powodzenia, pozdrawiam i życzę szczęścia :-D PS Nie przesadzaj z tym przymusem. Nie uważasz, że to tylko przyspieszenie decyzji? A to nic złego.

Gość aniaaax
pod przymusem? jak braliscie slub nie darzylas go uczuciem? czy poprostu wydawalo Ci sie ze go kochasz ale wraz z uplywem czasu- poznalawas go coraz lepiej i jednak okazlo sie ze to nie jest to? z niku wynika ze masz 22 lata tak? to malo wg mnie dziecko to wielka proba... a co Twoj mąż? co on czuje? jest szczesliwy? w ogole jak wam sie uklada... tak na co dzien?

Gość aniaaax
sorry zle przeczytalam jeszcze jestescie przed slubem .. a juz urodzilas czy jestes jeszcze w ciazy? poczekaj... koniecznie poczekaj... zamieszkajcie razem... przekonacie sie czy chcecie byc ze soba... :)

Gość zaczekaj nie spiesz sie
wszyscy naciskaja na slub tylko ze to ty masz z nim zyc a nie oni, niech sie nie wpierzaja w nie swoje sprawy. ja bylam w takiej samej sytuacji jak ty. tez zaszlam w ciaze i tez starzy nalegali na slub. no bo jak to bedzie wygladac, w ciazy i bez meza. no i uleglam. i co teraz. teraz jestem po rozwodzie, wytrzymalam tylko 4 lata. i po co mi to bylo. nie sluchaj ich. sama musisz dojrzec do tej decyzji, musisz miec pewnosc ze tego chcesz. pozdrawiam

Gość Tymek
Z Ślubem nie można się śpieszyć i brać go bo Ci karzą. Jak będziesz gotowa i zdecydowana wtedy go weź, dziecko nie ma tu nic do rzeczy !!! Rodzina będzie na Ciebie krzywo patrzeć, dziecko gdy będzie małe może mieć w życiu trudniej (brak tolerancji w naszym społęczeństwie), ale stworzenie potencjalnie patologicznego związku (np. bez miłości) jest znacznei gorsze, tak dla dziecka jak i dla Ciebie. Więc poczekaj i sprawę przemyśl. U mnie w rodzinie tak było, dziewczyna pobrała się z facetem bo dziecko było w drodze, a niedługo potem był rozwód :(:( Ktoś tam wyżej mówił, że nie ma kasy na ślub - co ma kasa do ślubu ? bzdura... ale to inna historia.

Gość Miłość
Niektóre specjalnie zachodzą, bo wiedza że jest w społeczenstwie presja, że on ma być z tą co urodziła. No bo jak inaczje. Cwaniary:)

Gość anka-skaknka
dla mnie to głupota decydowac się na slub kiedy jest ciąża a brak przekonania pożyjcie, pozwlekajcie i się zdecydujcie ŚWIADOMIE :)

Gość Rozwody istnieją ...
wiec nie wiem nad czym sie zastanawiasz. Oczywiscie wazne jest żeby on tez chcial się żenić, ale nie ze względu na dziecko, musisz z nim porozmawiac poważnie... Te rady o wspólnym zamieszkaniu i poznaniu się i potem ew. zdecydowaniu na ślub ... to po prostu moda dla dziewczyn, które bardzo, bardzo mało wiedza o zyciu... Uważam, że poznac sie można bardzo dobrze bez wchodzenia do łóżka, no ale u ciebie była odwrotna sytuacja, więc trzeba wypic piwo, które nawarzyliscie :-D Małe dziecko to dodatkowe obowiązki, podporządkowanie zycia pod potrzeby dziecka, to nie zabawka ... Dlaczego konsekwencje waszego kroku masz ponosić tylko ty? Przeciez to była wasza decyzja. W rodzinie u mnie sa dwa takie przypadki. Jeden ślub po pół roku znajomości - ciąża, są juz małżeństwem szczęśliwym 15 lat, maja 2 dzieci :-D Drugi - ślub po roku znajomości - ciąża, są szczęśliwym małżeństwem 3 lata, 1 dziecko :-D Jak widzisz wszystko zależy od ludzi, od tych 2-ch osób. Pozdrawiam i życzę żeby WASZA decyzja była mądra, odpowiedzialna Miła :-D PS Dziecko chce mieć obojga rodziców :-D

Gość Oczywiscie że ma
jeżeli sie kochacie i wam zalezy na sobie i waszym dziecku. Znam związki 8, 10 letnie i rozstania, rozwódy... Pamiętaj nie ma reguły. wszystko zalezy od tych dwóch osób i tylko od nich, życzę szczęścia Robi :-D

Gość dawid
Czyli tutaj wykazalas sie swoja dojrzaloscia ,Spolkowalas z kims do kogo nie masz przekonania i kogo byc moze nie kochasz,i po drodze dzieciaka sie dorobilas no to wspolczuje temu dzieciakowi .lepiej nie biez slubu kobieto i nie rujnuj zycia temu facetowi ani dzieciakowi

Gość dawid
gunia juz jestes gorsza ,inaczej patrze na kobiete po rozwodzie ,ale konkubinami to sie brzydze .

Gość eeeeee tam
ja urodziłam dziecko w wieku 21 lat........ nie chciałam zadnego ślubu................ mimo, że bardzo się kochamy...... rodznie powiedziałam, że to moje życie i żeby się odczepili.................. i dali spokój w końcu wzieliśmy ten ślub.................. jak dziecko miało pół roku.................. głównie ze względu na trudności formalne................ kłopoty z ubezpieczeniem dziecka, z podróżami za granice, z nazwiskiem.................... wszystkie urzedniczki.......oczywiście bez pytania wpisywały moje nazwisko jako nazwisko dziecka.................. co mnie doprowadzało do pasji........... gdyby ten kraj był bardziej normalny, nigdy nie brałabym ślubu........... chć po ładnych paru latach, z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że świstek nic między nami nie zmienił. Grunia.............. nie słuchaj rodziny............... to twoje życie.............. razem z chłopakiem zdecydujcie co jest dla was najlepsze Ps Dziecko to ogromna mobilizacja i kop do działania........................ wcale nie jesteś gorsza................ a jak się przyłożycie do roboty................ to za parę lat będziecie w dużo lepszej sytuacji niż wasi rówieśnicy, marnujący czas na imprezkach!!!!

Gość nienawidze pierdolonych
bachorow, oby je kurwa pojebalo.

Gość czyli nienawidzisz
>>>>>>S>>>>I>>>>e>>>>b>>>>i>>>E>>>>>>>>>. he he he :)