Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Weronika22

Kobieta po porodzie chce wrócic do pracy

Polecane posty

Gość Weronika22

Denerwuje mnie strasznie polska mentalność i to niestety mentalność mężczyzn. Wielokrotnie spotkalam sie z opiniami, ze kobieta po porodzie powinna siedzieć wylącznie w domu z dzieckiem. Owszem, rozumiem , ze czas urlopu macierzyńskiego, czyli 4 miesiące są ważne, ale nie widzę powodu, dla którego kobieta po tych 4 miesiącach nie moglaby wrócic do pracy. Co taka kobieta uslyszy najczęsciej od swojego partnera: To Ty nie chcesz wychowywac wlasnego dziecka? Jestes zlą matką! Przecież to ze kobieta nie chce siedziec caly czas w domu, tylko chce robić coś jeszcze, nie znaczy , że nie chce wychowywać dziecka!!!! Jeżeli mąż jest perzeciwny opiekunce, niech sam zostanie w domu, przecież jest ojcem, rodzicem w takim samym stopniu jak matka, niech on weźmie wiec urlop wychowawczy! Ale tu pojawia sie oburzenie panów, że jak to matka nie chce być w domu?? Uważacie czesto , że sami jesteście wspanialymi tatusiami, pracując i bywając poza domem, ale gdy kobieta chce pracować, już jest zlą matką. To mit i bajka, ze to kobieta jako matka powinna wiecej siedziec w domu, ze to natura itd. Naukowo zostalo udowodnione, ze mężczyzna przebywajacy z dzieckiem może mieć tak samo z nim glęboki kontakt, a argumenty w stylu: to ona jest matką, to ona powinna.....slużą wymiganiu sie i obarczeniu wszystkim kobiety. Chcę mieć dziecko i wiem, ze chociaż będę je kochala ponad wszystko, będę chciala pracować i to nie wyklucza mnie jako dobrej matki .

Gość Magdaaaaaaa
Masz calkowitą rację : mężczyznom wgodniej jest powiedziec, ze to my jesteśmy matkami i my powinnyśmy siedziec w domu. Ja mam 5miesiecznego synka , pracuje, mam opiekunkę, która jest wspaniala , wiem , ze mam prawo zajmować sie tez praca, a mimo to jestem dobrą matką .

Gość pocahontasss
Dziecko powinno miec matkę szczęśliwą , ja bym nie byla szczęsliwa gdybym tylko w domu siedziala. Kobiecie potrzebna jest praca

Gość to wyjedź
i przestań się denerwować "mentalonością polskich mężczyzn". Polecam kraje arabskie.

Weronika2 - chyba buntujesz się niepotrzebnie :) najczęściej mężczyzna utrzymuje dom, a kobieta zajmuje się dzieckiem z prostego powodu - mężczyźni zarabiają więcej :) jeżeli sytuacja jest odwrortna i zarobki kobiety znacznie przewyższają zarobki mężczyzny trzeba gruntownie przemyśleć, które z rodziców powinno zająć się opieką nad dzieckiem, a które utrzymywać rodzinę . z własnego doświadczenia wiem, że nie warto upierać się i wracać do pracy w momencie, gdy ma się w domu maleńkie dziecko. nic i nikt nie zastąpi kilkumiesięcznemu dziecku matki, nawet najlepsza babcia albo opiekunka.