Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość Zajebiste te wasze przepisy
Serio!!!chcemy więcej!!!mąz w końcu mnie docenił jako kucharkę ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asieńka79
RYBA PO GRECKU 4 filety z mintaja 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 cebule Rybę odmrozić , posypać solą , pieprzem , można też przyprawą do ryb, moczyć w jajku i mące, smażyć. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oleju, aż się zarumieni. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubym tarku i wrzucić do usmażonej cebuli , podlać wodą i dusić aż warzywa będą miękkie. Przyprawić do smaku(farsz ma być pikantny) solą , pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać koncentrat pomidorowy i 1 lyżkę oleju. Rybkę kroić na mniejsze kawałki , ułożyć na półmisku i nakryć farszem( (nie żałować farszu, bo z rybką smakuje super). Jeśli farszu wyjdzie więcej można go zamrozić. Można też podawać rybę i farsz na ciepło do obiadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uuuppp
podnosimy podnosimy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość missmonaya
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM 1/2 KG MAKARONU WSTAZKI, 30 DAG WEDLINY, 30 DAG PIECZAREK (CHOCIAZ JA WOLE BEZ), 1 CEBULA, 1 PUSZKA KUKURYDZY (ALBO 1/2), 20- 30 DAG ZOLTEGO SERA, TLUSZCZ, SOL, PIEPRZ, VEGETA. MAKARON UGOTOWAC, WEDLINE POKROIC W PASKI I PODSMAZYC. PIECZARKI I CEBULE POKROIC I OSOBNO USMAZYC. WYMIESZAC WSZYSTKO RAZEM, DODAC KUKURYDZE I POLOWE ZOLTEGO SERA STARTEGO NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH, JESZCZE RAZ WYMIESZAC I DOBRZE DOPRAWIC. WLOZYC DO NACZYNIA ZAROODPORNEGO, NA WIERZCHU POSYPAC RESZTA SERA , ZAPIEC W PIEKARNIKU. SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hm ryż 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2 pomidory kawałek papryki natka pietruszki albo szczypiorku sałata ogórek ale niedużo sól pieprz i jakie tylko ktoś lubi przyprawy 2 łyżki oliwy z oliwe z warzyw robimy sałatke tunczyka na cedzaku płuczemy może być w oleju albo w sosie własnym byleby w kawałkach potem dodajemy do sałatki +ryż ugotowany doprawiamy oliwą mieszamy i mamy pyszną sałatkę albo na zimno albo taką potrawkę na ciepło polecam:P pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a gulasz jak robicie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to Daryi przepis
1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka), 30 dag pieczarek, 4 średnie cebule, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 400 ml rosołu (może być z kostki), 1 łyżka masła, 10 dag ogórków konserwowych, 50 ml gęstej kwaśnej śmietany, cukier, sól i pieprz. Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki i smażyć na maśle do momentu, aż płyn wuparuje a pieczarki się kekko zrumienią. Dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy 1400 kalori
dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asieńka79
Przypomniałam sobie fajne przepisy na krokiety KROKIETY Z TUŃCZYKIEM Naleśniki usmażyć ( każdy zna przepis, więc nie podaję , z resztą ja robię na oko). 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (rozdrobniony), 30 dag sera żółtego Ser żółty zetrzeć na drobnym tarku , tuńczyką odsączyć i dodać do sera, doprawić solą i pieprzem do smaku( ja robię bardziej pikantne ), przekładać naleśniki farszem, składać jak krokiety, moczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Dobry obiad na piątek , do krokietów barszczyk czerwony, pycha. KROKIETY Z PIECZARKAMI Naleśniki j.w. 30 dag szynki 30 dag sera żółtego ok. 50 dag pieczarek. Pieczarki zetrzeć na grubym tarku, usmażyć , dodać startą na grubym tarku szynkę , wymieszać doprawić do smaku solą , pieprzem, zaczekać , aż wystygnie. Dodać starty ser (też na grubym tarku) i przekładać naleśniki farszem, panierować w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość missmonaya
Czesc Dziewczyny :) wlasnie robie skrzydelka slodko -kwasne. Zobaczymy co z tego wyjdzie....:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uwielbiam gotować
A ja robie krokiety z takim farszem:ok30. dkg ryby wędzonej,cebulka, pól szkl. kwaśnej śmietany, pieprz i sól i ewent. natka pietruchy.oczyszczona rybę rozgnieść widelcem dodać usmażoną posiekaną cebulkę,śmietane i przyprawyi utrzeć na gładką masę.To w naleśniki, panierować w cieście naleśnikowym i w bułce i smażyć.. do tego obowiązkowo barszczyk..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grazka 34
chcialam napisac, ze przygotowalam z tego topiku wiele dan- wszystkie byly super i zaluje tylko , ze ostatnio jest coraz mniej wpisow- piszcie dziewczyny bo lubie was czytac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tinata
SZARE KLUSKI...(NAPRAWDĘ NIE WIEM CO MĘŻCZYŹNI W NICH WIDZĄ) PRZEPIS 0,5 KG ZIEMNIAKA OK 5 ŁYŻEK MĄKI ŁYŻKA MASŁA JAJO SÓL, PIEPRZ, CZOSNEK ZIEMNIAKI TRZEMY NA TARCE O DROBNYCH OTWORACH, ODCEDZAMY SOK Z ZIEMNIAKA, DAJEMY ŁYŻKE MASŁA, DODAJEMY MĄKI TYLE ABY CIASTO MIAŁO GĘSTO KONSYSTENCJĘ ALE ODPADAŁO Z ŁYŻKI, DODAJEMY JAJO, PRZYPRAWY, WRZUCAMY NA OSOLONY WRZĄTEK Z KROPLĄ OLEJU I ŁYŻKĄ FORMUJEMY MAŁE KULKI I NA WRZĄTEK, DOBRE Z SOSEM MIĘSNYM, PIECZENIĄ ITP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość antyrama
Podaje super przepis [nic skomplikowanego, ale jest super] Podwójną pierś z kurczaka kroimy na kawałki [2/2 cm] dodajemy czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką i łyzke oleju. marynujemy ok poł h. Robimy ciasto nalesnikowe, musi byc gęstsze zeby nie spływało z kurczaczków. Kurczaczki "moczymy" w ciescie nalesnikowym i smazymy z 2 stron az będą zarumienione. Najlepsze z ryżem i sosem słodko- kwaśnym. Może ten przepis to nic odkrywczego, ale jest szybki i supersmaczny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a moze tak oponki na ostatki. calkiem latwy przepis. pol kilo sera bialego, sa gotowe w pudelkach pol kilo maki 3 jajka troche cukru 3 lyzki smietany szczypta soli 1 lyzeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania i olej do smarzenia z podanych skladnikow zagniesc ciasto, rozwalkowac i wykrawac szklanka kolka a w srodku małą nakrętką i smazyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. na koniec posypać pudrem. Próbowałam parę przepisów z tych stron i są super.Piszcie kochane więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ainoh7
witam te przepisy sa tutaj super juz sobie wydrukowałam ok 8 które zamierzam zrobic w czasie najblizszym.. jutro moze podam cos mojego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anci
Kuchara juz dosc dawno prosila o przepis do szybkowaru. Moze warto wrocic do tego typu gotowania. SZYBKO I SMACZNIE! Na poczatek podam b. dobry przepis na mieso Przepis do szybkowaru Ani 600 g wieprzowiny w jednym kawałku (ja robię i większe), 70 g masła (na oko), 4 cebulki, szklanka mleka, 1 liść laurowy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz W szybkowarze otwartym roztopić 40 g masła i podsmażyć w nim posiekane główki cebulki, jak zezłocą się, obsmażyć ze wszystkich stron wieprzowinę; wtedy wlać gorące mleko (postawić grzać wcześniej), dodać liść laurowy, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar, jak zacznie świszczeć, na najmniejszym ogniu 30 min. Potem wypuścić parę, wyjąć mięso i sos przetrzeć przez sitko do talerza. W oddzielnym garnuszku roztopić 30 g masła z łyżką mąki (nie musi być bardzo kopiasta), i dodać sos, mieszając grzać, póki nie zagęści się (wychodzi smaczny). Mięso pokroić i podawać z sosem. Moze ktos ma jeszcze wyprobowany przepis. Chetnie wykorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anci
Czy ten topik samoistnie sie konczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przepis na szybką salatkę jasna czesc neiiwelkiego pora; 7 jajek ugotowanych na twrdo; puszka kukurydzy; sól i pieprz jak kto lubi por i jajka kroimy dodajemy kukurydze odsączoną i przyprawiamy smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FASOLA 15
Ja Was bardzo, bardzo proszę o przepis na " modrą" kapustę, taką po śląsku i ziemniaczane kluseczki rzucane na wodę. Próbowałam sama , ale mi jakieś mamałygi wychodzą. A tak bardzo lubię to jeść, z pomorza jestem i naprawdę nie umiem. To co mogę na Was liczyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lenka22
omlet z groszkiem 2 jajka, groszek konserwowy, serek topiony (np. elemenaler) jajka roztrzepac jak na jajecznice wlac na patelnie, jak troche sie zetna polozyc pokrojony serek topiony i posypac to zielonym groszkiem, przykryc pokrywka i czekac az omlet bedzie gotowy smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GRAZIA 88
A CZERWONA KAPUSTE TO JA ROBIE NA CIEPłO. SZATKUJ E I WRZUCAM DO GARA, WLEWAM WODE, SOLE.PIEPRZE I SKRAPIAM OCTEM ALBO CYTRYNą. GOTUJE Aż BEDZIE MIEKKA, ALE NIE ZA BARDZO. NASTEPNIE ODLEWAM WODE I DODAJE MARGARYNE TAK Z 5 DAG.I DUSZE POD PRZYKRYCIEM. PROBUJE I JAK TRZEBA TO DOPRAWIAM DO SMAKU. NIERAZ TO WYCHODZI MI TAKA PYSZNA, ZE PALCE LIZAC. TRZEBA PRZYPILNOWAC, ZEBY NIE ROZGOTOWALA SIE. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CRUNCHY CHICKEN -pierś kurczaka -platki kukurydziane -sól,pieprz,ostra papryka -ser dużą pierś z kurczaka tniemy na kawałeczki, posypujemy solą,pierzem,ostrą papryką, następnie każdy kawałek smarujemy grubo masłem i obtaczamy w lekko skruszonych płatkach kukurydzianych.Wstawiamy do blachy polanej olejem i pieczemy w 250 st przez 20 minut, po 20 minutach kładziemy na mięsko ser topiony w plasterkach,/gouda/plesniowy i zapiekamy 2 minuty , najlepiej smakuje na gorąco chociaz na zimno tez jest pyszne, serwujemy z dippem do chipsówsmacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość te przepisy to na ksiażke
kucharską sie nadają!!!rewelacja!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
..och wlasnie przebrnelam przez wszystkie stronki ..moje biedne oczy ale zaraz drukuje przepisy..super topic..czekam na dalsze przepisy..moze tez cos zaproponuje...musze pomyslec bo niektore tu proponowane to tez moje ulubione i latwe..pozdrawiam :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kajka40
Witam smakoszy! Podzielę się przepisem na danie (domowe)"gyros",które dosc często gości na moim stole. GYROS Z KURCZAKA 1 pierś z kurczaka,ale taka "rozklepana" i pokrojona na "makaron",a potem ten makaron kurczakowy smażymy na oleju.Pod koniec smażenia dodajemy odpowiednią dla każdego porcję przyprawy "Gyros'(ja najlepiej lubię f-my Kotanyi),a do tego pokrojoną w "piórka" cebulę,startą na grubych oczkach tarki 1 marchewkę ,1 małą pietruszkę i kawałeczek selera.To wszystko razem dusimy do miękkości skrapiając małą ilością wody i dodajemy dla aromatu 2 łyżki masła (prawdziwego,tzn.typu "osełka"). Podajemy to danie z ryżem na sypko,albo nawet można ryż wymieszać z gyrosem. Szybko,tanio i smacznie!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smażona wątróbka
wątróbkę z drobiu myjemy, wycieramy i wrzucamy część do torebki foliowej z mąką tortową lub ziemniaczaną, potrząsamy torebką ażeby wątróbka dobrze obtoczyła się w mące i wkładamy na głęboki ciepły tłuszcz(gdy jest za gorący wątróbka "strzela")smażymy z obu stron na złoty kolor po usmażeniu solimy. Pyszny i szybki przepis i w dodatku smaczny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grazia 88
pyszne ciasto /nazwe sami wymyślcie/ 1/2 kg. mąki 1/2 margaryny 1/2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 jajka 15dag. miodu 1i 1/2 łyżeczki sody Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Piec osobno po ok. 15 min. w temp. 200 stopni. Dobrze jest blachę wyłożyć pergaminem. KREM TOFFI Puszka mleka słodzonego gotować ponad 2 h. Masa 1/2 śmietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru i dodac do tego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5szkl. gorącej wody. placek posmarować masą a na to drugi placek i posmarować kremem. Na wierzch posypac drobnymi orzechami. SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grazia 88
W MASIE MA BYć 1/2 LITRA śMIETANY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×