Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przeciwciała p. jądrowe.

Przeciwciała przeciwjądrowe ANA.

Polecane posty

Czy ktoś z Was ma podwyższone PRZECIWCIAŁA PZRECIWJĄDROWE ANA?

Chcę dowiedzieć w jakich chorobach, czy może przypadłościach występuje podwyższone miano ANA.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
w roznych chorobach autoimmunizacyjnych, czyli takich gdzie organizm produkuje przeciwciala przeciwko samemu sobie....sa to p.ciala przeciw jadrowe..czyli skierowane przeciwko jadrom komorkowym. dotycza one chorob autoimmunizacyjnych ukladowych np. tocznia ukladowego, reumatoidalnegoz apalenia stawow, zespolu antyfosfolipidowego, zapalenia skorno-miesniowego, zespolu Sjoegrena....

Gość no mój mąż ma dosyć wysokie
wyniki z powodu choroby.A co chcesz wiedzieć?

Gość a jaka to choroba
u Twojego meza?

choroba z grupy immunologicznych-ziarniniak Wegenera

Gość a co to jest
za choroba, czym sie objawia?

to choroba wielonarządowa i niezdiagnozowana może mieć mnóstwo objawów.Generalnie niepokój może wzbudzić wysokie OB oraz ogólnie złe samopoczucie, bóle stawów na przykład ale również problemy z płucami, z nerkami

Gość piegusekkkkkkhbh
ja mam dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe typ homogenny, nie mam pojęcia co to znaczy planujemy dziecko ginekolog zlecił mi to badanie, mam sile bóle w prawej pahwinie ciągłe , i bóle głowy , ide do niego dopiero w grudniu , mam nadzieje że te przeciwciała to nic złego >:

Gość złośliwakocica
Ja też mam dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe, typ świecenia:homogenny. Do tego płyn w jamie opłucnowej i śladowe ilości pod przeponą (od tego "odkrycia" wszystko się zaczęło...). Byłam w szpitalu na badaniach i teraz mam skierowanie do immunologa, jak napisali w wypisie: w celu obserwacji w kierunku kolagenozy. Mam wizytę w przyszłym tygodniu, może dowiem się coś więcej...:)

Gość ja mialam robione
przeciwciala anty ccp w kierunku rzs ale wyszly 0,1 a norma jest do 5. potem kazano mi zrobic ana i w wyniku napisali ze nie stwierdza sie obecnosci. wiem ze podwyzszone ana to moze byc zle ale czy jak wogole sie nie stwierdza to dobrze? zlosliwakocica----masz jakies objawy, zle sie czujesz?

Gość złośliwakocica
Właściwie nie mam teraz żadnych objawów. Wiosną zaczęły mi wypadać włosy i -chwilami-czułam się osłabiona. Kupiłam skrzyp z pokrzywą i witaminami,bo uznałam to za wiosenne osłabienie. Trochę lepiej się poczułam ale postanowiłam zrobić badania podstawowe. Te wyszły wprost idealnie,kontrola ginekologiczna też w porządku. Już lekarz wypisywał mi jakieś środki wzmacniające ale jeszcze coś go tknęło i postanowił wysłać mnie na usg jamy brzusznej i HCV. No, i HCV wyszło ujemne a to nieszczęsne USG wykazało płyn w jamie opłucnowej i pod przeponą... Wylądowałam w szpitalu, gdzie "przemaglowali" mnie od stóp do głów. Na sam koniec przyszły wyniki ANA2 dodatnie, co dodając do tych płynów dało podejrzenie kolagenozy. I trzeba dalej szukać w tym kierunku... Mój lekarz rodzinny twierdzi, że dodatnie ANA mogą mieć ludzie zdrowi, a choroba immunologiczna może pojawić się lub nie...Może też ujawniać się i cofać. Trzeba się badać i obserwować organizm. Tak jak już napisałam,od paru miesięcy nie mam żadnych objawów...:)

Gość złośliwakocica
Jeśli ANA jest ujemne to jest dobrze. Dodatnie oznacza, że organizm wytwarza przeciwciała, które atakują jego własne tkanki...:(

Gość ja mialam robione
dzieki za odpowiedz:-) u mnie sie zaczelo bolem i dretwieniem rąk.badanie emg wykazalo ostatecznie ze to zespol ciesni nadgarstka. ale zanim to stwierdzono bylam u reumatologa ktory zlecil badanie tych przeciwcial. najpierw anty ccp a potem ana i odeslal mnie do ortopedy, bo uznal ze to nie jego dzialka. ale zasialo to we mnie ziarnko niepokoju .ciagle sie martiwe czy to nie cos wiecej niz zcn(juz zoperowane)

Gość piękneibestiiiiee
ja też mam dodatnie ppAna typ homogenny , chcemy dzidziusia ale lekarz kazał sie wstrzymać ma mi zapisać lekarstwa które musze brać całą ciążę >:

Gość ale masz tylko
podwyzszone czy stwierdzono jakas chorobe?

Gość bcjhfhbfhvjfgn
mam silne bóle nogi i na obu stawach biodrowych jakieś wysepki kostne ,jutro do ortopedy, ginekolog stwierdził że nie wiadomo od czego to jest ale jak chcemy dzidzie to musze brać lekarstwa na te przeciwciała i encorton steryd , ide do niego za 2 tygodnie

Gość złośliwakocica
Tak się to leczy. Stopniowo lekarz będzie Ci zmniejszał dawkę leków i wskaże ten czas, który będzie najlepszy na ciążę. Wszystko po to, byś donosiła dziecko, bo przy tych przeciwciałach "lubią" występować poronienia...Powodzenia w leczeniu i niech spełni się Twoje marzenie :)

Gość jdsfhdjnfvrkjgjb
dziękuje za te słowa nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą

Gość złośliwakocica
Jestem po wizycie u immunologa. Dowiedziałam się, że przy moich wynikach badań (wprost idealnych) ryzyko poważnej choroby immunologicznej jest znikome. Umówił mnie na badania w celu WYKLUCZENIA wszelakich choróbsk. Mam nadzieję, że tak będzie :) Skonsultuje mnie też z pulmunologiem, by odniósł się do wysięku w jamie opłucnowej. Jest zdania, że ten wysięk i dodatnie przeciwciała przeciwjądrowe to "pozostałość" po infekcji bakteryjnej lub wirusowej z niedalekiej przeszłości...I mogę być zupełnie zdrowa i takowe mieć. Myślę, że to podniesie na duchu niejednego zmartwionego na tym forum :)

Gość csdjhcdjvf
hej , wszystko oki będzie (: ja jutro po 16 mam wyniki rezonansu stawów biodrowych boje sie że to coś poważnego tym bardziej że strasznie mnie bolą a szczególnie ta prawa pachwina i dodatnie przeciwciała, kurcze co zrobić żeby wszystko dobrze było .....

Gość csdjhcdjvf
a orientujecie sie co to znaczy wynik wątpliwy ? robiłam badanie na mycoplasme pneumonie i mi wyszedł wątpliwy, nie przeziębiam sie , nie mam zapalenia płuc , badanie mam powtórzyć za miesiąc, zastanawiam sie co będzie jeśli wynik znowu będzie wątpliwy, amogą te przeciwciała być związane z tą mycoplasmą ? siedze na wersalce nogi strasznie mnie bolą kurcze obawiam sie że może być coś nie tak awtedy o dzidzi tylko pomarzyć będziemy mogli , dupa jestem a nie baba ))):

Gość dmnc dsjkmnd
wyszło mi że mam płyn w obu stawach biodrowych , czy to może powodować gorączke silny ból nóg i dodatnie przeciwciała? ortopede mam dopiero 24 listopada >:

Gość małpiszon13
Ewidentnie jakiś stan zapalny. I-chyba-reumatoidalne zapalenie stawów...Kurcze, reumatolog by Ci się przydał... Nie masz szybszej możliwości wizyty , choćby prywatnie...?

Gość jvnfjvfjnbgjbn
to jest prywatna wizyta na pilczycach i dopiero pod koniec listopada >:

Gość jvnfjvfjnbgjbn
zastanawia mnie co sie z tym płynem w stawach robi jak go zlikwidować , jestem zarejestrowana do dr kniazia ale rano sprubuje do kogo innego sie zarejestrować nogi bardzo mnie bolą nie wiem jak długo dam rade ):

Gość złośliwakocica
Ja też czekałam na prywatną wizytę u immunologa, miesiąc! To, i tak, pikuś, bo na fundusz zejdzie pół roku...:( Szczerze mówiąc, nie wiem, co się robi z płynem w stawach, bo ja mam go w opłucnej. Wiem, że może się przy leczeniu choroby głównej sam cofać, ustępować; czasem podają leki moczopędne a jeśli jest go "dużo za dużo"-ściągają igłą, by odbarczyć narząd. Pewnie podobnie jest ze stawami...

Gość gość
mam bardzo dużo przeciwcił centromerowych, nie mam pojęcia jak do tego podejść a do lekarza trzeba czekać