Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość letycjaaa

Zwolnienie lekarskie a dodatkowa praca.

Polecane posty

Gość letycjaaa

Mam takie pytanie i w bardzo proszę o pomoc w tej kwestii. Chodzi o to, że pracuje w jednym miejscu na umowę o pracę, więc wiadomo, że mogę korzystać ze zwolnienia lekarskiego, słynnego L4. W innym miejscu natomiast pracuję dorywczo na umowę o dzieło, którą podpisuję gdy jest zapotrzebowanie na wykonanie tej pracy. Czasem przez kilka tygodni nie mam tam nic do roboty, a czasem podpsuję umowę np na tydzień i wtedy muszę sobię radzić z obydwoma pracami. W najblizszym tygodniu bedzie tam własnie mozliwość zarobienia, ale od wczoraj czuje sie fatalnie i zastanawiam, czy nie isc do lekarza. No ale teraz tak: zwolnienie byłoby respektowane w mojej pracy na umowę o pracę, natomiast tak gdzie mam umowę o dzieło - oczywiście nie, zresztą bardzo mi zalezy zeby tam dorobic, poniewaz to niezłe pieniądze. I zastanawiam się jakie mogą być konsekwencje L4 w jednej pracy a chodzenie do tej drugiej, gdzie przeciez i tak nie mam odprowadzanych zadnych składek, a ponadto poprosiłabym lekarza, zeby mi wtawił adnotację, że nie muszę leżeć w łóżku (to taki odpowiedni numer w L4 z tego co wiem). Ale czy to jakoś nie wyjdzie i nie będę mieć problemów? Bardzo proszę o wypowiedzi.

Gość przecież to oszustwo
rób jak chcesz

Gość letycjaaa
Całkiem w porządku to nie jest, ale jak już pisałam - na umowę o dzieło nie są respektowane zwolnienia L4, więc to mój wybór czy po prostu zrezygnuję wtedy z wykonania tej pracy, czy też wykonam ją z wysoką gorączką i innymi objawami choroby. Chodzi mi tylko o to, czy to jest jakoś karane i jak to wygląda w prawie pracy.

Gość przecież to oszustwo
no to - technicznie rzecz ujmując - wyjaśniam. Umowy cywilne nie podlegaja prawu pracy. Kwestie zasiłków chorobowych - też nie, natomiast jeśli ktos poinformuje ZUS że pracujesz w czasie zwolnienia to możesz mieć problem i teoretycznie mogą Cię skontrolować. W praktyce zdarza się to rzadko.