Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

i co szykujecie się ? . . :-p

a ja muszę dzieci iść kąpać . 😭

Mariechen na Twojego to by sie znalazło napewno dużo chętnych, więc możesz spróbować podrzucić do Polski. Jo jak tam na wyjezdzie ? Udała się wyprawa?

noooo... nie padało juz ze dwa dni, to kurz z dziatwy trza zmyć :-p . dziunia ------- sprawdź pocztę temat \"PISA Studie \" jest ode mnie :-p to tak a propos systemu :-D myślę że będziesz się dobrze bawić . . barbarag---- opowiem później , bo dzieciaki szaleją juz w wannie a jeszcze czeka mnie pisanie odwołanka takiego jednego 😠 . . 🖐️

Dziuna u mojej córci w szkole dyrektor zdecydował że maximum 24-25 osób w klasie

a u mojego syna jest 15 sztuk 7 chłopaków i 8 dziewcząt ;-) i tak zostanie może i do matury HA ! . . kurna taki ciekawy temat a ja akurat teraz czasu nie mam pisać . 😭 .

mariechen - moja rodzina to taka trochę skomplikowana jest, mam 2 braci którzy własnie we wtorek zwinęli się i popłynęli do Szwecji zostawiają żony z synami, ojciec od ponad 20 lat kierowca TIR-a, więcej przebywa w DE i francji niz w domu, chociaż bardzo wierzący i kochający rodzinę, poprostu lubi swoją pracę, a matka, no cóż, w tej chwili pomaga mi jak może, bo wie że juz niedługo nie będzie mogła, ale nie zawsze tak było, jak nam zaczęło lepiej się powodzić, to jakoś wszyscy nas BARDZO polubili i CZĘSTO odwiedzali, no więc teraz nie będą mieć okazji, a ja za nimi chyba nie będę tęsknić, poprostu za bardzo mi przez ostatnie 3 lata dopiekli,

a jak oni za mną zatęsknią, to ja szybko na jakiś urlopik pojadę, taka się zrobiłam wredna zołza od pewnego czasu, poprostu wykorzytali mnie na maxa i tyle

mam pytanie moja mała ma zapalenie krtani, czy sa może jakieś domowe sposoby aby jej pomóc? była pani doktor na wizycie dostaje drosetux-przeciwkaszlowy, clemastynę i jak przy każdej infekcji echinace

Gość taka jedna z NRW
hey Dziewczyny. Mam maly problem i nie mam sie kogo doradzic. Otoz, zaczelam w NRW studia 4 lata temu i wtedy tez dostalam pobyt ograniczony do 2007. 3 lata temu wyszlam za maz, mimo to nie zmienilam pobytu ze studenckiego na normalny, czyli po mezu. dzisiaj poszlam do Ausl. Amtu zapytac co potrzebne mi jest do zmiany statusu. Babka w info opieprzyla mnie dlaczego dopiero po trzech latach chce zlozyc Antrag. MOwie jej,ze do tej pory nie zalezalo mi na tym i nie bylam poinform,owana co trzeba a co nie. Ale do czego zmierzam................. teraz musze isc z mezem i zlozyc Antrag na Aufenthaltserlaubnis. Ta babka powiedziala mi,ze i tak dostane befristet,gdyz unbefristet liczy sie nie od czasu zawarcia zwiazku malzenskiego (czyli 3 lata bybylo) ale od czasu zlozenia pierwszego antragu. Teraz czytam,ze trzeba tam wpisac powod dlaczego skladam Antrag. I co powinnam wpisac,zeby bylo ok? mam napisac prawde,ze zalezalobymi na znalazieniu lepszej pracy a z tym statusem co posiadam takowej nie mam szans znalezc? dziewczyny- doradzcie prosze. Dzioekuje.

ja tam póki co nie olewam ich jeszcze, ale juz niedługo, bo wyobraźcie sobie,spotykamy się gdzieś tam, moja mała ma 3 latka, syn mojego brata też, a \"mądra\"bratowa daje np.kinder swojemu synowi i mówi do niego \"idź w kącik zjeśćm,żeby Paula nie widziała\" no normalnie mnie zamurowało, moja matka zwróciła jej uwagę, ale ją to tylko z równowagi wyprowadziło i rzuciła \"jak będę chciała to jej dam, a w tej chwili nie mam takiej ochoty, a ztego co wiem to ona ma tego pod dostatkiem\" mnie zawsze uczyli, że jak chcę dać coś swojemu dziecku w towarzystwie innego to albo dziele po równo, albo nie daję wcale to tylko taki szczegół z życia, ale jak dla mnie istotny, bo to są tylko dzieci, a to czy mamy czy nie to nie powinno mieć znaczenia w takiej sytuacji

a ten ogródek to sama pieliłam, cebulkę, marchew,pietruchę, buraki, bób no i oczywiście pomidorki w szklarni :classic_cool:

no to idę se z niemieckiego powtórkę zrobić, bo mam jutro jakiś teścik.... ********* ********* zajrzę później

Gość do tej z NRW
zle trafialas, na zolze jakos.teraz wystawiaja Freizügigkeitsbescheinigung. tego nie bylo automatycznie od przystapienie pl do unii europ. od 1,01,2005 wiele sie zmienilo.mioedzy innymi wprowadzili to. pojdz do twojego rathausu, jeszcze raz zapytaj. tam mozesz zlozyc wniosek.

Gość taka jedna z NRW
to myslisz,ze lepiej isc do Rathausu? wiesz, bo pytalam dzisiaj i np Niderlasuung i Auenthatssachen zalatwia sie u nas AA,ale juz Einbürgerung gdzie indziej, i chyba wlasnie w Rathausie. Myslisz,ze lepiej od razu isc zapytac o Einbürgerung czy najpierw wyklarowac ta sytuacje z pobytem itd? dzieki.

Gość do tej z NRW
kolezanka ostatnio opwiadala mi o swoim przypadku, niebawem konczy sie jej pozwolenie na pobyt, kt dostala po slubie, rozmawiala w ausländeramt i tam powiedzieli jej ze jest teraz freizügigkeitsbescheinigung (od 1.1.05), i to zalatwia sie w rathaus, wszystkie papiery tam sie sklada. nic nie szkodzi najpierw pojsc do rauthaus, zreszta zrobisz jak uwazasz najlepiej. w kazdym urzedzie powinni wiedziec, albo cie dobrze skierowac.trzymaj sie. dasz rade.

Gość taka jedna z NRW
aa,jeszcze jedno. ten Freizügigkeitsbescheinigung nie jest to czasemAufenthaltserlaubnic für Angehörige eines Mitgliedstaates der EU ? bo jesli tak to mam to juz ale wazny tylko do 2007. Upowaznia mnie to jedynie do 90 dni albo 180 pol-dni w roku podjecia pracy. Chcialam zlozyc Bewerbung w jednej instytucji i bardzo by mi zalezalo na unbefristet :( jednak. czy jest szansa to wszystko jakos przeskoczyc? kurcze, ale ja ciemna jestem.

Gość taka jedna z NRW
te baby w AA sa tak strasznie niemile,ze szkoda gadac. W info pracuje byle Rosjanki,ktore maja chyba niewiele wieksze pojecie ode mnie. dziekuje za odzew Dziewczyny.

Gość do tej z NRW
moment, jesli po slubie dostalas pozwolenie na pobyt, to na pewno na 3lata.jak mialas ten dokument moglas zlozyc wniosek na arbeistserlaubnis-dostaje sie -unbefristet!!!!!!! i wtedy mozesz pracowac caly rok. ale jesli studiujesz nie mozesz pracowac wiecej niz 90 calych dni albo 180 po pol dnia. jest tez jakas gorna granica zarobkow, ktorej nie wolno przekroczyc,bo przeciez studiujesz a nie zarabiasz.

Gość taka jedna z NRW
wlasnie o to chodzi,ze te pozwolenie na pobyt co mam teraz to jest pozwolenie,ktore dostalam na czas studiow. po slubie niestety nie zmienialam tego jeszcze :( wiem,ociagalam sie z tym i teraz zaluje,ale jakos nie bylam nigdy w potrzebie i myslalam,ze jakos to bedzie.w paszporcie zreszta mam jeszcze stare nazwisko :( nowy czeka w Polsce na odebranie i ma zamiar przed zlozeniem antragow go odebrac.

Gość taka jedna z NRW
wiem tylko,ze jak polska weszla do Eu to dostalam wezwanie do AA i wystawili mi taki zielony dodatkowo do paszportu dokument wlasnie ten Aufenthaltserlaubnis für Angehörige eines Mitgliedstaates der EU i w tym dokumencie jest moje nowe nazwisko po mezu. zadnej zmianki o pozwolenie na prace ani nic.

Gość do tej z NRW
o to rzeczywiscie to przeciagnelas. normalnie nowy paszport powinnas zalatwic jak najszybciej, najpozniej w ciagu roku od zawarcia malzenstwa. dzis juz sie nie stresuj, nie nakrecaj sie. nic to nie da.jutro idz do rathaus. wszystko sie dowiesz. napisz potem na forum jak poszlo.

Gość taka jedna z NRW
dziekuje za zainteresowanie.

Gość Witaj Limes
milo ze wrocilas:D chodzi mi o[ taka jedna z NRW]

Gość taka jedna z NRW
jeszcze jedno pytanie. wiecie ile sie czeka w razie zlozenia Antragu na Einbürgerung? czy od razu mowia,jakie sie ma szanse i czy wogole sie ma? NIe wiem co mam zrobic,gdyz moj maz bedzie od sierpnia dostawal Bafög a wiec konczy prace. obawiam sie,ze w tym przypadku moje szanse na Einb. beda niklejsze jak teraz np. gdyz nie bedziemy wtedy zyc z wlasnego utrzymania. znacie kogos kto sie o to staral? i jezeli tak to ile czekali na odp. dzieki.

odpoczęłam sobie troszkę, zrobiłam pazurki i teraz uderzam na allegro, może wyrwę coś fajnego :classic_cool: dziunia dzięki za radę, jutro coś spróbuję jej zapodać, może pomoże spokojnej nocki kobitki

Gość do tej laski z NRW
pozwolenie na pobyt nie jest automatycznie pozwoleniem na prace ! W wniosku o prawo pobytu wpisz : zjednoczenie rodziny ( oczywiscie po niemiecku ) dostaniesz pozwolenie najpierw chyba na rok. Jak juz je dostaniesz idz do urzedu pracy i spytaj gdzie mozesz zlozyc wniosk na pozwolenie na prace zazwyczaj robi sie to w glownym urzedzie pracy a nie w okregowych. Licz sie ze trzeba swoje odczekac !