Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

ciekawe czy teraz się u wszystkich podniesie :-p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marienchen----a ja jeszcze nic nie mam w skrzynce :-( nic to cierpliwa jestem a jak ciekawe to se może na serwerze też chcą obejrzeć :-p bo te ciekaw zawsze idą dłużej ... zauważyłyście :-D :-D :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jadę po małego do przedszkola potem po starszego na dworzec no a że, tatuś dzisiaj w robocie, to na moich barkach spoczywa zapewnianie pociechom atrakcji :-o jeśli się dziś jeszcze odezwę to późno pa 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aaaaaa- a -a jak mnie nie będzie to poczytajcie sobie o stewii : . 250-300 krotnie słodszy od sacharozy (czyli normalnego cukru spożywczego) - stabilny do temperatury 198-200°C co umożliwia stosowanie stewii do wypieków - nie ulega fermentacji - działa przeciwpróchniczo i hamuje wzrost płytki nazębnej - nie posiada praktycznie żadnej wartości kalorycznej - jest stabilny w środowisku kwaśnym co pozwala na stosowanie również do marynat . ..........http://www.stevia.webpark.pl/#info........... . a może już któraś z was jej używa ? . . 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tej stevi
gdzies wyczytalam ze wolno je tylko sprzedawac jako kosmetyk, nie jako srodek spozywczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tej stevi
Stevia rebaudiana - źródłem naturalnych substancji słodzących W poszukiwaniu zastępczych środków słodzących, wskazanych zwłaszcza dla osób otyłych oraz chorych na cukrzycę, coraz większą uwagę zwraca się na pozyskiwanie ich ze świata roślinnego. Do znanych nam roślin zawierających związki słodzące należy lukrecja gładka Glycyrrhiza glabra. Zawarta w jej korzeniu glicyryzyna (12%) należąca do saponin triterpenowych jest 50-100 razy słodsza od sacharozy. Z roślin pochodzących z innych stref klimatycznych bogatych w substancje słodzące należy wymienić: - gwinejską Dioscoreophyllum cumminsi, której nasiona zawierają monelinę 300 razy słodszą od sacharozy; - afrykańską Pentadiplandra brazeana, ze związkiem pentadyną 300 razy słodszym od sacharozy; - występującą w Malezji i Wietnamie Curculigo latifolia, zawierającą w owocach kurkulinę 900 razy słodszą od sacharozy; - z chińskiej prowincji Yunan Capparis masakai, zawierającą w owocach mabilinę, słodszą 375 razy od sacharozy. Ostatnio dużą uwagę, zwłaszcza w Japonii i krajach południowoamerykańskich poświęca się roślinie Stevia rebaudiana Bertom z rodziny Asteraceae, pochodzącej z Brazylii i Paragwaju. Jest to krzew osiągający wysokość ok. 80 cm, obejmujący obecnie swym zasięgiem obszar od południowo-zachodnich granic USA do pólnocnej Argentyny poprzez Meksyk, Andy i górskie regiony Brazylii. W Ameryce znanych jest ponad 80 gatunków z rodzaju Stevia, ale szacuje się, że na całym obszarze występowania jest ich ok. 150-300. Stevia rebaudiana znana jest jako Caa-che i Azuca-caa, co znaczy "słodka roślina". Surowcem zawierającym związki słodzące są liście. Pierwszy, który opisał tę roślinę i prowadził badania nad wyizolowaniem z niej rozpuszczalnych w wodzie związków słodzących, był Bertoni. Następnie zajęli się nią Rasenach i Dietrich. Ten ostatni wyizolował z niej dwa związki "słodzące", z których jeden nazwany został stewiną, a po dalszych badaniach chemicznych - stewiozydem. Wiele uwagi stewiozydom poświęcili naukowcy Narodowego Instytutu Chorób Metabolicznych przy Uniwersytecie w Betsaidzie (Maryland) oraz grupa badaczy japońskich Uniwersytetu w Hiroszimie i Hokkaido. Efektem tych badań było wyodrębnienie kilku innych glikozydów diterpenowych, a wśród nich rebaudozydu A jednego z ważniejszych i najsłodszych, o przyjemnym smaku. W liściach zidentyfikowano ponadto sterole, taniny, olejki eteryczne zawierające m.in. limonen, geraniol, pinen i terpen. Stosowanie stewiozydów oraz ekstraktów z liści jako substancji słodzących było od dawna praktykowane w Paragwaju. Stevia rebaudiana nazywana w Paragwaju "słodkim zielem paragwajskim" używana była przez różne plemiona tubylcze jeszcze przed kolonizacją hiszpańską (XVII w.). Wywarem z liści słodzono różne napoje, m.in. herbatę "mate" i kawę. Wywar z liści, kwiatów i młodych sproszkowanych gałązek zalecano także w cukrzycy. Stosuje się go po dziś dzień, parząc w wodzie sproszkowany surowiec przez kilkanaście minut. Inną formą jest koncentrat w postaci syropu używany jako słodzik. Stewiozydy i czyste ekstrakty z liści Stevia rebaudiana są szczególnie popularne i chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym w Japonii. Dosładza się nimi konserwy w zalewie octowej, pasztety mięsne i rybne, sos sojowy, "pastę" fasolową, napoje owocowe, lody, gumy do żucia. Znajduje to wyraz w dużym zainteresowaniu jej uprawą w miejscowych warunkach, dokąd sprowadzono ją w 1971 r. z Paragwaju. Niewystarczającą podaż upraw krajowych pokrywa import z południowej Korei, Tajwanu i innych południowo-wschodnich krajów azjatyckich. Według szacunków zużycie liści Stevia rebaudiana do produkcji stewiozydów i ekstraktów oraz słodzików zastępujących cukier wynosiło 700-1000 t (sucha masa) w 1979 r. i 1500-2000 t w 1991 r. Stewiozydy charakteryzują się dużą stabilnością w odniesieniu do pH i temperatury. Mają delikatny smak, podobną do sacharyny zdolność słodzącą, nie fermentują i nie żółkną pod wpływem ogrzewania. Czysty stewiozyd (93-95%) ma trwały gorzkawy lub ściągający smak, przy czym wraz ze zmniejszeniem czystości związku staje się on mniej przyjemny. Jest jednak lepszy niż glicyryzyny, sacharyny i innych substancji słodzących, np. aspartamu, cyklamatu sodowego. Organoleptyczne porównanie wykazało, że czysty stewiozyd jest 300 razy słodszy od sacharozy w stężeniu 0,4%, 150 razy od sacharozy 4% i 100 razy od sacharozy 10%. Grupą odpowiedzialną za właściwości słodzące są sacharydy z C-13 i C-19 oraz grupa ezometylenów z C-17. W efekcie próby nad likwidacją posmaku, jaki zostaje po stewiozydzie, wykazały, że jego organoleptyczną jakość poprawiały w malejącej kolejności: sacharoza, glukoza, fruktoza, cukier inwertowany i sacharyna. Dodatek kwasu octowego, cytrynowego oraz chlorku sodu nie powodował żadnych efektów. Korzystnie wpływało także dodanie aminokwasów, peptydów, soli zasadowych kwasów organicznych i nieorganicznych, gum i glukolaktonów. Niektóre patenty japońskie uwzględniają dodatek sacharozy lub fruktozy, co poprawia nie tylko smak substancji słodzących ze Stevia rebaudiana, ale nadaje drinkom i innym napojom świeżości, a w wyrobach tytoniowych podnosi aromat. Badano także toksyczność surowca i jego wpływ na procesy metaboliczne organizmu, reprodukcję itp. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach karmionych paszą z dodatkiem stewiozydów w ilości 0,28%, 1,40% i 7% nie wykazały ich ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych. Stwierdzono pewien wpływ stewiozydów na przemianę węglowodanów. Pierwsze badania w tym zakresie wykonane w Paragwaju wykazały, że po podaniu wodnego ekstraktu z suszonych liści (bez określenia dawki) u 25 dorosłych osób nastąpiło po 6-8 godzinach zmniejszenie poziomu glukozy we krwi o 35,2% w stosunku do stanu wyjściowego. Okazało się także, że Stevia rebaudiana ma właściwości przeciwbakteryjne. Z wydzielonych chromatograficznie 8 niezidentyfikowanych związków zawartych w ekstraktach z liści, 2 okazały się aktywne przeciwko różnym szczepom bakterii, szczególnie Pseudomonas aeruginosa i Proteus vulgaris. Pozostale miały właściwości słodzące, a tylko nieznaczną aktywność bakteriostatyczną. Zaletą stewiozydów jest ograniczanie próchnicy zębów powodowanej przez Streptococcus mutans. Dlatego warto zastąpić nimi popularne cukry (glukoza, fruktoza) w różnych preparatach doustnych (pasty do zębów, płukanki). Stewiozydy nie mają większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Miesięczny okres picia herbaty z liści Stevia rebaudiana przez 18 osób w wieku 18-40 lat nie spowodował znaczących zmian. Stwierdzono jedynie nieznaczne (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych, jednak dane z literatury na ten temat są dosyć skromne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o tej stevi
itp. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach karmionych paszą z dodatkiem stewiozydów w ilości 0,28%, 1,40% i 7% nie wykazały ich ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych. Stwierdzono pewien wpływ stewiozydów na przemianę węglowodanów. Pierwsze badania w tym zakresie wykonane w Paragwaju wykazały, że po podaniu wodnego ekstraktu z suszonych liści (bez określenia dawki) u 25 dorosłych osób nastąpiło po 6-8 godzinach zmniejszenie poziomu glukozy we krwi o 35,2% w stosunku do stanu wyjściowego. Okazało się także, że Stevia rebaudiana ma właściwości przeciwbakteryjne. Z wydzielonych chromatograficznie 8 niezidentyfikowanych związków zawartych w ekstraktach z liści, 2 okazały się aktywne przeciwko różnym szczepom bakterii, szczególnie Pseudomonas aeruginosa i Proteus vulgaris. Pozostale miały właściwości słodzące, a tylko nieznaczną aktywność bakteriostatyczną. Zaletą stewiozydów jest ograniczanie próchnicy zębów powodowanej przez Streptococcus mutans. Dlatego warto zastąpić nimi popularne cukry (glukoza, fruktoza) w różnych preparatach doustnych (pasty do zębów, płukanki). Stewiozydy nie mają większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Miesięczny okres picia herbaty z liści Stevia rebaudiana przez 18 osób w wieku 18-40 lat nie spowodował znaczących zmian. Stwierdzono jedynie nieznaczne (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych, jednak dane z literatury na ten temat są dosyć skromne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mariechen ja jeszcze nic niedostalam.A möj Browser dzisiaj spynuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co ja sroce spod ogona wypadłam, że nic na dzień dziecka nie dostałam? :-( dziunia no serio pogoda się spapruniła :-( czekam na jakis prezencik :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i udało mi się hahaha :classic_cool: a myślałam, ze ja to tylko ostatki bedę lizać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość proszaca o pomoc
dziekuje jeszcze raz za wszystkie szczere pomocne odpowiedzi odnosnie tego prawo jazdy tak wiec dzwonilam w de do urzedu: mozna zrobic w PL prawojazdy to jest dopiero od 2009 wzniesione. w Pl dzownilam do szkoly jazdy i mam na lipiec termin -zrobi w ciagu 3 tyg. nie potrzbuje meldowac sie pol roku przed tylko poprostu pare dni u kogos na tymczasowo. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a tak wogóle to moja mała ma 39 gorączki i nic nie pomaga, zaraz zrobie jej letnia kapiel, a najlepsze jest to że jest żywsza niż kiedy jest zdrowa mam dom do góry nogami przewrócony, pieje jak kogut i co chwila pokasłuje a zioła szwedzkie, to powiedziała że mam sobie w kieszeń wlać, dosłownie....... mała guwniarka....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość troche zagubiona
Hej dziewczyny, siostra mi doradzila zebys sie poradzila was w jednej sprawie:-) mianowicie jestem w Niemczech od 7 miesiecy, moj niemiecki jest taki sobie i jutro mam isc obslugiwac party na 60 osob. Wiem, ze mam nalewac wino, gosciom wchodzacym serwowac szampana i tyle:-( Stres mnie zjada, moze ktoras z was miala podobne doswiadczenie i potrafi mi powiedziec jak powinnam sie zachowywac? Ja nigdy nie bylam na czyms takim, nawet nie wiem z ktorej strony podaje sie jedzenie a z ktorej zbiera talerze, blagam pomozcie mi:-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość troche zagubiona
kolezanka mnie namowila, ze ona tez tam bedzie, a ja potrzebuje kasy (jestem au pair i zarabiam 250 euro wiec wiecie jakie to kokosy) no i pozatym lubie sie uczyc nowych rzeczy, tylko ze mam ogromnego stresa:-) bo nie wiem co powinnam mowic itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość troche zagubiona
ale ona twierdzi ze to jest proste, a ja jej nie wierze:-) myslalam tylko ze ktos tu moze jest, kto to robil i powie mi prawde:-) ale dzieki za odpowiedz:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do zagubionej-bylam tu na kilku imprezach jakos gosc i jesli to jest taka impreza typu najpierw szampan ,jakies picie a potem ludziska sami sobie biora jedzonko ze stolu glownego ....to chyba wielkiej filozofii nie bedzie .Z tego co sobie zaobserwowalam to przygotowac stol z talerzami i jedzeniem ,a potem jak goscie zjedza pozbierac talerze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość troche zagubiona
tak Gingera! Tak ma to wlasnie wygladac, ale boje sie, ze nie bede wiedziala co mowic, wiem, ze powinnam sie pytac co chca pic itd, ale nie wiesz jak ludzie odbieraja kelnerow na takim party? Bo wiem, ze tam ma byc bardzo snobistyczna zbieranina, a ja na pewno popelnie mnostwo bledow:-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no chyba pora na mnie juz dzisiaj, uciekam po prysznic i do wyrka miłe panie spokojnej nicy i miłich snów zyczę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wie ktos moze
czesc dziewczyny mam pytanko za niedlugo bede miec malego kotka ale jade na urlop co potrzebuje zeby przewiesc go za granice i czy nie bedzie za maly na taka podroz mieszkam w niemczech prosilabym o pomoc!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam o poranku, wreszcie od kilku dni nie obolala.Jeszcze troche spuchnieta ale juz nie obolala:)Biancaa, ja tez wyrwalam.ale bylo juz takie zapelenie, ze wczoraj wyladowalam w szpitalu na cieciu.Jak to sie mowi: najgorszemu wrogowi nie zycze.Taki bol ze porod to nic.Plakalam jak dziecko na tym stole.teraz biore antybiotyki, w poniedzialek kontrol.mam nadzieje ze to juz za mna.aaaaa---przez te kilka dni prawie nic nie jadlam, wiec pare kilo spadlo:) jedy ny plus tej sytuacji, chociaz za taka cene to ja wole nic nie chudnac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nodziunia szykuj płaszcze przeciwdeszczowe, bo taka pogode nam wieziesz, że wolę z domu nie wychodzić........ a ogólnie to dziń dobry miłe panie :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:-) co do przewozenia malych kotköw i wogöle kotköw to nie wiem.Möj kotek jak z nia jedziemy Autem przezywa chyba najgorsze koszmary swojego zycia.Prawie ze zdycha nam.A przy drögim razie bylo juz lepiej.Ta jazda trwala 3,5 godziny. Mario jest swietny.Möj nieslubny to juz chyba wszystko na pamiec zna i ciagle cos am podobnego mi gada. :-)) Ja raz kelnerowalam .Jest troche stresu ale tez fajnie.Ja poprostu spytalam kumpla ktöremu pomagalam co i jak .A tak to poprostu trzeba patrzec jak to inni robia i samemu tez tak:-))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziewczyny, gdzie mogę sprawdzić połaczenia pociągów z Berlina do Dusseldorfu, bo naszła mnie ochota na podróz do męża.... tak jakaś wygłodzniała jestem i może bym sobie małą wycieczkę zrobiła w przyszłym tygodniu, mamy wolny dzień bo to u nas Boże Ciało, jeden dzień urlopu bym wzięła i jak nic 4 dni wolnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×