Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość agamor
witam wszystkich! pomozcie mi za mc urodze dziecko.jestem mezatka z niemcem.powiedzcie mi gdzie mam sie starac o nadanie podwojnego obywatelstwa dla malucha jak juz bedzdie.....nie mam pojecia gdzie isc....agnieszka

Gość agamor
wogole gdzie mam sie zglosic do jakich biur by wydali mi paszport dla malego jest to wogole mozliwe?a wogole malucha moga mi wbic tylko w paszport do meza?czy z czyms takim moge przekroczyc granice do polski?

amagor - ja tez niestety nie pomogę ale pewnikiem ktos sie za chwile odezwie pomarańczowy ktos - ja jestem przed wypłatą :P

Gość kasia nie chodzi
o to czy szefowa lub ksiegowa wie ze bedziesz pracowala w niemczech, tylko czy to jest legalne bedac na urlopie lub wychowawczym zatrudnic sie w innej firmie, bo chyba nie, przeciez zatrudniajac sie w nowej firmie musisz przedstawic im ostatnie swiadectwo pracy , a jak to zrobisz skoro jestes jeszcze zatrudniona?

Witam,no i przeleciala mi 700-tak to jest jak sie jakies robale do kompa dorwia:(((( agamor-ja paszport dla synka wyrobilam w rathausie-jedna fota biometryczna ,13 euro i po 10 min dokument w rece;) najlepiej bylo jak babka zdjecie robila,strzelal minki a powagi nie chcial pokazac,chyba pstrykala z 8 razy:) pozdrawiam...

limes - urlop wychowawczy a nie macierzyński macie rację, nie mozna podejmowac pracy będą na urlopie wychowawczym, ale wyjątkiem jest podjęcie pracy w domu i mozliwość zajmowania sie dzieckiem, a pracowac mam w DE a nie w PL i nie sądzę, aby niemieckie urzędu informowały mojego pracodawcę, że akurat taki ktos jak ja podją prace w DE, tym bardziej ze będzie to urlop wychowawczy niepłatny, nie pobieram też żadnych zasiłków i niczego nie chcę od państwa i myslę, że dalsze roztrząsanie tego tematu nie ma sensu, jak będę na tym urlopie, to sama zobaczę co będzie

no i jeszcze co do prwości i nieprawości podejmowanych kroków, to moge wam powiedzieć, że ta s**a gł księgowa, jak się o tym dowiedziała, to zaraz szukała \" powodu\" do zwolnienia mnie, na szczęście nie ma TAKIEJ OPCJI więc mi to dalej lotto i już

dziunia - kiedy jedziesz? mariechen - gdzie cie wcięło? odsypiasz dyżury?

Gość kasia czy wiesz ze
wedle przepisow prawa pracy gdy zaprzestaniesz opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego ,czyli np : oddasz dziecko do przedszkola lub pojdziesz do innej pracy, to pracodawca ktory udziela ci urlopu wychowawczego moze przerwac ci urlop i natychmiast wezwac cie do pracy, takie sa przepisy, wychowawczy=calkowite sprawowanie opieki nad dzieckiem na ktore bierze sie urlop.

Gość kasia czy wiesz ze
Uprawnienia rodzicielskie. Zakończenie urlopu wychowawczego Kiedy pracodawca może wezwać pracownika do powrotu do pracy Urlop wychowawczy może skończyć się wskutek wezwania pracownika do pracy, gdy dalsze pozostawanie przez niego na tym urlopie jest nieuzasadnione, albo też wskutek rezygnacji pracownika z urlopu. Zasady udzielania urlopów wychowawczych regulują przepisy kodeksu pracy (w art. 186 do 1867 k.p.). W myśl art. 186 k.p. pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat życia. Przy czym do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia, o którym mowa powyżej, wlicza się także poprzednie okresy zatrudnienia. Ponadto pracownik posiadający okres zatrudnienia co najmniej 6 miesięcy może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 lat, życia jeżeli z powodu stanu zdrowia, w stwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, dziecko wymaga osobistej opieki pracownicy. Zatem pracodawca na wniosek pracownika może udzielić mu urlopu wychowawczego, jeśli pracownik ten zamierza osobiście sprawować opiekę na dzieckiem. WARTO WIEDZIEĆ Urlopu wychowawczego udziela się na pisemny wniosek pracownika. Pracownik składa go pracodawcy na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza się korzystać z tego urlopu. W razie zaprzestania opieki Zaprzestanie sprawowania tej opieki upoważnia pracodawcę do wezwania pracownika korzystającego z urlopu wychowawczego do stawienia się do pracy. Pracodawca może tak postąpić, jeśli ustali, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki na dzieckiem. Zatem tylko w przypadku trwałego zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem przez pracownika przebywającego na urlopie pracodawca jest uprawniony do odwołania tego pracownika z urlopu i wezwania go do pracy. Natomiast czasowe zaprzestanie opieki nad dzieckiem nie daje pracodawcy podstawy do odwołania pracownika z urlopu wychowawczego.  PRZYKŁAD Jolanta J. udała się na urlop wychowawczy celem sprawowania opieki nad swoim dwuletnim synem. W czasie urlopu wyjechała na dwa tygodnie do Hiszpanii. Wyjazd ten nie uzasadnia odwołania jej z urlopu wychowawczego, albowiem nie stanowi on trwałego zaprzestania opieki nad dzieckiem. Podjęcie pracy na urlopie Podkreślić należy, że także podjęcie przez pracownika będącego na urlopie wychowawczym pracy zarobkowej lub nauki nie stanowi podstawy odwołania go z urlopu wychowawczego, jeśli nadal sprawuje on opiekę nad dzieckiem. Wskazuje na to wprost art. 1862 par. 1 k.p., w myśl którego w czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.  PRZYKŁAD Paweł C. był zatrudniony w Przedsiębiorstwie X, w którym otrzymał urlop wychowawczy na 6 miesięcy. W czasie korzystania z tego urlopu podjął pracę na ćwierć etatu w Spółce X na stanowisku doradcy podatkowego. Pracę tę wykonywał przeważnie w domu, pisząc opinie w sprawach podatkowych. Mógł więc nadal sprawować opiekę nad swoją córką. Przedsiębiorstwo X nie ma zatem podstaw, aby odwołać go z udzielonego urlopu wychowawczego. Natomiast w razie otrzymania przez pracodawcę informacji o trwałym zaprzestaniu przez pracownika osobistej opieki na dzieckiem (np. z powodu oddania go do domu dziecka lub podjęcia pracy zarobkowej za granicą uniemożliwiającej sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem), pracodawca powinien wezwać pracownika do stawienia się do pracy w określonym przez siebie terminie. Przy czym nie może to być dzień wcześniejszy niż trzydziesty od daty, gdy pracodawca powziął wiadomość o zaprzestaniu sprawowania opieki i trzeci dzień od daty wezwania pracownika. Gdy oboje rodzice korzystają z urlopu Drugą podstawę upoważniającą pracodawcę do odwołania pracownika z urlopu wychowawczego zawiera art. 1862 par. 3 k.p. Według tego przepisu, w razie stwierdzenia przez pracodawcę, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka, powinien on wezwać pracownika do stawienia się do pracy w terminie przez siebie wskazanym, nie wcześniej niż z upływem 30 dni od dnia powzięcia o tym wiadomości i 3 dni od dnia wezwania. Powinność odwołania pracownika z urlopu wychowawczego jest w tym przypadku również uzasadniona brakiem podstaw do dalszego korzystania z urlopu wychowawczego, bowiem dziecko może pozostawać pod opieką drugiego z rodziców lub opiekunów.

Gość kasia czy wiesz ze
Pamiętać jednak należy, że ta podstawa odwołania z urlopu wychowawczego nie dotyczy sytuacji określonej w art. 186 par. 3 k.p. Zgodnie zaś z tym przepisem, rodzice lub opiekunowie dziecka spełniający warunki do korzystania z urlopu wychowawczego mogą jednocześnie korzystać z takiego urlopu przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy. Oznacza to, że pracodawca nie może wezwać pracownika, korzystając z urlopu wychowawczego do pracy, mimo że drugi z rodziców lub opiekunów dziecka także korzysta z tego urlopu, jeśli to wspólne korzystanie z urlopu wychowawczego nie trwało dłużej niż 3 miesiące. WARTO WIEDZIEĆ Odwołanie pracownika z urlopu wychowawczego stanowi konsekwencję zaprzestania sprawowania przez niego osobistej opieki nad dzieckiem. W takiej sytuacji brak jest bowiem podstaw do dalszego korzystania przez niego z urlopu wychowawczego.  PRZYKŁAD Leokadia S. i Jan S. są rodzicami Zbigniewa S. Od 2 stycznia 2005 r. korzystali oboje z urlopu wychowawczego udzielonego im przez ich pracodawców na 3 miesiące. 15 marca 2005 r. pracodawca Jana S. uzyskał informację, że oboje rodzice korzystają z urlopu wychowawczego i wezwał Jana S. do stawienia się do pracy. Gdy ten odmówił powrotu do pracy w tym terminie, pracodawca rozwiązał z nim umowę o pracę bez wypowiedzenia, z jego winy, wskazując, że nie wykonuje on poleceń pracodawcy. Jan S. wniósł wówczas powództwo do sądu pracy, domagając się przywrócenia go do pracy. Sąd orzekł zgodnie z jego żądaniem, przywracając go do pracy, na dotychczasowych warunkach, i wskazał, że w okresie do 3 miesięcy rodzice mogą wspólnie korzystać z urlopu wychowawczego. Rezygnacja z urlopu Zakończenie urlopu wychowawczego może także nastąpić z inicjatywy pracownika. Pracownik ma bowiem możliwość wcześniejszej rezygnacji z udzielonego mu urlopu. Wskazuje na to art. 1863 k.p., w myśl którego pracownik może zrezygnować z urlopu wychowawczego: ■ w każdym czasie – za zgodą pracodawcy, ■ po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy – najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy. Oznacza to, że pracownik po uzgodnieniu tego z pracodawcą może w każdym czasie zrezygnować z udzielonego mu urlopu i wrócić do pracy. Natomiast bez zgody pracodawcy może on zrezygnować z urlopu najpóźniej na 30 dni przed datą zamierzonego powrotu do firmy. Powinien jednak o tym poinformować pracodawcę, aby ten mógł się przygotować na przyjęcie go z powrotem. Powrót na dotychczasowe stanowisko Zaznaczyć przy tym należy, że po zakończeniu urlopu wychowawczego pracodawca powinien dopuścić pracownika do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem (art. 1864 k.p.). Przepis ten stwarza więc istotne gwarancje warunków zatrudnienia dla pracownika wracającego do pracy po zakończeniu urlopu wychowawczego.  Ryszard Sadlik PODSTAWA PRAWNA ■ Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U. z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm). ■ Rozporządzenie ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego (Dz.U. nr 230, poz. 2291 - zobacz skan).

Gość kasia czy wiesz ze
Pracodawca może przerwać urlop wychowawczy i wezwać pracownika do stawienia się do pracy wówczas, gdy stwierdzi, że pracownik trwale zaprzestał sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Przykładem takiej sytuacji może być wyjazd rodzica za granicę. Dotyczy to także sytuacji, gdy pracodawca stwierdzi, że z urlopu wychowawczego korzystają w tym samym czasie oboje rodzice lub opiekunowie dziecka, po przekroczeniu dozwolonych 3 miesięcy wspólnego sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Pracownik musi zastosować się do tego wezwania. Natomiast pracodawca może wezwać go do stawienia się do pracy w terminie przez niego wskazanym, nie później jednak niż w ciągu 30 dni od dnia powzięcia takiej wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania.

Gość kasia to chyba
kasia to chyba sie z choinki urwala, nie ma o niczym pojecia, jedzie na stale za granice -nie wie ze potrzeba jej pozwolenia na pobyt i na prace, idzie na wychowawczy -nie wie ze nie moze podjac innej pracy, ma isc na wesele-zapomina, nie ma wynikow egzaminow-ale twierdzi ze wie ze zdala-dziwne, twierdzi ze tabletki hormonalne -to nie antykoncepcyjne, oj kasiu rusz czasem swoim mozdzkiem

Gość do kasia
a ta ksiegowa to sobie za duzo nie pozwala , bo jakis dziwny system macie w tym banku, szef moze szukac haka na ciebie a nie ksiegowa, ona jest od liczenia, od zwalniania szef, a od dostarczenia ci zwolnienia jest kadrowa, nie rozumiem co moze miec ksiegowa do tego????

oj pomarańczowa, zastanów się co piszesz i zweryfikuj informacje na mój temat bo nie jesteś na bieżąco a to w jaki sposób załatwie ta sprawę to jest wyłącznie mój problem i ciekawa jestem, która z \"czarnych \" dziewczyn nie potrafi takich rzeczy pisać pod swoim prawdziwym nickiem, bo te wpisy powyżej mówią same za siebie, a szkoda bo myslałam, że fajne z was dziewczyny, nie każda, ale co niektóre, jesteście fałszywe i kłótliwe, szukacie tylko pretekstu żeby komuś dopiec, nie każdy jest alfą i omegą, a takie topiki jak te są między innymi po to aby się czegoś dowiedzieć, nie warto poruszać tutaj żadnych tematów, bo zamiast pomysłu na rozwiązanie problemu, tylko obelgi i zarzucanie niewiedzy ja chociaz mam honor i potrafie sie przyznacz, do czegos czego nie wiem i mówię otwarcie a mówi sie, że dobra księgowa to trzyma w garści całą firmę - dlatego może wtrącać sie w sprawy, które jej bezpośredni nie dotyczą

Gość do kasia
bo na publicznym forum to sie trzeba czasem kilka razy zastanowic zanim sie cos powie, to publiczne forum i nie warto paplac wszystkiego bo ktos moze to obrocic przeciwko tobie, chyba zauwazylas co sie tutaj czasem dzieje.

Gość ksiegowa
to prawa reka szefa a jeszcze bym sie troche pospierala czy nie wazniejsza od Dyrektora.Prezesa czy innego gada

Kasia i ja jestem twojego zdania.Kazdy powinien tutaj byc takim jaki jest Ze tutaj jakas oficjalna strona to nieznaczy ze my wszystkie teraz falszywe musimy byc. Pozatym nietrzeba möwic ze to jakies dziewczyny ktöre normalnie na czarno sa.Byc moze jest to jedna z \"nas\" chora, z rozdwojona jaznia.No to przykro mi dla niej.Albo powiem poprostu niech sie dziewczyna pocieszy.A tak to jest to poprostu jakas tam pomaranczka ktöra tutaj na stale zaglada i o kazdym na bierzaco wie.A co to znaczy????? Jak sie jest na bierzaco?Nic wiecej do tego niepowiem.Tylko tyle ze jestes jaki jestes.I niema röznicy gdzie sie jest.Powinno sie byc wszedzie takim samym.Pomaranczka jest zmienna jak kameleon i dlatego to podziela. kasia ❤️

Gość bylam
i wiem co pisze,moze u Kasi to Dyrektor rzadzi???

Gość masz racje
Kasiu,zamiast pomoc sa wredne,nie przejmuj sie bedzie dobrze,jestes fajna.madra dziewczyna poradzisz sobie w zyciu bez zadnego problemu.trzymaj sie -trzymam kciuki za Ciebie,meza i dzieciatko TWE,

Gość wystarczy poszukac w interneci
a nie gadac bzdury, wpisujesz do wyszukiwarki wychowawczy a praca i masz , proste i logiczne,

Gość wystarczy poszukac w interneci
wiec kasiu zanim cos powiesz na swoj wlasny temat na forum to najpierw poszukaj na necie, to proste, a nie potem masz pretensje, a pomaranczowe chcialy ci chyba pomoc tymi cytatami z prawa pracy.

witam, witam, zrobilo sie \"cieplo\" widze na forum ;) ja staram sie sledzic co sie tu dzieje.... do dziewczyny , ktora urodzi dziecko, po pierwsze gratulacje :) a po drugie- dziecko dostanie automatyznie dwa obywatelstwa, nie trzeba nigdzie zglaszac, tylko zameldowac w USC :) ja bylam w podobnej sytuacji, tylko tyle , ze tatus ma polskie obywatelstwo. zycze powodzenia... limes i JO, fajnei ze sie spotykacie, no ale co sie bede chwalic, ja mam Kassay jako sasiadke :P nawet dzis na kawce bylam :) mariechen- ty to masz dobrze tak sie byczyc :) Kasia k, powodzenie zycze, dasz rade, jak zawsze :) Gingera, jak tam synus? :) no i wszyskim dziewuszkom 🌻

Gość dla smichu chichu
Jedzie TIR ulicą, nagle zatrzymuje się i bierze autostopowiczkę, zakonnicę. Jadą w ciszy i nagle zakonnica zagaduje: - Wy to macie fajnie bierzecie panienkę, skręt w las i bzykanie. Kierowca nic, a zakonnica ponownie: - Wy to macie fajnie bierzecie panienkę, skręt w las i bzykanie. Kierowca w końcu wykumał o co chodzi i skręcił w las. Wysiedli z samochodu zakonnica sie wypięła: - Tylko w dupkę proszę, bo co niedzielę proboszcz chodzi i błony sprawdza. Kierowca posłuchał i tak też uczynił. Wsiedli do TIRa i jadą dalej. Nagle zakonnica odzywa się: - Wy to macie fajnie bierzecie panienkę, skręt w las i bzykanie, a my pedały musimy kombinować.

mariechen - to sie dotleniałaś, my zbraku ładnej pogody nigdzie nie byłysmy za okne, + 14 stopni wieje i leje grzmi i błyska 😭 sama widzisz - uderz w stół a nozyce się odezwą marta - jak zawsze 🌻 jak tam dzieciaczki?

Gość dla smichu chichu
U nas tez bylo tylko 13°, wiec bez kurtki nie ma po co wychodzic :-( Ale padalo tylko rano, od poludnia bylo nawet slonecznie, to ciekawe, jak teraz te wrózbe na lato z Siebenschläfer wylozyc :-)

wyglada na to, ze dzis ja zaczynam dzionek :) dla mnie nie zaczal sie super, mialam kilka spraw do zalatwienia, ide do auta, przekrecam kluczyk... i NIC!!!!! aku sie wyladowal :( a dlaczego??? bo moj maz nie wylazyl swiatel wczoraj, i nawet sygnal mu nie przeszkadzal! wiec musze przelozyc to na jutro, o 11 czeka mnie dentysta :o a o 15 jestem umowiana z pania, ktora bede sie opiekowala :)

czesc dziewczynki a ja dzis ostatni dzien w pracy jestem. w poniedzialek lece juz do niemiec na stale. mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze:/ a jak tam u was wszystko w porzadku dzieciaczki zdrowe???