Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Ja za bardzo nie rozumiem po co to cale wklejanie, dogryzanie, pranie brudow i wypominanie jakichs bzdur..Kogo to interesuje??? O co w ogole chodzi??? Jest komus nudno? szukacie zaczepki? A moze brak partnera do rozmowy? Wspolczuje. I szczerze mowic obrzydzacie bardzo skutecznie zagladnie tutaj, jezeli to jest cel, to tyko pogratulowac.. :/ pozdrawiam

No ubieglas mnie bianca, bo wlasnie mialam zapytac.Co ta POMARANCZKA ma na celu wklejajac to wszystko.Narzeka na atmosfere, i jednoczesnie podkreca cala sytuacje.Bez sensu.

Naraz słychać głos fasoli: \"Gdzie się pani tu gramoli?!\" \"Nie bądź dla mnie taka wielka\" - Odpowiada jej brukselka. \"Widzieliście, jaka krewka!\" - Zaperzyła się marchewka. \"Niech rozsądzi nas kapusta!\" \"Co, kapusta?! Głowa pusta?!\" A kapusta rzecze smutnie: \"Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!\" \"A to feler\" - Westchnął seler.

Gość To jest O.K.
Przed rokiem bylo 200 000 tysiecy .Uspokuj sie .Twoje dludi splacasz w tak dobrym tempie. 20 000 rocznie "tilgung" to duzo zwlaszcza jezeli chce sie utrzymac normalny stan zycia.Wiem cos o tym .Pozdrawiam i trzymam kciuci za splate pozostalych 180 000 tysiecy .

Gość owszem Kafeterianko
nie bywasz tu czesto, ale za wsze kiedy sie pojawisz atmosfera robi sie ..... goraca ! Zaszwsze Twoje pojawienie jest rownoznaczne z klotnia na topiku - tylko glupi i slepy tego nie zauwazy !

Gość znowu wrocila
a juz mielismy nadzieje,ze poszla w diably.

Limes, ale to chyba dotyczy tylko podrecznikow.Napewno jest wykaz przedmiotow obowiazkowych,programow nauczania.No i pewnie kazda szkola moze miec swoje programy nadobowiazkowe.

Gość nie niemka
limes-dzieki , na ciebie mozna zawsze liczyc no to nie wiem dlaczego ta baba w Arbeitsamcie mi tak powiedziala

Gość nie niemka
a jeszcze jedno pytanie -czy to znacz y, ze jestes tu na czarno? czy tez poprostu mozesz tu mieszkac te 6 lat na bialo ale nie mozesz pracowac? to tak z ciekawosci-bo juz nic nie rozumie.

nie niemka, ta kobieta z arbeitsamtu, generalnie dobrze Ci powiedziala.Tylko poprostu nie wspomniala o szczegolach, i nie podkreslila ze nie zawsze sie to udaje.

nie niemka, jesli przyjedziesz do Niemiec i zameldujesz sie , to mozesz tu siedziec jak dlugo chcesz.Jestes legalnie.Nikt Cie nie wygoni, jestesmy przeciez w Unii.Ale w momencie kiedy zaczniesz oczekiwac czegos od panstwa Niemieckiego , sytuacja lekko sie zmienia.Np, jesli pojdziesz po pozwolenie na prace, to mozesz je dostac bez problemow(takie sytuacje sie zdarzaja) , moga Ci rowniez odmowic.W momencie kiedy Ci odmowia , moga zainteresowac sie tym, za co zylas tutaj do tej pory.I moga chciec od Ciebie udokumentowania, Twoich dochodow czy tez oszczednosci.

Gość nie niemka
A to dlaczego tak tu pisza? http://www.justlanded.com/polski/germany/tools/just_landed_guide/jobs/work_permits Obywatele UE mają prawo mieszkać, studiować czy pracować na terenie Niemiec, mogą też otrzymać specjalne pozwolenie na pobyt UE, zwykle ważne przez okres pięciu lat ( dla studentów- dwóch lat). Jeśli masz umowę o pracę na określony czas, pozwolenie może być krótsze. Obywatele UE nie potrzebują pozwolenia na pracę w Niemczech, jeżeli posiadają ważny paszport lub dowód osobisty i stosują się do niemieckich praw i przepisów pracy. Trzeba się jednak postarać o pozwolenie na pobyt. Więcej informacji na znajdziesz w naszym dziale pozwolenia na pobyt. W Niemczech obywatele UE mają równe prawa w kwestii wynagrodzenia, warunków pracy, dostępu do nieruchomości, szkoleń zawodowych, opieki społecznej i członkostwa w związkach zawodowych. Rodziny i osoby pozostające na utrzymaniu mają takie same prawa. Istnieje tylko kilka ograniczeń zatrudnienia w sektorze publicznym (np. policja) i w niektórych landach ( Länder) co do zatrudniania nauczycieli i personelu medycznego.

Gość nie niemka
moja kolezanka wyszla za slazaka -niemca i od razu dostala na 3 lata pobyt czasowy i pozolenie o prace , nastepnie na czas nieokreslony pobyt staly i pozwolenie na prace automatycznie , a po 8 latach dostala obywatelstwo niemieckie. Wiec nie rozumie czemu tobie limes-nie chca dac pozwolenia na prace skoro maz Niemiec-no nienormalni.

Gość a cafetrianka
znowu nie ma nic innego do roboty tylko sie czepiac :p Tu tresc II-go przykazania w jego pelnej wersji : Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. Nie wolno ci zrobić sobie figury, żadnego wyobrażenia tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie poniżej lądu. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wolno ci im służyć, bo Ja הי, twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który karę grzech ojców synom do trzeciego i czwartego pokolenia, tym, którzy Mnie nienawidzą, a tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań, wyświadczam dobro przez tysiące . no i gdzie tu mowa o pisaniu z duzej litery ? A moze lines nie wierzaca jest i nie musi sie stosowac do kosieclnych zasad ? PRZESTAN SIE CZEPIAC KOBIETO ALBO WYNOS SIE Z TEGO FORUM BO TYLKO KLOTNIE PROWOKUJESZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość nie niemka
limes-a ty nei mozesz takiego zaswiadczenia od pracodawcy przestawic -zby dostac to pozwolenie o prace? no wiesz co normalnie idzie sie wkurzyc o to twoje pozwolenie -tu niby jest rownoznaczne , a tu twoerdza ze nie -podziwiam cie za cierpliwosc. a jakbys ty im to wydrukowala i przestawila , to nic nie daloby sie zrobic w twojej sprawie. Normanie chyba nei daloby mi to zasnac -ze jakis debil sobie tak postanowil , a prawo mowi inaczej jeszcze mnie ie ma w DE , a juz mam dosyc spraw biurowych i niedoinformowanych urzednikow.

Gość nie niemka
o jej no to spokojnie sobie obejzyj cudo lodowke i potem do nas zawitaj nie zapomniej , ze musi z dobe odstac zanim wlaczysz

Pisanie duza litera imienia , a juz tym bardziej imienia Boga , jest tak oczywiste ze najwiekszy cymbal zrozumie.Limes napisala to z malej, pewnie dlatego ze nie traktowala tego jako imie , a jako cos w rodzaju \" kurcze\".Stad moja aluzja do 2 przykazania: \"Nie bedziesz wzywal imienia mego nadaremno\". No, a tak poza tym to pocaluj mnie w 4 litery.Jak cos Ci sie nie podoba to wymiataj stad, ja poki co nie mam zamiaru.:)

Gość burdelik-elemelik
cafeterianko-normalna kobieto, co ty tu jeszcze robisz? czytam sobie i sie dziwie... ze znizasz sie do takiego niskiego poziomu. po za tym jestes cool :classic_cool:

Gość no cafeterianka
posluchaj powyzszej rady! Wszystkim nam to dobrze zrobi ! :p

Gość no cafeterianka
zawyzyc nam poziom hahahahahahaha to tak jak by swinia chciala latac !

Gość Alinaaaaaa
A co ja jestem, Siostra Milosierdzia zeby wszystkim dobrze robic? :P)