Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Peter Gragelmann

Polki mieszkajace na stale w Niemczech

Polecane posty

Gość dubisia
mam do was prosbe. Bo na srode mam takie durnee wypracownie z neimickiego napsiac , ale nie wiem jak bo nigdy nie psialam wypracowan po nimiecku. Mogłabys mi troszk epomóc to anpsiac ? Teamt jest taki : Wie sieht mein Zimmeraus ( jak wygląda mój pokój ) ale mam uzywac die zamienione na der, a das, der zamienione na dem... nie mam pojecie jak to zrobic;/

napisz jak umiesz a my skorygujemy, zadan domowych w calosci nie odrabiamy, musi byc wklad wlasny :P

dubisia ---- ty nie masz tego \"zamieniać\" tylko stosowac się do reguł gramatycznych , opisując pokój najczęściej odpowiada się na pytanie -wo? i do tego potrzebny jest 3. przypadak die-der / der,das- dem napisz po prostu gdzie co w twoim pokoju stoi , potem podsumuj, że miło przytulnie , jasno ciemno , lubisz nie lubisz i po zawodach ;-) .

dlatego----- > ty jesteś \"nowa\" czy to tylko nowy nick ? :-) .

a ja dalej szukam jakiegoś kąta na luty na narty w Alpach a właściwie takiego dużego kata bo wybieramy się ze znajomymi tylko że co lepsze kąski to już porezerwowane :-( wyobrażacie sobie sobie wrzesień ! a tu już luty zabuchowany jakby któraś miała chatę w Alpach i wolną w lutym to ja bardzo chętnie skorzystam :-) a najlepiej wschodni Tyrol bo dalej to mi się jechać nie chce ;-) .

mary --. i nic nie szkodzi, szefa nie drażnij ;-) bo ja i tak nie napisałam nic takiego co by do jutra poczekać nie mogło :-D .

byłam dziś na następnej kontroli pooperacyjnej z małym i zwierzyłam się jako i wam ;-) z tego horroru jaki przeżyłam z synem przedostatniej nocy a ona , wcale niezaskoczona, mi mówi, ze u dzieci to się często zdarza po pełnej narkozie, że one tak się zachowują nie tylko zaraz po OP ale nawet do TYGODNIA po :-o no i w związku z tym powiem już dobranoc ! bo może się zdarzyć taki \"atak\" dziś w nocy też :-o a jak znów słomiana wdowa jestem i nikt mnie nie wyręczy :-( będę musiała czuwać sama ! jak się teraz położę to może zdążę troszkę odpocząć pa 🖐️

Gość droga marylou
do Jo 24 Czy ja dobrze zrozumialam ze Ty masz wyksztalcenie medyczne czy Twoj maz jest lekarzem? Fajnie miec kogos u zrodla:D "Jo, wiem, ze siedzisz przy zródle Jakbys mogla, zaczerpnij prosze z niego wiedzy na temat powstawania w czasie ciazy pod wplywem zmian hormonalnych autoagresywnych chorób organicznych typu MS czy otosklerozy, i podaj mi je wedlug mozliwosci na topiku czy tez pm."

pochopnie wyciągnięte wnioski 😘 jestem tylko medium a moje źródło to szklana kula i siły paranormalne z którymi mam kontakt jak medytuję ;-) . a teraz całkiem po ludzku idę robić obiad potem syn ma trening i przygotowanie do parady na coroczny prowincjonalny fest :-D . no i cały czas szukam chaty w alpach na początek lutego . jednym słowem dzisiaj mnie z wami nie będzie . 🖐️

Gość Doktor Kidler
Masz racje Mar........porazil go prad!!!!Jak zwykle masz racje lekarko!!!

Gość porazenie mózgowe
doktorku, ile kosztowala twoja praca doktorska ;-)

Gość Wongeld
Złożylem wniosek o wongeld,ile sie czeka na rozpatrzenie wniosku i decyzje????Orientujecie sie?????wszystko jest oki z dokumentami,wynajmuje z żoną i dwojka dzieci mieszkanie 72m.i mam nadzieje ze cos doplacą do intersu???

Gość kikikikikikikikk

Limes, chyba Erlebnispark:D zazdroszsze obecnosci na tym przedstawieniu, bo powiem szczerze, ze juz od jakiegos czasu mi sie marzy zobaczyc na wlasne oczy, a zaczelo sie od cudnego filmu \'\'To Wong Foo, Thanks for everything! Julie Newmar\'\':) polecam na chandrowate wieczory, na poprawe humoru:) Co do Wohngeld, to ja sie tez nie orientuje i nie pomoge, chociaz nie mieszkam na \'\'wlasnych posiadlosciach\'\'... Oj marylou nie chce sie czepiac, ale niektore Twoj stwierdzenia sa po prostu nie do przebicia.. W Monachium cudna ,ciepla i pachnaca jesien, tyko szkoda, ze tak mam malo czasu na wloczenie sie po parkach... Pozdrawiam Was wwszystkie serdecznie:)

Gość Anastazja9898
Jesli moze mi ktos podpowiedzec? Mamy zamiar nasze malenstwo ochrzcic w Polsce , czy mamy to zglosic takze tu w Kosciele w Niemczech jestesmy katolikami. Chrzesni sa z Polski wiec oni tam musza pozalatwiac sprawy . Byl ktos w takiej sytuacji i wie moze jak to sie zalatwia?

Gość AgnieszkaMnchen
do biancaa Spadlas mi z nieba z tym Monachium. Ja szukam od lutego 2008 mieszkania 3pokojowego w Monachium jakbys cos slyszala i masz jakis pomysl jak znalezc cos w normalnej cenie w srodku miasta , chetnie poslucham Twoich rad.

Agnieszka to zalezy co dla Ciebie znaczy normalna cena:) Monachium niestety nie jest tanie...:/ Najlpeiej pewnie bylo by przez maklera, ale jesli ogranicza Cie to finansowo to zostaja gazety i internet,no i zaczac poszukiwania duuuuzo wczesniej...

Gość Wohngeld
Po co się pani marylou wogole odzywasz jak nie masz pojecia o sprawie,jedynie chyba po to by mnie nauczyć pisac po niemiecku czego wcale nie pragne:)Pytalem osoby ktore są obeznane w Tym temacie a nie osoby ktore z wielka checia chca napisac o swoich posiadlosciach,ja majac w Polsce domek wybudowany 4 letni ktorym opiekuja sie rodzice przyjechalem z rodzina by dzici poznaly jezyk,pozatym moja praca jest taka ze musze jezdzic po swiecie w niemczech bede tylko rok wiec chce panstwo obskubac,nie chwalilem sie Tobie co mam w Polsce wiec nie zamierzam czytac Twoich naszpikowanych bzdurami wypowiedzi:)czekam na odpowiedzi ludzi znajacych sie:):)

Gość do Marylou
Marylou - ale czemu Ty sie tak agresywnie zachowujesz ? Kilka osob tutaj zwrocilo Ci uwage ( moim zdaniem w sposob mily i kulturalny ) a Ty wszystkich z blotem mieszasz ! Wcale sie nie dziwie, ze coraz mnie ludzi tu pisze bo TY wszystkich atakujesz ! Jezeli nie wiesz nic na dany temat to po co sie wypowiadasz, wystarczy napisac : sorry, nie wiem bo mnie to nie dotyczy lub nie interesuje lub najnormalniej w swieie nie mam zielonego pojecia ! Odstraszasz od siebie ludz ! Skoro tu ie jestes po to, zeby Cie lubiano to po co jestes ? Po tp, zeby psuc ludziom krew, dolowac ich i byc bezczelna ?! Masz dziwne hobby ! Ja tu jestem po to zeby znalesc znajomych i sobie z nimi poklikac ! Tak, na codzien pisze na czarno ale teraz robie to na pomaranczowo bo najnormalniej w swiecie nie mam ochoty byc celem Twoich glupich atakow, nie widze takiej potrzeby, zeby osoba Twojego pokroju sie nade mna pastwila i mysl sobie o tym co chcesz, mozesz mnie na wet wyzwac od tchorzy mam to serdecznie gleboko ! Jestem pewna, ze tym co tu napisalam wyrazilam zdanie wiekszosci osob na tym forum ! ZMIEN SWOJ STOSUNEK I NASTAWIENIE ALBO PRZESTAN TU PISYWAC BO TAKICH "PORAD" NIKOMU TU NIE POTRZEBA !

Gość beznadziejaa
oj nieprzyjemna tu atmoswera,zawsze mowie takie niemile polki na przyjaciolki sie nie nadaja, wole nie miec nikogo niz przyjaznic sie z poznana na necie wiedzma,brrrr uciekam stad,juz nawet nie szukam znajomych przez internet,Polacy to wogole nie wzbudzaja u mnie zaufania,poza nielicznymi,zawistni sa,niezyczliwi,hamscy i chodza z nosem do gory,a juz taka,jak Marylou,ktora ma wlasna posiadlos,to wszystkich z gory gnoic bedzie bo sie czuje lepsze a z duuupy jej tak samo smierdzi jak innym

Halli hallo, Co do Wohngeld to niepamietam jak dlugo czekalam.Minelo juz pare lat. Wiem ale ze trwalo to troszke. Zadzwonic do nich napewno niezaszkodzi.

Gość do Marylou
Jestes agresywna i tyle ! Cafeterianka powiedziala,ze zgadza sie ze zdaniem tego psychologa na Twoj temat - nic zlego, ma prawo i napisala to jeszcze na CZARNO ! A jaka byla Twoja odpowiedz ? : ze podpuszcza na pomaranczowo a do tego ze JEST L.I.Z.I.D.U.P.K.A. - no nie wiem jak to inaczej nazwac niz AGRESJA ! Zakrywasz sie tylko tym, ze niby zawsze i wszedzie mowisz prawde prosto w oczy, ale jak ktos powie prawde Tobie prosto w oczy to ona bardzo musi Cie bolec skoro tak agresywnie i nachalnie sie tu bronisz ! Stare przyslowie mowi, ze tylko WINNY sie tlumaczy ! Odposc sobie i daj na wstrzymanie a wszystko wroci do normy

Niechcac nikomu cos tam : w takim razie jestem zawsze winnna czy jak?Bo sie czesto tlumacze? To przyslowie jest do d..... Bo sa poprostu ludzie tacy jak ja ktörym to bardzo przeszkadza jak sie z klamstwami do czynienia ma. A jest jeszcze cos takiego ze jak sie na na zarzuty milczy to sie w ten sposöb przytakuje. A wiec co trza robic jak ktos kogos brudem, klamstwem,obelga,hamstwem zasypuje? Niech kazdy tak reaguje jak mu sie podoba.

Widze mariechen, ze masz problemy z pojmowaniem niektorych spraw.Postaram sie jak nabradziej obrazowo a jednoczesnie w jednym zdaniu wylozyc.To ze nie darze szczegolna sympatia Limes, to jedno .To ze nie zycze jej zle, to drugie.Nie jestem zlym czlowiekiem, bywam natomiast czlowiekiem zlosliwym.Czujesz roznice?Zwrot \"nagonka\"kompletnie nietrafny.Nie widze powodu , dla ktorego nie mialabym zlozyc zyczen urodzinowych Limes.Kiedy Ty bedziesz swietowala swoj dzien, a ja bede posiadala wiedze na temat daty, i bede na forum , to nie omieszkam tobie rowniez pozyczyc wszystkiego najlepszego.

Gość o do qu mamy
"bede tylko rok wiec chce panstwo obskubac," Fajny polaczek- rodaczek, no gratuluje! To mi juz ta maryska, co z tego jak rozumiem, sama sie czegos dorobila, nie zerujac jak pasozyt, jakby sympatyczniejsza! Jak sie wam moje zdanie na ten temat nie podoba, to pocalujcie mnie gdzies.