Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Satka

Bielany - coś wiecej o okolicy?? zależy mi...

Polecane posty

Przymierzam się do kupna mieszkania. W okolicach Wrzeciona - Doryckiej są całkiem przyzwoite oferty. Ale właśnie kolega powiedział mi, zebym dobrze się zastanowiła, bo okolica jest nieciekawa, a ja zdania nie mam, bo po prostu tej części Wawy nie znam. Mogę Was prosić o więcej informacji?:)

Gość Nocny przyklejacz kartek
Kobieto ... OCHOTA rządzi ...

Gość farszafiak
@koch-anka a mieszkałaś na Wrzecionie, czy tylko ze słyszenia? 1. Pokażcie mi blokowisko na ktorym nie ma ani jednej meliny, ani jednego łobuza. 2. Bezpieczeństwo: a) Mieszkamy na Wrzecionie ponad 3 lata, niedawno kupiliśmy mieszkanie na DORYCKIEJ!!! (to podobno okolica najgorsza z najgorszych z dużym naciskiem na PODOBNO). Jak dotąd (ponad 3 lata) nie zdarzyło się żeby ktoś zaczepił mnie lub moją żonę, a bywało że wracaliśmy do domu o różnych porach... b) Mimo takiej opinii o osiedlu często wieczorem (po 22) można spotkać starsze osoby na spcerze z pieskami... (moja 70 - letnia babcia mieszka w spokojnej okolicy, na PORZĄDNYM osiedlu i na ostatni spacer z psem wychodzi ok. 19 - 19.30) c) Nie ma praktycznie dnia żebym nie widział w tym rejonie co najmniej 1 patrolu straży miejskiej, a oni jak wiadomo wolą unikać kłopotów niż ich szukać... d) Zeby nie było za słodko - to tak jak na początku: są meliny, są "niebieskie ptaki", są "karki", na to że przetwory na zimę zaniesiesz do piwnicy bym nie liczył..., czyli jak wszędzie. e) Jeśli ktoś twierdzi, że to nieciekawa okolica bo tak słyszał to polecam spacer przez podwórka w rejonie Radzymińska - Święciańska i nawet niekoniecznie wieczorem... Mieszkałem.... A "sława" Wrzeciona wywodzi się z lat 70-tych i 80-tych i jak usłyszałem od pewnego elektryka teraz znacznie gorzej jest np. w okolicy Galerii Mokotów, albo na Żoliborzu w okol. Broniewskiego (ale tylko tak słyszałem, nie znam tych rejonów więc nie mam zdania) 3. Rekreacja, komunikacja i inne: a) Dwa spore kompleksy parkowo - leśne: Lasek Bielański i mniejszy, ale w sam raz na poobiedni spacer Lasek Lindego - jest gdzie pospacerować czy pobiegać. Oba dość często patrolowane przez straż miejską... b) dojazd do centrum szybki (ok. 20-25 min.). Do metra (Pl. Wilsona) - 10 min. Do wyboru kilka linii autobusowych (ul. Kasprowicza) lub tramwajowych (ul. Marymoncka). "Wkrótce" czyli za 3-4 lata metro wzdłuż ul. Kasprowicza) c) dość bliskie położenie centrów handlowych: Leclerq (Aspekt/Wólczyńska), Carrefour (Bemowo/ Powst. Śląskich i Arkadia - dalej, ale dobry dojazd), Auchan (Modlińska), poza tym bazar Wolumen - tania i świeża zielenina 2x w tygodniu d) dość duża wada to prawie całkowity brak pubów czy ogólnie lokali gastronomicznych Rozpisałem się, choć pewnie to i tak jeszcze nie wszystko...Na koniec wracając do kwestii bezpieczeństwa to jak to mówią : "jak ktoś ma pecha to i pod ołtarzem może dostać w pysk"

i jeszcze jedna zaleta: blisko do ewentualnego miejsca pracy - huty Luccini , ktora oferuje swietlana przyszlosc na walcowni oraz swieze powietrze.

mieszkam na Bielanach:) Wrzeciono nie cieszy się dobrą sławą omijam je z daleka... tak wiem...powstają tam nowe bloki-ładny jest ten na rogu Kasprowicza i Wrzeciono:)

Gość farszafiak
@koch-anka W którym miejscu krzyżuje się ul. Wrzeciono z ul. Kasprowicza? Chyba mi to umknęło. "Ładny" to kwestia gustu. Widziałaś blok przy ul. Wrzeciono 4 (taki biało-błękitny tuż za żłobkiem)?? Moim zdaniem ładniejszy niż ten na rogu Kasprowicza i Przy Agorze (chyba ten miałaś na myśli?). Twoja wypowiedź: "Wrzeciono nie cieszy się dobrą sławą omijam je z daleka..." mówi sama za siebie. Wrzeciono znasz "ze słyszenia", nigdy nie spotkała Cię tu żadna niemiła przygoda... Może dlatego, że tu nie bywasz (w sumie słusznie - nie prowokuj to 1 zasada bezpieczeństwa), a może nie jest tak strasznie jak "mówią". @genek w gomakach Chyba nie jesteś na bieżąco. Huta Luccini zbankrutowała jakiś czas temu... We Włoszech Luccini zostało przejęte przez Mital Steel (nie sprawdziłem pisowni - chodzi o to konsorcjum zarządzane przez Hindusa, które u nas wykupiło Hutę Częstochowa), a losy warszawskiej huty "się ważą". Świeże powietrze ma się więc całkiem dobrze - głównie dzięki Laskowi Bielańskiemu i pobliskiej Puszczy Kampinoskiej. Dla bardziej wymagających - jak Ty - proponuję lokalizację w innych rejonach Warszawy: np. Żwirki i Wigury, Czerniakowską, albo Tarchomin w okolicach Polfy.... A jeśli chcesz mieszkać "ładnie" i mieć utytułowanych sąsiadów to proponuję Żoliborz Dziennikarski.... tylko tam ceny jakby inne...

Gość farszafiak
aaa... zapomniałbym jakieś 4 - 5 lat temu koleżanka mojej żony została zgwałcona... w śmietniku.... o 7 rano... chciała wyrzucić śmieci przed pójściem do pracy.... miało to miejsce na jednym z podwórek przy ul. Kasprowicza (w okol. ul. Podczaszyńskiego)... czyli w tzw. BEZPIECZNEJ części Bielan....

Gość wzecioniak
witajcie wrzeciono jest cool,był tu kiedyś bar hutnik gdzie można było napić się piwka i zarobić z grzywy(teraz na tym miejscu jest nowy dom kasprowicza/przy agorze)była tam taż KAWIARNIA z winkiem i podłym koniaczkiem, zresztą na kazdym skrzyżowaniu ulic była jakas knajpka ,był też sławny 13 posterunek milicji obywatelskiej(komisariat) który otaczał opieką mieszkańców osiedla.po likwidacji hoteli robotniczych na terenie wrzeciona zła sława tego rejonu jakby ucichła - ucichła też huta, potencjalny dostawca mocnych wrażeń,szczególnie 10-ego po wypłacie kiedy to hutnicy w przypływie gotówki wykupowali miesięczny zapas gorzałki z okolicznych sklepów biesiadując gdzie się da -to była przeszłość, teraz widać że wrzeciono się cywilizuje buduje sie nowe domy,remontuje stare,jest coraz ładniej i bezpieczniej . pzdr wzecioniak