Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dydkowa

Co sądzicie o usuwaniu pieprzyków??

Polecane posty

Byłam ostatnio u dermatologa na dermatoskopowym badaniu skóry i okazało się, że mam do usunięcia 2 pieprzyki. Nie są rakotwórcze, jednakże są w takich miejscach umieszczone, w których mogą być podrażniane (tak twierdzi dermatolog). Zdaję sobie sprawę, że jeśli zdecydowałabym się na ten zabieg, to napewno skorzystałabym jeszcze z opinii kilku innych dermatologów. Proszę napiszcie co sądzicie o tym i czy kiedykolwiek któraś z Was miała taki zabieg? Bedę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.

ooo, to dobry lekarz Ci sie trafil ja mialam taka sytuacje; pieprzyk na szyi, troche mnie draznil, troche balam sie go dotykac,troche tez bolalo i poszlam do lekarza z zapytaniem czy mozna to usunac (kilka osob potwierdzilo moje obawy; takie ktore usuwaly pieprzyki) a lekarz do mnie zebym nie wymyslala a jak mi nie pasuje to mam nosic golf lub szalik :[ ja jestem zdecydowanie za usuwanie, tym bardziej jak ktos kompetentny tak powiedzial.

Gość TWOJA MŁODSZA SIOSTRA BASIA
Zapewne jesteś moją głupią siostrą maryśką!!! A niech ci to usówają czego się boisz!!! Najwyżej spartaczą ci to tak jak mi moje oparzenie!!! Ale przecież lekarze są wszechwiedzacy i lepiej się na tym znają! A żal mi jest tylko taty, który buli kasiorę za każdą twoją głupią wizytę, już dawno bym miała aparat na zęby za tą kasę!!! Jak byś se zrobiła głodówkę to byś się szybko się pozbyła tych syfów!!! WWW.GLODOWKA.PL PRZEMYŚL TO PROSZĘ BO TATA NA PRAWDĘ NIE MA KASY NA TO TWOJE ŻAŁOSNE LECZENIE, KTÓRE I TAK NIE DA ŻADNYCH REZULTATÓW!!!

Sama usuwałam dwa lata temu, bo ramiączko od biustonosza go urażało. Miał być niegroźny ale po badaniu okazało sie ,że w przyszłości mógł sie w coś złego przeobrazić. Więc jak masz możliwość to usuń. Prawie nic nie czuć w czasie zabiegu, żadnego bólu:) pozdrawiam

DO MIARKA Prosze powiedz mi jak taki zabieg wygląda? Pieprzyki usuwa się laserem czy jest to zabieg typowo chirurgiczny? Nic mi lekarz nie powiedział na ten temat. Moja koleżanka miała usuwanego pieprzyka, którego miała na pół ramienia a teraz ma nieładną bliznę po tym zabiegu. Krępuje się kiedy ma założyć koszulkę na ramiączkach, bo ta blizna jest dosyć widoczna. Pozdrawiam.

ja usónełam mojej 4 letniej córce pieprzyka ze stopy i nie widzę w tym nic złego jestem zadowolona że ma to już za sobą.lekarza pytałam jak była młodsza a on na to że narazie nie trzeba więc ja się go spytałam czy da mi 100% gwarancji że to nigdy nie przerodzi się w nowotwór i wiesz co? tak jak się spodziewałam -nie dał mi gwarancji!! a stopa to bardzo wrażliwe miejsce ja też jako dziecko chyba 12 letnie miałam znamię na białku oka to tak długo to bagatelizowali aż zaczęli podejżewać czerniaka i musieli wyciąć! nie bój się powodzenia!!!!!!!!!!!!

Zabieg wyglądał mniej wiecej tak: Lekarz kazał mi odkryć plecy(pieprzyk był na ramieniu)przykrył je chustą chirurgiczną , zrobił znieczulenie przy pomocy kilku mało bolesnych zastrzyków. Cały czas sprawdzał czy mam tam czucie, robił ich tyle ,aż przestałam tam czuć cokolwiek:) Potem skalpelem ścinał tą skórę, to nic nie boli , czuć tylko takie lekkie szarpniecia skóry.Potem ładnie zaszył 10 szwami (pieprzyk 3cm na 2cm) kazał sie zgłosić po 3 tygodniach na zdjecie szwów. Zdejmowanie było po 4 bo powiedział , że trzeba dłuzej poczekać bo to takie miejsce. ślad jest minimalny choć odrobinę widać. Nikt mi nigdy nic na ten temat nie powiedział. Acha kazał mi oszczędzać tą ręke przez ok. miesiąc żeby nie zerwać szwów i tyle. Powodzenia to nic strasznego

Gość tyka
Ja mam sporo pieprzyków i si ostatnio zastanawiam czy nie iść z tym do dermatologa. Co prawda nie mam jakichs dużych, takich jak tu Miarka piszesz 3cm, ale podobno takie odstające, nie płaskie też powinno się pokazać lekarzowi, a ja mam taki np. na brzuchu :(

Gość zak
U mnie jest ich bardzo duzo ,a co gorsze to najpierw pojawia sie czerwona kropeczka z ktorej potem powstaje pieprzyk.chociaz staram sie prawie wogole nie opalac w lecie to ich przybywa coraz wiecej.Lekarz kazal mi narazie zrobic badania - Pozdrawiam

Gość fgh
też usuwałam niestety szycie było do bani i mam blizny , ale i tak lepsze to niż te czarne kropy

nie ma sie czego bać, dostaniesz znieczulenie i bedzie ok.założą ci szwy,po tygodniu dwóch pójdfziesz na zdjecie,odczekasz tydzień jak ci sei zagoi i możesz stosować masc na blizny,np cepan.ja miała robione to samo (na brodzie i szyji) i ślad po tym jest prawie nie widoczny. pozdrawiam :)