Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onka 24

POMOCY

Polecane posty

Gość onka 24

pomóżcie! jak wytłumaczyć mojemu najukochańszemu misiowi na świecie (a jest tzw wierzącym praktykującym katolikiem który ceni i wierzy w tzw wartości) że ja nie chcę ślubu kościelnego choć bardzo go kocham i to własnie on jest tym z którym chcę spędzić reszte życia.Mam mnóstwo przykładów z życia że właśnie zawarcie związku sakramentalnego było poczatkiem końca- potrzebuję jednak bardziej "konkretnych "przykładów które go nie zranią a przekonają- proszę o pomoc on czeka na moje decyzje

Gość mam tez ten problem
tylko w odwrotna sytuacje... moj facet w ogole nie chce slubu, bo uwaza ze jak sie kochamy to nie jest nam to potrzebne. ja jednak mam inne zdanie, chce koscielny i tyle :)

Gość onka 24
jestem w sumie jestem,ale nie wiem jak to powiedzieć -ten slub kościelny wydaje mi sie trochę ...przeżytkiem może takim altem nie z tej epoki ale moze źle mówie

Gość onka 24
"mam ten problem" a jak go przekonujesz a jak on próbuje Ciebie przekonać jakie macie argumenty???

Gość onka 24
po ślubie wszyscy oczekują ze juz będzie dobrze bo związek związany na amen ,para przestaje się starać i....sami wiecie -widzicie to dookoła

Gość praktykujący
ślub kościelny to koszty......

Gość niewierząca
powiedz mu że jak Cię kocha to niech nie stawia warunków

Gość onka 24
to nie warunki to jego dobre intencje przecież on chce dla nas dobrze....ja też tylko inaczej

Gość jestes dziwna
Ty wierzysz w jakies zyciowe schematy?? Ty mi podasz 50 przykladow zlych malzenstw koscielnych a ja ci moge 1000 podac malzenstw wlasnie koscielnych, ktorzy sa szczesliwi!!! Poza tym, jesli no jest praktykujacym katolikiem, to wiedz ze ma wpojone takie zasady, ze jak wezmie slub to nie siadzie z dupa przed TV czy cos w tym rodzaju i kaze ci charowac, albo przestanie sie toba interesowac... Uwazam, ze nie masz zadnych mocnych argumentow przeciwko slubowi koscielnemu a on jesli jest inteligentny, to to widzi i chce cie przekonac zebys jednak go wziela. Przeciez sama piszesz ze on jest twoim WYBRANKIEM ZYCIA wiec co? pojdziecie do kosciola a pozniej czar prysnie bo COS WAM SIE ODWIDZI??!! zastanow sie co ty gadasz...rownie dobrze w druga str. moge ci powiedziec, zebys nie brala slubu cywlnego (samego), bo znam wiele malzenstw ktore sie zniszczyly wlasnie przez to ze nie wziely koscielnego...I co ty na to?? jak dla mnie ty sie boisz takiej odpowiedzialnosci, stanac przed Bogiem w obecnosci ksiedza i wszystkich innych i przysiegnac milosc itd...ale moze sie myle...moze nie...

Gość jestes dziwna
-co do argumentow: wiem, ze nie musisz ich miec wogole, bo mozesz z POPROSTU NIE CHCEC, ale pytalas o argumenty przeciw niemu, dlatego pisze, ze nie masz mocnych-

Gość onka 24
oj wiem przecież wiem słyszę to z jego ust,ja szukam pomocy u osób myślących podobnie jak ja- jak mogę go przekonać przecież w dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się nie sankcjonowac związków pytanie dlaczego to robią bo pewnie nie z lenistwa

Gość onka 24
nie boje sie odpowiedzialności ja po prostunie czuję tego o czym piszesz-moze powinnam dojrzeć czy to znaczy ze nie jestem jeszcze dojrzała?

Zwyczajnie powiedz, że nie chcesz i tyle. Jesli uważasz śluby i wesela za szopkę, to nie ma sensu tego przeprowadzać. Żeby jakiś symbol miał znaczenie to trzeba wierzyć w jego moc.

Gość onka 24
płomykówka ja mu tak nie moge poiwiedziec zrozum-ze to w co on wierzy to szopka ja chce "racjonalnych "argumentów cholera jakie to trudne

Gość onka 24
ludzie! czy wszyscy słuchacie marsza mendelsona???????jezeli nie to dlaczego?????

Gość onka 24
jak mam mu to przekażac zeby go nie zranić tłumaczysz mi to co dla m,nie jasne

Gość onka 24
z nikąd pomocy.....

No dokładnie tak. Czyli po prostu powiedzieć prawdę. Dla każdego ta prawda może mieć inny odcień. np.: Kocham Cię, ale nie chcę robić czegoś w co nie wierzę. Uważam, że ślub kościelny jest tylko szopką, przedstawieniem dla rodziny i znajomych. Słowa miłości, które mówię Ci teraz są dla mnie tak samo ważne, jak słowa, które wypowiedziałabym Ci w sytuacji mnie krępującej i niestety dość kosztownej. ...czy jakoś tak... Jak mam Ci pomóc mówić o Twoich własnych uczuciach?

Gość -żona--
dziewczyno, prawdziwa miłość to nie tyle patrzenie sobie w oczy, ale przede wszystkim patrzenie w tym samym kierunku. czy Ty go na prawdę kochasz???

Gość onka 24
KOCHAM

Bez truizmów. To, że ludzie mają różne poglądy nie wyklucza możliwości, że mogą darzyć się miłością. Ważne, żeby umieli o tym rozmawiać i starali się zrozumieć, i uszanować poglądy partnera.

Bez truizmów. To, że ludzie mają różne poglądy nie wyklucza możliwości, że mogą darzyć się miłością. Ważne, żeby umieli o tym rozmawiać i starali się zrozumieć, i uszanować poglądy partnera.

Gość onka 24
i co????

Gość i jajco
czego jeszcze chcesz?