Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

D.

Pomocy. Zaparcia.

Polecane posty

Mam ogromny problem z wypróżnianiem. Czasami odechciewa mi się już wszystkiego. Może znajdą się osoby, które mają to samo. Jak sobie z tym radzicie. Co stosujecie? Mnie nic nie pomaga.

Hej, Mozesz pic rumianek, miete albo czerwona herbate. Dobre sa suszone sliwki albo morele. Ten jogurt Activia czy jakos tak podobno tez pomaga. W drastycznych sytuacjach mozesz sprobowac zrobic sobie gruszka lewatywe z cieplej wody.

no niestety to jest duzy problem ,kazda osoba musi znalesc to cos co mu pomaga sie wyprozniac...jednym pomagaja sliwki drugim winogron jeszcze innym jablko musisz probowac i napewno cos znajdziesz a jesli nie to mozna kupic jakis lek w aptece ziolowy juz teraz nie pamietam jak sie nazywa niestety...pozdrawiam

Gość siemie lniane = len
zalewasz woda goraca i pijesz taki specyfik i pomagaa na 100% ps mozesz sobie zmienilc te ziarenke i tez zalac wrzatkiem i pic pomaga ! tylk owazne zeby zjesc duzo

Gość mamtosamo
tez mam problem z wypróżnianiem ale jak zjem na noc 3-4 kiwi lub jakieś inny owoc z pestaki np. winogrono to mi pomaga

Gość zaparcia
kawa rozpuszczalna rano na czczo.Moze być z mlekiem i cukrem, mnie po ty "goni".

Gość co.
Stary zwyczaj ktory polecam kazdemu i dziala jak dotad. Musisz jeden dzien zrobic glodowki pij tylko wode nie gazowana. A rano wypij sok pomoidorowy i Actimet bedziesz jak nowo narodzona . Tylko w pol godzinnym odstepie sok a pozniej Actimet.

Gość niebieskookaa22
ale len mielony? ;] może być?

Gość .............l
ja znam 2 sposoby: 1. pić rumianek rano i i wieczorem, po jakims czasie wszystko sie ureguluje i juz nie trzeba bedzie pic 2. zjesc paczke rodzynek (ale nie tych w czekoladzie) - efekt natychmiastowy (całą naraz)

Gość przed wszystkim
musisz przyzwyczaic swoj organizm do wyprozniania o stalej porze dnia, na przyklad zawsze rano. Nawet jak ci sie nie chce, powinnas siadac na ubikacji i probowac-po pewnym czasie organizm sam "zalapie" o co chodzi. Po drugie jedz duzo pelnoziarnistych produktow, np pelnoziarniste razowe pieczywo, duzo warzyw i owoce, typu jablka,sliwki,winogrona. Na sniadanie mozesz zjadac platki muesli z Dr Oetkera Lekkie (musli lekkie z ziarnami- jest tam slonecznik i siemie lniane). Po trzecie-otreby- napeawde dzialaja. Po prostu rano na czczo jedz trzy lyzki otrab pszennych (koniecznie pszennych) i popij szklanka wody. Po czwarte-ruch, np basen lub aerobic. Umiarkowany wysilek fizyczny poprawia ruchy robaczkowe jelit,a tym samym ulatwia wyproznianie. Po piate-od czasu do czasu mozesz zazyc zilowy lek na uregulowanie wyproznienia, np Boldaloin lub Xenna. Po piate-unikaj herbatek na wyproznianie z senesem i kruszyna-jeszcze poglebia twoj problem. Najpier dzialaja,ale z biegiem czasu rozleniwiaja jelita i czlowiek pije po 8 szklanek dziennie,a i tak ma zaparcie-po prostu jelita przestaja pracowac. Po szoste- jogurty (np Activia) i kefiry-zawarte w nich bakteria dzialaja jak balsam na jelita. Oczywiscie jak zjesz jeden jogurt na tydzien,to ci nic nie pomoze. Musisz je na stle wlaczyc do swojego jadlospisu (jeden codziennie). Stosujac te wszystkie metody na pewno zaparcia mina. Oczywiscie poprawa nie nastapi z dnia na dzien. W przypadku zaparc najwazniejsza jest REGULARNOSC.To znaczy musisz na stale wprowadzic powyzsze produkty do jadlospisu i zmodyfikowac tryb zycia (wiecej wysilku fizycznego). Na pewno sie uda. Wiem z doswiadczenia.

Gość ewelinamaciej
a od kawy na czczo masz gwarantowane WRZODY ŻOLADKA!!!!!

Gość ja3
ja jak rano piję kawę i palę papieroska to wiem napewno że mnie zaraz pogoni....problem jest jak jesteś nie paląca....:)

Gość no a ja
juz dawno zostalo udowodnione,ze wrzody zoladka powoduje bakteria (nie pamietam jej nazwy w tej chwili). Jezli masz te bakterie,to wtedy wrzody ci sie rozwina,jesli nie dbasz o zoladek. Ale jesli tej bakterii nie masz,to mozesz spokojnie pic kawe na czczo i nic ci nie bedzie.

Gość ewelinamaciej
idż powiedzieć to samo lekarzowi a Cię wyśmieje.... mówie poważnie, picie kawy na czczo napewno nie można nazwać DBANIEM O ŻOŁĄDEK, choć iwem że podobno papieros pomaga... a jak wpływa na zoładek, napewno nie za dobrze, ale cóz,nalog to nałog... o tej kawie pomyśl,poczytaj, zapytaj lekarza, a sam zobaczysz.... mówie to po to by Ci coś uświadomić a nie po to by się z Tobą kłocić, tak więc POZDRAWIAM:)

Gość no a ja
ewelinamaciej, akurat na ten temat mam duza wiedze,bo lekarza mam w rodzinie. Zostalo udowodnione, ze wrzody zoladka sa powodowane przez barketie. Nawet swego czasu w wiadomosciach to podawali. Jest to stosunkowo niedawne odkrycie (znane to jest od paru lat). Rozumiem,ze jesli nie siedzisz w branzy medycznej,to moglas o tym nie wiedziec. Takze tez pozdrawiam :)

Gość no a ja
Bakteria nazywa sie Helicobacter pylori A linka trzeb skopiowac i wkleic w przegladarke,bo inaczej sie nie otwiera.

Gość ewelinamaciej
wiem, w wydarzeniach o tym było... ale ja znam dziewczynę, ktora piła kawe na czczo rano, i papierosek- była gruba i chciała schudnąc a to ja przeczyszczało... a teraz ma wrzdy, od tego... lekarz powiedział że być moze ta bakteria w ten własnie sposob sie uaktywnia...

Gość niebieskookaa22
tak, wiem o tym siemiu lnianych, no ale ja codziennie rano zalewam zmielone ziarna lnu(kupione w aptece) wrzątkiem. I takie coś-gęstego pije, bo mam problem z żołądkiem... cóż... nie zauważyłam jakichś rewelacji z opróżnianiem... ;[

Gość no a ja
tak,masz racje-dokladnie w ten sposob sie uaktywnia. Ale uaktywnic sie moze tylko wtedy,gdy juz ja masz w swoim organizmie. Jesli jej nie masz,to kawa ci nie zaszkodzi.

Gość niebieskookaa22
o nie, nie nie prawda "no a ja" :) każdy z nas ma ta bakterię w oryganiźmie (wiem bo miałam badania i byłam u gastrologa) jest odpowiedni przedział w którym ma się mieścić jej ilość (miałam robione z krwi) a przedziału rzeczonego nie pamiętam ;] 🖐️

Gość niebieskookaa22
mozliwe, ze ich miano wzrasta po piciu kawy na czczo i braniu chociażby apiryny tez na czczo

Gość no a ja
No to moze jest tak,ze uaktywnia sie,jak jest jej wiekasza ilosc,a jak jej jest mniej,to sie nie uaktywnia. Nie bede sie madrzyc. Spytam meza,jak wroci z pracy. Aczkolwiek jestem prawie pewna,tego,co pisalam wczesniej,tzn jak jej nie masz (lub masz jej malo wedlug twojej teorii), to picie kawey nie powoduje wrzodow.

Gość wuwuwuwu
zastosuj diete kwasniewskiego - po prostu jedz wszystko co jest pelnotluste (sery, smietany, w zadnym wypadku lighty), duzo jaj, smietany, dodawaj maselko np do duszonych warzyw, oliwke do surowek a przejdzie Ci po tygodniu. Mialam ten sam problem, teraz jest super

Gość niebieskookaa22
:)

Gość zuza34
Zaparcia,to w tej chwili powazny problem-coraz wiecej ludzi sie z nimi boryka. Przyczyna glownie jest tryb zycia: stres,mala aktywnosc fizyczna (siedzaca praca) ,niewlasciwa dieta. Na stres mamy niewielki wplyw,ale na diete i aktywnosc fizyczna juz duzy. Wiec wszystko w zasadzie zalezy od ciebie :)

Gość hydrokolonoterapia

Gość Marek33
Helickobakter Pyroli mialam ale zaparc nigdy nie bylo. Ta bakterie trzeba wyleczyc to jest bardzo wazne,powoduje wrzody a pozniej rak zoladka , Ci co ja odkryli dostali teraz Nobla. Mozna zrobic prywatnie badanie krwi w laboratorium 12zl i wiecie czy ja macie czy nie. Rada z kawa i papieroskiem to juz szczyt glupoty nie musisz dostac raka zoladka ale inne narzady tez masz ktore nikotyny niewytrzymuja. Duzo pic i byla juz ta rada sok pomidorowy bardzo pomaga. A najwazniejsze SPORT-wtedy jelita pracuja i oto chodzi-chemia pomoze na chwile ale zaloze sie ze jak sie nie wezmiesz za sport to juz masz Hemoroidy lub w krotkim czasie dostaniesz a wtedy to juz problem i pomysl ze musisz isc wtedy do lekarza ktory wklada Ci Palec w tylek i je bada. Masz czas jeszcze i wybor nalezy do Ciebie.......