Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Potterka

Daniel Radcliffe-Harry Potter

Polecane posty

Gość olimpka
według mnie jest przystojny bez okólarów i ma tylko 163 cm wzrostu!!

Gość Demi
Hymm..czy jest przystojny nie wiem, ja tam mam wygląd gdzieś, kiedyś na to patrzałam i dostałam nauczkę więc wole nie oceniać go po wyglądzie, bo może się okazać że jest skretyniałym gumochłonem, och oczywiście być tak nie musi:P ja tam nic ciekawego na temat Harrego Pottera nie znalazła ale jak znajde powiem:P(wkurzyłam, sie tylko o to że w 6 części Harry bedzie z Giny[nie wiem jak się pisze jej imie ,a nie chce mi się szukać:]nawias w nawiasie:P] i ją żuci:P)

Demi a co cię bardziej wkurzyło to ,że zaczął z njią chodzi czy to ,że ją rzucił.....jakoś autorka musiała urozmaicić wątek książki,a tak w ogóle to czy ktoś z was wie kiedy bedzie następna książka HP. Co do urody DR nie wypowiadam się......za młody jak dla mnie.....

i wrzucam coś niecoś o pomyłkach w HP Harry Potter i Kamień Filozoficzny -W komnacie z Puszkiem Ron zostaje obśliniony przez tego ogromnego psa. Gdy widzimy go w następnej scenie jak tkwi w objęciach przecudnej .......roślinki nie widać już ani śladu śliny psa. -Na początku filmu bardzo dokładnie widzimy, że stół Gryfonów znajduje się po lewej stronie od wejścia. Pod koniec okazue się jednak, że stół zostął w DZIWNY sposób przeniesiony o jeden stół w prawo. Brawa dla niezawodnych stylistów >< -Gdy Harry zasiadał do stołu po przydzieleniu do klas usiadł obok Rona, a na przeciwko Hermiony. W jednej z następnych scen widać, że Harry siedzi obok Hermiony... -Na początku filmu, kiedy Harry odwiedza ZOO, przygląda się wężowi, a ten puszcza mu oczko. Niestety, nie mogłoby się to zdarzyć, gdyż węże nie maja powiek. Pomyłka ta została również popełniona przez J. K. Rowling w książce. -GDY HARRY ZOSTAJE PRZYDZIELONY DO DOMU GRYFFINDORU, SIEDZI PO PRAWEJ STRONIE EKRANU. W NASTĘPNEJ SCENIE GDY POTRAWY SĄ JUŻ NA STOLE HARRY SIEDZI PO LEWEJ STRONIE. -GDY HARRY SIEDZI NA PRZECIWKO LUSTRA WIDAĆ CIEŃ ZBLIŻAJĄCEJ SIĘ OSOBY. WIDAĆ RÓWNIEŻ CIEŃ KAMERY... -Gdy Potter pojedynkuje sie z Voldemordem , odnosi zaledwie kilka ran , a przecierz Voldemord to silny przeciwnik z kolei , jak leży Harry w szpitalu te rany całkowicie znikają a przy rozdawaniu pucharów domu znowu powracają.............. -Otóż, to bardzo widzoczny błąd, Podobno profesorek Quider , pod turbanem miał Voldermorta, na którego Harrego bolała blizna, więc dlaczego w tej knajpie kiedy hARRY i profersor Quider, się spotkali to czemu go nie bolała? -W scenie kiedy Hagrid przychodzi zabrac Harryego Dursleyom, Vernon mierzy do olbrzyma z dwururki. W odpowiedzi Hagrid chwyta koniec strzelby bedacej w rekach Vernona i wygina ja> Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze aby wygiac strzelbe mezczyzna musialby dzialac na nia z taka sama sila jak olbrzym. -Błąd montażowy, twórcy dwa razy pokazują tę samą grupę ludzi: Harry wchodzi z Hagridem na ulicę Pokątną i mija czarodzieja w zielonym ubraniu z towarzyszem oraz grupę czarownic oglądających jakieś zielsko. Po kilkunastu sekundach twórcy ponownie pokazują jak Harry ich mija, ale z innego ujęcia. -Gdy troll pada pokonany przez Harry\'ego i Rona powinien przebić sobie głowę różdżką sterczącą mu w nosie, nieprawdaż? Jeżeli nie, różdżka powinna się złamać - troll pada na ziemię tak, że coś z różdżką Harry\'ego musiałoby się stać, jednak w następnych ujęciach widzimy twarz trolla, a powinniśmy zobaczyć jego profil. -To mnie zastanawia odkąd pierwszy raz obejrzałem ten film: podczas lekcji latania Hooch gwizdnęła dając sygnał do startu, minęła sekundka i tylko Neville się poderwał, za co został jeszcze ochrzaniony przez Hooch, nie mówiąc już o tym, że się trochę połamał. -Przechodząc z King\'s Cross na peron 9 i 3/4 czarodziej musi uważać, by nie zostać zauważonym przez mugola. Jednak gdy, bodajże, Percy przechodzi przez ścianę, jakiś mugol na pewno go zobaczył - przechodził sekundę po tym, jak Percy zniknął. Mugol w garniturku, pod krawatem. Jeżeli nie zauważył Percy\'ego, to musi znaczyć, że jest ślepy albo coś. -Twórcy filmu obdarowali tłuczki do quidditcha wielkim wigorem, a w dodatku głosem. Tłuczek non-stop chce się wyrwać i kogoś uderzyć. Przyjrzyjcie się jednak, gdy Wood wsadza tłuczki do skrzynki - obydwa przez moment są całkowicie nieruchome, a powinny się wyrywać. -Harry jest szukającym, co wie chyba każdy, kto zapoznał się z książką lub filmem. Więc dlaczego podczas meczu quidditcha pcha się do kafla? Wyraźnie widać, jak wychyla się ku jakiemuś Ślizgonowi z kaflem i stara się mu go wydrzeć. -Płomienie, które zapala Quirrell, aby powstrzymać Harry\'ego są bardzo rzadkie, bez problemu mógłby przez nie przebiec! -Lista, według której Tiara Przydziału dokonuje selekcji, jest stworzona bez ładu i składu - w książce osoby na niej znajdujące się były poukładane alfabetycznie, w filmie McGonagall chyba bierze uczniów na wyrywki - pierwsza jest litera „G” (Granger), druga „M” (Malfoy), następnie „B” (Bones), „W” (Weasley) i „P” (Potter). Może się czepiam, ale w końcu od tego jestem . -Jakim cudem trollowi udało się dostać do łazienki dziewczyn? Przecież drzwi były dość niskie, a on wysoki. Gdy Harry i Ron wbiegają do łazienki, widać rzeczone drzwi - troll nawet jakby był na tyle inteligentny, żeby się schylić, to i tak by przez nie nie przelazł. Musiałby rozwalić ścianę, ale ta jest cała. -Jeżeli BARDZO dokładnie się przyjrzycie, to zobaczycie, że niektórzy nauczyciele podczas meczu quidditcha zamieniają się miejscami. Zauważyłem to przez przypadek, ale gdy następnym razem chciałem odnaleźć te ujęcia, nie udało mi się, więc nie powiem, o które sceny dokładnie chodzi. -Na lekcji latania pani Hooch gwizdnęła, jednak tylko Neville się poderwał, i to jeszcze po chwili. Pani Hooch ochrzaniła go za to, że się wzniósł, ale dała już sygnał do startu. Ta scena zastanawia mnie, odkąd oglądałem ten film pierwszy raz... -Gdy Hagrid wkracza do chatki gdzie schował się wuj Vernon z rodziną i Harrym, widzimy przez okna i drzwi jak burza pokazuje kto tutaj rządzi. Chwilę potem Hagrid odkształca lufę strzelby a ona wypala co kończy się dziurą w suficie przez którą w cudowny sposób nie wleciała ani jedna kropelka wody. -W scenie gdy Hagrid wygina strzelbę ktos juz wsopmniał że Vernon musial by na nia działać z taka sama siła jak Hagrid ale i tak po jej wygieciu wybuchła by , wie jest to nie mozliwe. -Ktoś na filmie mówi \"masz bardzo mądrą sowę\" tak naprawdę to sowy nie należą to tych najinteligentniejszych zwierząt, raczej są dalekowzroczne i na dodatek pokazują w filmie jak przenosi miotłę! jeszcze czego? Takie kruche zwoerzątko to by odrazu sie zapadło! co jeszcze gołębie pocztowe za Nimbus 3000? -Może zbytnio się czepiam ale Hermiona w pociągu rzuciła na Harry\'ego zaklęcie (jakieś tam) na poprawę wzroku.... a potem przez cały film nosi te okulary(niewiem po co?) -Kiedy Dumbledor chodzi po ulicy z \"wyjmowaczem światła\" widzimy gościa z reflektorem stojącego w garażu -Neville spadając z miotły podczas lekcji latania zahacza o jakąś rzeźbę, następnie spada przez chwilę i zatrzymuje się jeszcze na czymś w rodzaju pochodni, na której zostaje fragment jego szaty. W późniejszych scenach go nie ma: ani na pochodni, ani na ziemi. -Gdy Harry idzie przez bibliotekę w pelerynie-niewidce, w pierwszych scenach tej sekwencji zauważyć można, że na ręce, w której trzyma latarnię, ma rękawiczkę rękawiczkę, a chwilę później już nie! -Nie jest to do końca gag, ale zwróćcie uwagę na to, jak Harry upada po tym, jak przeszywa go Voldemort – jest to tak nienaturalne, że aż niedorzeczne. W ogóle gra Radcliffe’a pozostawia wiele do życzenia (vide: sceny podczas meczu quidditcha, gdy udaje, że się złości).

Harry Potter i Komnata Tajemnic -W scenie rozmowy Lucjusza Malfoy\'a z profesorem Dumbledorem wyraźnie widać, iż aktor wcielający się w ojca Draco nosi perukę - w pewnym momencie można bowiem dostrzec wystające spod jasnych pukli krótkie brązowe włosy, jakie w rzeczywistości ma Jason Isaacs, który zagrał Lucjusza. -W pierwszym \"etapie\" walki z bazyliszkiem można było zauważyć jakie gigantyczne kły on posiada. Gdy bazyliszek zagonił Pottera w korytarz kły uległy znacznej miniaturyzacji. -Kiedy Harry wchodzi do swojego pokoju na początku filmu ma gładko uczesane włosy, jednak po pokazaniu Zgredka gdy ponownie widzimy Harrego jego włosy są potargane. -Podczas filmu Bijąca Wierzba uderza gałęźmi w samochód. I nagle zbija szybę od strony Rona. Szyba rozpryskuje się na tysiące kawałeczków i leci na Rona, któremu jednak nic się nie dzieje. -W scenie, w której samochód wyrzuca chłopców na trawę widzimy zbliżenie Harry\'ego podnoszącego sie z trawy, w następnym ujęciu z oddali Harry znowu się podnosi. -Przez płaczącą Marte przelatywalo wszystko i rownież ona nie mogła niczego materialnego poruszyć. Jednak jest scena w której Marta wlatuje do sedesu - a w tym momencie zatrzęsła sie deska i chlusnęła woda. -W filmie, na lekcji zielarstwa wszyscy uczniowie zakładają nauszniki, dzięki którym mają nie zostać ogłuszeni przez mandragory. I gdy mają nauszniki na głowach, pani profesor dalej tłumaczy polecenia. Czyż to nie jest dziwne, że ją akurat usłyszeli normalnie, a mandragory dużo słabiej niż gdyby nie mieli nauszników. -W sekwencji, kiedy Harry i Ron uciekają przed pająkami, w ich latającym samochodzie - po wcześniejszej kolizji z drzewem - rozbita jest szyba od strony pasażera. Jednak kiedy chłopcy wsiadają do auta szyba jest cała, widać w niej nawet odbicie Rona. Po chwili szyba znów jest pęknięta. -Harry i Ron próbują dostać się na peron 9 i 3/4, lecz niestety nie udaje im się to. Podczas udzerzenia w ścianę, Harry\'emu otwiera się klatka z sową. I nie dość, że sowa nie wyfruwa, to jeszcze chwilę po tym Harry nic nie robi, a klatka jest już zamknięta. -Uczniom Hogwartu nie wolno używać czarów poza szkołą, dlaczego więc Hermiona składa Harry’emu okulary na Pokątnej? -Spójrzcie na scenę, w której Harry i Ron uciekają fordem sprzed pociągu – dlaczego tak się ociągali, zostawiając to na ostatnią chwilę? -Bardzo nielogicznie postąpili twórcy polskiego dubbingu – oczywiste jest, że Harry nie mógłby powiedzieć „ulica Przekątna”, w końcu już za dobrze znał czarodziejski świat. Powinni raczej zastąpić to niewyraźnym „ulica Pokątna”. -Neville powiedział, że dostał kiedyś wyjca, jednak go nie otworzył i wiadomo, co się stało. Kiedy jednak go dostał? Od czasu, gdy jego rodzice znaleźli się w szpitalu świętego Munga, mieszkał on z babcią. Wyjca musiałby dostać na 1. roku, jednak czy nie zostałoby to odnotowane w filmie? Tak samo dzieje się w książce - Rowling słowem nie wspomniała w 1. tomie o wyjcach... -Gdy Harry obrywa tłuczkiem widać, że spada mu ochraniacz. W następnych scenach ochraniacz pojawia się, by po chwili znów zniknąć. -Gdy Lockhart obrywa Expelliarmusem wywala go do tyłu, i przez ułamek sekundy widać, że jego różdżka z efektownym łukiem wylatuje daleko do tyłu (trzeba się przyjrzeć). Ale gdy ten wstaje prościutko podchodzi do Snape MIELĄC RÓŻDŻKĘ W RĘKACH. Może użył Accio (ale bez różdżki?) -Kolejny GAG. Gdy Harry wypada z kominka do sklepu, jest ubrudzony jakimś białym proszkiem. Gdy wychodzi białe coś znika, i pojawia się ROZMAZANE gdy jest już poza sklepem w następnym ujęciu. Skoro przy upadku mu się nie rozmazało, a nie przewrócił się ponownie to znaczy, że musiał się otrzepać, ale tego w filmie nie ma. -Mało zauważalny gag. W 4 części Zgredek musiał się ukarać, gdyż o mało nie wyraził się źle o Malfoyach. W 2 części (film) mówi, że nadal jest traktowany jak robak. Ktoś go traktuje - Malfoyowie. A jednak skrzat nie musiał się ukarać. -Na w miarę otwartej powierzchni bazyliszek porusza się sposobem węży (ruch wijący), a w tych tunelach nie ! (prawdopodobnie, bazyliszek był kukłą, która była ciągnięta na wyciągarce). -Gdy feniks wykłuł bazyliszkowi wzrok, dowiadujemy się, że bazyliszek ma jeszcze słuch. A co z WĘCHEM, który u węży też jest bardzo dobrze wyczulony ?? Jest to raczej błąd autorki (J.K. Rowling), ale chyba można go dopisać: jak to się dzieje, że Jęcząca Marta może nosić okulary? Przecież skoro jest duchem to chyba nie może niczego dotknąć, bo wszystko przez nią przenika?! Wątpliwe, żeby okulary też umierały (umierające okulary, śmieszne by to było...). Czy ktoś znajdzie na to wytłumaczenie? Mam nadzieję, że tak -Wczsie meczu Qudicza Harry zostaje trafiony tłuczkiem w ręke hwile po tem opiera sie ta rękom jakby była zdrowa gdy podbiega Hermiona nagle ma złamaną ręke czy to nie dziwne -Gdy Sape pokazuje Harremu i Ronowi gazete w ktorej niby pisze ze ich widzieli mugole to jest w niej serce utworzone ztekstu w dolnej czesci -Kiedy w rękę Harry\'ego uderza tłuczek, widzimy, jak z ręki zlatuje ochraniacz. Kiedy Harry ląduje na ziemi, ochraniacz znów jest, by po chwili zniknąć. -W scenie którą przed chwilą opisywałem(gdy Harry trzyma ząb bazyliszka), ten ząb jest cały biały? Powinien być upaćkany krwią skoro przed chwila był wbity w rękę Harry\'ego.... -W scenie gdy Harry trzyma ząb bazyliszka widac że ten ząb jest sztuczny! Wystaje z niego u podstawy jakby taki biały korek! -W scenie w której samochód wyrzuca chłopców na trawę widzimy zbliżenie Harrego podnoszącego sie z trawy, w następnym ujęciu z oddali Harry znowu się podnosi. -Kawałek papieru w dłoni Hermiony - czy nie był on zbyt łatwy do wyjęcia? Jej dłoń mogłaby być trochę bardziej zaciśnięta, gdyż w tej pozycji w jakiej jest w filmie w rzeczywistości kartka z pewnościa wypadłaby jej z dłoni np. kiedy nieśli jej spetryfikowane ciało do skrzydła szpitalnego. -Kiedy Harry wchodzi do swojego pokoju na początku filmu ma gładko uczesane włosy, jednak po pokazaniu Zgredka gdy ponownie widzimy Harrego jego włosy są potargane. -Z pomiędzy kart dziennika, który Haryy otwiera, wypływa silny strumień światła skierowany w jego twarz, jednak źrenice Harrego nie zwężają się. -Gdy Harry lezy w szpitalu, wnoszą na ambulatorium Colina Creeveya. Dumbledore mówi: \"może zajerestrował bazyliszka na filmie.\" OTWIERA APARAT i... cały film jest spalony. Nie zmineia to jednak faktu, że Dumbledore ciemniakiem zapewne jest i nie słyszał o tym, że nie wolno otwierać aparatów, bo sie film prześwietli!!! -Podczas krecienia filmu Emma(odtworczyni roli Hermiony) złamała rękę....wystarczy się dobrze przypatrzeć i....podczas scen stołówkowych można zobaczyć na jej rece gips/bandaż....patrz uważnie! -Kiedy pod koniec filmu Harry oddaje dziennik Toma Riddle Lucjuszowi Malfoyowi, uwlaniająca za razem zgredka.... Lucjusz w napadzie złości wyjmuje różdżkę.....i wypowiada (nie do końca) zaklecie \'Avada Kedavra\' ....w ksiazka to zaklecie jest dopiero opisane w czwartym tomie!!! -Kiedy Knot i Malfoy zabieraja Hagrida do Azkabanu nik nie mówi dokąd dokładnie mają zabrać Olbrzyma.... Później jednak Harry Hermiona i Ron wiedzą gdzie jest ich przyjaciel! Telepatia???? -Hmmm... To właściwie nie jest niedopatrzenie w filmie, ale w jednym miejscu pani Weasley mówi tak, jakby nikt tego nie wiedział \"jest tylko jedno miejsce, gdzie możemy dostać to wszystko. Ulica Pokątna.\" Czy jak Wasza mama lub żona (zależy od wieku ) ma kupić marchewkę, to mówi: \"jest tylko jedno miejsce, gdzie możemy dostać marchewkę. Sklep Spożywczy.\" -Jak Jęcząca Marta mogła zginąć po zobaczeniu bazyliszka.Przecierz miała okulary i nie widziała go całkowicie więc powinna zostać spetryfikowana!!! -W pierwszym \"etapie\" walki z bazyliszkiem można było zauważyć jak gigantyczne kły on posiada. Gdy bazyliszek zagonił Pottera w korytarz kły uległy znacznej miniaturyzacji -Harry I Ron próbują wjechać na peron 9 i 3/4. Lecz niestety nie udaje im się to. Harry\'emu otwiera się klatka z sową. I nie dość, że sowa nie wyfruwa, to jeszcze chwilę po tym Harry nic nie robi, a klatka jest już zamknięta? Czyżby sowy umiały zamykać klatki? Wątpliwe... -Podczas filmu Bijąca Wierzba uderza gałęźmi w samochód. I nagle zbija szybę od strony Rona. Szyba rozpryskuje się na tysiące kawałeczków i leci na Rona...A Ronowi oczywiście nic wogóle się nie stało... -W filmie na lekci zielarstwa wszyscy uczniowie zakładają nauszniki, dzięki którym mają nie zostać ogłuszeni przez mandragory. I gdy mają nauszniki na głowach, pani profesor dalej tłumaczy polecenia. Czyż to nie jest dziwne, że ją akurat usłyszeli normalnie, a mandragory dużo słabiej niż gdyby nie mieli nauszników??? -Przez płaczącą Marte przelatywalo wszystko i rozniez ona nie mogla niczego materialnego poruszyć. Jednak jest scena w której Marta wlatuje do sedesu - a w tym momencie zatrzęsla sie deska i chlusnela woda -W jednej z pierwszych scen filmu, kiedy Zgredek i Harry siedzą razem na łóżku wyrażnie widać jak w okularach małego czarodzieja odbija się zielona piłka, która zastępowała skrzata. Jak wiadomo Zgredek został stworzony przy pomocy komputera. -Zauważyłem również, że za każdym razem, kiedy Harry rozmawia z profesorem Dumbledorem i następują zbliżenia na twarze rozmówców w ich okularach nie widać odbicia interlokutora. W scenie rozmowy Lucjusza Malfoy\'a z profesorem Dumbledorem wyraźnie widać, iż aktor wcielający się w ojca Draco nosi perukę - w pewnym momencie można bowiem dostrzec wystające spod jasnych pukli krótkie brązowe włosy, jakie w rzeczywistości ma Jason Isaacs, który zagrał Lucjusza. W sekwencji, kiedy Harry i Ron uciekają przed pająkami, w ich latającym samochodzie - po wcześniejszej kolizji z drzewem - rozbita jest szyba od strony pasażera. Jednak kiedy chłopcy wsiadają do auta szyba jest cała, widać w niej nawet odbicie Rona. Po chwili szyba znów jest pęknięta... -W scenach w szpitalu, okazuje się, iż jego ręka jest w gipsie.Zastanawiam się dlaczego, skoro jego kości nie były połamane - ich po prostu nie było, po co więc potrzebny był gips?! W scenie meczu w quidditcha, Harry zostaje pozbawiony kości w prawej ręce, jednak kiedy upada z miotły i próbuje podnieść się z ziemi, opiera się mocno właśnie na... prawej ręce.

Harry Potter i Więzień Azkabanu -Nie oglądałem filmu, ale już w trailerze mnie coś zastanawia: gdzieś tak ok. minuty i sześciu sekund widzimy Harry\'ego podnoszącego różdżkę, obok niego stoją trzy świeczki, a z tyłu stoi szafka z przeszklonymi drzwiami. Na szkle odbijają się świeczki, ale nie ma odbicia Harry\'ego... -Jest to związane ze zmianą reżysera itd., ale nie wyklucza to pewnych zmian, jeżeli chodzi o lokalizację miejsc i przedmiotów w filmie. W pierwszej części filmu wejście do pokoju Gryfonów znajdowało się w jakimś korytarzu, w trzeciej wejście znajduje się zaraz przy schodach. Do tego portret Grubej Damy jest zupełnie inny. Wierzba bijąca w drugiej części rosła na równym terenie niedaleko szkoły, w trzeciej rośnie na jakimś wzgórzu, w pewnej odległości od szkoły. Na pewno można by znaleźć jeszcze inne przypadki. -To raczej kwestia dubbingu. Nie wiem, jak jest w oryginale, bo w kinach grają tylko z dubbingiem. Gdy hogwartczycy wybierają się do Hogsmeade, Harry rozmawia z profesorem Lupinem. Rozmawiają o dementorach, dlaczego tak działają na Harry\'ego. Któryś wspomina o „tamtej nocy w pociągu”, gdy dementorzy przeszukali ekspres hogwarcki. Nie umiem dokładnie określić tej sytuacji, ale oni mówili, że działo się to w nocy, a tak naprawdę było to koło południa. Dementorzy przeszukiwali pociąg na tym moście, przy którym Harry i Ron w drugiej części o mało co nie zderzyli się z ekspresem lecąc fordem anglią - wtedy było jasno, więc w trzeciej części na pewno nie mogła to być noc, jak zostało powiedziane. Wiem, że zagmatwałem, ale taki już jestem... -W przedziale pociągu na stoliczku, koło Lupina stoi butelka. No i stoi cały czas - gdy pociąg zachamował, aby wpuszczono dementorów, butelka powinna się przesunąć i spaść czy coś takiego. -Hermiona musi być bardzo silna, skoro w scenie, w której jest uwięziona przez Wierzbę Bijacą podnosi Harry\'ego. O dziwo jest w stanie go utrzymać jedną ręką. Czyżby w Hogwarcie znajdowała się również siłownia? -Niedociągnięcie scenariusza: Harry, Ron, Hermiona i Lupin jadą w pociągu. Wchodzi dementor, Harry mdleje. W szkole Malfoy mówi że słyszał że Harry zemdlał. Kto mu powiedział? W książce w przedziale jechał jeszcze Neville i to on okazał się \"przeciekiem\" a w filmie wątpie żeby ktos z przedziału trąbił o tym po szkole. (czepiam się, wiem ) -Znów się czepiam, ale co tam... Snape na zastępstwie za Lupina używa rzutnika. Taki sprzęt działa na elektryczność. W książce mnóstwo razy mówione było, że w Hogwarcie sprzęty elektryczne „głupną” i są zupełnie bezużyteczne. W takim razie jak rzutnik mógł działać? No, chyba że czarodzieje znaleźli jakiś czar na to, żeby rzutnik działał inaczej. Jednak skoro Rowling widziała film i nie wyraziła sprzeciwu, znaczy, że może tak być (lub, że tego nie zauważyła). Poza tym Lupin używa gramofonu... Co do tego sprzętu nie jestem pewien, bo starsze gramofony były na korbkę, więc nie wiem, z jakiego korzysta Lupin. -W książce Harry dostał Błyskawice na gwiazdke a w filmie dostaje ją na koniec roku -Klasy w Hogwarcie mają około 10 uczniów. Z tego około 5 chłopców i około 5 dziewczyn. Natomiast w filmie klasa Harry\'ego często dziwnie sie rozrasta - chocby na lekcji wróżbiarstwa, którą gryfoni mieli sami, bez połączenia z inną klasą. Dziwne też, że jest w niej jakiś dodatkowy chłopiec - murzyn grubszy - który m.in. czyta nam o ponuraku. Ale jest tam też pewnie masa innych nowych niepspodziewanych uczniów... -Pocałunek dementora wymaga kontaktu ust dementora z osobą zabijaną - tymczasem w filmie dementor tylko przelatuje koło Syriusza i Harry\'ego. Poza tym po zlozeniu \"pocałunku\" nie można już uratować ofiary a w filmie występowała jakaś latająca kulka... -Dementorzy, jak było wieeeeeeeele razy w ksiązce powiedziane, suną po ziemi. Natomiast w filmie nie wiedzieć czemu są to zjawy latające - co jest zupełnie sprzeczne. -Harry po ucieczce z domu trafił na ulicę pokątną, gdzie przebywał jeszcze ok. pół wakacji! Tam wszystko sobie kupił, jadł lody u pana Fortescue itd. A w filmie Harry trafia tylko do pana Knota i spędza na Pokątnej 1-2 dni! -Peter Pettigrew gdy przemienia się w szczura zostawia ubranie. Dziwne, ponieważ zmieniając sie z szczura w człowieka był W UBRANIU, a inni animagowie zmieniając sie w zwierzę zmieniali sie razem z ubraniem. Dziwne, że akurat w tym jedynym momencie Peter stracił ubranie przy przemianie - szczególnei jak chwilę potem Syriusz zmienia się w psa i nie zostaje po nim ubranie... -Gdy Harry nad jeziorem przywołuje Patronusa (będąc w przeszlości) to widzimy tego patronusa cielesnego jako jelenia jedynie gdy oglądamy to z punktu widzenia Harry\'ego leżącego obok Syriusza. Natomiast gdy potem oglądamy Harry\'ego jak przywołuje tego patronusa, będąc cofniętym w przeszlość, przywołuje on tylko bialą, dziwną mgiełkę, która jelenia nie przypomina. A toretycznie był to ten sam patronus... -Hermiona będąc z Harrym, wszędzie tylko się kuli, osłania przed potworami np. przed wilkołakiem. A gdy przychodzą uwolnić Syriusza na końcu używa do otwarca zamku bardzo wybychowego i niebezpiecznego zaklęcia (bombordius?) - czemu nie użyła go wczesniej do obrony??? -W filmie jest masa odstępstw od książki, to niektóre z nich: 1. do sali wróżbiarstwa wchodziło się przez zapadnie, po drabinie do góry - w filmie wchodzi sie tam przez normaln drzwi. 2. Harry sam kupił sobie książki do szkoły a w filmie załatwił mu je Knot 3. Hermiona i Harry wiele razy ingerowali w przeszłości - w książce tylko uwolnili Dziobka, przywołali patronusa i uwolnili Syriusza 4. Harry na pokatnej podsłuchał rozmowę państwa Weasleyów - w filmie jedyne co to pan Weasley mu coś powiedział podczas sniadania. 5. W filmie nie było incydentu gdy głowa Harry\'ego ukazala się Malfoyowi w miasteczku Hogsmeade. 6. W filmie było bardzo nikłe zaangażowanie Sir Cadogana z obrazu 7. Po wyjściu spod płaczącej wierzby orszak przewędrował kawałek i dopiero wtedy Lupin się zmienił - w filmie było inaczej... 8. Harry Hermiona i Ron przechodzili obok Wierzby Płaczącej będąc w Pelerynie Niewidce... Jest jeszcze masa tych niespójności z książka - nie sądzę, aby mądre było wypisywanie ich tu każdego osobno, więc proszę, nie róbcie tego. Poza tym w związku ze zmianą reżysera mało która postać i miejsce wyglądaja tak jak w poprzednich częściach - więc tego tu proszę też nie wypisujcie... -Na początku filmu jeden z gorylów Malfja jest inny niż w pozostałej części -Gdy Harry, Ron i Hermiona są w chatce Hagrida, to kamień trafia w dzbanek, który pęka na pół. Gdy Harry i Hermiona podróżują w czasie, Hermiona rzuca kamieniem w dzbanek, który się rospryskuje na milion kawałków. -Nieletni poza szkołą nie mogą używać czarów. To dlaczego na początku filmu Harry używał Lumos Maxima? -Łamanie praw fizyki. Harry, Ron, Hermiona i Lupin jadą w pociągu. Wchodzi dementor, w tym czasie wszystko zamarza ale o dziwo butelka Lupida nie pęka ( chodzi o zmiane stanu skupienia wody ) ?? To dziwne wręcz magiczne ... -Gdy Harry zakłada płaszcz to staje się niewidzialny ale przedmioty przez niego nie przenikają, więc dlaczego gdy pogonił Malfoja i jego kumpli z przed wrzeszczącej chaty (czy jak jej tam) nie był widoczny jako góra śniegu, który przecież padał. -podczas walki lupina z boginem w książce była lewitująca kula a nie jak w filmie ksieżyc Lub klasa nie zbierała sie na lekcje w pokuju nauczycielskim w któwym w książce siedział snape a w filmie snapa w pokoju nauczycielskim nie było

Gość olinels
Czy bawicie sięczasem w HP.Bo my z ssiostrą tak .A jak coś to jesteśmy downami.

do Harry Potter: To bardzo ciekawe, te wpadki, ale wyraźnie widac, że troche tekstu ucieło... możesz dodac ciąg dalszy?

ojj,szczerze powiedziawszy nawet nie zauważyłam,ale juz naprawiam swoją pomyłkę HP i kamień filozoficzny cd. -Gdy Hagrid wkracza do chatki gdzie schował się wuj Vernon z rodziną i Harrym, widzimy przez okna i drzwi jak burza pokazuje kto tutaj rządzi. Chwilę potem Hagrid odkształca lufę strzelby a ona wypala co kończy się dziurą w suficie przez którą w cudowny sposób nie wleciała ani jedna kropelka wody. -W scenie gdy Hagrid wygina strzelbę ktos juz wsopmniał że Vernon musial by na nia działać z taka sama siła jak Hagrid ale i tak po jej wygieciu wybuchła by , wie jest to nie mozliwe. -Ktoś na filmie mówi \"masz bardzo mądrą sowę\" tak naprawdę to sowy nie należą to tych najinteligentniejszych zwierząt, raczej są dalekowzroczne i na dodatek pokazują w filmie jak przenosi miotłę! jeszcze czego? Takie kruche zwoerzątko to by odrazu sie zapadło! co jeszcze gołębie pocztowe za Nimbus 3000? -Może zbytnio się czepiam ale Hermiona w pociągu rzuciła na Harry\'ego zaklęcie (jakieś tam) na poprawę wzroku.... a potem przez cały film nosi te okulary(niewiem po co?) -Kiedy Dumbledor chodzi po ulicy z \"wyjmowaczem światła\" widzimy gościa z reflektorem stojącego w garażu -Neville spadając z miotły podczas lekcji latania zahacza o jakąś rzeźbę, następnie spada przez chwilę i zatrzymuje się jeszcze na czymś w rodzaju pochodni, na której zostaje fragment jego szaty. W późniejszych scenach go nie ma: ani na pochodni, ani na ziemi. -Gdy Harry idzie przez bibliotekę w pelerynie-niewidce, w pierwszych scenach tej sekwencji zauważyć można, że na ręce, w której trzyma latarnię, ma rękawiczkę rękawiczkę, a chwilę później już nie! -Nie jest to do końca gag, ale zwróćcie uwagę na to, jak Harry upada po tym, jak przeszywa go Voldemort – jest to tak nienaturalne, że aż niedorzeczne. W ogóle gra Radcliffe’a pozostawia wiele do życzenia (vide: sceny podczas meczu quidditcha, gdy udaje, że się złości).

Hp i komnata tajemnic -W scenie gdy Harry trzyma ząb bazyliszka widac że ten ząb jest sztuczny! Wystaje z niego u podstawy jakby taki biały korek! -W scenie w której samochód wyrzuca chłopców na trawę widzimy zbliżenie Harrego podnoszącego sie z trawy, w następnym ujęciu z oddali Harry znowu się podnosi. -Kawałek papieru w dłoni Hermiony - czy nie był on zbyt łatwy do wyjęcia? Jej dłoń mogłaby być trochę bardziej zaciśnięta, gdyż w tej pozycji w jakiej jest w filmie w rzeczywistości kartka z pewnościa wypadłaby jej z dłoni np. kiedy nieśli jej spetryfikowane ciało do skrzydła szpitalnego. -Kiedy Harry wchodzi do swojego pokoju na początku filmu ma gładko uczesane włosy, jednak po pokazaniu Zgredka gdy ponownie widzimy Harrego jego włosy są potargane. -Z pomiędzy kart dziennika, który Haryy otwiera, wypływa silny strumień światła skierowany w jego twarz, jednak źrenice Harrego nie zwężają się. -Gdy Harry lezy w szpitalu, wnoszą na ambulatorium Colina Creeveya. Dumbledore mówi: \"może zajerestrował bazyliszka na filmie.\" OTWIERA APARAT i... cały film jest spalony. Nie zmineia to jednak faktu, że Dumbledore ciemniakiem zapewne jest i nie słyszał o tym, że nie wolno otwierać aparatów, bo sie film prześwietli!!! -Podczas krecienia filmu Emma(odtworczyni roli Hermiony) złamała rękę....wystarczy się dobrze przypatrzeć i....podczas scen stołówkowych można zobaczyć na jej rece gips/bandaż....patrz uważnie! -Kiedy pod koniec filmu Harry oddaje dziennik Toma Riddle Lucjuszowi Malfoyowi, uwlaniająca za razem zgredka.... Lucjusz w napadzie złości wyjmuje różdżkę.....i wypowiada (nie do końca) zaklecie \'Avada Kedavra\' ....w ksiazka to zaklecie jest dopiero opisane w czwartym tomie!!! -Kiedy Knot i Malfoy zabieraja Hagrida do Azkabanu nik nie mówi dokąd dokładnie mają zabrać Olbrzyma.... Później jednak Harry Hermiona i Ron wiedzą gdzie jest ich przyjaciel! Telepatia???? -Hmmm... To właściwie nie jest niedopatrzenie w filmie, ale w jednym miejscu pani Weasley mówi tak, jakby nikt tego nie wiedział \"jest tylko jedno miejsce, gdzie możemy dostać to wszystko. Ulica Pokątna.\" Czy jak Wasza mama lub żona (zależy od wieku ) ma kupić marchewkę, to mówi: \"jest tylko jedno miejsce, gdzie możemy dostać marchewkę. Sklep Spożywczy.\" -Jak Jęcząca Marta mogła zginąć po zobaczeniu bazyliszka.Przecierz miała okulary i nie widziała go całkowicie więc powinna zostać spetryfikowana!!! -W pierwszym \"etapie\" walki z bazyliszkiem można było zauważyć jak gigantyczne kły on posiada. Gdy bazyliszek zagonił Pottera w korytarz kły uległy znacznej miniaturyzacji -Harry I Ron próbują wjechać na peron 9 i 3/4. Lecz niestety nie udaje im się to. Harry\'emu otwiera się klatka z sową. I nie dość, że sowa nie wyfruwa, to jeszcze chwilę po tym Harry nic nie robi, a klatka jest już zamknięta? Czyżby sowy umiały zamykać klatki? Wątpliwe... -Podczas filmu Bijąca Wierzba uderza gałęźmi w samochód. I nagle zbija szybę od strony Rona. Szyba rozpryskuje się na tysiące kawałeczków i leci na Rona...A Ronowi oczywiście nic wogóle się nie stało... -W filmie na lekci zielarstwa wszyscy uczniowie zakładają nauszniki, dzięki którym mają nie zostać ogłuszeni przez mandragory. I gdy mają nauszniki na głowach, pani profesor dalej tłumaczy polecenia. Czyż to nie jest dziwne, że ją akurat usłyszeli normalnie, a mandragory dużo słabiej niż gdyby nie mieli nauszników??? -Przez płaczącą Marte przelatywalo wszystko i rozniez ona nie mogla niczego materialnego poruszyć. Jednak jest scena w której Marta wlatuje do sedesu - a w tym momencie zatrzęsla sie deska i chlusnela woda -W jednej z pierwszych scen filmu, kiedy Zgredek i Harry siedzą razem na łóżku wyrażnie widać jak w okularach małego czarodzieja odbija się zielona piłka, która zastępowała skrzata. Jak wiadomo Zgredek został stworzony przy pomocy komputera. -Zauważyłem również, że za każdym razem, kiedy Harry rozmawia z profesorem Dumbledorem i następują zbliżenia na twarze rozmówców w ich okularach nie widać odbicia interlokutora. W scenie rozmowy Lucjusza Malfoy\'a z profesorem Dumbledorem wyraźnie widać, iż aktor wcielający się w ojca Draco nosi perukę - w pewnym momencie można bowiem dostrzec wystające spod jasnych pukli krótkie brązowe włosy, jakie w rzeczywistości ma Jason Isaacs, który zagrał Lucjusza. W sekwencji, kiedy Harry i Ron uciekają przed pająkami, w ich latającym samochodzie - po wcześniejszej kolizji z drzewem - rozbita jest szyba od strony pasażera. Jednak kiedy chłopcy wsiadają do auta szyba jest cała, widać w niej nawet odbicie Rona. Po chwili szyba znów jest pęknięta... -W scenach w szpitalu, okazuje się, iż jego ręka jest w gipsie.Zastanawiam się dlaczego, skoro jego kości nie były połamane - ich po prostu nie było, po co więc potrzebny był gips?! W scenie meczu w quidditcha, Harry zostaje pozbawiony kości w prawej ręce, jednak kiedy upada z miotły i próbuje podnieść się z ziemi, opiera się mocno właśnie na... prawej ręce.

HP i wiezien azkabanu W filmie jest masa odstępstw od książki, to niektóre z nich: 1. do sali wróżbiarstwa wchodziło się przez zapadnie, po drabinie do góry - w filmie wchodzi sie tam przez normaln drzwi. 2. Harry sam kupił sobie książki do szkoły a w filmie załatwił mu je Knot 3. Hermiona i Harry wiele razy ingerowali w przeszłości - w książce tylko uwolnili Dziobka, przywołali patronusa i uwolnili Syriusza 4. Harry na pokatnej podsłuchał rozmowę państwa Weasleyów - w filmie jedyne co to pan Weasley mu coś powiedział podczas sniadania. 5. W filmie nie było incydentu gdy głowa Harry\'ego ukazala się Malfoyowi w miasteczku Hogsmeade. 6. W filmie było bardzo nikłe zaangażowanie Sir Cadogana z obrazu 7. Po wyjściu spod płaczącej wierzby orszak przewędrował kawałek i dopiero wtedy Lupin się zmienił - w filmie było inaczej... 8. Harry Hermiona i Ron przechodzili obok Wierzby Płaczącej będąc w Pelerynie Niewidce... Jest jeszcze masa tych niespójności z książka - nie sądzę, aby mądre było wypisywanie ich tu każdego osobno, więc proszę, nie róbcie tego. Poza tym w związku ze zmianą reżysera mało która postać i miejsce wyglądaja tak jak w poprzednich częściach - więc tego tu proszę też nie wypisujcie... -Na początku filmu jeden z gorylów Malfja jest inny niż w pozostałej części -Gdy Harry, Ron i Hermiona są w chatce Hagrida, to kamień trafia w dzbanek, który pęka na pół. Gdy Harry i Hermiona podróżują w czasie, Hermiona rzuca kamieniem w dzbanek, który się rospryskuje na milion kawałków. -Nieletni poza szkołą nie mogą używać czarów. To dlaczego na początku filmu Harry używał Lumos Maxima? -Łamanie praw fizyki. Harry, Ron, Hermiona i Lupin jadą w pociągu. Wchodzi dementor, w tym czasie wszystko zamarza ale o dziwo butelka Lupida nie pęka ( chodzi o zmiane stanu skupienia wody ) ?? To dziwne wręcz magiczne ... -Gdy Harry zakłada płaszcz to staje się niewidzialny ale przedmioty przez niego nie przenikają, więc dlaczego gdy pogonił Malfoja i jego kumpli z przed wrzeszczącej chaty (czy jak jej tam) nie był widoczny jako góra śniegu, który przecież padał. -podczas walki lupina z boginem w książce była lewitująca kula a nie jak w filmie ksieżyc Lub klasa nie zbierała sie na lekcje w pokuju nauczycielskim w któwym w książce siedział snape a w filmie snapa w pokoju nauczycielskim nie było

Gość benny hill
no to ten snape to zdrajca czy tylko udaje? jak myslicie?

Tom 4: - Syriusz w pewnym momencie wspomniał do Harry`ego, Rona i Hermiony: \"Tylko wy troje i Dumbledore wiecie, że jestem Animagiem...\". Była to bzdura. Wiedzieli o tym również Snape, Lupin i Glizdogon (i pewnie także Voldemort). - Kiedy Fred i George dorobili sobie brody po przejściu przez linię wieku, Dumbledore napomniał, że pani Pomfrey opiekuje się już panną Fawcett z Ravenclawu. Natomiast podczas Balu Bożonarodzeniowego, Snape odejmuje punkty Hafflepuffowi, za to, że Fawcett siedziała w krzakach. - Kiedy Harry stanął na przeciwko smoka, użył zaklęcia Accio do zdobycia Błyskawicy. Nie mógł tym zaklęciem przywołać jajka? Mógł przecież powiedzieć: \"Accio złote jajko\". Tak samo w drugim zadaniu Harry mógł przywołać tym zklęciem nóż, aby przeciąć sznury. - WypowiedĽ Dumbledora: \"A teraz nadszedł czas, by dwie obecne tu osoby poznały swą prawdziwą tożsamość. Syriuszu, może odzyskał byś swą normalną postać?\". Otóż ciekaw jestem o jaką drugą osobę chodziło Dumbledorowi, skoro tylko Syriusz był wtedy pod inną postacią. - Kiedy w trakcie Mistrzostw Świata pani Weaslay zamartwiała się o wszystkich, zastanawiam się, czemu to robiła? Przecież jej magiczny zegar dokładnie pokazywałby gdyby ktoś zostałby ranny, albo znalazłby się w obliczu zagrożenia śmiercią. - W pojedynku z Voldemortem, gdy Voldemort użył zaklęcia Imperio, jest napisane, że Harry doznał tego uczucia 2 raz, a przecież Szalonooki Moody rzucił na niego to zaklęcie 4 razy. - Kiedy Rita Skeeter robiła wywiad z Harrym, powiedziała, że pracuje dla Proroka Codziennego. Jak więc poĽniej jej artykuł mógł się znaleść w tygodniku \"Czarownica\". - Kiedy Harry podczas drugiego zadania turniejowego \"utopił\" swój zegarek i ten póżniej przestał działać, to czemu nie naprawił go za pomocą zaklęcia \"Reparo\"?

Tom 5: - Podczas pierwszego spotkania GD w Hogsmeade, przybyli na nie wszyscy póĽniejsi członkowie, w tym również Dennis Creevey. Jak on to zrobił, skoro był dopiero na drugim roku, a do Hogsmeade mogą się wybierać uczniowie tylko od 3-ej klasy wzwyż? - Harry na początku tomu piątego widzi pierwszy raz Testrale. Czemu nie widział ich wcześniej skoro był swiadkiem śmierci obojgu jego rodziców? A może nie widział ich śmierci.... - Na przełomie stron 230/231, tiara przydziału mówi: \"Slytherin przyjmuje takich, Co mają czystą krew...\" A Tom Riddle? - Na okładce tomu piątego Harry trzyma różdżkę w lewej ręce, a przecież był praworęczny... - W rozdziale pierwszym Harry słyszy głośny huk oznaczający czyjąś aportację lub deportację. Ale przy Grimmuald Place 12, Fred i George aportowali się do pokoju Harry`ego, \"z cichym pyknięciem\". - Kiedy Umbridge zabroniła uczniom posiadać czasopisma \"Żongler\", to wszyscy i tak znajdowali sposoby, aby go mieć ze sobą. Jednak w jaki sposób go dostawali? Przecież Umbridge od dawna przechwytywała pocztę

W książkach J.K. Rowling można znaleĽć wiele zastanawiających rzeczy. Częste występowanie liczby 12 przykłady: -Dumbledore wyłączył 12 lamp na Privet Drive -Troll Quirrela na Halloween miał 12 stóp wysokości -Zgredek użył zaklęcia w domu wujostwa Harry\'ego dokładnie o 9.12 -Lockhart mówił, że o swoim idealnym prezencie urodzinowym pisał w rozdziale 12 \"Włóczęg z wilkołakami\" -Syriusz spędziił w Azkabanie 12 lat -Nimbus 2000 Harry\'ego rozpadł się na 12 kawałków -Frank Bryce oceniał Nagini na 12 stóp długości -Kieł Bazyliszka z Komnaty Tajemnic miał 12 cali długości -Na okładce znajduje się 12 świec -Kwatera Główna Zakonu znajduje się przy Grimmauld Place 12 -W okrągłym pokoju w Departamencie Tajemnic znajduje się 12 drzwi -W Departamencie Tajemnic było 12 Śmierciożerców

Nieszczęśliwe zdarzenia z Halloween -Urodziny Harry\'ego przypadają na 31 lipca, więc jeżeli Harry urodził się o czasie został on poczęty właśnie w Halloween -Rodzice Harry\'ego zostali zamordowani 31 paĽdziernika -Quirrel wpuścił Górskiego Trolla -Dowiadujemy się, że Prawie Bezgłowy Nick zginął w Halloween -Harry znalazł spetryfikowaną panią Norris -Harry w 3 tomie właśnie w Halloween dowiaduje się, że nie może pojechać do Hogsmeade -Syriusz Black atakuje Grubą Damę -Czara Ognia wybiera Harry\'ego do reprezentacji na Turniej Trójmagiczny, co pośrednio przyczynia się do śmierci Cedrica i powrotu Voldemorta Rozdział 13 W każdej książce \"zły facet\" bierze udział w ważnym wydarzeniu z 13 rozdziału -Tom 1- Snape grozi Quirrelowi o którym sądzimy, że jest jedyną osobą, która może powstrzymać Snape\'a -Tom 2- Poznajemy T.M. Riddle\'a, o którym sądzimy, że zatrzymał Hagrida jako winowajcę i powstrzymał dzięki temu ataki -Tom 3- Glizdogon sfigurował swoją śmierć po raz drugi i sądzimy, że jest on \"dobrym szczurkiem\" -Tom 4- Moody zmienił Malfoy\'a w fretkę i myślimy, że jest on super nauczycielem -Tom 5- Harry ma szlaban u Umbrigde i chcemy uderzyć ją jednym z tych jej talerzy za bycie tak okrutnym

Częsty motyw koloru fioletowego -turban Quirrela jest fioletowy -Listy z Hogwartu lakuje się purpurowymi pieczęciami -Liliowy, ulubiony kolor Lockharta jest jasnym odcieniem purpurowego -List z Wmiguroka jest purpurowy -Gdy McGonagall odwołała mecz w II tomie zrobiła to mówiąc przez purpurowy megafon -Śpiwory uczniów są purpurowe -Błędny Rycerz jest purpurowy -Litery wyświetlające się w Omnikularach były fioletowe -Eliksir Snu, który Harry wypił po walce z Voldemortem był fioletowy -List, który pani Weasley wysłała do Dursley\'ów był purpurowy Motyw nosa Rowling bardzo lubi opisywać u różnych osób różnorodny wygląd nosa, np. -Dumbledore miał bardzo długi i bardzo krzywy nos -McGonagall miała długi, szpiczasty nos -Zgredek miał długi, chudy, szpiczasty nos -Mrużka miała bardzo duży nos o kształcie dużego pomidora -Moddy nie miał sporego kawałka nosa -Nos Snape\'a miał bardzo długi, haczykowaty nos -Ron miał długi nos -Wiktor Krum miał duży wykrzywiony nos -Cedric Diggory miał prosty nos

Postacie o \"kwiecistych imionach\" -Petunia Dursley -Lily Potter (lily- ang. lilia) -Lavender Brown (lavender- ang. lawenda) -Moaning Myrtle (myrtle- ang. barwinek) -Fleur Delacour (fleur- fr. kwiat) -Poppy Pomfrey (poppy- ang. mak) -Pansy Parkinson (pansy- ang. bratek ) -Narcissa Malfoy (narcissa- ang. narcyz) -Remus Lupin (lupin- ang.łubin, jednakże wydaje mi się iż to nazwisko pochodzi od łac.lupin [dop. zalecam przeczytanie artykułu Pochodzenie imion i nazwisk) Długie palce Wiele postaci o dużej mocy magicznej (Voldemort, Dumbledore, Snape, pan Ollivander, Sybilla Trelawney (ekhem... :]), Zgredek, Gobliny) ma długie palce. Czyżby oznaczały one większy niż normalnie potencjał magiczny?? Dziwny zbieg okoliczności Numer skrytki Syriusza, 711 jest również numerem strony na którym wpada on za zasłonę (wersja brytyjska)

Gość benny hill
a ta zaslona? wyjasni sie co to wlasciwie jest?

Umiejętności wróżbiarskie Malfoya W Kamieniu Filozoficznym, gdy Harry złapał znicza ustami Malfoy żartował z niego mówiąc, że niedługo zastąpi go szerokousta ropucha. I ta przepowiednia ziściła się w 5 tomie, gdy szerokousta ropucha Umbrigde wywaliła Harry\'ego z drużyny -Peron, z którego Harry wyje¿dza³ do Hogwartu mia³ numer 9i3/4-jeœli pomnozymy 3 przez 4 to wychodzi 12!

Gość ale co z ta zaslona

Gość Demi
Szczeże nie mam pojęcia co z ta załoną:P

Gość potterek
ROMANS to szok! ! ! napiszcie coś więcej???????????????????????????

Gość potterek
ROMANS szok napiszcie więcej?!

Gość harry porttek bez portek
Harry zgubił portki ale co tam...romanse to takie coś w moim stylu więc nic o tym nie wiem ale co tam a ta zasłonka jest po to żeby było fajnie a nie jest??

ja czytałam już VI częśc :) juz jakiś czas temu to było i szczegółów nie pamiętam... ale Dumbledor zginie :) tyle wam moge narazie powiedziec (sorry jeśli sie powtórzyło ale nie czytałam całego topicu)

Oj, oj, nie było mnie tu rabtem 10 dni i już zaniedbany topic! ZRÓBBY COŚ Z TYM, POTTEROMANIACZKI!!!

Gość Demi
Żeczywiście mnie też troche nie było a forum się wogule nie ruszyło:) Znalazłam coś ciekawego na tmat Wotson, widziałam zdjęcie (http://img98.imageshack.us/img98/5867/emma12wo.png) na której nasza wielka pani świata ma aparat, za dw lata może zobaczymy ją z prostymi zębami:P

CO SIĘ WYDARZY W 7 TOMIE: - Harry będzie miał 17 lat. Będzie na ostatnim roku w Hogwarcie i zostanie pełnoprawnym czarodziejem. - Remus Lupin zagra dość duża rolę - Możliwe, że Harry i Draco będą pracować razem, żeby zatrzymać zło. - Czy Snape stanie się bardziej łagodny?; może przez romans? J.K.R. pisze, że to możliwe! Czas pokaże. - Jeden z uczniów w klasie Harry\'ego będzie nauczycielem W Hogwarcie - ale nie Harry, Ron czy Hermiona (prawdopodobnie będzie to Neville Longbottom) - Będzie wielka rewolucja dotycząca Lily Potter. - Hermiona zostanie przewodnicząca dziewczyn. - J.K.R. mówi, że ostatnim słowem w książce będzie \"blizna\" - Dowiemy się co czyni, że niektóre czarownice i czarodzieje, że po śmierci staja się duchami, a niektórzy nie?