Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psorka

Pytanko

Polecane posty

Gość psorka

Witam czy ktos z Forumowiczow ma jakies propozycje jak mozna urozmaicic lekcje niemieckiego w podstawowce?Dopiero zaczynam uczyc,nie czuje sie jeszcze zbyt pewnie, bo dzieci sa przyzwyczajone do poprzedniej nauczycielki.Nie chce ich do siebie zniechecic -Chodzi mi o to, zeby dzieci mialy przyjemnosc z nauki, a nie wkuwaly tylko teorie. Bede wdzieczna za propozycje. Pozdrowionka

Gość psorka
Podstawowka, klasy 4,5,6:) Chcę zeby sie chetnie uczyli, a nie kojarzyli sobie jezyk z Hitlerem(smutne, ale prawdziwe).

Gość kawiorka
możesz np profesionalnie nauczyc młode panie obciagac z połykiem i wypluciem, a do do chłopców to niech ucza sie sexu na twopim odbycie(to tak dla bezopieczeństwa)

Gość bakoma
no teraz swieta niech spiewają ja zawsze chciałam w podstawówce zeby na jezyku były jakieś quizy, konkursy przez zabawe

Gość psorka
Kawiorka - tak to mozesz Ty uczyc,uzyczajac swojego ciala, bo z tego co widze obcykane masz wychowanie seksualne czy jak to sie tam zwie:):P

Popieram bakome, najlepie konkursy na słówka, kalambury, kolo fortuny, niech cos pokazuje każdy a inni niech zgaduja pojedyncze proste słówka.

Gość pandora*
Proponuje gre w Bingo!!

wiesz jak latwo nauczylem sie rozróżniać kiedy sein a kiedy haben w czasach?? Pan powiedział sein gdy zmienia sie postać, bla bla bla.... nikt nie qmal do czasu przykladu: Die Schule IST in die Luft geflogen. I kazdy uczen zalapal ze faktycznie zmienila swoj stan :) Ucz ich dowcipami, malo, ze bedzie smiesznie, to ekekty niesamowite.

Gość niezabudka
Jesli masz jakas ciekawa ksiazke po niemiecku odpowiednia do poziomu jezyka tych dzieci, na kazdej lekcji mozesz czytac fragment, a najlepiej niech czyta ktos z uczniow. Dzieciaki musza miec frajde z tego ze rozumieja jezyk, bo inaczej ciezko im sie tym zainteresowac. No ale niektorych nie zachecisz zadnym sposobem...

albo takie zadania 1) rodzice wiecznie wypytuja cie jak idzie w szkole, co im odpowiesz? I rozbuduj scenke: r: du lernst nicht! warum? uczen: ich lerne, am donnerwetter!!! (realne, i slownictwo rozbudowane ;) ) 2) na dyskotece zaczepia cie nieznajomy facet, co mu odpoiwadasz? f: komm na Hausen kindern machen! dziewczyna: lass mich in rue!!! i zapamietaja wszystko!!!! byly jeszcze biegle zmiany sein i haben, gdy malzentwo poszlo do restauracji i pan Shmitt wypil za duzo, zrobil sie zielony, zjadl obiad, zwymiotowal... zona zemdlala, potem tez sie spila... niby durnoty, ale dziecko nauczy sie biegle rozrozniac co gdzie i jak, nauczy sie potrzebnych zwrotow, typu: nie dobrze mi, zostaw mnie w spokou, wezwe policje... A nie gadki typu w moim pokoju jest zielony dywan i kolo okna stoi lozko. To nie jest chwytliwe! A uczylismy sie jak jest przed, za, nad, pod, obok - na wiezniu :) siedzial w celi i um - u nogi mial kule, nad glowa zepsuta lampe jazeniowa, obok pisuar - dzieci sie smieja i takie rzeczy zapamietaja. Niemiecki byl jedna dobra zabawa!

i jeszcze jedno, nie mielismy glupich opowiadan o sobie, o pokoju, o klasie, co inni koledzy wkuwali na pamiec, bo nie rajcowalo ich to. Nie mowie, by zaraz kazac im opowiadac o seksie, ale cos luzniejszego. Np moja impreza w dyskotece - zamiast Mein Geburtstag :) i tam slowka: muzyka, dragi, alkohol, zabawa, dj, powrot do domu... Ile opowiadan w jednym? ale opowiadanka typu: moj pokoj, moja rodzina sa do niczego - ucza slowek, ale na krotko. Lepiej opowiadanie: moja wycieczka szkolna, dlaczego nie lubie szkoly, gdybym mial milion euro to co bym sobie kupil na co zrobil z ta kasa... i zrobic lekcje w sali informatycznej - niech wchodza na niemieckie czaty! na niemieckie stronki! Mein Hobby - znajdz artykuly w necie - i wtedy z wielka checia sobie przyswoja slowka, ale tu uz pani bedzie musiala pomoc w tlumaczeniu.

a ja do dzisiaj pamiętam piosenkę o małej pchle, która siedziała na murze.Co powtórka to pomijało się 1 literę ale było zabawy jak zostało tylko po jednej do zaśpiewania w każdym wersie. Klasa śpiewała jak czkajaca po piwku.

Gość psorka
Dzieki!!:)jestescie super:)