Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martuska828

Badanie rozwarcia,przez pochwę czy odbyt ?

Polecane posty

Gość martuska828

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn po porodach.Czy na porodwce badanie rozwarcia -no właśnie jak przebiega/ Słysze że znajoma miała stwierdzone " na cztery palce"-to jak przecież jak bada facet to musi "tam "włożyć wielką męską dłon ????? Aha jeszcze coś co mnie zamurowalo -otóż w niektorych szpitalch [AM-Bytom-to wiem na 95% pewności] badają prez odbyt?! To juz mnie zdziwilo bo gdzie rzym gdzie krym... W ksiązce o porodach znalazlam wzmiakę o tym,ale nic więcej ,.Czy któras z was miała takie badania? .. Jak to przebiega -to nie dość że "tam' zaglądają musza jeszcze w pupę ?

Mnie badali tylko przez pochwe. Wiem, że można badać ginekologicznie przez odbyt (per rectum) dziewice, żeby im czegoś nie uszkodzić. Dlaczego dziwisz się, że tam się zmieści dłoń? Tam musi przejść główka dziecka.

Gość przez przełyk kurna

Martuska, jesteś w ciąży? ubawiłaś mnie tym pytaniem. Nie słyszałam, żeby rozwarcie na porodówce ktoś badał przez odbyt, oczywiście, że przez pochwę, przecież za chwilę będzie się rodzić dziecko! A ponadto, jak bada cię ginekolog to nie wkłada Ci tam całej ręki po łokieć, tylko same palce i to w rękawiczce, a tuż przed porodem, cała macica idzie idzie w dół, więc do szyjki macicy jest bardzo bliziutko.

Tak, można badać rozwarcie przez odbyt. Moja siostra bardzo źle znosiła badanie rozwarcia przez pochwe i badano ją właśnie przez odbyt.

Mnie przez cały czas przy porodzie badano przez pochwę, ale na obchodzi ordynator zbadał przez odbyt (jednym palcem;) ) - nie wiem jednak od czego to zależy.

Oj Oj nikt ci do pochwy nie wlozy calej reki jak jestes ciezarna i wlasnie zaczynasz rodzic. Lekarz bada rozwarcie co najwyzej za pomoca 2 palcow i wtedy okresla na ile cm jest rozwarcie. Mie tak badano... sadzisz ze ktoras z porodowki dala by sobie wlozyc 4 paluchy podczas gdy zwija sie z bolu???

Gość koszmar boze koszmar

Gość mruziaa
To prawda, mnie badanie rozwarcia nawet 2 palcami bolało koszmarnie, już wolałam mieć skurcze, brrrrrrrrrrrrrrrrrrr:/

Gość mruziaa
Lekarz nie moze włożyc tylu palców na ile masz rozwarcie tak się tylko mówi,zauwazmy że rodzi sie przy 10cm rozwarcia :DJa badanie rozwarcia znosiłam gorzej niż skurcze:/Koszmar

Gość gość
Mnie przed samym porodem lekarz zbadał przez o***t by dokładniej ocenić położenie główki dziecka. Badanie nic nie bolało w przeciwieństwie do badania rozwarcia przez pochwę. Polegało to na tym że lekarz wprowadza dość głęboko jeden palec oczywiście w rękawiczce posmarowanej żelem i uciska macicę. Podobnież idzie bardzo dokładnie określić polożenie główki dziecka a pod koniec porodu każda próba wprowadzenia palców do pochwy była strasznie bolesna. Fakt że jest to trochę nieprzyjemne ale byłam po lewatywie i może dlatego nie czułam bólu

Gość andy

Badanie przez odbyt, a właściwie przez odbytnicę, nie jest czymś dziwnym. Kiedyś podręczniki położnictwa wręcz zalecały badanie rozwarcia przez odbytnicę, a przez pochwę tylko w wyjątkowych sytuacjach.