Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość g-2

prolaktynki w ciąży - brać czy nie brać bromka w ciąży?????/

Polecane posty

Gość g-2

Ja już sama nie wiem jedni lekarze mówią brać przez 3 mies.ciąży inni natychmiast odstawić na forum "prolaktyna" też każdy mówi co innego Ja odstawiłam i cąża obumarła w 12 tygodniu teraz lekarz mówi że jak zajdę to mam brać bo nie szkodzi dziecku Może są kobiety które brały bromka w ciąży i mają zdrową dzidzię???

Gość Iluś999
Ja brałam i dzidzi O.K.

Gość Misia77
ja tez bralam i tez dziecko mam zdrowe

Gość g-2
Jak długo brałyście i ile dziennie . Ja mam brać 1raz dz. po 1 tbl do 14 t.c. Jeszcze 1 pytanie co z karmieniem piersią potem?

Gość prl
a ile masz prolaktyny , ja też słyszałam że brać ,ale niektórzy mówią że odstawic i sama jak zaciąże to nie wiem co robic .Mi obecny gin kazał brać do 3 miesiąca ,tylko u mnie prl juz w normie to nie wiem czy jest sens. A teraz juz znowu jesteś w ciąży?

Gość Misia77
ja bralam 3 miesiace po 1/2 tabl. z karmieniem nie mialam zadnych problemów, zastojów itp. Karmilam przez rok.

Gość G-2
MISIA 77 baaaaardzo dziękuję za dobre informacje .Sama na pewno wiesz jaki to stres jak na ulotce pisze że ciąża jest przeciwskazaniem do brania tego leku .Ja teraz mam PRL w normie ale po metro ... po 1 godzinie 20 razy przekroczoną normę . Dwa lata temu miałam ten sam problem i właśnie bez porozumienia z lekarzem odstawiłam bromek i ciąża obumarła teraz lekarz już wcześniej zapowiedział żeby brać do 12 t.c i że prowadzono badania że dzidzi nie szkodzi ale człowiek zawsze woli się upewnić jeszcze raz dzięki.A w ogóle jakby się więcej dziewczyn wpisywało tu że mają zdrowe dzidzi po bromku to by rozwiało kontrowersje a kto czyta topik "prolaktyna" to wie ile dziewczyn odstawiło ten lek i potem poroniło albo ciąża przestała się rozwijać

Gość Misia77
G-2 - no mnie sie udalo urodzic zdrowe dzidzi wiem ze bromek budzi kontrowersje ja bylam pod scisła kontrola lekarza. ZARYZYKOWAŁAM i NIE ZALUJE!!!!!!!!!!!!!!!!! ale kazda sama musi zdecydowac.

Gość G-2
Ja też zaryzykuję bo jak odstawiłam to straciłam dziecko a na histopatologii nic nie wyszło a teraz się dowiedziałam że jak PRLbyła leczona przed ciążą to nagle odstawiona hamuje wydzielanie hormonów tarczycy, i progesteronu i czegoś tam jeszcze więc jak mi się uda zajść to spróbuję z bromergonem Jeszcze raz dziękuję

Gość Misia77
trzymaj sie G-2 powodzenia i sama z bromergonem nie eksperymentuj bron boze - tylko z lekarzem;-) pa pa

g-2 życzę ci szybkiego zafasolkowania ,ja równiez sie stram za 10 dni owu zaczęłam nowy cykl ,w poprzednim niestety się nieudało. Mi równiez gin juz zapowiedział branie parlodelu ,ja równiez mam obawy brać nie brać .Obecnie moja prl jest w normie 19 ng/ml i dlatego tak zastanawim sie czy posłucham mojego gina ,biorę równiez luteinę do @ wrazie ciąży mam brac dłużej . Jak zaciąże to obiecałam sobie że wybiorę sie równiez do endo zasięgnąć porady co do brania parlodelu. Nadla biorę 2 tabl parl choć juz niedługo powinnam zmniejszac dawke,ale gin kazał tak brać ,żeby znowu niepodskoczyła bo mam tendencje że mi rośnie przy 1 tabl . Wiem napewno że albo będę brała parl w ciąży albo odstawie go ale stopniowo tak przez 2 tyg zmniejszając dawke ,bo każdy lek zażywany przez długi czas u mnie (ponad 1,5) nieodstawia sie tak nagle .Mam nadzieje że będziemy w kontakcie , i wymieniac opinią co mówia lekarze. Pozdrawiam :)

Gość G-2
MALWINA 28 Dobrze ci radzę skonsultuj się z lekarzem nie odstawiaj sama bo ja tak właśnie zrobiłam i ....dzidzia umarła A w ogóle dobrze by było założyć topik " prolaktynki starające się.. lub będące w ciąży " bo tyle jest na ten temat odmiennych zdań każdy lekarz mówi co innego a przecież są osoby które brały bromka i mają zdrowe dziecko ale też i takie które odstawiły i poroniły i tych chyba jest więcej (tak sądze po lekturze topiku " prolaktyna" ODZYWAJCIE SIĘ DZIEWCZYNY bo ten temat dotyczy wielu z nas a ciągle niewiele wiemy ...

Gość Misia77
ja naleze do tych kobiet którym sie udało urodzic zdrowa dzidzie "z bromergonem"1/2". Czytajac jednak topik "Prolaktyna" wiem tez sa osoby ktróe urodziły dzieciatko chore.... ;-( moze jest jakas norma brom dopuszcajaca w ciazy ? podtrzymujaca ? nie wiem...

G-2 To dobry pomysł żeby powstał topik dla starających i zaciążonych prolaktynek.Naprawdę nie wiem co będzie jak zaciąże narazie chciałabym bardzo ,jak juz będę w ciąży to napewno wtedy pójdę do najlepszych lekarzy,mąż również ma kilku znajowych ginów i endokrynologa .Powiedz mi ile masz teraz prl i ile sie juz leczysz i jaki miałaś pierwszy wynik prl ja obecnie mam 19ng/ml ale miałam 2 lata temu 75 ng/ml i prawie juz 2 lata sie leczę dokładnie od kwietnia 2004 r. Pozdrawiam cie dziewczyny te które juz mają dzidziusia dlaczego wasz gin zdecydował że macie brac przez ciaże bromek ,czy miałyście duzo prl.

Gość Misia77
brałam bromergon 1/2 tabl przez 3 miesiace prolaktyna 30. Groziło mi poronienie....

Gość g-2
U mnie wszystko zaczęło się po 1 dziecku (10 lat temu ) karmiłam go piersią przez 2,5 roku z tego przez 0,5 roku tylko piersią .Po trzech latach zaczęliśmy się starać i nic.....Poszłam do endokrynologa i ona od razu bez żadnych pytań zrobiła mi PRL po obciążeniu wynik wyszedł zły , dostałam bromergon i w pierwszym cyklu zaszłam w ciąże i głupia myślalam że wszystko będzie dobrze tak jak za pierwszym razem odstawiłam bromka do endo już więcej nie poszłam i w 12 T.C. koniec i nie stwierdzono nic co by mogło zaszkodzić dzidzi .Potem przeszłam dużo różnych badań : monitoring, stymulacje hormonalne, laparoskopie ,HSG, cuda tylko nie PRL chociaż mówiłam mu że miałam z tym problemy .Zrezygnowałam na rok stwierdziłam że jestem niepłodna (choć owulacja cały czas była ,jajowody drożne, plemniki O.K.) Teraz w pażdzierniku byłam u lekarza z nadżerką i lekarka jak się dowiedziała o moim leczeniu to dała mi skierowanie na PRL -I ZŁE WYNIKI 283 (norma) ale po 1 godzinie po leku (metro...cos..)4132 a norma jest do 5 razy więcej niz pierwszy wynik i ona powiedziała że moje problemy cały czas są z PRL i mam brać bromergon i ona mi daje 100% gwarancji że zajdę -zobaczymy bardzo bym chciała choć nie bardzo wierzę w to bo mam juz 35 lat. Podobno dużo osób bierze leki na stymulację pęcherzyków , pragnyl a nie diagnozuje podwyższonej PRL która bardzo wzrasta właśnie po Hormonach (np. po antykoncepcji )i koło się zamyka .Piszcie o waszych doświadczeniach RAZEM RAŻNIEJ

Gość kk1212
Witam. Ja zaczęłam leczenie bromkiem w listopadzie, po roku nieudanych prób, a dzisiaj zrobiłam 2 testy i wyszły pozytywnie:):):) W tej chwili skontaktowałam się z moim lekarzem i powiedział, żeby natychmiastowo odstawić b. Uważa on że nie ma takiej potrzeby by dalej zażywać. Zalecił sprawdzać co 7 dni poziom beta hCG i jeśli będzie ciągły wzrost to nie ma się czym martwić. Jestem pełna szczęścia i nadziei że wszystko będzie dobrze i Wam życzę tego samego dziewczyny!!!

Gość klaudynaaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... Robilam test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu : http://tnij.org/testosobowosci