Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzywusek

Chodzi o SKRZYWIENIE KRĘGOSŁUPA - ktoś się zna?

Polecane posty

Gość Krzywa jeszcze bardziej
Coś mi się wydaje ze nikt tego nie przeczyta - trochę się rozpisałam  Moje problemy z kręgosłupem zaczęły sie podobnie jak u większości w latach szkolnych. Chodziłam wtedy do podstawówki chyba 4 klasa. Na jakimś badaniu w szkolnym gabinecie lekarka szkolna skierowała mnie do ortopedy z powodu lekkiej wady postawy ( wystające łopatki zwłaszcza prawa). Lekarz polecił bym zrobiła prześwietlenie kręgosłupa i tak się zaczęło. Okazało sie, że mam nie znaczny defekt kręgosłupa i że powinnam ćwiczyć i polecał mi doktor bym pływała. Jako dziecka niczego nieświadoma( konsekwencji tej choroby) z bagatelizowałam ten problem. Wtedy jeszcze nie miałam ból, i małego garbika ( co prawda nie jest on aż tak widoczny ale mi on przeszkadza) I tak jakoś do końca podstawówki zaniedbałam to bez kontroli u ortopedy. i tu przyznam że żałuję teraz tego ze nie słuchałam mojego taty który zawsze powtarzała że źle siedzę że nie powinnam podkurczać jednej nogi fakt przez ten okres przyjmowałam wiele dziwnych nie prawidłowych pozycji np. gdy spałam to po prostu byłam wykrzywiona w pół. Innym czynnikiem będącym zalążkiem nieprawidłowego wyglądu mojego kręgosłupa był okres dojrzewania i tu powiem i apeluje do matek które mają córki żeby już od najmłodszych lat kazały swoim córką zresztą nie tylko córka ale zwłaszcza nim żeby śmiało prężyły swoje biusty do przodu bo dla wielu dziewczynek to jest w tym okrecie bardzo krepujące u mnie z tym było sredniu ale to nie był aż taki wielki czynnik mojego esa . No i tak jakoś by wyglądała historia tego jak mam teraz mojego garbika. Gimnazjum 1 kjlasa znowu jakieś badania u pielegniarki w szkole teraz już nie żart mam zabrała mnie do lekarzy i tam troszkę mame wyzwał doktor że mnie trochę zaniedbała że była ze 3 lata temu i od tego czasu u lekarza nie byłam. Pojechałam do Poznanaia na ul. 28 Czerwca jeszcze raz zostałam szczegółowo zbadana okazało się że ma 27 stopni i że będe nosiła gorset. Mama bardzo sie tym przejęła do mnie to chyba aż tak bardzo jeszcze nie dotarło. Bo przy takim skrzywieniu aż tak bardzo nie widać że jestem krzywa ale jednak widac trzeba sie przyjrzeć żeby zobaczyć wiadomo ten kto się zna i dotyczy go tez podobny problem napewno zuwazy ale to zwłaszcza gdy na plaży czy gdziec gdy pokazujemy swoje ciała normalnie w ubraniach tego nie widać. Jestem teraz w LO 3 będe niedługo zdawała maturę musze przyznhac że ta choroba troszkę dużo namieszął w mym życiu od kiedy zaczełam nosić gorset stałam się mniej pewna siebie i w ogóle Mówą ze niby jestem ładna i niby wiem ze do brzydkich nie naleze mama sporo adoratorów ale ja sie czuje brzydka i teraz nie potrafię siebie zaakceptować jaka jestem jest mi z ty źle i nie dobrze chciała bym być zdrowa i prosta jak każda dziwczyna w moim wieku. Jeżeli będe miła kiedyś dzieci choć nie wskazane jest to u mnie to nie pozwolę żeby było skrzywione jak ja. Moim osobistym mazeniem jest być lekarzem i pomagać chorym dziciaką i oszczegac je przed konsekwencjami tego jak może być potem choć wiem że w główce młodego zdrowego człowieka nie rodzą sie myśli w stylu czy jak będę stara to mnie będzie bolało( ja stara nie jest i mnie już boli ) pozdrawiam wszystkich 

Gość przeczytałam
:)

Gość Marta1234
Nie chodzi tutaj o mnie ale o kolezanki coreczke.Ma 13 lat nazywa sie Wiktoria.Skrzywienie jej kregoslupa rowniez widac golym okiem nie trzeba sie szczegolnie przygladac.Rehabilitacja nie przynosi tu zadnej poprawy.Jej mama ,moja kolezanka jest zalamana bo uslyszala od lekarza ....operacja i to jak najszybciej.Nie spi po nocach,nic nie je i nie wie gdzie ma szukac ratunku dla swojej ukochanej corki.Mieszka w Bialymstoku.Nigdy nie slyszala zeby takie operacje byly wykonywane w naszym miescie.Jej odpowiedz:nie poloze córki pod nóż do byle kogo przeciez to kregoslup.Nie daj boże cos sie nie powiedzie...Nawet nie chce o tym myslec.Dlatego wiekla prosba do osob ktore przeszly przez to...Prosze w jej imieniu o jakies namiary na dobrego specjaliste i kliniie w ktorej Wiktoria moglaby byc operowana.Nie wazne jak daleko od naszego miasta,pojedzie wszedzie bo to jedyny ratunek dla tej mlodej dziewczynki.....;(kontakt 501440600

Gość sobietaki
jejku ja miałem miec operacje juz nie dawali mi zadnej szansy mam 14lat dalej rosnę 45stopni skrzywienia ... i taka pani nastawia mi kregosłup i zmiejszyło mi się na 30stopni ... oczywiscie do tego musze cwiczyc robiłem zdj w tamtym tyg i mam poprawe :) az o 10stopni mi się zmiejszyło zadna operacja nic nie pomoze

Gość juz prosta
ja sie naprawde ciesze ze mialam operacje. Czuje sie dobrze robie wszystko co chce (choc nie wiem czy czasami nie za bardzo szaleje). Operacje mialam ponad 2 lata temu w wieku 19 lat, skrzywienie mialam duze bo 55 stopni w ksztalcie literki C. Uroslam ale nieduzo wydaje mi sie ze jakies 3 cm, a kregoslup mam prawie calkiem prosty. I co najwaznejsze pozbylam sie kompleksow. Przed operacja mialam taka figure ze z lewej strony nie mialam wogole zaznaczonego biodra ani talii, za to z prawej tak. Nosilam tylko szerokie rzeczy, a jak juz jakas bardzej dopasowana koszulke to zawsze bluze rozpieta na to. Teraz moge kupowac co tylko zechce - mam rowna talie (mniej wiecej ale tego napewno nikt nie zauwazy). Czas spedzony w szpitalu byl jednym z gorszych okresow w moim zyciu ale nie zaluje. Pozdrawiam wszytkich majacych podobne problemy

Gość Iza73
Ja też miałam operację, ale 17 lat temu. Od pierwszej klasy szkoły podstawowej chodziłam na gimnastykę i basen. Niestety nie przyniosło to żadnych rezultatów. Mój kręgosłup dalej się krzywił. Z jednej strony, tak jak moja przedmówczyni, nie miałam bipodra było jakby wciśnięte w brzuch. Poza szerokimi ubraniami nosiłam również tylko pełne buty, które maskowały wkładkę ortpedyczną, bo skrzywienie powodowało, że jedna noga była krótsza. Kiedy miałam 17 lat lekarz stwierdził, że nie ma już na co czekać (już 63 st.). Teraz mam 34 lata. Jestem szczęśliwą mamą. Nigdy nie żałowałam że poddałam się operacji. Pozostał mi tylko uraz "skrzywienia" - cały czas obserwuję swoją córkę, czy coś jej się nie krzywi, czy ma proste biodra itp... Rada dla wszyskich z krzywym kręgosłupem: nie czekajcie, jeżeli lekarz wam powie, że bez operacji da się coś zrobić to róbcie, ale jeżeli powie, że operacja to konieczność to poprostu się jej poddajcie. Da się to przetrwać, a zmienia życie!!

Gość llhhhh
no coż mam 27 lat i wadę wrodzoną kręgosłupa (niedorozwój kręgów) nie wiem ile stopni. Mi lekarze powiedzieli ze operacja to zanim zaczełam dojrzewać bo w wieku 15 lat było niby za poźno. Mam odstajace łopatki, paskudne się garbię. Nie wolno mi ćwiczyć, jedynei basen pozostaje (chodze po tym mniej boli kręgosłup). Wadę prawidłowo ziagnozowano mi dopiero w wieku 15 lat mimo iż rodzice jeździli ze mną po lekarzach odkąd się urodziłam. Czy ktoś poda mi namiar na jakiegoś mądrego lekarza ze Szczecina lub województwa zachdniopomorskiego?? Będę wdzięczna bardzo.

Gość mm.klkj
ja tez mam krzywy i nosze nowy specjalny gorset... tez ze szczecina... i zmniejszyło mi sie i da sie przyzwyczaic... ale to chyba na uni lubelskiej.. taki mlody pan w okularach

Gość mm.klkj
jak cos to pisac na emeil... hejkaa1@o2.pl

Gość żabka_AlA
Witam wszystkich na formu :o) niestety dowiedziałam się że mam skrzywienie w kształcie litery S znaczy to jakoś w fachowym języku skondensowana skolioza czy coś takiego.... dodatkowo żeby było śmieszniej rotacja kręgów...czyli coś w stylu przestawienia ich w okół własnej osi o jakieś tam stopnie... Mówię co usłyszałam od mamy przez tel...bo jeszcze nie widziałam wyników badania ;o| Jest podobno w tych wynikach wiele innych niezrozumiałych formułek...oczywiście w tym tyg udam się do lekarza.......ale może powiecie mi że to w cale nie jest tak źle jak to brzmi... Pozdrawiam

Hej Żabka-ja też miałam to samo co ty-miałam, bo 27.08 poddałam sie operacji kregosłupa-nie czekaj, bo nie ma na co. Idz do ortopedy i niech cie skieruje na operacje-trochę poczekasz ale warto-pozdrawiam

Gość żabka_AlA
dzieki wiesz kolezanka polecila mi pewnego dobrego wrocławskiego rehabilitanta. Stwierdził ze problemy te sa spowodowane tym, iz moje biodro jest z prawej strony wyzej niz z lewej :( i dlatego tez to skrzywienie i w ogole np noga lewa jest przez to bardziej obciazana. Jest specjalista od terapii manualnej i wyobraz sobie ze wynajdywal na moich nogach, brzuchu plecach punkty w ktorych miesnie sa zablokowane punkty te cholernie bolały...on tak jakos mna poprzekrecał że przstaly bolec...i podobno moje biodro juz nie jest krzywo ulozone...i naprawde pierwszy raz od niepamietnych czasow klade sie spac i budze rano bez okropnego bolu w ledzwiowej czesci mojego kregoslupa ;oD oczywiscie teaz musze cwiczyc aby umacniac miesnie kregoslupowe ;D pozdrawiam

Gość Kaku
hejka. mam na imie Kasia. Mam skolioze od 3roku życia a mam juz 16lat i kilka miesiecy... mialam juz dwie operacje i mam wielka nadzieje ze wiecej nie wroce do szpitala. Operowana byłam w Zakopanem w klinice. Są tam b. wykwalifikowani lekarze wiec jest ok. jeżdzę na kontrole co rok. ostatnio mialam 78stopni w odcinku piersiowym... to duzo... ale ja mialam 110st. piersiowe skrzywienie a 81st. ledzwiowe... to naprawde duza poprawa...:) gdyby cos to piszcie na moj E-mail : kaskus2907@o2.pl chetnie udziele informacji

Gość AneCa
Hey mam prawie 15 lat i mam skrzywiony kregosup :(( nienawidze swoich plecow ... GDY mialam 11 lat zaczol sie ten horor mialam 56 stopni skrzywienia ... nosze gorset ortopedyczny do dzis juz prawie 4 lata i cwicze ... zmarnowalam najlepsze lata swojego zycia uwielbialam skakac w gume ,musialam z tego zrezygnowac bo ludzie ze skolioza a szczegolnie w moim przypadku nie moga wykonywac roznych rodzajow podskokow ,ale ok nie bede obijac w bawelne ...rok temu mialam bardzo duza poprawde z 56 stopni spadlam na 36 stopni to naprawde duza roznica ... bardzo sie cieszylam ,ale nie na dlugo ... 3 miesiace temu mialam zdiecie rengenowskie robione i poszlam na wizyte na dzien dzisiejszy mam 75 stopni skrzywienia to okropne uczucie miec wiecej stopni niz 4 lata temu .... rozmawialam z lekarzem o operacji , dostalam propozycje zeby operacja przebiegala w zakopanym ... mam bardzo zlosliwa skolioze ,ktora robi ze mna co chce ... nie wygladam strasznie ,w ubraniu byscie nie poznali ...w gorsecie chodze sztywno ale bez niego narazie nic w ciuchach nie widac .... chodze w nim 21godzin na dobe ale ostatnio zaczelam ta regulke olewac mam dosyc :((zastanawiam sie nad operacja ?? jesli cos wiecie na ten temat dajcie mi odpowiedzi :)?? prosze ...a jescze jestem ciekawa czy w zakopanym sa dobzi lekarze i czy sa duze blizny ??juz nie dlugo jade do zakopanego na wizyte bede sie o operacji dobiero dowiadywala jak to wszystko wyglada :(( przekrzywiona jestem po jednej stronie ... dlaczego nie mozemy miec zdrowego kregosupa jak inni :((czy naprawde wymagamy za duzo :((( odpiszcie :*

Gość SUSEŁEK
SIEMKA!!!TRAFILAM TUTAJ PRZYPADKIEM ALE CHCE ZOSTAWIC JAKIS SLAD PO MNIE.MIALAM ZABIEG NA KREGOSLUP W STYCZNIU TEGO ROKU...NIEDLUGO MINIE PO TYM ROK I CO DALEJ???PRZYZNAM ZE JEST TAK SOBIE PO TEJ OPERACJI...WIELU RZECZY TRZEBA SOBIE ODMOWIC ALE JEZELI MIALABYM SIE KIEDYS UDUSIC TO WYBRALAM TEN PUNKT WYJSCIA.Z JEDNEJ STRONY JEST OK...PRZED ZABIEGIEM NOSILAM DWA GORSETYPO PROSTU MASAKRA.PIEC WYJAZDOW DO SANATORIUM I TE CWICZENIA.NIKOMU TEGO NIE ZYCZE ,TAK SZCZERZE TO JESTEM NIEKIEDY SKOLOWANA,JEDNYM SLABYM PUNKTEM TEGO WSZYSTKIEGO JEST TO,ZE ZNAJOMI ZOSTAWILI MNIE JAKBYM BYLA KIMS INNYM PO TEJ OPERACJI.NIE BEDE SIE ROZPISYWAC...CALUSKI DLA WSZYSTKICH NA TYM PORTALU!!!!!!!!!! PS.NIE PODDAWAJCIE SIE BO JEST LEPIEJ PO NIZ PRZED...

Gość KaSkuS2907
dalej to nie pozostaje nic innego jak tylko czekac... niedlugo jade na kontrole w zakopanym i sie strasznie boje... wystarczy mi juz taka jaka jestem... wole zyc tak jak zyje niz przechodzic to wszustko od zera... to mi wystarczy bo przezycia nie sa zbyt mile.... ehh... nie martwcie sie jezeli jestescie juz po operacji:) bedzie ok:):) juz macie za soba wszystko teraz tylko pozostaje wam powracac do zdrowia... buzki:*:*

Ja też mam skolioze. Do lekarza boje się iść bo wiem co mi powie - operacja. Jestem ciekawa jaka po takiej operacji zostaje blizna,bardzo widoczna? Ile trwa taka operacja i jak długo trzeba leżeć w szpitalu?

Gość Puentka
Jestem juz starsza babcia, miałam takie operacje az 3, do niczego, jest jak było, ale u mnie sprawa sie komplikowała, bo po 1, miałam wypadek i to podobno po tym wypadku kręgosłup zrobił sie krzywy, ale czy ja wiem czy to prawda...? Po drugie 1 operacja była nieudana , tylko pogorszyła sprawe, dodatkowa atrakcja była smierc kliniczna - odjazd całkowity!), wtórna operacja zatrzymała proces choroby, no i 3 operacja wyjecie zestawu , załozonego podczas operacji. Nie wiem jak Wy, ale jesli chodzi o korzysci z operacji, to może tylko takie, ze mniejsze sa bóle pleców , bo po 1 sknoconej były starszne ...ale i tak są:(. Oj, zeby tylko to było moim problemem....ale mam ich wiecej. Życze powrotu do zdrowia, podobno, teraz lepiej robia operacje i potrafia wyprostować!!!! całkiem!!!, Mnie to skrzywienie nie przeszkadzało raczej nigdy, ale najgorsze sa bóle pleców...Zdrowia wam wszystkim zycze!

Gość Puentka
A i jeszcze jedno, mój synek , jak był mały to zaczynało mu sie skrzywienie kregosłupa, ja na nic nie patzrąc poszłam z nim do faceta z konina , który nastawiał kręgi, wiecie co?, całkiem go naprostował!!! Zróbcie to!!!lekarze , jak to lekarze , to tylko medycy!! A facet z Konina na serio pomaga!!!!

Gość Puentka
Podobno on juz nie zyje, ale teraz robi to jego syn, nie wiem jak to robi , myslę , że ojciec mu przekazał tajniki uzdrawiania kręgów. :)

Gość Puentka
Z całego serca Wam życze prostego kregosłupa , jest łatwiej w zyciu na pewno :) :)

Gość anutkaa
to może do znachorów-jasne, jasne.TO XXI wiek.ja mam mieć operację za 2 miesiące i się do czekać nie mogę :-)

Gość ona88881
Hej ja mam 19 lat i mialam juz 3 operacje ale w warszawie polecam!! doktora Michalskiego(swietny). wczesniej leczylam sie w Poznaniu I Musialam nosic 2 gorsety:/ z czego 1 jak sie okazlo byl zle zrobiony wiec rok sie meczylam...ogulnie teraz juz nie jest zle choc wiadomo szkoda jak sie patrzy na qmpele ktore nosza obislejsze bluzki a Ty musisz to ukrywac...no ale coz zycie jesli byscie mieli jakies pytania piszcie ona88881@wp.pl z checia wam cos doradze

Gość gorsety
to glupota!;/ rozleniwiają miesnie przez co instenieje ryzyko poglebienia sie skrzywienia.. mozna je nosic tylko w nocy. a co do operacji to powinny byc przeporpwadzane tylko gdy wystepuje zagrozenie zycia.. (np skolioza iles-tam stopni przy ktorej jest mniejszona pojemnosc pluc)

Gość gorsety
ja polecam kręgarza w lęborku .. nastawia on kregoslup metoda YUMEIHO.. zajebisty jest;)

Gość ona88881
no dokładnie ja nosilam jeden i poprostu sama meczarnia;/ i to w najwieksze upaly gdzie moglam tylko na godzine zdjac dziennie..a w nocy tez koszmar.nie szlo spac..ale 2gi juz nosilam po 3 ciej operacji wiec sporo pomogl (tak mi sie wydaje) pozdrawiam:D

Gość renusia
Ja chodziłam na yumeiho, ale to nic nie dało tylko kupę kasy wyciągneli. Teraz jestem 3 lata po operacji i wszystko jest ok. Operacja zawsze byla traktowana jako ostatecznosc, ale skoro nic nie pomagalo i mialam z tego powodu wielkie kompleksy zdecydowalam sie, i nie załuje:)

Gość bekorek
Witam Moja córka ma 12 lat i skrzywienie kręgosłupa ok 30 stopni w skali Coba, Trzy lata temu miała 22. Chodziliśmy na rehabilitacje, długie codzienne ćwiczenia (PNF, Vojty) Od 3 lat jesteśmy pod kontrola dr-a Karskego z Lublina Niestety dziecko zaczęło rosnąć i skoliza sie powieksza. Odwiedziłam w tym czasie kilu innych ortopedów - którzy moje dziecko już spisuja na straty - mówiąc żeby czekać na operacje. Męczy nie ten problem a raczej to,że nie ma lekarza , albo inaczej nie znam lekarza, któy by potrafił coś na ten temat poradzić. Nie śpię po nocach i szukam w necie jakiejkolwiek informacji - że komuś się udało, że skrzywienie zatrzymało sie, że są skuteczne metody leczenia. No niestety do tej pory nic Dlatego porszę jeśli jesteś tym szczęśliwcem , któremu udało sie powstrzymać skoliozę, może ją lekko zmniejszyć i znasz takiego lekarza, rehabilitanta to poleć go. Dość mam już tzw Specjalistów ortopedów, którzy mówia ze 30 stopni to czas na operacje. Byłam w Zakopanem ale oni tam są nastawieni tylko na cięcie - więc wizta tam nic nie dała.

Gość PAN KOGITO
Hej dziewczyny ja mam 22 lata i mam skrzywienie kregosłupa od urodzenia chyba .. pierwsze leczenie miałem w świebodzinie mialem 12lat wtedy zazdroszcze ludzią co maja proste plecy powiem wam szczerze ze chciałbym miec proste a nie mam .. mam dzis 22lata jak widze siebie w lustrze nago jest załamka ale w ubraniu wygladam normalnie nikt nie wie ze mam krzywe plecy ale co z tego wystarczy mnie dotknac i juz sie to wie.. dziewczyny wiecie jaki jest moj najwiekszy problem ze pogorszył mi sie wzrok .. i na te chwile mnie smuci jedna rzecz ze nie mam dziewczyny jestem bardzo przystojny i miałbym pewnie dużo leprze zycie majac kregosłup prosty wiem to bo miałbym mase kolezanek i przyjaciółek i moze dziewcząt kocham sex a jednak nie mam go wcale .. nie mam tez dziewczyny i przykro mi ze mam krzywe plecy zaluje że wciaż są takie czasy żechyba nikt mi już nie może pomóc prawda? CZY SIE MYLE?? bo sądze że chyba nikt i nic mi już nie pomorze nie ma na to leku :-( .. pozdrawiam ślicznotki wszystkie :) co maja krzywe plecy :) :*

Gość PAN KOGITO
Kochani to jeszcze raz ja :) jeśli jest wśród was jakaś dziewczyna która jest odważna i czuje się tak samo samotnie jak ja a jest śliczna gdyby nie plecy i to piep.... skrzywienie prosze napisz do mnie na mój e-mail możemy sobie pomóc i być szczęśliwi zaryzykować można ja jestem przystojnym normalnym w gruncie rzeczy chłopakiem który marzy o dziewczynie atrakcyjnej chce być szczęśliwy .. :) przez skrzywienie kręgosłupa wiele rzeczy w życiu mam ograniczonych nie bardzo wiem jakiej sie pracy podjąć ... nie moge sie kąpać na basenie .. nie mogę rozebrać sie swobodnie wśród ludzi np . nad MORZEM .. no i na siłownie chyba nie zabardzo ... jeśli któraś z was chce pogadać zapraszam piszcie na e-mail .. może jesteś ładna i jedyną twoją wadą jest skrzywienie kręgosłupa może chcesz znaleść chłopaka przy którym sie nie musisz nic wstydzić pisz do mnie .. PS.Nie myle sie mówiąc że nikt mi już i NIC NIE MOŻE POMÓC?? PRÓCZ OPERACJI?? A OPERACJA W DZISIEJSZYCH CZASACH TO JAKA PEWNOŚĆ NA ZDROWIE I TO ŻE NIE BĘDE JEZDZIŁ NA WÓZKU INWALIDZKIM NIE DAJ BOŻE!! mam jeszcze jedno pytanie ISTNIEJE NA śWIECIE JAKAś KLINIKA CZY METODA KTORA WYLECZYłABY MOJE SKRZYWIENIE KREGOSłUPA ?? POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POMOCY !!!!!!!!! :-( SPKO KOLEś :) CZEKAM JAK COś LUDZIE MOżE KTOś ZNA SIE W TEMACIE BO JA WIEM ZE CHYBA NIC JUZ MI NIE POMOżE NIE MA NA TO LEKU .. w ubraniu wyglądam ok ale nago nie i dużo rzeczy wstydze sie i boje robić nie chce być wystawiony do ludzi na pośmiewisko wole z tym sie kryć czekam na jakiś odzew jeśli wogóle będzie ... :* POZDRO :)