Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzywusek

Chodzi o SKRZYWIENIE KRĘGOSŁUPA - ktoś się zna?

Polecane posty

Gość Skolioza12
Ja mam skrzywienie kręgosłupa (skolioza) stopni 50 ,jestem po operacji w konstancinie-jeziornej. Po operacji urosłam 6 centymetrów ,co daje 1,45 wzrostu. Garb mam mało widoczny ,lewostronny TH11-12 . Mam pytanko :Czy ktoś z Was leczył się też w konstancinie? Jeśli jest taka osoba chętnie porozmawiam na gg ,o naszym wspólnym problemie który brzmi :KRĘGOSŁUP. Moje gg : 3558240. Zapraszam tych ,którzy chcą pogadac. Pozdrawiam DOMINIKA Ps. Operacje w zakopanym zwykle są mało przydatne. I tak nie pomagają! :):)

Gość arlem
Mój syn ma 12 lat i zauważyłam u niego skoliozę. Sama mam ją mniej więcej od 10 roku życia. Leczyłam się w Świebodzinie, nosiłam gorset. Dziś żałuję, myślę, że usztywnianie mięśni tylko pogarsza stan kręgosłupa. Po dwóch latach kazano mi odstawić gorset, poprawa była niewielka, skrzywienie się z czasem pogłębiło i obecnie, gdy mam 44 lata, bardzo męczą mnie bóle pleców. Chciałabym oszczędzić synowi niepotrzebnych, bo nieskutecznych terapii. Staram się wykonywać z nim kilka podstawowych ćwiczeń dziennie (basen odpada, stale się przeziębia). Gorsetu mu nie zafunduję, ale skuteczność gimnastyki bywa także wątpliwa. Olać sobie teraz terapie i czekać aż zakwalifikuje się na operację? Jest bardzo atrakcyjny, boję się też o jego kondycję psychiczną, gdy skrzywienie zacznie się pogarszać. Co robić?

Gość becia86
Czy ktoś zna jakiegoś dobrego ortopedę na terenie Dolnego Śląska?? Najlepiej byłoby w okolicach Zgorzelca, Lubania.. Ale jeśli nie ma to moze być gdzieś dalej. Chcemy z chłopakiem wziąć sie za jego krzywy kręgosłup i najlepiej by było, gdyby trafił w naprawdę dobre ręce. Pomóżcie!! Z góry WIELKIE DZIĘKUJĘ!!!!!!!

Gość domini33
Hej mam od lat stwiedzone skrzywienie kregoslupa. kiedys mpim zdaniem bylo mniejsze, teraz mam25 lat i mysle ze sie powiekszyło. Na moje oko nie jest duze, choc na opisie rtg napisali: znaczne lewostronne skrzywienie kregoslupa lędzwiowego ze znaczna rotacja wzdluz osi dlugiej oraz powiekszona lordoza ledzwiowa, chcialabym jednak wiedziec ile to moze byc stopni, jak to sprawdzic dziekuje

Gość iwussiia
Mam 14 lat i 57 stopni skrzywienia... byłam 2 razy w sanatorium w Ameryce kolo Olsztynka... prawdzie powiedziawszy dużo mi tam nie pomogli... Pan Ordynator przepisał mi gorset który mi źle zrobili... i sie boje ze operacja bd konieczna... chociaż słyszałam ze operacja powinna być od 45 stopni a ja mam 57, szajer mana i do tego rotacje i mi gorset przepisali... Strasznie sie boje ze jak pojadę tam w Grudniu to pan Ordynator powie : operacja... strasznie sie jej boję...

Gość Balance
Cześc jestem po operacji kręgosłupa od 10 lat czuję się dobrze miałam dosyc wysoki stopień skrzywienia. Jeżdzę na kontol wszystko jestw normie tak jak było po operacji. Byłam w tym roku na kontroli i wszystko jest ok. Pozdrawiam Wszystkich

Gość Zdrowie a uroda
Gimnastyka, basen, gorset, masaże na 100% nie wyprostują kręgosłupa. Jedyne rozwiązanie to operacja która i tak nie jest do końca skuteczna. Można próbować niekonwencjonalnych sposobów typu bioenergoterapia ale wątpię... Już od podstawówki mam ten problem, w wieku 20 lat stwierdziłem że najlepiej będzie się z tym pogodzić. Może kiedyś ktoś odkryje jakąś skuteczną metodę i przedstawi ją światu.

Gość virion55
hej wszystkim:) mam pytanko może mi koś wyjaśnić różnice między krzywizną fizjologiczną a patologicznym skrzywieniem kręgosłupa??

Gość Ania765
w 2001 roku mialam operacje na skolioze w Rzeszowie,skrzywienie 60 stopni. wszytko dobrze zrobione,tylko od roku czasu Haczyk sie mi naruszyl i przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu,a zwlaszcza podczas snu.Bywalo tak ze kilka nocy mialam nieprzespanych. 18 lutego jade na wizyte. Chyba bede zmuszona do korekcji,aczkolwiek szukam pomocy na rozne sposoby,byle tylko nie isc na operacje. Szukajcie roznych sposobow bo operacja to koniecznosc,zycie z pretami w plecach to nic przyjemnego!!! Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Gość oiom
Moi drodzy ja mam 33 lata i bardzo duże skrzywienie prawo - stronne , napiszcie mi proszę czy ktoś w tym wieku miał z was operację i ile trzeba leżeć płasko po operacji ???

Gość diannka
witam, tez mialam skrzywienie kregoslupa dosyc duze i nawet nie chciala myslec o operacji do momentu kiedy poszlam na studia.. zaczelam chodzic po lekarzach i rehabilitacjach... kregoslup zacza bolec coraz bardziej... glowno przyczyna mojego anty nastawienia do operacji bylo myslenie ze bede sztywna... ktoregos razu trafilam do dr Zaborka ktory stwierdzil bez ogrudek ze lepiej nie bedzie i ze im bede starsza tym bardziej bedzie bolalo i wpisal mnie w kolejke do operaji... przyszlam za miesiac podpisalam zgode w prawdzie czekalam prawie rok na operacje ale dzisiaj jestem 2 tygodnie po zabiegu, na poczatku strasznie bolalo ale teraz jest z kazdym dniem jest lepiej uroslam 7 cm. mysle ze jezeli mozecie zdecydowac sie na operacje to warto sie nad tym zastanowic... ja na szczescie mam to juz za soba... pozdrawiam

Gość borniak
po operacji kregoslupa "uroslem" 9 cm! Przed operacja mialem wyciag czaszkowy (2tygodnie bolu i wogole nigdy tego nie zapomne) ale od operacji do dzis dnia czuje sie normalnym gosciem, moge robic wszystko! Operacje mialem w 1993 w Zakopanem. Pozdrawiam wszystkich skoliowcow.

Gość borniak
moje skrzywienie przed operacja: Th7-L1 115stopni a L2-L5 62stopnie. Po operacji oby dwa skrzywienia maja po 30 stopni!!! Dziekuje calej ekipie z Zakopca.

Gość Luis Enrike
Witam! czytam tutaj i powiem wam że motywuje mnie wszystko to co tu się dzieje na tym portalu do operacji.. ludzie którzy zaryzykowali dzisiaj żyją normalnym życiem bez kompleksów bez nerw są pogodni mogą robić wszystko! Ja mam 23 lata na dzień dzisiejszy i boczne skrzywienie w odcinku lędźwiowym. boje sie operacji jak nie wiem niby nic u mnie nie widac ale jak usiade w barze na krześle bez oparcia to juz cały bar wie ze mam krzywe plecy a wiecie jak to jest jak "garba" widać.. żadna zdrowa śliczna dziewczyna nie chce takiego faceta mi jest przykro bo jestem normalny takto i przystojny. :( ajć.. mniejsza o to ..

Gość Luis Enrike
Mam pytanie do kogoś kto się zna.. CHCIALBYM ZROBIC OPERACJE WYCIĘCIA "GARBA" , POLEGA TO PODOBNO NA WYCIĘCIU KILKU ŻEBER I LIKWIDUJE TO TEN MIĘSIEŃ CAŁY Z TYŁU CO NAM ROŚNIE .. I CHCIALBYM SIE ZAPYTAĆ WLASNIE GDZIE MOŻNA TAKĄ OPERACJE ZROBIĆ I CZY JEST ONA MNIEJ RYZYKOWNA NIŻ OPERACJA KRĘGOSŁUPA ? CHODZI MI O SAMO WYCIĘCIE TEGO MIĘŚNIA PODOBNO POLEGA TO NA WYCIĘCIU ŻEBER.. KILKU .. JAK KTOŚ WIE TO PROSZE NIECH NAPISZE MI GDZIE TAKĄ OPERACJE MOŻNA ZROBIĆ .. PODOBNO POD WARSZAWĄ W MARKACH JEST JAKAŚ KLINIKA WIE KTOŚ COŚ O TYM GDZIE MOŻNA TAKĄ OPERACJE WYKONOĆ NAPISZCIE TU NA FORUM ! DZIEKI POZDRAWIAM WSZYSTKICH :***

Gość Landri
cześć obecnie mam 16 lat i 155cm wzrostu. W lutym br. zrobili mi gorset ktory mialam nosic rzekomo 23h na dobe. Pozniej pani rehabilitantka powidedziala ze nie jest ze mna tak zle ze mam w nim tylko spac wiec spalam w nik ponad 2 miesiace. Bylo niewygodnie, meczylam sie. Oprocz tego mam koslawosc kolan i plaskostopie i mam wkladki do butów. W lipcu bylam u lekarza oczywiscie prywanie bardzo dobrego ortopedy w gdyni. Zapomnialam jeszcze dodac ze w pażdzierniku robilam zdjecie kregoslupa po czym wykonalam je w lipcu (spalamm w gorsecie ponad miesciace) i gorset raczej nic nie pomogl w tym wieku !!!!!! do tego nie mialam az tak duzego skrzeywnia kregoslupa bo bodajże 12 stopni w odcinku ledzwiowym chyba i 17 w piersiowym czy jakos tak... nie wiem dokladnie nie chce sklamac !! Pani doktor powiedziala ze okres kostnienia kregoslupa sie juz zakonczyl i gorset w tym wypadku nie pomaga 29 lipca jade do sanatorium- mam nadzieje ze pomnoze!!! ale na szczescie nie musze nosic juz gorsetu !!! zapomnialam dodac jeszcze ze trenuje lekkoatletuke i od czasu do czasu wyciskam na silowni- nie forsuje sie, zadne duze obciazenia, bo na treningu czasami trzeba i czuje sie calkiem dobrze ;) jezeli ktos z 3miasta chcialby jakas rade na temat dobrych lekarzy lub cokolwiek innego to chetnie pomoGĘ ;)

Gość Landri
dodam jeszcze ze bardzo przeszkadza mi moj nisko wzrost i mam z tym male kompleksy, golym okiem widac moje skrzywienie i mam krzwe biodro dlatego lewa lopadka jest nizej, ale podobno nie jest ze mna az tak zle. czesto mnie boli srodstopie a kregoslup czasami.

Gość sddf
prosze napiszcie do kiedy przestaje sie rozwijac kregoslup !!!!!!!!!!! to dla mnie wazne

Gość 16666
16 lat

Gość Laslo
Czesc!Odpowiem osobie,ktora podala sie jako "OIOM".Mam juz 41lat(babcia na waszym portalu),szkoda,ze weszlam na forum dopiero teraz,odpowiedzialabym wczesniej.Operowana bylam w wieku 37lat,nigdy tego kroku nir zalowalam.Nie wiem,ile trzeba lezec po operacji w Polsce(zabieg mialam za granica),lezalam tylko 4dni na intensywnej pod srodkami "odurzajacymi"czyt.morfina.Potem byly cwiczenia,gorset(nosilam go 12 miesiecy),sanatorium.Po roku czasu wrocilam do mojego zawodu,zyje, jestem zdrowa i dziekuje Bogu,ze dal mi szanse czuc,zobaczyc jak to jest byc prosta. Pozdrawiam cieplutko.

Gość marokanskie babouche
Od wczoraj w sklepie MarokoStyle zaczęły ukazywać się nowe modele marokańskich babuszy. W ciągu najbliższych dni pojawią sie kolejne ... Wesołe kolory, fikuśne modele. Rozweselmy jesienne dni marokańskim akcentem ... :) Pozdrawiamy www.marokostyle.com

Gość mwas
ja mam lekko skrzywiony kręgosłup muszę mieć tylko rehabilitacje jakieś pół roku i będzie ok. czy jak już sobie wyprostuję plecy to urosnę trochę?

Gość Scoliosis
Laslo ! Laslo ! Laslo ! Proszę o kontakt na mail'a.

Gość RIC
LASLO! LASLO,takze prosze,jezeli tu jeszcze bywaszo kontakt. Interesuje mnie gdzie mialas wykonywana operacje? Do wszystkich ,KOCHANI,prosze napiscie w jakich klinikach mieliscie wykonywane UDANE operacje.DZIEKUJE moj adres mailowy ,riccor@op.pl

Gość dżesika
mamy problem córka ma 22 stopnie skrzywienia ma przepisany gorset na początku go nosiła ale strasznie nażekala my widząc że nie ma poprawy przestaliśmy ją zmuszać .czy są inne sposoby na zmniejszenia skrzywienia. proszeo namiar na dobrego specjaliste.pozdrawiam .

Gość CzyJaCosMowie
A ja też miałam w dzieciństwie rozpoznaną skoliozę. na szczęście bardzo wcześnie-początek podstawówki. no i moi rodzice do tego dobrze podeszli. gimnastyka korekcyjna i basen to była podstawa. ja się świetnie bawiłam, rozwijałam, nabierałam sprawności a rodzice tylko kontrolowali efekty. pod koniec podstawówki zostało mi minimalne skrzywienie. ostatnio znów zaczęłam chodzić na basen bo siedzący tryb pracy i naście kilo więcej robi swoje- jak widać każdego z tą wadą czeka dbanie o kręgosłup przez całę życie ale ja polecam BASEN. no i ludzie badajcie swoje dzieci częściej- im wcześniej zacznie się gimnastykę korekcyjną tym lepiej. buziaki, trzymam kciuki i postawę :)

Gość Nora Grey
Witam Cie Panie kogito jestem dziewczyna skromna i szczesliwa ale samotna i jak inni twierdza atrakcyjna!!! Mialam skolioze od urodzenia i w wieku 13 lat poszlam na operacje do zakopanego operacja sie udala i jestem teraz szczesliwa prosta ale dalej mam problem ze znalezieniem pracy. Odbywam staz w szkole i podejrzewam ze to moja ostatnia praca. Ale to temat nie na pisanie tylko na pogadanie przy kawie lub telefon. Mam 25 lat juz. Pozdrawiam

Witajcie! :) Powstała nowo odkryta metoda leczenia, ktora jest bardzo skuteczna. Wpisz do wyszukiwarki w youtube "sprytny sposób na skoliozę". Pozdrawiam i powodzenia!