Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czekoladowy miś

Właśnie ćwiczyłam JOGE, mam niedosyt, super sprawa

Polecane posty

Najfajniejsza jest medytacja, czuje się naprawdę super. Macie może jakies materiały, ćwiczenia do jogi (filmiki), bo moja zakupiona własnie płyta dvd strasznie szybko się skończyła. Moje odczucia po tej może godzinie: - czuje się spokojnie - zwracam uwagę na takie dziwne pierdoły, np. każdy dzwięk muzyki jakieś takie nowe emocje budzi - jestem nienaturalnei wyprostowana. Tak jak zawsze czuje się dziwnie prostując się tak teraz siedzę jakby mi ktoś deskę do pleców przykleił :D - chce mi się usmiechać ;) Naprawde extra. Może poćwiczymy sobie razem trochę jogę, co? :)

Nik nie ma ohcoty popróbowac jogi, jeśli jeszcze tak jak ja tego nierobił?:) Prosze też jeszcze raz o jakieś linki, filmiki, muzyke, nie wiem :)

bylam kilka razy na jodze ale niestety nie w polsce i tak nie do konca moglam sie zrelaksowac. chcoacia po 20 minutach juz mi bylo wszystko jedno w jakim jezyku ta yoga. kupilam sobie 2 ksiazki , ale sama jakos nie mam zapalu do cwiczen. jednak cwiczenia w grupie to jest to. i potwierdzam yoga jest super i jak dla mnie . nie lubie zdecydowanie aerobikow, wole wlasnie takie spokojniejsze cwiczenia choc wcale nie latwiejsze. podrawiam

Gość anuśkaaa
ja bym chciała!!:):):) Tylko nie mam o tym zielonego pojęcia

Ja np chcialabym sprobowac ale nie stac nie na lekcje. A Ty jak zaczelas ? ja tez bym bardzo chciala.. prosze o jakies informacje dokladniejsze ja kzaczac.Pozdrawiam jogomaniaczki ;]

Postaram się jak znajde troche czasu dać ten filmik gdzieś na serwer a jesli nie dam sobie z tym rady to wam streszcze te ćwiczonka (przy okazji sama je troche lepiej zapamiętam ;) ). najlepiej na poczatku poczytac o jodze na necie. Ale mówie wam, czas mi taak szybko minął, medytacja jest z tego wszystkiego the best :)

a jak sie medytuje... ? opisz jak to mniejwiecej wyglada :D zajawilas mnie :D w domu ciwiczysz tylko przy dvd ? czy chodzisz jeszcze na jakies grupowe zajecia ? .. ? :]

Ja dzisiaj pierwszy raz w życiu ćwiczyłam, z dvd w największym pokoiku wdomu przy zaciemnionym świetle. Wszystko wam powolutku opisze ale nie dzisiaj bo nie mam dużo czasu i w każdej chwili moge zniknąć na dzisiaj :). Wsumie nic sie nie robi, tylko oddycha i wyobraża sobie że zlewa się z podłożem, robi się to po kilku łatwych ćwiczeniach. Najlepiej jest być przykrytym kocem itp. Jak rano proobi się te ćwiczenia to podobno pozytywna energia trzyma się niezbicie przez cały dzień :). Ja kupiłam płytę dvd w empiku. Fajan tylko krótka trochę :(, a może mi tak szybko mineło :)

Gość Ujek
Wieerzycie w Boga ?

Gość no pewnie

Gość krain
Literatury szukajcie pod: ksiegarnia.nieznany.pl

bylam na kilku lekcjach jogi i na kazej byl inny zestaw cwiczen z naciskiem na kockretne partie cala. potem medytacja i wyciszenie pod kocykiem. az trudno mi bylo uwierzyc , ze tak moge dobrze sie czuc po jodze

Własnie, ta medytacjaj est taka, ukajająca :). A przeciez jeszczerobie to kompletnie źle. Jak się połączy to z dobrym oddychaniem, napinaniem mięsni i myslami to może być naprawde niezła terapia uoptymistyczniająca ;)

Gość Ujek
Joga to siły nieczyste. Kto wierzy w Boga zaprzestanie tych szatanskich praktyk

Ujek......no wlasnie nie rozumiem takiego pogladu. to jakies zasciankowe zaciemnienie i tyle tak myslec.

Gość krain
Ujek - albo jesteś prowokatorem albo głupcem, w obydwu przypadkach marnujesz czas. a do wiadomości; w wyższych stadiach zaawansowania jogi (tj. na ścieżkach wyższych od hatha i mudra jogi) wymagania moralne(yamas i niyamas) są surowsze nawet od dekalogu

Podaj mi swoj E-mail. Zajmuję się tym od ponad 4 lat, mogę przesłać Ci parę ciekawych książek i ćwiczeń. Cieszy mnie fakt, ze coraz więcej ludzi docenia jogę, medytację, zaglądanie wgłąb siebie:)

Gość wiecie coś
w tym jest co mówi Ujek

Ludzie no, wytłumaczcie mi co w tym jest, co sie w jakikolwiek sposób gryzie z religią? Wyciszanie, wysiłek fizyczny, panowanie nad oddechem? Przecież nikt nie mówi o godzinnym robieniu oummmm.... oummm, siedząc przy kadzidłach po turecku :]

Gość Posiadam
dwie płyty, jedną z dynamiczną odmianą jogi, drugą z tradycyjną hatha jogą, oraz dosyć interesującą książkę jeszcze bardziej poszerzającą moją wiedzę. Mata do jogi, wygodny strój, świece. Joga nie tylko wysmukliłka moje ciało ( asthanga nie należy do najłatwiejszych), ale również pozwala ukoić nerwy, po niej czuję się jakbym dostała specjalny zastrzyk energii. Teraz wybiorę się do studia jogi, aby dalej rozwijać się w tym kierunku...

Witam Wszystkich! Joga jest super!!! :D Ciesze sie ze sa tu ludzie ktorzy sie tym zajmuja. Ja tez cwicze - w zasadzie z ksiazki Iyengara (sorry nie pamietam czy to sie tak pisze). Poniewaz jakis czas temu wypadl mi dysk zaczalam cwiczyc asany ktore BKS Iyengar poleca na ta przypadlosc. Od tej pory jest znaczna poprawa. Oprocz tego cwicze tez medytacje ale to jest raczej buddyjski Zen. Z reszta to bez znaczenia. W Boga nie wierze - to znaczy nie w katolicki sposob aczkolwiek szanuje ta religie, no moze oprocz niektorych jej wyznawcow ktorzy paletaja sie po forum i nawracaja ;-) Aha, Joge dal ludziom Bog, jakby ktos pytal. Wprawdzie Hindusi nazywaja go Shiva ale jak go mieli nazywac? Jahwe? :-) Pozdrawiam, Y.

yaqui, twój nick aż kipi jogą ;). Wiecie co, powiedzcie mi czy mozna i w jaki sposób ( ;) ) umieścić gdzieś na serwerze albo udostępnić z kompa plik ok 800 mb, to wam do jutra skompresuje to dvd i to zrobię. Pomoże mi ktos, bo jestem zielona w tych sprawach ;)

Czekoladowy Misiu: dzieki, dzieki - no jak kipi to chyba przykrece troche plomien zeby mi kudnalini dekla nie odwalila ;-) Co do pliku to polecam direct connect (dc albo dc++). Trzeba sciagnac oprogramowanie z http://dcplusplus.sourceforge.net/ potem kliknij na download. Po zaladowaniu i zainstalowaniu musisz go skonfigurowac. Tu zaczynaja sie schody no i obawiam sie ze w mailu bedzie mi ciezko to zrobic zwlaszcza ze z miejsca z ktorego pisze nie mam dc++ zainstalowanego. Moze znasz kogos kto Ci pomoze. 1) Musisz sobie wybrac nick 2) Musisz okreslic katalog ktory udostepniasz i ten do ktorego ladujesz pliki ktore sama sciagasz. 3) jeszcze pare rzeczy jak liczbe slotow (moze tego nie trzeba robic - nie pamietam) Potem wystarczy wejsc na jakis hub (lista hubow na www.hublist.org), najlepiej jakis polski. Podajesz nazwe huba i swoj nick nam zebysmy mogli sobie tam wejsc i to sciagnac. Niestety musisz podzielic sie wieksza iloscia plikow bo wiekszosc hubow Cie nie wpusci jesli nie masz okreslonej pojemnosci plikow w katalogu \"share\" np 5GB. Hmmmm, widze ze to ciezka sprawa bedzie. Pozdrawiam, Y. PS Polecam topic \"Duch\" w tej samej kategorii. Duuuuzo czytania.

Łim,to widze że nie ma sensu na razie, faktycznie cięzko by było ;). Może wieczorem kolege przyczapię żeby mi dopomógł z tym plikiem a jak nie to tez wieczorkiem troche opisze. Ta moja płytka to taki totalny wstęp, dla żółtodziobów ale od czegoś trzeba zaczac. Może potem zeros albo yaqui troche nas uświadomią bardziej ;). Acha, mam też 2 fajne kawałki ze stronki nikewomen, do jogi. Znajde dotego link i tu umieszcze. Super ta muzyczka ;)

Gość nodi19
czekladowy misiu ja również joguję i też mi sie to b.podoba :) a wiesz może na czym polega powitanie słońca?

http://www.nasportowo.webpark.pl/lekcja2.htm http://www.bio-inter.pl/cwiczenia/index.php?d=4&a=2 - powitanie słońca, moge coś wyjaśnić jak ne wiecie bo z kasety łatwiej niż z opisów ;). Tu jest o oddychaniu http://www.joga-w-zyciu-codziennym.pl/pranayama.htm Powinno się je wykonywać chyba przed ćwiczeniami a co do medytacji to najważniejsze żeby nie tracić ciepła, czyli anjlepiej sie w coś ubrać, kiedy medytujemy leżąc na plecach- musimy mieć dłonie skierowane wewnętrzną stroną jku górze ( i luźno opuszczona na ziebie) a wstając z pleców do medytowania siedzącego itp powinnismy wstać powoli, obracając się najpierw na bok ;-). Jak kogoś to interesuje to na penwo bez problemy znajdzie. To takie najbardziej podstawowe ćwiczenia. Wazne jest też oddychanie

Gość nodi19
dziekuje czekoladowy misiu :* Ja przyznam,że ze mną było tak,że zetknełam sie z jogą na uczelni,mamy z tego obowiązkowe cw.Mamy hatha joge. Bardzo mi sie to spodobało. Szkoda tylko,ze u nas mało mówiąc o duchowych aspektach jogi.