Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Orzechowa

Tęsknię za latami 90- tymi.......

Polecane posty

Gość Orzechowa

Fajne czasy, kiedyś! Ludzie mieli ideały, marzenia, było prościej, łatwiej, cieplej! Ludzie więcej rozmawiali, mieli tematy, refleksje. Baliśmy się 2000 roku, pamiętacie- afera z pluskwą milejnijną? Dostawałam kartki ręcznie napisane na święta! Były niezłe koncerty, a ludzie jakoś się integrowali. Nawet partnera łatwiej było znależć...a teraz niby tyle samotnych, a człowiek dla człowieka jest obcy. Ludzie nie potrafią juz nawet rozmawiać ze sobą jakoś tak od serca, tylko.....bieg, teraz to chyba ze 120 na h.......

no fakt, teraz to niekiedy nawet kot popatrzy tak jakoś dziwnie, tak..... od miski ;)

Gość ________Dżem
"Te wspaniałe czasy nie wrócą już......"

Gość Orzechowa
Hmn....myślałam, że podzielicie się ze mną swoimi opiniamii, a tu nic!

Gość Do pracy trzeba rano wstać
a Ty jak widzę nocny marek?:)

Gość to tez zalezy od wieku
dla mnie fajne byly 70te, chleb z dzemem i gadanie o zyciu do bialego rana w dobrym towarzystwie

Gość sasssajka
ja byłam wtedy malutka to nie pamietam ale wiem ze tamte czasy byly lepsze:) i muzyka tez lepsza:)

Gość czas plynie......
ehhhhh..........to byly zajebiste czasy .............mialam wtedy 20 lat i pstro w glowie....oj zeby miec dzisiejszy rozumek w tamtych latach...ojojo..........

Gość rad25
coś w tym jest przynajmniej część prawdy, mialem 15 lat w 95 roku, było nie do pomyślenia żeby upić się mając tyle lat itp. Przynajmniej żadko się to zdarzało wśród ludzi w tym wieku, już nie mówiąc o seksie, wyjazdach samemu w tym wieku. W magazynach czytywało się opinie seksuologów - ludzie 15 letni absolutnie nie są przygotowani do współżycia, wydawało się to niemal niewiarygodne kiedy ktoś to robił mając 15 lat, dziewczyny 15 letnie były miłe, kochaniutkie. Narkotyki w szkołach dla 15latków? Gdzie tam, nie było czegoś takiego. Rozboje z nożem w ręku 15latków? To było nie do pomyślenia. Tylko dziesięć lat a różnice widać jak na dłoni.

Gość wiki880
To nie wiem, gdzie Ty mieszkałeś. Zabawny jesteś twierdząc, że 10 lat temu nie było pewnych zjawisk patologii wśród nastolatków - wierz mi, że była, tylko mniej się o tym mówiło niż teraz! To było jeszcze echo poprzedniego ustroju - nie mówić, zatuszowac, przeciez zyjemy w panstwie idealnym!

Gość rad25
a ja Wam mówię że było inaczej, to że się o czymś nie mówiło to nei znaczy że tak było, w końcu ludzie którzy żyli pośród ludzi najlepiej wiedzą a nie media, więcej wiary w to co robią ludzie!

Gość rad25
może powiecie że normą był seks 15latków, upijanie się, branie narkotyków?? Chyba że żyliście na Ibizie.

no nie wiem. ja w 90 roku miałem 15 lat i już piłem, seksić też sie wtedy zacząłem, podobnie jak większość moich znajomych. subkultury naparzały się między sobą. no może tej przestępczości wśród nieletnich było mniej. ja tu widze inny plus tamtych lat. otóż zdecydowanie łatwiej można było dobrą prace znaleźć.:-)

Gość no heja
oczywiscie, ze tak sie nie pilo i nie cpalo w szkolach jak teraz! Ja robilam mature w 1995 i pamietam, jak moj kolega upil sie w 1-szej klasie liceum, to mial przechlapane przez 4 lata, pomimo ze mial swietne stopnie i dostal sie potem do jednej z lepszych uczelni w kraju! Papierosy owszem sie popalalo w kiblu, ale zadnych dragow w liceum nie bylo. No i fajna muza byla, Seattle rock, Soundgarden, Stone temple pilots... Teraz to jakas porazka:)

Gość wiki880
monkey - ale to zanim wszystkie firmy do końca sprywatyzowali albo zanim takie kosmiczne podatki nałozyli :) Patologia była, jest i będzie. Wkurza mnie to gadanie, że "kiedyś pod tym względem było lepiej", a już jak mówi to np. moja matka, to szału dostaję, zwłaszcza, że ona już tak gloryfikuje czasy swojej młodości, jakby to był jakiś raj utracony! A tak przy okazji - statystyki wskazują na ogromne nasilenie popełnianych przestępstw właśnie w połowie lat 90 - tych. A z własnego podwórka - na osiedlu już wtedy mnóstwo moich rówieśników miało wyroki, kuratora itp. O seksie, dragach, wódzie i imprezach nie wspomne.

Gość no heja
tak tak, ale to i tak nie ma porownania z tym co sie teraz dzieje w szkolach. Wiem, bo ucze i widze. Ludzie nie maja motywacji, nie maja celu. Jak tak dalej, to sie wszyscy zacpaja na smierc:(

Gość każdemu było lepiej
jak był młody i piękny, niż jak jest stary i brzydki. dla jednych to 90-te, dla innych 70-te... dla jeszcze innych będą to kolejne 20-te;)

Gość Orzechowa
Każdy ma po części rację. Był alkohol, i narkotyki, ale chyba bardziej ukryte. Ja myślę też ogólnie o tamtych czasach, pamiętacie kiedy mieliście pierwszą komórkę? ja miałam dosyć póżno, ale jak ją dostałam myślałam, że to jeden z "najlepszych" dni w życiu:> taka była radocha. A myśłę teraz o pewnej prostocie tamtych czasów, ludzie naprawdę byli jakoś bliżsi dla siebie... Na pewno każdy będzie patrzył na tamte czasy z własnej perspektywy, więc raczej nie ma jednego wniosku.

Gość mniammmmmmmmmmm
bylo jakos lepiej. Pierwsza komorka, brak dostepu do internetu tworzyl wieksze wiezy wsrod ludzi!! Ja za malolaty kochalam sie w nicku z backstreet boys i samo wyszukiwanie informcji, lakatow, fotek z kolezankami bylo frajda a teraz?? www.google.pl i maja wszystko :( traci sie przez to.

Gość smocze oczko
a ja wam powiem ze na wsiach bylo spokojnie.. jak byłam w w szkole podstawowej to jak ktos podpalał w toalecie to bylo wielkie halo... a teraz to normalka...nie mowiac o dragach pigolach.. i podobnych sprawach...

Ja tam wolałem 80\' ;drogi w lepszum stanie (mniej os. i tirów). Nie było supermarketów i pieniądze zostawały w kraju i było to czuć ! I za tego I Balcerowicza była NAPRAWDĘ WOLNOŚĆ gospodarcza ,tak jak teraz tylko można zauważyć na Zachodzie -tak do 96\'-póżniej już była SCHŁODZONA gospodarka !!!! :(:(:(

Gość Edward Rzodkiewka
komuno wróć 😭

Gość a ja mnialem...
a ja mnialem pietnascię lat w roku 97 , czyli w tym roku konczylem podstawowke - do konca klasy podstawowej nikt w mojej podstawowce wlasciwie nie wiedzial co to papieros czy narkotyk, natomiast w tym samym roku jak juz poszedlem do liceum to w tym liceum papierosek czy trawka w kiblu to byla normalne. wiec mysle ze duzo w tym czasie zalezalo od szkoly do ktorej sie chodzilo. a zauwazyliscie jakimi skuterami i tez skuterami stylizowanymi na scigacze albo na tzw streety takie pietnastolatki sie rozbijaja? niedlugo to chyba quadami beda do szkoly jezdzic. nawiasem mowiac chyba zaczynamy sie bogacic jako narod,bo jak chlopak w tym moim liceum zajechal do szkoly fiatem 125p to byla wielka sensacja potem i wszyscy skladali mu gratulacje z powodu ze zzdal egzamin na prawo jazdy i ze tatus mu kupil superbryke :-) .

Gość komuno wroc
powracaj komuno i tania kielbaso pol litra na glowe i piwo na kaca... (pawel kukiz i piersi)

Gość a ja mnialem...
i jeszcze jedno : komorki jak chlopak w drugiej klasie liceum chyba 98 rok mial jako jedyny w klasie komorke cegle wielkosci klawiatury od mojego komputera(jakas motorola z otwierana klapka i z baaaardzo dluga wysuwana antenka) bo jako jedyny mial bogatych rodzicow, to wystarczylo ze ja wyjal i juz byl wielki kozak. a dzisiaj komorke maja dzieci w przedszkolu i nie ma sie czym chwalic(no chyba ze ktos ma iphona:-) pamietajcie ze wtedy komorki byly strasznie drogie (przynajmniej jedna pensja i nie bylo telefonow za zlotowke, rozmowa tez kosztowala tyle co minuta na 0 700 ). pamietam tez lekcje informatyki w podstawowce gdzie nikt nas nie uczyl co to jest windows , tylko ciagle byl system msdos i to denerwujace : plikexe tree pliktxt tree plikdel tree hehe czy jakos tak jak pozwolili zagrac w king of persia to cala klasa stala przy jednym komputerze i wszyscy grali na zmiane :-) king of persia uruchamialo sie super programem norton comander ale juz w liceum mielismy oprocz dosa takze system windows 95...i dostep do internetu za pomoca prostego modemu i lacza tpsa (strona otwierala sie jakies kilka minut). a dzisiaj lekcje informatyuki nie robia na dzieciakach wiekszego znaczenia bo przeciez kazdy ma stale szybkie lacze i komputer superplaskocienkim ekranem.

Gość ktoz to odgrzebal po 3 latach
???? idzcie ludzie spac a nie wyciagajcie starocie 😴