Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m.ar.gerit.ka

NATURALNA METODA ANTYKONCEPCJI

Polecane posty

Gość m.ar.gerit.ka

hej dziewczyny, do tej pory myslam ze naturalna metoba antykoncepcji(badanie temperatury , obserwacja sluzu i obliczenie jesli ma sie regularny okres dni plodnych) to dosc skuteczna metoda.Po rozmowie z kolezanka mam watpliwosci.Podobno moment jajeczkowania jest berdzo zwiazany z psychicznym stanem kobiety ,tak wiec stres ,jakies wydarzenie w zyciu,strach zmienia moment jajeczkowania.Slyszalyscie cos o tym?

Gość ma.r.gerit.ka
podnosze

Gość wiem dużp na tem temat
jestem po kursie NPR co chcesz wiedzieć

Gość batterfly
Tak...najlepsza metoda na zajście w ciąże, he he polecam razem z nam panującym Ojcem Rydzykiem...

powiedziała co wiedziała......

Gość ma.r.gerit.ka
jajeczkowanie wystepuje z tego co wiem raz w miesiacu,odlicza sie pare dni przed jajeczkowaniem poniewaz plemniki moga zyc pare dni w drogach rodnych kobiet(chyba 2) oraz odlicza sie dzien po jajeczkowaniu (jajeczko zyje a dobe). Wynika z tego ze raczej TRUDNO jest zajsc w ciaze i w czaise cyklu jest z 5 dni plodych. Tak niby ucza w szkole a praktyka swoja droga...Jak to wiec jest,wielu ludzi przejechalo sie na metodzie naturalnej. Z tego co wiem polega ona na systematycznej obserwacji swojego ciala i moze po 3 miesiacach mozna juz wyciagac wnioski co do swoich dni plodnych.Chcialbym wiedziec czy jesli jajeczkowanie przesunie sie to i zmienia sie parametry pomiarow?Czy plemniki moga zyc dluzej niz 2 dni?Jak to jest z przesuwaniem sie jajeczkowania,jak wplywa na nie strach.Wiem po sobie jak to jest ze "schiza"gdy boi sie ze jest w ciazy.Okres jakby na zyczenie nie przychodzi o czasie.....

Jedynie pewna metoda to ta łącząca obserwację objawów imierzenie temperatury-w tym przypadku odchylenia są uwzględniane i nie zwiekszaja ryzyka.Ale uwaga to najczęściej więcej niż 5 dni wstrzemięźliwości-z zależności od cyklu różnie ale najczęściej więcej niż 5

http://iner.pl/ poczytaj ,jakbys miała pytania to chętnie odpowiem dam inne linki

Gość ma.r.gerit.ka
dzieki za link:)

Gość ma.r.geri.tka
mam pytanie-- skad bierze sie i co to jest krwawienie srodcykiczne? Z tego co przeczytalam to metoda naturala jest 100% pewna jesli partnerzy sa dojzali i nie wspolzyja w okreslone dni ,ewentualnie gdy jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze wybiora np seks oralny:) Jesli mozna to poprosze i o inne linki:)

Gość ma.r.geri.tka
moje inne pytanie to jak strach wplywa na wydluzenie cyklu , z artykulu wynika ze wydluza sie faza przed jajeczkowaniem,a druga faza jest zwykle stala.

krwawienie śród to ze spadku poziomu hormonów(stres choroba lub inne liczne powody) na pododbnej zasadzie jak krwawienie przy tabletkach gdy kończy sie opkaowanie-spadek hormonów wywołuje krwawienie tak i tu-miesiączka tym różni sie od krwawienia śród ...ze jest poprrzedzona zwyzką temperatury-a to juz mozna wiedzieć tylko mierząc temperature.Osoby które nie mierzą biorą je za miesiączkę prawdziwą-i potem wypada im ze zaszły w ciąże 2 dni przed okresem(czyli w momencie niepłodnym)i to zarzucaja tej metodzie-albo mówią o nieregulernośiach cyklu-np co 14 lub 28 dni a to sie rzadko zdarza-to własnie krwawienie śród..

druga faza jest stała -od12 do 16 dni- u danej kobiety np zawsze 14,i nie podlega zmianom chyba ze zdarzy sie coś co spowoduje niewydolność ciałka żołtego-i faza sie skróci ale to ws umie nie jest problem bo po prostu miesiączka będzie wcześniej a do miesiączki po owulacji cały czas i tak jest niepłodny,Faktycznie ta metoda daje 100%-w faziwe poowulacyjnej,przed owulacją jest to bardziej skomplikowane ale przy wprawnej obserwacji tezna duzo można sobie pozwalac :-)

Gość ma.r.geri.tka
o tym czy kobieta miewa krwawienia srodcykliczne swiadczy to ze kolejne krwawienie jest po ok. 14 dniach? (to mi sie jeszcze nie zdarzylo:) ) ale i to krwawienie powinno wystapic gdzies wczesniej niz spodziewana miesiaczka,jak to mozliwe ze wystepuje np w terminie spodziewanej miesiaczki tak ze kobieta bez mierzenia temperatury nie zorientuje sie ze to nie okres,czy dotyczy to tylko kobiet ze sklonnoscia do nieregularnych miesiaczek ... ta druga stronka sie nie otwiera...

Gość ma.r.geri.tka
rozumiem ze w czasie miesiaczki(jak dlugo trwa krwawienie) mozna bezpiecznie wspolzyc?

Gość wiem dość dużo na ten temat -
nie-w czasie miesiączki jężeli cykle sa b,krótkie-mozna zajść w ciąze.kwawienie w środku cykle moze byc tzw OWULACYJNYM (przekrwiona szyjka otwierająca sie w tym okresie moze dac krwawienie-choć raczej plamienie-krwawienie sódcykliczne najczęściej w środku cyklu bo wtedy ma juz CO krwawić-tzn śluzówka jest na tyle rozpulchniona że moze krwawić-na poczatku cyklu jest złuszczona i wahania hormonów nie daja plamienia-w środku cyklu hormony działaja b intensywnie-mam na mysli zmiany w stężeniu poszczególnych hormonów-jezeli kobieta ma jakieś "zaburzenia "hormanalne to łatwiej o ich efekt własnie w tym czasie

a krwawienie śródcykliczne dokładnie w momencie spodziewanej miesiączki: jeżeli nie dojdzie do owulacji (uogólnijmy-jakiś stres przerwie prwidłowy cykl dokładnie w momencie owulacji to potrzeba na nowo czasu-z reguły mniej więcej dwu tygodni(bo najczęsciej cykl jest OKOŁO 4 TYGODNIOWY0 CZYLI wszystko przesuwa się o około 2 tygodnie.Może zamotałam trochę trudno pisac zdecydowanie lepiej sie o tym gada -ale reasumując-krwawienia sa różne-ale mierząc temperature jednoznacznie wiesz czy jesteś po owulacji i czy już mozesz bez krempacji.(rymło mi się)dlatego mierzenie temp to podstawa-sam tzw kalendzrzyk to psu na budę(stad zła sława metod nat.Ten link który sie nie otwiera sobie odpuść-może jest zbyt "koscielny"niby nie wada ale niektórzy chcą bardziej niezależnych źródeł.

tak i sumie można powiedzieć ze te krwawienia śródcykliczne dotyczą kobiet z problemami-nieregularności cyklu,zaburzenia hormonalne itp-wtedy tak mają ale nie na takiej zasadzie że im się zdarza-cenna uwaga-dokładna samoobserwacja moze pomóc w uregulowaniu cyklu-dokładnie nie wiadomo na jakiej zasadzie ale tak bywa czesto-

Gość ma.r.geri.tka
dziekuje za odpowiedzi:):) mam jeszcze pytanie--z tego co wiem polowa zaplodnionych komorek jajowych ulega samoistnemu poronieniu,wydostaje sie ona z macicy wraz z miesiaczka czy mozna poznac ze nastapilo poronienie np tym ze spoznil sie okres,byl mniej obfity itp czy tez to ze spoznil sie okres swiadczy tylko o tym ze pozniej nastapilo jajeczkowanie?

do: wiem dość dużo na ten temat - dzięki za podanie linku do stony naszespotkania! 🌻 super! już się dużo z niej nowego dowiedziałam, a dopiero zaczęłam czytać :)

:-)

MYŚLE ze z tym ewentualnym poronieniem to gdyby faza druga -tj wyżeszej temp była dłuzsza niz zwykle (17 dni zamiast 14 np)to mozna brac pod uwage takie poronienie,Podobno także i wtedy gdy jest ona znamiennie bardziej obfite-ale oba te warianty nie mogą na pewno świadczyć o poronieniu,ja skolei nie wiem skad w badaniach takie oserwacje ze połowa(jak to badają)

Gość ma.r.geri.tka
w tym wypadku tez sie nie wyswietla---tzreba cos wykasowas co sie pojawia w nazwie zaraz po .htm

Gość kaloi
czy jesli mam zespol policystycznych jajnikow i miewm cykle bezowulacyjne to krwawienie srodcykliczne moze swiadczyc o tym ze mialam owulacje czy wogole nie powinnam tego odbierac w ten sposob??

Gość xsi
Jak koniecznie chcesz naturalnie to kup w aptece Persone.Siusiu na paseczek i urzadzenie pokazuje czy nasz plody dzien.

albo lepiej kup lady-comp taniej wyjdzie bo paseczków kuopwać nie trza.

Gość sara2555
Bardzo proszę o trochę informacji o krwawieniu śródcyklicznym, szczególnie pojawiającym się w czasie okołoowulacyjnym. Wiem, że trzeba mierzyć temperaturę by odróżnić go od miesiączki oraz, że związane jest z hormonami. Ale czym ono tak naprawdę jest? Dlaczego wtedy występuje? Czy jeśli pojawia się nagle w wieku 33lat, a wcześniej nigdy go nie było to coś znaczy?