Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bellusia

Toksoplazmoza - potrzebne informacje

Polecane posty

Gość Bellusia

Od miesiąca mam kota i jest kochany, ale moja siostra wystraszyła mnie toksoplazmozą, że koleżanka się zaraziła przez wybieranie żwirku z kuwety. Kotek śliczny, nie oddam go nigdzie ale co z tą chorobą , jak się przed nią ustrzec?

Gość pytonica
Ja mam kota od 3 lat i nic mi nie jest.Musisz dbac o higiene.Myj zawsze rece po sprzataniu kuwety i odchodow kotka.W sklepach mozna kupic lopatki do sprzatania nieczystosci.Kiedys wypowiadal sie lekarz w telewizji,ze nie jest tak latwo zarazic sie toksoplazmoza.Muszi byc spelnionych kilka warunkow np.kupa kotka musi lezec w kuwecie kila godzin i do tego musi byc wysoka tempetatura.Nie wiem czy to prawda,ale skoro mowil to lekarz to chyba tak.Ja wiem jedno-higiena higiena i jeszcze raz higiena.

Gość Bellusia
Ja zawsze sprzątam od razu, chyba że jestem w pracy, no to może "niespodzianka" leżeć kilka godzin (ale nie mam jakoś goraco w łazience), ale generalnie kotek załatwia potrzebę "większą" wieczorem, trochę mnie uspokoiłaś, czy ktoś ma jakieś linki z informacjami np. od lekarzy?

Gość pytonica
Sama pomysl,ze gdyby wszystkie koty przenosily toksoplazmoze i latwo bylo sie zarazic ,to kto chcialby je trzymac.A to sa wspaniale zwierzaczki.

Gość krain
Wystarczy higiena plus nie pozwolić się kotu lizać po twarzy, albo całować go czy wpuszczać do łóżka jak robią niektórzy ;)

Gość zawsze
można zbadać kota u weterynarza. :) Ja mam koty od 25 lat-często sprzątam kocie odchody, śpię z kotem w łóżku-bawię się, drapie i gryzie mnie czasem do krwi. Teraz jestem w ciąży i ostatnio robiłam sobie badanie na toksoplazmozę-byłam pewna że przechodziłam-okazało się, że nie mam. A poza tym nie tylko od kotów się można zarazić, można np. robiąc coś z surowym mięsem -niekoniecznie kocim, haha ;) Poczytaj w necie-jak ktoś będzie sugerował pozbycie się kota to nie czytaj takich bzdur. :)

Gość zawsze
ale oczywiście HIGIENA przede wszystkim! ;)