Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laik

normy w badaniu krwi

Polecane posty

Gość laik

zna sie ktos na tym? nie szukam stron gdzie sa tabelki bo na kazdej jest cos innego. jesli ktos pracuje w laboratorium albo jest lekarzem, to prosze o pomoc w rozszyfrowaniu.

Gość laik
up.... troche sie niepokoje wiec gdyby ktos byl tak mily...

Gość bxihdilqjfpoquf
kazde laboratorium ma swoj zakres norm zalezny np od odczynnikow jakimi wykonywane sa badania.jak dostajesz wynik do reki to z boku te normy widac.napisz dokladniej o jakie badanie chodzi

Gość laik
na wersenian sodu limfocyty 48,4% a norma to linfocyty 3,1 10000/mm szescienny a norma to na cytrynian limfocyty 49,8% a norma to linfocyty 3,1 10000/mm szescienny a norma to jaka jest roznica miedzy cytrynianem i wersanianem i czy zawyzone leukocyty to powody do obaw przy maloplytkowosci? (plt 123 na wersanian i 53 na cytrynian)

Gość laik
na wersenian sodu limfocyty 48,4% a norma to 17-48 linfocyty 3,1 10000/mm szescienny a norma to 1,2-3,2 na cytrynian limfocyty 49,8% a norma to linfocyty 3,1 10000/mm szescienny a norma to 1,2-3,2 jaka jest roznica miedzy cytrynianem i wersanianem i czy zawyzone leukocyty to powody do obaw przy maloplytkowosci? (plt 123 na wersanian i 53 na cytrynian)

Gość laik
oczywiscie zawyzone limfocyty mialam napisac, bo leukocytyogolnie w normie.

Gość laik
sory ze tak pozno ale net mi siadl bxi... JakoscPierwsza jestescie tam jeszcze?

Gość laik
no i znikneli :( moze ktos jeszcze wie cos na ten temat? pliiiissss

Gość laik
i jeszcze raz do gory... naprawde niekt nie wie?

Na badaniu obok wyników zazwyczaj są podane wartości standardowe...może dokładniej sie przyjrzyj...

ale masz zawyzone tylko te pierwsze i tylko o 0,4% ja wiem czy to juz cos oznacza ?? takie zawyzenie jest chyba dopuszczalne

Gość laik
to drugie(na cytrynian) tez tylko sie normy nie dopisaly (te same co na gorze) na moj chlopski rozum to znaczy ze sa duze limfocyty czy tak?

Gość laik
gretab wiem ze sa, ja tez je mam. chodzi mi o to jak duze moga byc odchylenia od norm dlatego przegladalam jakie sa rozne normy. wiem tez ze dla doroslych i dla dzieci sa rozne..

a co to są wogole limfocyty ?? :O serio pytam no to w tym drugim jesli jest taka sama norma to masz wiecej przekroczone bo te 0,4 % to jeszcze chyba nie jest nic zlego

Gość laik
to jest rodzaj bialych krwinek. wiesz widzialam normy limfocytow normalne do 50% a wiem ze dla dzieci sa od 45 do 64%. no i kurcze nie wiem. niby lekarz widzial juz moje wyniki i mialam juz podwyzszone limfocyty ale nie pamietam dokladnie o ile. z reszta nie chodzi o ilosc limfocytow sama w sobie tylko w polaczeniu z maloplytkowoscia dlatego pytalam czy ktos moze jest lekarzem albo pracuje w labie.

aha no ja lekarzem nie jestem ale skoro Twoje wyniki ogladal jakis lekarz i nie stwierdzil ze sa nie w porzadku to uwazam ze w takim razie sa w porzadku i nie ma sie czym martwic :)