Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ciemieniucha - pomóz jak potrafisz

Polecane posty

to są kosmetyki ( chyba ?) dla alergików:O jest mydło , emulsja do kąpieli , balsam, szampon żel chyba też i są bez recepty:)

to są kosmetyki ( chyba ?) dla alergików:O jest mydło , emulsja do kąpieli , balsam, szampon żel chyba też i są bez recepty:)

Gość jolek 9
Zadna chyba nie wspomniala o oliwie z oliwek.Tak naprawde to ja odkrylam oliwe przy drugim dziecku.Zadne kosmetyki tak nie skutkowaly.Oliwa ma byc ciepla.

Gość maaaama
oilatum to emulsja i mydełko do kapieli dla bardzo wrazliwej skory nawet stosowana przy atopowym zapaleniu skóry

Gość stoker
posmaruj zmienione miejsca maslem na noc zaloz dziecku czapeczke a rano przy myciu lekko scieraj pieluszka efekt natychmiastowy bez nawrotow

Zanim zaczniesz natłuszczać oliwką itp rzeczami idź z tym do pediatry żeby wykluczyła alergię pokarmową na białko, ja natłuszczałam i dziecko się nabawiło trądziku niemowlęcego z którym walczę do dziś a ciemieniucha okazała się skazą białkową, zmieniłam mleko tak jak kazała pediatra i było po wszystkim. teraz co drugie dziecko ma skazę. pozdrawiam

po pierwsze to ciemieniucha nie ma nic do zaniedbania! Ciemienucha to nic innego jak nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych skóry głowy. Łagodną postac ciemieniuch skutecznie usówa się oliwką. Ja smarowałam oliwka zawsze po kapieli a potem wyczesywałam ja szczotka z miekkiego włosia.. Jesli Twoje dziecko ma duże żółtawe łuski lub brazowe strupy to przypadki bardziej uporczywej ciemieniuch i wtedy należy to leczyć specjalnymi masciami lub szamponem. UWAGA! Pocenie sie główki sprzyja rozwojowi ciemieniuch. Zima trudno tego uniknąć gdy dziecko chopdzi w czapce, ale staraj się chociaz nie ubierac zbyt wczesnie-kiedy jeszcze jestescie w domu-czapki. Albo jeśli znajdujesz sie w ciepłym aucie zdejmuj dziecku nakrycie głowy.

Gość magdaka
Hejka.Moja dzidziula ma 7 miesięcy.jak miała jakieś 3 to oczywiście ten koszmar też nas dopadł.Na szczęście szybko zareagowałam.I to Najbardziej naturalnym sposobem.Oliwę z oliwek podgrzewałam do temperatury ciała no moze odrobinkę cieplej(trzeba bardzo uważać bo strasznie szybko się podgrzewa!Nacierałam całą główkę tą oliwą,tak że prawie kapało.Na to bawełniana czapka na godzinę.Później zczesać.oczywiście tylko troszkę tyle ile odchodzi.nic na siłę bo można podrażnić delikatną skórę.u nas trwało to 3 dni.

Gość magdaka
no i oczywiście umyć główkę.Ja myłam szamponem Oilatum.myję nim do tej pory.

Gość mama bena
zauwazylam zmiany na glowce kilka dni temu, wygladalo to jak lupiez ale towarzyszyla temu czerwona wysypka na calej glowce oraz na tlowiu. czy to jest ciemieniucha?

Gość maaama
ciemieniucha często zaczyna się tak,że wygląda jak łupież...a plamki? no cóż nie jestem pediatrą ani dermatologiem ale chyba raczej nie mają nic wspólnego z ciemieniuchą...na walkę polecam podgrzaną oliwę z oliwek do temperatury ciała.to na główkę.na to czapeczka na minimum pół godziny.później zczesać.i do kąpieli.do mycia główki polecam szampon oilatum.jest drogi.ale starcza nawet na pół roku.powodzenia!!!Jeżeli chcesz pisać to pisz.na pewno odpszę.magdahus@interia.pl

Od 2 miesięcy z przerwami walczę z ciemieniuchą i wreszcie WYGRAŁAM. Stosowalam masło (niesamowity odór- nie polecam), oliwkę - porażka... Pediatra poleciła mi krem SVR Xerial Capilllaire. Polecam zwłaszcza na zaawansowaną ciemieniuchę z żółtymi skorupkami !!! Rewelacja. Pół godziny przed kapaniem trzeba nasmarować owłosioną skórę głowy następnie umyć główkę delikatnym szamponem (opisu stosowania niestety nie ma na opakowaniu) i bardzo delikatnie usunąć naskórek. Kuracja trwa do 5dni !!! Koszt kremu 100ml w dobrych aptekach ok. 35zł.!!!

Drogie mamy... Nie ma co męczyć siebie i dziecka jakimiś oliwami czy innymi dziwnymi sposobami. W aptece można kupić szampon w piance Mustela. Polecają go nawet lekarze!! Dziewczyny... mówię Wam on jest świetny i naprawdę działa!! Jest bardzo wydajny i starcza na kilka miesięcy!! We Wrocławiu powiem szczerze że nie jest łatwo go dostać... nie wiem jak jest w innych miastach.

jak bylismy w szpitalu pielegniarka dala mi wazeline zebym usunela ciemieniuche. Rewelacja. zeszlo bardzo szybko:)

Kup cerkosol - 2 dni i po tym cholerstwie

Gość fajowaTeściowa
Mam dorosłą córkę i za 2mies będę babcią. Dlatego też interesuje mnie ten temat. Moja corka jako niemowle miała ciemieniuchę i miały też dzieci wszystkich moich koleżanek. Wszystkie karmiłyśmy nasze dzieci mlekiem w proszku. Zastanawiam się czy to nie jest przyczyną, bo zmiany skórne mają zawsze źródło w złym funkcjonowaniu jelita lub wątroby (a jelita i wątroba źle funkcjonują przy nieprawidłowym żywieniu). Dziwię się, że medycyna przez wiele dziesiątków lat nie jest w stanie stwierdzic co konkretnie jest przyczyną powstawania ciemieniuchy (a może i wie ale ukrywa tą wiedzę). Niedawno odwiedzałam 84 letnią znajomą, schorowaną staruszkę i oniemiałam na widok jej głowy - prawie bez włosów i rozległe place grubej ciemieniuchy! posmarowano jej głowę oliwką dla niemowląt i po odwilżeniu skorupy porobiły się rany. Miala bardzo zaburzoną funkcję jelit (czyli sprawa ciemieniuchy nie dotyczy wyłącznie niemowlaczków). Dobrze byłoby gdyby kobiety pisząc na tym forum informowały też jak karmią swoje niemowlaczki - może same doszłybyśmy do jakichś wspólnych wniosków i znalazły przyczynę. Nie można też wykluczyc, że ciemieniucha robi się od przemysłowo wyrabianych szamponów i mydełek - przecież w wodach płodowych dzieci nie miały styczności z takimi substancjami. Moja córka zarzeka się, że swojego dzidziusia będzie karmic tylko piersią i myc tylko wodą i natluszczac oliwą zimnotłoczoną z oliwek, a mydełka uzywac jak dzidzius naprawde bedzie umorusany. Dodam, że gdy moja córka była niemowlaczkiem zlikwidowałam jej ciemieniuchę przez kilka dni robiąc kompresy z oliwy z oliwek w której wygotowałam na kąpieli wodnej płatki kwiatów nagietka z dodatkiem kilku kropel cytryny.

Problemy z ciemieniuchą pojawiły się w momencie gdy zaczęłam dziecko sztucznie dokarmiać. Na początku podawałam zwykłą mieszankę a po wystąpieniu pierszych objawów ciemieniuchy zmieniłam mleko na hypoalergiczne. Niestety żadnej poprawy nie zauważyłam! Koszmar!

myśle ze to nei ma znaczenia. Ja karmie piersią i też mam problem z ciemieniuchą. Są strupki które wcale nie dają się zmiękczyc i wyczesać...

Gość misiaczkówna
ok 5 tyg życia u mojej córeczki pojawiłą sie ciemieniucha ,nie tylko na głowie,ale brwiach i uszka były całe w łuskach.po oliwce mało sie odklejały,dopiero po balsamie i kapieli znikały zupełnie ale rano znowu si e pojawiały.posmarowałam jej uszka maścia bepanthen i na uszkach jest juz znaczniej mniej tych łusek,w zasadzie jedno jest zupełnie,,czyste".głowke tez wysmarowałam tą mascia i dziś rano miała tylko z tyłu głowysie zmniejszyły i wyblakły wkleiłam ten watek z portalu gazeta-jest mój teraz moje dziecko ma prawie 3 m-ce i moge napisac polecam wystarczyło 2 razy i pomogło -maśc bepanthen

Gość u nas
wystarczyła zmiana szamponu(od początku używałam szamponu bo mała miała bujną czuprynkę) jak tylko zmieniłam szampon nastąpiła poprawa i ciemieniucha nigdy nie powróciła

ja kupilam dla corci OLEJUSZKE - tak to sie nazywa, smarujesz tym glowke, a po kilku godzinach myjesz i wyczesujesz. Ciemieniuszka zeszla po 2 dniach. Pozdrawiam

Gość basiula25

Gość basiula25
Witaj aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:) Jezeli moge ci jakos pomoc to polecam oliwe z oliwek jest bardzo skuteczna i nie ma nic lepszego:).Do kapieli tez dziecku dodaje oliwe z oliwek,zaden kremik tak nie wygladza.100% nawilzenia.pozdrawiam

hmm raczej nie powinno sie paznokciem podwazac ... ta polozna to jakas malo normalna chyba :/ najlepiej zapytac w aptece co jest dobre ... albo na kafe :D Pozdrawiam

no tez wszędzie czytam że nie można a ona mi tak kazała, na dodatek wg niej moje dziecko ma ciemieniuche niby od złej pielęgnacji, głupia baba. mojej córce niczego nie brakuje! a jak już wylecze to jak zapobiegać nawrotom?

Gość ciemieniucha
kurcze moj synek tez ma ciemieniuche. pediatra zdiagnozowala skaze bialkowa i powiedziala ze to od tego na glowce dziecka pojawily sie strupki a dodam iz karmie tylko piersia . przepisala Elkom, jednak dopiero dzis przeczytalam tu, ze to sterydy. czytajac ulotke, na ktorej nie jest to wspomniane, juz sie wystraszylam gdyz napisano ze moze powodowac problemy w rozwoju niemowlaka- czyli jednak sterydy ;(. Po kapieli posmarowalam glowke dziecka cieniutka warstwa plynu i sie zaczelo. Maly zaczal sie drzec jak nigdy dotad, jak na 7 tyg dziecko zaczely mu leciec az lzy co jest bardzo dziwne. nigdy wczesniej tak nie plakal a pozniej nawet nie dal sie uspokoic cyckiem a jak juz sie troche wyplakal to mial co chwila napady niepokoju ;(, nie wiem czy dalej tego uzywac, szczeze mowiac boje sie, bo nie chce sprawic dziecku bolu to po pierwsze i nie chce aby to wplynelo negatywnie na jego rozwoj, jak napisano na ulotce ;/ ale tego problemu trzeba sie pozbyc moze sprobuje dzis bepanthenu albo kupie oilantum w saszetce do mycia glowki, a pozniej oliwka. sama juz nie wiem ;/

sposób na ciemieniuche -zlac dziecku główke oliwka dla dzieci ( tak aby nie wpadło do oka) oliwke mozna wcześniej leciutko podgrzac, na posmarowana główke położyc jeszcze nasączone oliwą waciki i pozostawi na 10min .....najlepiej robic to przed kąpielą...nastepnie zmyc główke i wyczesac szczotka dla dzieci główke dziecka tak aby zczesac te strupki......sposób ten polecila mi połozna....mojej córci pomogło.

a co zrobić żeby ciemieniucha nie wróciła? Jakiś czas temu już córce wyleczyłam, teraz ma prawie 4 miesiące i znowu widze strupki!!! pojedyńcze ale są