Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żonaaa

adresowanie zaproszeń dla małżonków

Polecane posty

Gość żonaaa

Hej, Mam pytanie. Dziś pocztą dostaliśmy z Mężem zaproszenie na ślub jego siostry. Zaadresowała je tak ( zmieniam dane imienia i nazwiska) Katarzyna Paluch i Marek Siwek Mają zaszczyt zaprosić na swe zaślubiny Sławka wraz z żoną itd. poczułam się urażona tym iż zostałam wymieniona jako \" żona \" i to jeszcze z małej litery. Chciałam was się spytać czy jestem przewrażliwiona, czy może mam rację. Z siostrą męża jesteśmy na ty ja mam 25 ona 30 lat. Razem np byłyśmy na wakacjach, odwiedzaliśmy się, we wrześniu niestety się pokłociłyśmy i to chyba ma coś z tym wspólnego. W każdym razi proszę bardzo o opinie czy adresowanie tak zaproszenia jest po prostu normalne, czy jednak nie. Mi się zawsze wydawało że powinno się pisać do obojga. Nie wiem nie mogę znależć tego na necie. Proszę pomożcie ponieważ nie wiem czy dobrze zrobiłam wypominając jej to. Ale mnie naprawdę to uraziło ... Bardzo proszę o komentarze

Gość brawisimaaa
uważam że zostałaś potraktowana bardzo nieprzyjemnie ....i nietaktem jest takowe zaadresowanie .....Sławek z żoną.....a co to żona imienia nie posiada ? ........... Wogóle to bawi mnie jak ktoś wpisuje np. Agata Mrozik i Stefan Król mają zaszyt .......... nie wystarczy wpisać same imiona w tym przypadku Agata i /Stafan bezsensu te nazwiska różne wopisywac

Gość aneett
uważam ze zostałas potraktowana bardzo brzydko

Gość majama
no tak sie zdecydowanie nie pisze. tym bardziej ze jestes zona, a nie dziewczyna swojego chopca, ktora malo sie zna i pisze sie wtedy np tomka z osoba towarzyszaca. wg mnie powinno byc ze zapraszaja Kasie i Slawka.

Już nic nie musze dodać- inni mieli racje.Mogłaś jak najbardziej poczuć się urarzona,napewno też nie przesadzasz.Uważam że nawet kłutnia nie zobowiązuje do takiego traktowania

Gość Unter
mam inne zdanie o ile okoliczności są takie. zapraszajacy sa w bardzo bliskich stosunkach z twoim mężem i nie silą sie na oficjalny ton. z całą pewnością nie było ich intencją cie urazić i zdziwili by sie że to tak zostało odczytane. nie kazdy zawsze wyczuwa niuanse. zapewne to nie jest twoja rodzina/znajomi, ale męża. nie ma gafy jest ew. nieznczana niezręcznośc.

Gość Unter to nie
jest kwestia znania, czy nie - doczytaj, to jest ślub szwagierki autorki topicu, czyli rodziny. Ja na swoich zaproszeniach pisałam: Marzena X. i Stefan Y. serdecznie zapraszają Sz. P. Jana i Ewę Z. obojętnie, czy to byla moja, czy jego rodzina, czy moi, czy jego znajomi. Jak pisałam do osoby samotnej, pisałam: Marzena X. i Stefan Y. serdecznie zapraszają Sz. P. Janusz W. wraz z Osobą Towarzyszącą. Brak taktu albo świadoma obraza.

sorki źle zrozumiałam.Ja tez adresowałam zaproszenia w taki sam sposób jak Ty. Tylko że autroce topiku rozchodzi się o to że podali w zaproszeniu imie jej męża z żoną (o to z żoną się rozchodzi0ona nie rozumie tego,ja tez nie.

Bardzo nieładnie zachowała się ta osoba i wykazała nieznajomością dobrego tonu. Oczywiście że na zaproszeniu słowo Żona powinno być z dużej litery, a poza tym lepiej było w ogołe Cię nie zapraszać niż robić to z łaski i na uciechę o czym świadczy forma zaproszenia. Czy ona nie wie jak masz na imię?? Nie przedstawiałaś jej się na tych wakacjach ? Możesz udawać, że tego nie zauważyłaś, ale wtedy ona będzie miała frajde, że Ci dopiekła, albo jednak przy okazji zwrócić uwagę na niestosowność zachowania. Uważam że albo się kogoś zaprasza i szanuje, albo nie zaprasza w ogóle. A co na to Twój mąż?

Gość do kangurka
nie pisałam do ciebie, tylko odpowiadałam unterowi. co do reszty Twojej wypowiedzi, to nie rozumiem, o co Ci chodzi. ja zrozumiałam, o co pyta autorka, i wypowiedziałam się na ten temat.

Gość Ewelina M P
No wlasnie... my bratowej narzeczonego tez nie chcemy zaprosic, wiec jego brat (jedyny brat) dostanie zaproszenie albo tylko dla siebie, albo z osobą towarzyszącą... Po prostu chcemy miec na slubie tylko bliskich nam ludzi, a jej nie znosimy... Trudno, przez to, ze "tak wypada" nie zepsujemy sobie slubu i wesela zapraszając ta dziwke :(

Gość idzi
Popieram. Siostra Twojego męża zachowała się jak zwykła chamka. Co innego jeśli Twój mąż byłby kawalerem, Ty jego dziewczyną którą jego siostra widziała 2 razy w życiu. Wtedy na zaproszeniu się pisze "Jana XXX z osobą towarzyszącą" i tyle. Ale skoro jesteś jego ŻONĄ, członkiem rodziny to zwykłe chamstwo i prostactwo nie wymienić Cię nawet z imienia na zaproszeniu. Ja bym tak tej sprawy nie zostawiła...

Gość thikim
Mam pytanie, poczytałem troche o adresowaniu zaproszeń i wiem że: do małżeństwa- imię kobiety zawsze z przodu nawet jeśli to mąż jest zapraszanym kolegą czyli przykładowo: Anna i Jan Kowalscy ale co jeśli to jest małżeństwo i mężczyzna jest moim kolegą a nazwiska różne? Anna Kowalska i Jan Nowak czy Jan Nowak i Anna Kowalska? co jeśli jest to para i ten sam problem? Znam mężczyznę a kobiety nazwisko też znam ale chodzi mi o zaproszenie kolegi wtedy pisać: Jan Kowalski z osobą towarzyszącą czy Ania Misztal z Janem Kowalskim? Proszę o pomoc

Gość grazzzzynka
A jaka osobą jest ta siostra? Mam pare kolezanek, którym by takie cos mogło przyjść do głowy ot tak - i by napisały, bez zadnych złych intencji, nie chca mi wcale dopiec - po prostu nie przykładają wagi do takich spraw, a jakbym stroiła fochy, to by nie miały pojecia, o co chodzi. Same tez by sie o to nie obraziły, nie zwróciłyby w ogóle uwagi

Gość gośćPaweł
Na nasz adres przyszło zaproszenie na komunię syna siostry mojej żony następującej treści : ,, Mam zaszczyt zaprosić Panią Marię Górniak z rodziną na uroczystość komunijną itd" Żona próbuje mi wmówić , że to zaproszenie jest dla nas obydwu . Ja jestem tym oburzony , gdyż w zaproszeniu nie ma mojego imienia mimo, że jestem mężem i to moje nazwisko moja żona nosi.

Gość gość
Ja sie przekonalam o tym,ze wielu ludzi poprostu nie potrafi "pisac"albo ,nie maja wyczucia taktu,nie wiem jak to nazwac ,sa jakby "nieestetyczni "w sensie ,napisza byle jak bez ladu I skladu

Gość gość
ale co jeśli to jest małżeństwo i mężczyzna jest moim kolegą a nazwiska różne? Anna Kowalska i Jan Nowak czy Jan Nowak i Anna Kowalska? co jeśli jest to para i ten sam problem? Znam mężczyznę a kobiety nazwisko też znam ale chodzi mi o zaproszenie kolegi wtedy pisać: Jan Kowalski z osobą towarzyszącą czy Ania Misztal z Janem Kowalskim? Proszę o pomoc x syt. 1. zapraszamy Szp. P. Annę Nowak i Jana Kowalskiego syt.2. Zapraszamy Jana Kowalskiego i Annę Misztal (ale tylko, jeśli w 100% wiesz, że na pewno Jan chce przyjść z Anną)