Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta483

Studia eksternistyczne

Polecane posty

Gość Marta483

Witajcie! Mam prosbe do wszystkich, ktorzy konczyli studia eksternistycznie, zeby napisali troche o tym trybie. Jak wygladaja takie studia, jak czesto trzeba sie kontaktowac z wykladowcami i jak wyglada pisanie pracy magisterskiej... Ja jestem po trzecim roku polonistyki w Poznaniu. W tej chwili mam dziekanke. Chce skonczyc te studia, ale nie chce wracac do Polski... Pomyslalam o studiach eksternistycznych, ale nie wiem, czy to dobry pomysl. Czy dyplom studiow eksternistycznych jest "gorszy" niz studiow dziennych, czy bez wiekszej rozicy? Prosze o jakiekolwiek rady i wskazowki!

Gość Nie są złe takie studia
Dostajesz materiały i sama się uczysz, następnie umawiasz się zdawanie materiału. Te studia mają teki plus, że możesz dużo wcześniej je skończyć. To od Ciebie zależy kiedy się nauczysz i zdasz. Z pracą jest podobnie. Piszesz w domu, a później chodzisz do promotora na konsultacje.

Gość Marta483
Wiem, dlatego chcialabym je skonczyc w takim trybie. Zostawly mi 2 lata, ale im szybciej udaloby mi sie ze wszystkim uporac tym lepiej. A nie wiecie, jak taki dyplom studiow eksternistycznych rozni sie od normalnego, ze studiow dziennych? Bo jedyne, co mnie troche martwi to to, czy pracodawcy nie patrza na to krzywym okiem. Wiadomo, ze powszechna opinia jest taka: studia dzienne lepsze niz zaoczne. A jak sie maja do tego eksternistyczne? Ja mam 2 opcje: albo wroce do Polski na rok i zrobie 4 i 5 rok polonistyki w kraju, albo zostane tutaj i skoncze studia eksternistycznie tak szybko jak dam rade. I nie wiem, ktore wyjscie jest lepsze. Prosze, poradzcie mi cos...

Gość Marta483
Odswiezam

Gość po polonistyce
a dyplomie chyba nie ma wzmianki,że to były studia eksternistyczne.Ja skończyłam zaoczne i nie ma nic na ten temat na dyplomie.Ty się zresztą nie musisz tłumaczyć. Ogólnie polonistyki nie opłaca się studiować bo to żadne wykształcenie,pracy potem nie ma,nic nie znaczy,że masz mgr.

Gość Marta483
A mnie sie wydaje, ze jednak mgr to mgr. Za granica sie np liczy czy masz degree czy nie i nikt sie specjalnie nie dopytuje, na jakim kierunku... Ja, jesli kiedys na stale wrocilabym do Polski, to chce pracowac w dziennikarstwie, a tam bez mgr tez raczej nikt mnie nie przyjmie. Tylko wlasnie mnie dreczy, czy rzeczywiscie w dyplomie nic nie ma ze to taki tryb, no a jesli jest, to czy rzeczywiscie takie to ma znaczenie przy szukaniu pracy. Martwie sie o ta swoja przyszlosc, chcialabym podjac jak najlepsze decyzje, ale jednoczesnie naprawde nie chce wracac na ten rok do Polski...

Gość Marta483
A CZY KTOS SKONCZYL STUDIA W TRYBIE EKTERNISTYCZNYM??? PROSZE, NIECH NAPISZE CHOCIAZ PARE ZDAN NA TEN TEMAT...

Gość Kamyczek__23
Z tego co wiem to dwa razy do roku co tydien sa wyklady przed dwa tyg okolo i tak pare lat ile to dokladnie nie wiem, nie radzilabym takich studiów zwłaszcza na polinistyce zeby miec pojecie o tym trzeba studiowac dziennie takie studia przynamniej cos znacza. A propo mgr to dzis mgr juz nie wystarcza kazdy lelak moze miec mrg za kase, jesli uwazasz ze dzieki mgr znajdziesz prace to jestes w duuuzym bledzie. Dr to juz cos i to sie z roku na rok zmienia na coraz wyzej.

Gość Marta483
No tak mgr nic nie znaczy - W POLCE - bo to mialam na mysli. Tytul magistra znaczy natomiast za granica bardzo duzo i o tym sie juz przekonalam. I nie mysle, ze jesli bede miala magistra, to od razu znajde prace, ale to podstawa. Znam jezyki obce, mam doswiadczenie w pracy w firmach za granica. Moze to sie przyda do tego tytulu magistra.

Gość Marta483
Czy jest ktokolwiek kto skonczyl takie studia?.. Nie chodzi tylko o polonistyke, tylko o taki tryb. Jestem naprawde zdesperowana i mimo ze mam jeszcze kilka miesiecy, zeby podjac decyzje, to kompletnie nie wiem, co robic. :(