Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ehna

witaminy

Polecane posty

Gość ehna

Jakie witaminy są dobre dla osob trądzikiem?? Jakie polecacie i jak je stosowac? Co powiecie o witaminie a w kremie??i innych takich..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NNKT omega 3 + wit. E - popytaj w aptece o preparaty, które zawierają te 2 substancje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ehna
dzieki :) popytam moze to poskutkuje:]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aania22
polecam tez łykać cynk w tabletkach :) choc to nie wtamina oczywiscie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zdrowiej
polecam suplementy! dzieki nim mozna w naturalny sposob uzupelnic braki witamin i mikroelementow! zapraszam do lektury! i zachecam do zdrowego zycia! www.suplementy.sklep.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witaminy i mineraly
WYKAZ WITAMIN I MINERAŁÓW: witamina A (akseroftol): ma duży wpływ na wzrost, rozwój, na wzrok i regenerację naskórka. Brak tej witaminy powoduje tzw. kurzą ślepotę, czyli pogorszenie wzroku wieczorem, zahamowanie wzrostu oraz rogowacenie naskórka, a także wysychanie i rozmiękczanie rogówki i białkówki oka. Dobowe zapotrzebowanie wynosi ok. 1000mcg retinolu. Występuje w maśle mleku, jajach, wątrobie, serze, tłustym mięsie, oleju, tranie, jako prowitamina (ulega zamianie na witaminę w organizmie) w marchwi (z tym, że lepiej przyswajalna występuje w ugotowanej marchewce), pomidorach, morelach, sałacie, dyni, szpinaku, szczypiorku, papryce. Najlepiej przyswaja się przy znacznym rozdrobnieniu, w obecności tłuszczu i dobrego jakościowo białka. Kontakt z żelazem i miedzią, działanie światła i tlenu jednocześnie przy wysokiej temperaturze powoduje jej zniszczenie. witamina D (kalcyferol): Odgrywa ważną rolę w procesie budowy kości, reguluje gospodarkę ich głównych składników, tj. wapnia i fosforu, pobudza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Niedobór powoduje, zwłaszcza u dzieci i młodzieży, krzywicę, a u dorosłych (szczególnie szczupłych kobiet) osteoporozę, czyli rzeszotowienie kości, pogłębia próchnicę zębów i utrudnia zrastanie się złamanych kości. Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D jest bardzo ważne w przypadku dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących i u nich wynosi 400 j.m. W skórze osób dorosłych, pod wpływem promieniowania słonecznego (lub lampy kwarcytowej), jest aktywowana z prowitaminy. Jej źródłem są: tran, jaja, masło, śmietana, mleko, grzyby. Jest bardzo odporna na działanie czynników zewnętrznych i podczas zabiegów kulinarnych nie ulega zniszczeniu. witamina E (tokoferol): Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów rozrodczych-wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem, wpływa na działanie tkanki mięśniowej, zapobiega tworzeniu się polipów i jelicie grubym, zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę (rozkład). Obecność witaminy E w pożywieniu zapobiega utlenianiu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz utrudnia rozkład witaminy A. Jest nazywana witaminą młodości (zmniejsza szkodliwość wolnych rodników wytwarzanych w procesach utleniania biologicznego przez co zapobiega niszczeniu przez nie komórek ciała). Dobowe zapotrzebowanie wynosi 15-30 mg. Występuje w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy i kukurydzy, sałacie, groszku, fasoli, pietruszce, pieczywie razowym, mleku, jarzynach. Odporna na działanie czynników zewnętrznych, kontakt z miedzią i żelazem powoduje jej zniszczenie. witamina K (filochinon): Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi i oddychania wewnątrzkomórkowego oraz transportu jonów. Jest ona syntetyzowana przez mikroflorę jelita cienkiego podczas procesów gnilnych. Zapotrzebowanie wynosi 2 mg. Występuje w kapuście, kalafiorze, szpinaku, pomidorach, wątrobie, oleju sojowym. Niedobór powoduje obniżenie krzepliwości krwi, nie dające się powstrzymać krwotoki. witamina B1 (tiamina): Uczestniczy w procesach utleniania komórkowego, wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczy, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej. W niewielkim stopniu zależy od ilości spożywanych węglowodanów. Zapotrzebowanie wynosi 0,5 mg na każde 1000 kcal. Niedobór powoduje chorobę beri-beri (zapalenie nerwów), zaburzenia działania układu pokarmowego, zanik lub przykurcz mięśni, paraliż kończyn, nadwrażliwość skóry, obrzęki. Występuje w drożdżach, orzechach, produktach zbożowych, zwłaszcza pełnych kaszach i pieczywie, nasionach roślin strączkowych, podrobach, mięsie wieprzowym, nerkach, ziemniakach. Ulega zniszczeniu przy gotowaniu jarzyn w obecności sody, gotowanie niszczy do 50% witaminy. witamina B2 (ryboflawina): Bierze udział w procesach oddychania tkankowego, stanowi część enzymów oddechowych, bierze udział w przemianach węglowodanów, podnosi odporność organizmu i pobudza wzrost. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu, niekorzystne zmiany skóry (łuszczenie się i pękanie warg, zajady w kącikach ust, łojotok), spojówek, rogówki. Występuje w drożdżach, mleku, jajach, warzywach, wątrobie, kiełkujących zbożach, serach, pieczywie, zwłaszcza razowym, mięsie, rybach. Zapotrzebowanie to 0,5-0,55 mg na 1000kcal. Ulega rozkładowi pod wpływem działania światła; dość odporna na wysoką temperaturę, zwłaszcza w środowisku kwaśnym. witamina B6 (pirydoksyna): Reguluje przemiany białek, niezbędna do właściwego przyswajania tłuszczów, bierze udział w przemianach krwiotwórczych. Jej niedobór powoduje zmiany w szpiku kostnym, zapalenie śluzówki jamy ustnej, języka, skóry (łuszczenie się, łojotok, odbarwienia), zaburzenia w układzie nerwowym, wzmożenie odruchów. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1-2mg. Występuje w drożdżach, mleku, jarzynach, mięsie, wątrobie, roślinach strączkowych, mące razowej, jajach, ziemniakach. Często zwana czynnikiem wzrostu, ponieważ umożliwia syntezę aminokwasów endogennych. witamina B12 (kobalamina): Reguluje procesy krwiotwórcze, zwłaszcza syntetyzowanie erytrocytów w szpiku kostnym. Niedobór powoduje niedokrwistość złośliwą. Występuje w mięsie, jajach, wątrobie, mleku. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 5 mcg. Jest syntetyzowana w jelicie grubym przez florę bakteryjną. Jest nietrwała i ulega zniszczeniu w czasie ogrzewania lub utleniania. kwas foliowy Wpływa na prawidłowy przebieg ciąży. Występuje w warzywach liściastych. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 200mcg. Ulega zniszczeniu pod wpływem ogrzewania i utleniania, jest nietrwały. witamina PP (niacyna, kwas nikotynowy): Bierze udział w procesach utleniania komórkowego, wraz z witaminą B2 wpływa na przyswajanie białek roślinnych oraz gospodarkę barwnikową organizmu, Zapotrzebowanie wynosi 15-20 mg. Niedobór powoduje pelagrę (zapalenie i symetryczne odbarwienie skóry, biegunki, zaburzenia w układzie nerwowym-złe samopoczucie, bóle głowy, utratę pamięci, pokarmowym, psychiczne). Występuje w sercu, nerkach, wątrobie, rybach, drożdżach, chudym mięsie, drobiu, mące razowej. Odporna na wysoką temperaturę i utlenianie, jest syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokarmowego. witamina H (biotyna): Wpływa na właściwy stan skóry i włosów. Chroni przed łojotokiem, zapaleniem skóry i wypadaniem włosów. Występuje w wielu produktach, ale najwięcej jest jej w: ziemniakach, marchwi, wątrobie, jajach ptaków, drożdżach, mięsie. Niedobór powoduje zmiany skórne, wypadanie włosów, zatrzymanie wzrostu, znużenie, spadek apetytu, bóle mięśni, łuszczenie się naskórka, niedokrwistość i podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 150-300 mcg. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. kwas pantotenowy: Wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów. Składnik koenzymu A. Występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych. Niedobór powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia nadnerczy. Jest syntetyzowany przez mikroorganizmy żwacza (jednej z części żołądka) przeżuwaczy (np. krowy). witamina C (kwas askorbinowy): Jest tą, na którą należy zwrócić szczególną uwagę. Bierze udział w utlenianiu komórkowym, oddychaniu, wzmaga ogólną odporność organizmu, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy i prawidłowy stan tkanki łącznej oraz na wchłanianie żelaza. Występuje w owocach: dzika róża, porzeczki (zwłaszcza czarne), agrest, maliny, truskawki, cytryny, i warzywach: brukselka, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, szpinak, kapusta, ziemniaki. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 70-100 mg. Niebezpieczeństwo niedoborów występuje w okresie zimy i wiosny, gdy w pożywieniu nie dostarczamy koniecznych ilości tego składnika. Niedobór powoduje szkorbut, czyli gnilec (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów), obniżanie odporności organizmu, kruchość i pękanie drobnych naczyń krwionośnych. Jest to witamina bardzo nietrwała, łatwo ulegająca zniszczeniu podczas przechowywania i przetwarzania żywności. Wapń: Jest składnikiem kości. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu kości, stają się one słabe, kruche, ulegają zniekształceniu, co przy jednoczesnym braku witaminy D prowadzi do krzywicy. Brak tej witaminy powoduje też psucie się zębów. Spożycie wapnia jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących. U młodzieży potrzebny jest do budowy kośćca, u kobiet ciężarnych do rozwoju płodu, u kobiet karmiących do uzupełnienia braków spowodowanych wydzielaniem mleka. Brak może też spowodować rzeszotowienie kości (osteoporozę). Wapń jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi. Zapotrzebowanie wynosi 0,8-1,4 g, a u kobiet ciężarnych i karmiących jest o 50-100% wyższe. Głównym źródłem jest mleko i jego przetwory, orzechy. Występuje też w warzywach, produktach zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych, ale jest on tylko w niewielkim stopniu przyswajalny z tych produktów, gdyż występuje w nich głównie w postaci szczawianów i fitynianów, które nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym. Fosfor: Obok wapnia występuje w tkance kostnej. Jego rola jest zbliżona do wapnia. Jest niezbędny do rozwoju kości dla organizmów rosnących, a ponadto bierze udział w przemianie materii. Wchodzi w skład tkanki nerwowej, a jej prawidłowe działanie zależy od obecności tego składnika. Wchodzi w skład buforów krwi, czyli ma wpływ na utrzymanie stałego jej pH (kwasowości). Dobowe zapotrzebowanie człowieka dorosłego wynosi 1-1,3 g. Fosfor jest rozpowszechniony w produktach spożywczych, dlatego jego niedory występują rzadko. Znaczne ilości fosforu zawiera mięso i mózg oraz zielone warzywa i produkty zbożowe. Potas: Reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na wysokość ciśnienia osmotycznego krwi i na jej pH. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu aktywności mięśni, a szczególnie mięśnia sercowego. Bierze udział w biosyntezie białka i glikogenu oraz w przemianach energetycznych. Uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, jest aktywatorem wielu enzymów. Utrzymuje spoczynkowy potencjał błon komórkowych. Dobowe zapotrzebowanie na potas wynosi 2-3g. Jest powszechny w produktach roślinnych, np. w ziemniakach, kiwi, pomidorach. Objawami niedoboru są: kołatanie serca, ból w klatce piersiowej. Sód: Również wpływa na gospodarkę wodną organizmu, wysokość ciśnienia osmotycznego i pH krwi. Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g dziennie. Jest spożywany głównie w postaci chlorku sodowego (soli kuchennej). Przy nadciśnieniu oraz przy odchudzaniu i cellulicie należy ograniczać te ilości, najlepiej wyeliminować sól (zatrzymuje wodę w organizmie). Nadmiar podwyższa ciśnienie krwi. Magnez: Jest aktywatorem wielu enzymów. Wpływa na mechanizm termoregulacji i procesy syntezy białek, wchodzi w skład kości. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 300-350 mg. Występuje w warzywach zielonych, produktach zbożowych (zwłaszcza razowych) oraz nasionach roślin strączkowych. Jest nazywany "pierwiastkiem szczęścia". Jeśli jesteś w złym humorze lub jest brzydko na dworze weź magnez-pomoże Ci. Łagodzi stany zmęczenia i zdenerwowania, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, chroni przed alergiami. Oznakami niedoboru są kurcze mięśni (głównie łydek), zawroty głowy, drganie powiek, nadpobudliwość nerwowa, skłonność do depresji. Żelazo: Wchodzi w skład hemoglobiny (barwnika czerwonych ciałek krwi), mioglobiny (barwnika mięśni) oraz w skład niektórych enzymów. Niedobór powoduje niedokrwistość, czyli anemię. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 10-15 mg. Jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych, jednak nie we wszystkich występuje w postaci łatwo przyswajalnej dla człowieka. Najlepiej przyswajalne żelazo występuje w wątrobie, mięsie, jajach i w niektórych warzywach i owocach. Na przyswajalność żelaza ma wpływ obecność witaminy C. Jod: Odgrywa bardzo ważną rolę, gdyż od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Brak jodu w okresie wzrostu powoduje kretynizm i karłowatość. Niedobór jodu u dorosłych może spowodować wole i niedoczynność gruczołu tarczowego. Schorzenie to występuje często u ludzi zamieszkałych na Podhalu, ponieważ woda, będąca głównym składnikiem jodu, jest uboga w ten składnik. W związku z tym wprowadza się do sklepów sól jodowaną. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 100-200 mcg dla różnych grup ludności. Poza wodą, jodu dostarczają ryby morskie, warzywa i mleko. Kobalt: Odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek, jest składnikiem witaminy B12 zapobiegającej niedokrwistości. Zapotrzebowanie nie jest jeszcze ustalone. W produktach występuje w bardzo małych ilościach. Więcej kobaltu zawiera szpinak i inne warzywa zielone. Miedź: Też jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, wchodzi w skład niektórych enzymów. Dobowe zapotrzebowanie nie jest do końca znane, lecz niektórzy badacze zalecają 0,6-1,6 mg tego pierwiastka. Bogate są w nią: fasola, wątroba, groch, ciemne pieczywo. Cynk: Jest składnikiem kilku enzymów i hormonów, bierze udział w przemianach węglowodanów. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 10-15 mg. Jest bardzo rozpowszechniony w produktach spożywczych. Najwięcej cynku zawierają otręby, mąka razowa, mięso, nasiona roślin strączkowych. Fluor: Jest pierwiastkiem potrzebnym zębom. Jego niedobór powoduje niekorzystne zmiany w kościach i szkliwie zębów, prowadząc często do próchnicy. Jego nadmiar powoduje fluorozę. Głównym źródłem jego jest woda, a także ryby morskie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niebieskooookaa22
Salfazin lub Zincas to tabletki zaw. cynk, który podsusza nieco i powoduje mniej wyprysków albonp. tabletki Cera Nova(on zaw. bratek ale chyba i cynk) albo Bratek w tabletkach z witamin, to napewno A+E powinna byc ok, omega3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mooooooooooooommo
po omega moga wystapic pryszcze... skora moze zaczac sie bardziej przetluszczac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co jest z tymi witaminami
ostatnio czytalam,ze witamina B12 moze nasilac tradzik,a teraz omega-3?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ihahaha
moj chlopak bral niedawno omege i stan cery mu sie pogorszy, jak odstawil to wszytsko wrocilo do normy:) to sa tluszcze wiec trzeba uwazac... co do b12 to nie slyszalam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niebieskookaaa22
hmm... wit.A w mąsci- pisałaś o tym, do suchej cery ok, ale do trądzikowej myślę, że nie, bo zaw. wazelinę i lanolinę niezły jest żel Accos, zaw subst. poch. witaminowego p/zapalną i p/trądzikową- ale to jest zel z tych o średniej mocy ;) ale warty wypróbowania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JOLKA przedużeJ
Na trądzik podobno dobry jest bratek. A z witamin słyszałam o cynku, witaminie A i E oraz witaminie C. Ja kupuję vitabox, ale on bardziej działa tak ogólnie na cały organizm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×