Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

km

moja cukrzyca

Polecane posty

Gość Ja choruje na
cukrzycę typu I ponad 20 lat i jak widzę mam największe z was doświadczenie jezeli chodzi o tą chorobę. Cukrzyce typu I leczy się tylko insuliną innego wyboru nie ma, tabletki nic nie dadzą. Tabletki są tylko skuteczne w przypadku cukrzycy typu II (czyli cukrzycy którą mają osoby starsze) Najwazniejsze jest zeby lekarz diabetolog ustalił odpowiednią dawkę insuliny to podstawa, nalezy zastosować się bezwzględnie do zaleceń lekarza, czyli systematycznie brac insulinę (nie ma mowy żeby sobie nie dać zastrzyku), przestrzegać diety :-D tzn. wykluczyć słodycze, ciasto, słodkie napoje, coca-colę czy pepsi o tym nie ma mowy i niestety przestrzegać regularnego odżywiania tzn. 3 posiłki dziennie o określonej godzinie + drugie sniadanie i podwieczorek. Nalezy też systematycznie kontrolować glukometrem swoje wyniki poziomu cukru we krwi. To podstawa, innego wyboru nie ma. Przekonacie się, że mam rację, innego wyboru nie ma, trzeba pamiętać, że CUKRZYCA to choroba, która NIE BOLI, ale jeżeli nie przestrzega sie tych podstawowych zasad to pamietajcie, że CUKRZYCA TO CICHY ZABóJCA robi takie nieodwracalne spustoszenie w organiźmie, że można być inwalidą (oczy, nerki, miażdżyca ...) A kto chce być inwalidą ? Wszystko zależy od was. Bardzo dobrze jak chory poczyta troche na temat cukrzycy, żeby wiedziec jak żyć z ta chorobą. Pozdrawiam :-D Miła

mi cały czas skacze raz mi daja glukagen raz insuline caly czas sie pocę :( mowią ze nie mogą mi ustawić cukrów a ja musze wracac do domku jak zawale kola to mnie nie dopuszcza do sesji :(

Gość ja tez mam kolo tego
ja mam II typu, wiem, ze przy 1-szego typu trzeba przyjmowac insuline, natomiast przy II typu najczesciej sie przyjmuje leki, choc niekoniecznie, mam wiele lektury na ten temat, inne wskazania takie jak dieta, nie opuszczanie posilkow i mierzenie cukru glukometrem, szczegolne dbanie o siebie tez dotyczy cukrzycy II stopnia, pisalam juz o tym wczesniej, mam narazie podstawowa wiedze na temat swojej choroby, ale i tak wiele sie dowiedzialam, bo jeszcze m-c temu bylo mi to obce i myslalam ze ten problem mnie nie dotyczy Wiem, ze mozna z tym zyc, tylko trzeba wiedziec jak KM - ile masz latek ?

Gość co wy piepdzielicie
przeciz norma jest od 70 do 110! czy sie myle?

w poniedzialek Wam dokladnie napisze jaka jest norma, bo ide do lekarza

Gość bardzo ci dzieki
ja mam 105 mg/dl naczczo to zle?

ja mam teraz 300 wiec chyba nie ma o czym dyskutowac :(

KM - to lekarze Ci nie wyjasnili jaka jest norma i ile powinienes miec ? Moze ich zapytaj i napisz nam jaka jest norma na czczo, a jaka po posilku

do - ja choruje na - to nieprawda, ze cukrzyce typu II choruja tylko osoby starsze, ja mam dopiero 26 lat, a na pewno nie mam cukrzycy i typu tylko II, lecze sie rowniez farmakologicznie

ja mam na pewno typ I po insulinie ladnie spada tylko ze ja w ogole nie nadaje sie do szpitala boje sie krwi a przy tych zastrzykach to mi sie zaraz robi slabo

mysle, ze przywykniesz, musisz, innego wyjscia nie ma, ja np przywyklam do mierzenia poziomu cukru glukometrem, a przy tym musisz nakuwac np opuszek palca, bo pomiar sie robi z krwi, ale jak widac mozna z tym zyc, choc to nielatwe :(

Wszystkiego naj w Nowym Roku, Kubo ! Na pewno nauczysz sie zyc ze swoja choroba tak jak wielu innych, bedzie dobrze. Pozdrawiam :)

Gość Do ... km
A znasz kogos kto sie nadaje do szpitala ? :-D Twój wynik poziomu cukru we krwi jest bardzo zły. Albo masz złe dawki insuliny, albo podjadasz słodycze (ciastka, cukierki, czekoladę, słodkie napoje, ...) Ze słodyczy musisz zrezygnować, nie ma innego wyjścia :-D Niech rodzina kupi tobie wodę mineralną Wielka Pieniawa (mozna kupić w aptece lub w marketach Tescco, Real). Wielka Pieniawa to woda mineralna właśnie dla diabetyków, wspomaga leczenie, wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi (ale nie spodziewaj się, że to woda - cud) Pozdrawiam :-D Miła PS Napisz dokładnie co jadłeś wczoraj i jakie masz wyniki przez cały dzień :-D

napisz ile kosztuje butelka takiej wody i czy mozna ja pic stosujac rownoczesnie leki, boje sie, ze za bardzo mi sie cukier obnizy :(

ja nic nie jem mam kroplowke podlaczoną jak sie patrze na venflon to mi sie w glowie kreci caly czas ktos przylazi i mi palce kluje a pozniej jakies zastrzyki w brzuch sam sobie na pewno ich nie zrobie i nic nie podjadam

Gość Do ... km
Mam nadzieję, że jestes pod opieką dobrego lekarza diabetologa :-D Po prostu musisz zaufać lekarzom i ściśle zastosować się do ich zaleceń. Wiem co przezywasz jeżeli chodzi o zastrzyki, ja tez przez to przechodziłam ... tak sie bałam, taka mialam blokadę, że pierwszy raz dałam sobie zastrzyk sama po 11 -tu latach, ale powiem tobie, że to nieuniknione, nauczysz się wszystkiego, a czym prędzej tym lepiej dla ciebie. Ja tobie napiszę jak wygląda mój dzień (twój będzie podobny): - rano wstaję przed godz. 8 badam sobie poziom cukru we krwi i daję sobie zastrzyk. Biorę insulinę Insulatard (to jest insulina długodziałająca - czyli tzw. baza, podstawa) i insulinę Novorapid (to jest insulina krótko działającą, działa natychmiast po wstrzyknięciu) no i jem śniadanie :-D (herbata i kromka chleba) - po 2 godz. po jedzeniu badam sobie poziom cukru i jem II śniadanie (jogurt bez cukru lub kromka chleba ...) - przed obiadem o godz. 13 badam poziom cukru, daję sobie 5 jedn. insuliny Novorapid (czyli szybko działającej) i jem obiad - ok. godz. 15 badam poziom cukru i jem podwieczorek (kromka chleba) - o godz. 18,3o badam poziom cukru, daję sobie zastrzyk insulina Novorapid jem kolację - ok. godz. 21 badam poziom cukru i jem 1 kromkę chleba - o godz. 22,3o daje zastrzyk insulina Insulatard ( to insulina długodziałająca) - ok. godz. 23,3o badam poziom cukru i idę spać (jak poziom mam np. 1oo jedn. to muszę zjeść suchą kromkę chleba, bo juz wiem, że na pewno w nocy będę miała niedocukrzenie i mogę się nie obudzić :-D) - ok. godz. 3 - 3,3o w nocy badam poziom cukru (nie raz występuje niedocukrzenie) No i rano ... Jak widzisz musisz się nastawić na to, że zastrzyk insuliny to po prostu twoje życie, bez tego nie da się żyć, jeszcze nikt nic innego nie wymyślił. Badanie poziomu cukru jest bardzo wazne, bo chodzi o to żeby mieć wyniki poziomu cukru zbliżone do osoby zdrowej od tego zalezy twoja jakość życia, twoja sprawność ... Jak widzisz poziom cukru badam sobie 8x na dobę, mam kontrolę, to mnie mobilizuje do tego żeby nie podjadać :-D... Nie mowię, że nie skuszę się np. na ciastko, ale to jest sporadyczne z jakieś okazji np. imieniny ... i wtedy przed zjedzeniem muszę dodatkowo dostrzyknąć sobie 2 jedn. insuliny szybko dzialającej czyli w moim przypadku Novorapid i mam wynik dobry :-D (no ale to u mnie już praktyka robi swoje) Średnia dzienna mojego poziomu cukru to 13o-15o jedn. czyli bardzo dobra :-D Ogólnie jest przyjęta taka zasada, że chory na cukrzycę powinien mieć wynik poziomu do 18o jedn. i tego trzeba przestrzegać. Pewnie ciebie zanudziłam, pozdrawiam i głowa do góry :-D Miła

Gość Do ... ja tez mam ..........
Butelka 1,5 l Wielkiej Pieniawy kosztuje ok. 3,2o W aptekach są tez małe butelki 330 ml. kosztują ok. 1,15 zł. lub opakowania 5 l po 15,5o zł. Ale zaznaczam to nie jest WODA CUD, nie licz na to, że bedziesz podjadać i wypijesz wodę i juz bedzie ok. :-D U mnie wiem, że obniża poziom więc trzeba uważać żeby nie przedobrzyć, pozdrawiam Miła:-D

Dziekuje bardzo MILA az sie teraz przestraszylem ja zawsze jadlem tylko sniadanie i nic wiecej a teraz :( mam w srode kolokwium a nie chca mnie wypuscic :( :( :(

Gość Do ...km
Przykro mi, nie mialam zamiaru ciebie przestraszyć, nie jest az tak źle. Chcialam tobie tylko powiedzieć czy chcesz czy nie musisz swoje życie dostosować do choroby, innej rady nie ma. Ja pracuję, jestem nauczycielką i nie mogę sobie na to pozwolic żeby np. mieć niedocukrzenie na lekcji czy się źle poczuć ... :-d U mnie w pracy nawet nikt nie wie, że mam cukrzycę, wszyscy myślą, że jestem zdrowa jak koń :-D Badzo lubię podróżować, mój mąż również, latem byliśmy na wycieczce autokarowej w Paryżu, nikt się nawet nie zorientował, że badam sobie poziom cukru czy, że daję sobie zastrzyki :-D Mamy z mężem tak wszystko opanowane, że nie ma problemu. Znasz to przysłowie ... dla chcącego nic trudnego ... ? Pozdrawiam Miła PS Nie martw sie o kolokwium, jak narazie jestes w szpitalu więc nie ma sprawy. Studia radzę skończyć bo to twoja przyszłość, być albo nie być. Powodzenia :-D

Mi sie na razie wcale nie chce tego ukladac bo w ogole nie pogodzilem sie z tym ze jestem chory, caly czas wydaje mi sie ze sie moze myla albo ze jakos przejdzie :( A co do kolokwium to musze pojsc i je zaliczyc bo te studia to moje marzenie od dziecka gg.2274280

Gość Ja tez to miałem
Ludziłem sie, że to minie, ale cukrzyca to choroba nieuleczalna, dziedziczna i na pewno tobie nie minie. Jak predzej przyjmiesz to do wiadomosci to lepiej dla ciebie. To prawda, że musisz dostosować się do choroby, po zastrzyku trzeba cos zjeść, nie ma , że nie mozesz czy tobie się nie chce MUSISZ I KONIEC. Trzeba przestrzegac pór posiłków jak Miła napisała. Nie wiem stary czy palisz papierosy ale radzę rzucic palenie, piwko też idzie na bok, podwyższa poziom cukru. Kup sobie glukometr do badania poziomu cukru we krwi to konieczne - koszt ok 80 zł. Najlepiej sobie robić zastrzyki samemu. Ja mam cukrzyce typu I 14 lat , zachorowałem jak miałem 12 lat. Trzymaj się.

wypuscili mnie ze szpitala :( ale terz to chyba bym wolal wrocic bo jak mi znowu w domu tak skoczy cukier to nie bedzie milo

Gość Jak tobie
bedzie skakał cukier (raz wysoki wynik, raz niski) to bardzo niedobrze. Pamiętaj, ze zawsze przy sobie musisz mieć kilka kostek cukru (nawet jak idziesz do kiosku po gazetę) i najlepiej tam gdzie masz dowod osobisty miej kartkę z informacją, że chorujesz na cukrzycę, to na wypadek niedocukrzenia. Jedna kostka cukru podwyższa poziom o ok. 30-40 jedn.

Gość Auri
czy cukrzyca jest dziedziczna?

Gość Do ...km
I jak po szpitalu, jakie wyniki ? Robisz sobie zastrzyki sam ? Wiesz dobrze by było gdybyś kupił sobie książkę o cukrzycy, mam na mysli książke dla chorych na cukrzycę (nie dla lekarzy), poradnik równiez dla rodzin i bliskich. Taki poradnik to źródło wiedzy dla chorych, wskazówek jak żyć z chorobą na co dzień (polecam tobie np. książkę prof. Jana Tatonia) Pamietaj, że czym więcej wiesz o swojej chorobie to lepiej dla ciebie :-D Miła :-D Do ... Auri Tak cukrzyca to choroba dziedziczna.

Gość Do km ........................

Gość Do km ........................
Dlaczego milczysz ? :-D Miła