Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Flo

alimenty

Polecane posty

ile dostajecie alimentów na dziecko?Mam syna,w czerwcu skończy 15 lat,chłop jak dąb,wyższy ode mnie, 65kg wagi.Jego ojciec od wielu lat płaci 250zł i jak mu powiedziałam,że trzeba tę kwotę podwyższyć to absolutnie się nie zgodził.Co więcej stwierdził że to jest i tak zbyt wysoka kwota.Dodam jeszcze że \"tatuś\" od kilku lat pracuje za granicą a ja w Polsce,na trzy zmiany.Co wy na to?

Gość Do sądu go
Zarządaj 1200 zł I napewno nie zejdziecie niżej niz do 600

A właśnie jak wygląda załatwianie tych spraw w sądzie skoro on mieszka we Włoszech i tam pracuje.Czy wyrok może być wydany zaocznie, bo wątpię żeby pojawił się na sprawie.

Gość nie dostaniesz ani gronia wiec
ej zapomnij ze wyludzisz wiecej kasy od niego , wykarze że mało zarabia bo tam za wiele nie płaca i gówno dostaniesz albo zmniejsza ci

do fekallia; małe dziecko mniej je i ma mniejsze wymagania jeśli chodzi o ubiór i inne potrzeby.Moj syn to już prawie meżczyzna wiec jest spora różnica, uwierz mi.

Gość złóż pozew w sądzie
wg. swojego miejsca zamieszkania. Jeśli on się nie stawi na rozprawę może jeszcze przyjść za niego pełnomocnik. Jeśli nie to wtedy sąd wyda wyrok zaocznie.

Gość need
A'propos pytania? ile dostajecie alimentów ?

Gość 280 zł./miesięcznie
kiedyś 350 zł., ale sąd mi obniżył

Gość need
dlaczego ci obniżył???

Gość mama czterolatki
A ja dostaję 500 zł i uważam że to mało w porównaniu z zarobkami ojca. Ale wymuszam na nim kupno butów, kurtki itp. A nawet jak ma zjawic sie z wizytą prosze o zrobienie codziennych zakupów.

Gość zawarliśmy w zasadzie ugodę
nie chciałam tego procesu. Mam dość ojca i dość sądów. On wniósł pozew o zwolnienie go z obowiązku alimentacyjnego, bo ja już byłam pełnoletnia wtedy, ale oczywiście się jeszcze uczyłam. A czy ktoś z Was orientuje się jak to jest momencie, gdy osoba, która dostaje alimenty zaczyna pracować, a jednocześnie jeszcze studiuje i nie jest w stanie sama się utrzymać. Czy w takiej sytuacji należą się jeszcze alimenty do 25 czy 26 roku życia? Czy niezależnie od dochodów alimenty już się nie należą?

Gość ojciec musi płacić
alimenty dopóki nie jesteś w stanie się sama utrzymać. Sąd może tylko rozstrzygnąć tą sprawę i oceni, czy ojciec ma nadal płacić. A swoją drogą polskie prawo w tych sprawach jest beznadziejne. Ciągle wchodzą przepisy o skuteczniejszych sposobach ściągania alimentów, ale istnieją tylko na papierku. Alimenciarze nic sobie z tego nie robią. Wiem to z własnego doświadczenia.

Gość Zabcia0031
z tego co ja wiem to słyszałam ze jezeli pozwany wiedzac o rozprawie w sprawie alimentow nie stawi sie na nia to otzrzymuje sie taka kwote jaka sie napisało w podaniu miałam sama taki przypadek ze ojciec sie nie wstawił na rozprawie i miałam wtedy jeszcze 100 zł i jak napsiałam kwote w wysokosci 300 to taka otrzymałam za to ze sie nie pojawił:):)

Gość lua
Mam pytanko, jeśli ktos mi odpowie będę wdzięczna. Jaką kwotę alimentów zasądzi sąd, jeśli 13-sto letnie dziecko jest przy mnie, zarabiam 3000 a mój mąż 900. Przy czym nie ma kontaktu z dzieckiem żadnego, minąwszy je na schodach nawet nie odwróci łba. Zabrał mi samochód,na dom i dziecko nie daje od 2-óch lat ani złotówki. W domu tylko pomieszkuje, większość czasu spędzając u kochanki. Nie wiem, czy w ogóle iść do sądu, bo płaczliwa jestem cholernie i łatwo się denerwuję. Wolę, jak do tej pory, unikać nerwów. Tylko że ostatnio mój szanowny m przegina, i stąd moje pytanko. Dzięki!

flo mylisz sie - male dziecko to wieksze wydatki na serki jogurty jedzenie pieluchy ciuchy bo rosnie coraz szybciej, żłobek, przedszkole niania itd. Zw łaszcza leki mniejsze dzieci zdecydowanie czesciej chorują niz 15 latki i leki dla mniejszych są droższe. Nie ulega wątpliwosci ze Twoj syn tez potrzebyje ale napewno wiecej nie dostaniesz a to dlatego ze po 1 - obowiązek alimentacji ma oboje rodzicow czyli twoje 250 zł + męża 250 zl to daje 500 zl a wątpie by sąd uznał ze na 15 latka wydajesz wiecej. Ale probowac mozesz zawsze to fakt. Jesli on pracuje tam i nie zjawi sie na rozprawie a wezwanie odbierze to sąd moze zrobic wyrok zaocznie i np podwyzszyc ci na 300 zł wątpie by było to wiecej ale owszem probowac można. Lua to samo tyczy sie ciebie. Przy zarobkach męża i o ile nie ma wiecej dzieci mozesz sie starac o alimenty jakie chcesz np 300 zł (zawsze lepiej napisac wiecej bo sąd zazwyczaj zaniża) aczkolwiek ty tez musisz dac te 300 czyli razem 600 zl co dla 13 latka spokojnie wystarczy.

mamo 4 latki uwazasz ze 500 zl to malo ? Oprócz tego facet ubiera dziecko tak? Wiec na co ty wydajesz pieniądze? Ty tez powinnas placic 500 zł a tysiąc to ty raczej na 4 latka nie wydajesz zwlaszcza ze tata kupuje buty kurtki i inne :o naciągara z ciebie i tyle.

Gość lua
Dzięki Przybywam z daleka :) Czyli nie ma znaczenia że ja zarabiam 3 razy więcej niż ojciec dziecka? Obawiam się, że sąd powie mi, że stać mnie samą na utrzymanie i jemu zasądzi 100 zł. Szkoda mi nerwów na to. Dlatego sie dopytuję, jak to wygląda w praktyce.

Gość około 4-5 lat temu
Sąd zasądził na każde z 2 dzieci po 250 zł mojej koleżance. Ona pracowała na dwu etatach, więc i zarabiała trochę. Eksmąż był bezrobotny od ok. 3lat i płakał w sądzie jaka ta eksżona bez serca, tak go gnębi biednego ... Sąd spytał go na rozprawie dlaczego nic nie robi, aby zapewnić własnym dzieciom byt i wydał wyrok jak wyżej. Tatuś płaci i nawet znalazł jakąś robotę, po tym jak jego matka (babka dzieci) odmówiła mu pieniędzy na alimenty.

lua ma znaczenie ile ty zarabiasz - to jest tak ze rodzic zarabiający wiecej automatycznie wiecej ma alimentacji ale przy minimalnych dochodach męża możesz starac sie o 300 zł i wowczas ewentualnie sąd o 50 zł obnizy kwote.

Gość Rasowa
Ja niedawno założyłam sprawę o podyższenie alimentów z 200 na 500 zł po dwóch latach.Sąd podwyższył tylko o 50 zł,bo biedny ex ma na utrzymaniu swoje dziecko z drugiego związku ,dziecko konkubiny i ją samą-biedną niepracującą konkubinę.Zarabia ok 2500 i sąd stwierdził,że nie może podnieśc więcej niż 50 zł.Złożyłam apelację w tej sprawie ale również nic nie wskórałam.Pani sędzia w uzasadnieniu wykazała współczucie tym wyrokiem -dla mnie krzywdzącym,jak sama przyznała-ale niestety nie można podnieśc na wyższą kwotę.

Gość obecna żona
mojemu mężowi sąd zasądził 850 zł alimentów zaocznie,nie mieszkamy w Polsce,nie jesteśmy w stanie płacić takich pieniędzy, ja nie pracuję,żyjemy z jednej pensji,chcemy wnieśc o obniżenie alimentów,ale nie wiemy czy mąż będzie mógł być na rozprawie. z tego co wcześniej czytałam bez obecności na rozprawie szanse są raczej marne, ale czy w ogóle mamy szansę?

Gość Kobza
RASOWA-a jak napisałaś apelację jak zaczełaś bo ja nie mam pojęcia. Ja wnioskowałam o 600 zł -dostałam 400 i w uzasadnieniu wyroku nie podano dlaczego odrzucają kwotę którą wnioskowałam. " W imieniu własnym zaskarżam powyższy wyrok w całości, czy w części" ale jakiej części? Proszę o pomoc bo naprawdę nic nie wymyślę sama.