Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ciocia Dobra Ortografia

Ortografia schodzi na psy... A to ważna rzecz!!!

Polecane posty

Gość góralka z gór
Kopaliński jest nalepszy! słowników ci u nas dostatek w ksiegarniach...

Gość góralka z gór
Cioteczka coś się obija... popiła... ;) nie podzieliła się?

Gość Tu Złotko
O, absynt Ulubiony napitek Zuzanny Valadon.

Gość Tu Złotko
Matki Utrilla

Gość Tu Złotko
Ciociu zostawmy p. Beger, jej już nic nie pomoże.

Gość Tu Złotko
Ciociu dobrej nocy.

Mnie osobiście najbardziej denerwuje jedna rzecz. Nigdy nie miałam problemów z ortografią. No, ale... poprzez korzystanie z Internetu, czytanie forum, gg, czaty itp. zaczęłam mieć taki problem. Ludzie robią po prostu tak koszmarne błędy i to tak często, że powoli sama zaczynam wątpić, jak się dane słowo pisze.

do LauraMini--> masz troszeczkę racji, chociaż niektóre błędy są tak rażące i oczywiste że nie sposób się nad nimi zastanawiać:)

Gość Tu Złotko
Lauro o 21:01 pisałam też, że już mi się zaczyna kiełbasić od tego czytania forum. Pozdrawiam.

Gość żalutek
posprawdzałybyście trochę zeszytów, to dopiero byście głowę straciły!:)

Gość Tu Złotko
Żalutku znajdziesz coś zabawnego w tej tragedii, przepisz dla nas :) Widzisz, już trochę umiem. Dzięki Tobie :)

Gość żalutek
większośc jest raczej porażająca niz zabawna, ale bywają i śmieszne. Jak coś znajdę - podrzucę. Dobrej nocki!

Gość kasia 1982
a moja to zeszła na kundelki ale ja jeszcze się poprwię .... zobaczę \SAMA / :(

Bozeż Ty mój, w temacie chodzi o błędy ortograficzne ale chyba nie zaszkodzi wspomnieć o innych dys~ nękających Polaków... Nie szukaj dziury w całym... LauraMini, Złotko - no to w takim razie prognoza nie jest zbyt optymistyczna :-/ Za kilka lat wszyscy i tak będziemy pisali \"ruwnierz\" (btw, \"równierz - częsty błąd na forum ;) ).

Inna kwestia, jeszcze co do nieczytania książek. Niby co jakiś czas zmieniają (no, trochę modyfikują) kanon lektur, umieszczając na nim pozycje, które mają zainteresować uczniów... Np. Tolkien (Tolkiena to chyba dobrych kilka lat temu dali)... Ciekawe czy to coś w ogóle daje. Pewnie nie, bo słowo LEKTURA zawsze wzbudzało awersję u uczniów, nieważne o jaką książkę chodziło :o ... Czyli to może nawet SZKODZIĆ fajnej książce, którą MOŻE by przeczytali gdyby nie była opatrzona etykietką LEKTURA.. Hm?

Gość ona ona ona ona ona
ciocia gratuluję zdanej matury ps na którym roku polonistyki jesteś???????? jesteś urodzoną nauczycielką i mówczynią niczym sam fidel castro, tak bardzo mi się podoba jak podkreślasz znaczenie swoich słów używając CAPSA, słuchałam wykładów miodka, ale on tyle nie p* o ortografii co ty, widzę że kanon lektur obowiązujący w szkołach podstawowych, gimnazjach i średnich masz już zaliczony zadziwiasz mnie

Gość studentka polonistyki
Hej! Nie wiedziałam, że ktoś wpadnie na taki cudowny pomysł - czyli na założenie topiku o olewaczach języka polskiego :D Sorry, za takie porównanie, ale cóż, w wielu przypadkach błędy, nie tylko ortograficzne, rodzą się ze zwykłego lenistwa :( Dobra Ciociu -> wybacz moją niedyskrecję (i lenistwo, bo nie przeczytałam wszystkich pięciu stron topiku, a moze gdzieś tam już to było napisane :D) ale chciałabym zapytać, skąd jesteś :D A, i osobiście wolę prof. Bańko :P

fajnie \"ona x5\" że jesteś z powrotem, przynajmniej na chwilę masz okazję zetknąć się ze zdaniami złożonymi, a i nawet dowiedziałaś się, że \"wyrzeczenia\" pisze się przez \"rz\"... Pozdrawiam :)

hej Ciociu!! chciałam nawiązać do Twojej dzisiejszej wypowiedzi o lekturach szkolnych.. lektury odkąd pamiętam były niechętnie czytane.. dla niektórych były za\"ciężkie\" jeśli wiesz o co mi chodzi... a że wiekszość lektur jest zekranizowana to w obecnych czasach lepiej jest obejrzeć film i przeczytać książkę:( ze smutkiem stwierdzam że moje młodsze siostry bliźniaczki(mają 11lat) nie poszły w moje ślady.. ostatnio przerabiały \"W Pustyni i W Puszczy\".. miały 2 miesiące na przeczytanie lektury a ostatniego dnia film oglądały:( ja osobiście za lekturami też nie przepadałam, ale średnio rocznie starałam się czytać ok100 książek. a najlepsza lektura szkolna to wg mnie \"Rozmowy z Katem\" Moczarskiego:) pozdrawiam:)

Gość chujnia inna
Lektury polskie są do dupy ... Wogóle nie ciekawe ... Wole inne książki ...

Gość żalutek
dzieciaki w szkole na sam dźwięk słowa "lektura" dostają gęsiej skórki. A jak do tego jeszcze jest "gruba" to już koniec świata! Dopiero jak się przełamią to mówią - a ja myślałam że to "Quo vadis" będzie beznadziejne, a to całkiem ciekawa historia... Najtrudniejszy pierwszy krok...

Aneczqa -----> no szacuneczek z mojej strony - 100 książek na rok :D więcej takich ludzi! żalutek ------> dokładnie, im grubsza książka tym gorzej jest odbierana :-/ No ale swoją drogą, wg mnie np. źle zrobili umieszczając \"Zbridnię i karę\" wśród lektur. Wiadomo, jest to wybitna książka, klasyka itp. ale jest to trudna literatura, bardzo wymagająca. A nie wszyscy (większość) uczniowie są w stanie to przetrawić, przynajmniej nie w tak młodym wieku... Albo Tolkien: wiadomo, klasyka, świetna literatura, ciekawa, na topie. Ale 3 grube tomy... I to zniechęca.. Pewnie jakby Harry\'ego Pottera dali do kanonu to też by odrzucało...