Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukuruku

ENDOMETRIOZA !!!!!!!!!

Polecane posty

Gość kukuruku

nie wiem o niej zbytnio ale ostatnio czytalam i mam takie objawy czasem okropne bole brzucha przy miesiaczce piszcie co wiecie i moze ktos to ma jak sie leczy rozpoznaje itp

Gość agi28
ja jestem po operacji usunięcia ognisk endometrium, i mówię CI nie miałam wcześniej żadnych objawów jej posiadania. żadnych bólów

Gość kukuruku
jak ja rozpoznac lekarz jak moze to stwierdzic

Hej moja mama pół roklu temu miała wycięty guz który urósł na szwie po cesarskim cięciu, był duży bo około 2cm-3,5cm. Lekarzee określi to jako endomerioze.Przed operacją miał takie obkjawy jak ty opisujesz. Musi cie zbadać chirurg i ginekolog bo to są zaburzenia ginekologiczne i zrób kmoniecznie USG. Można to leczyc jak jest w podstawowym stadium, u mojej mamy było za późno i trzeba było to wyciąć, ale cały czas musiu byc pod kontrolą ginekologiczną bo to nawraca. powodzenia

Gość monton
kukuruku ja już czekam na 2 usunięcie "cysty endometrialnej" nie wiedziałam wogóle o jej istnieniu, tylko miałam potworne bóle w podbrzuszu i jajników - niezależnie od miesiączki. jedynym możliwym sposobem rozpoznania czy sie ma czy nie jest usg dopochwowe - wtedy lekarz widzi czy coś urosło czy nie. objawy: bolesne miesiączkowanie, bóle niezależnie od miesiączki i cyklu, jak cysta jest duża to nawet brzuch może być lekko powiększony i chodzi sie siusiu co chwile - bo jak przy ciąży - naciska na pęcherz - ja miałam takie objawy. i najpiwerw bałam sie że w ciaży jestem. ale nie każda osoba która ma bolesne miesiączki ma endometrioze - chociaż podobno coraz częściej sie ona zdarza a kobiety nie wiedzą nawet o jej istnieniu i mogą normalnie rodzić dzieci. niektóre strasznie ją "przeżywają" i .... jak to bywa w przypadku endometriozy która lubi sie "nawracac" - może utrudniać zajście w ciąże. Leczenie zazwyczaj odbywa sie przez zabieg - celem usunięcia cysty i później częste kontrole + tabletki, żeby nie wróciłą. zabieg jest laparosopowo - cztery małe nacięcia na brzuchu - 20 min - na drugi dzien do domu i wszystlko jest ok. poza tym wystarczy że w google wpiszesz endometrioza i znajdziesz wszyyyyyyyyyyyystko co chcesz wiedzieć.

Gość aleve7
w jakim wieku wystepuje najczesciej??? przeczytalam ze 30-40 ale moze wczesniej???

Endometrioza - to choroba kobiet w wieku rozrodczym ,czyli nawet młode dziewczęta mają endo zupełnie tego nie swiadome . Choroba jest wykrywana pózno zazwyczaj wtedy gdy mamy już doczynienia z torbielami lub problemami z zajsciem w ciaże.

Gość aleve7
dziekuje

umnie endo zdjagnozowano w wieku 29 lat ,ale chorowałam juz kilka lat wczesniej tylko nie umiano postawic diagnozy