Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aagness

WPADKA PRZY TABLETKACH ANTY??

Polecane posty

ja tez mam schizy i zawsze uzywam gumek dodatkowo. wiem, ze to smieszne ale inaczej nie umiem. raz kochalam sie bez gumki i dwa miesiace sie denerwowowalam, czy przypadkiem nie jestem w ciazy. to forum akurat nie jest najlepsza kopalnia informacji. zrobilam 5 roznych testow, bylam u gina i momo ze mialam normalne krwawienie z odstawienia dalej sie denerowwalam ... bo akurat powachalam jakas masc z apteki i zrobilo mi sie niedobrze. zwyczajnie ... boje sie ciazy, szczegolnie teraz, chociaz mi juz do konca studiow zostal tylko rok.

Gość hejka dziewczyny
ja biorę 2 lata i jest ok :) nie bać się tylko żyć ;p

Gość a to jak sie bierze antybiotyk
to trzeb asie dodatkowo zabezpieczac?

Gość no to teraz ja piszę...
warto wiedzieć: węgiel też obniża skuteczność tabletek, więc uważajcie na to dziewczyny :)

Gość emilii
nie wiem czym wy sie martwicie dziewczyny:)ja bral;am onad rok temu tabletki przez pol roku kochalismy sie na maxa bez rzadnych ogrniczen ale tabletki mi nie pasowaly no i od tego czasu kochamy sie bardzo czesto bez zabezpieczenia nie zawsze do konca:)i jak narzie nie ma z tego dzidziusia:)czasem to sie zastanawiam czy wogole mogemiec dzieci:))eeheheh wiec wy sie nie przejmujcie skoro tak sie zabezpieczacie a wyjatki tez sie zdazaja:))pozdrwaiam

Gość To jest możliwe.
na kafe są dwa topici na ten temat. I nie piszcie bzdur że to nie mozliwe.

Gość emilii
ja ogolnie w to wierze ze jest to mozliwe ale mysle ze dziewczyny oanikujecie bez podstaw kobieta potrafi sobie wmowic objawy co do jednego nawet najdrobniejsze sczegoly moga byc objawem:)ale nie ma powodow:)))za duzo stresu dziewczyny

Gość perelka911
hej :) mam pytanko i proszę was o nadesłanie odp. co o tym myślicie. mam przepisane tabletki anty" cilest" czekam na okres bo troszke mi się spóźnia. wczoraj się kochałam z chłopkiem( nie doszło do wytrysku we mnie tylko poza) ale boje się ze moge zajść w ciąże. czy moge wziąść już dzis tabletke anty.czyta tabletka ewentualnie zapobiegnie ciąży. Wiem ze to może dla was głupie. ale jestem zdenerwowana i się martwie. pozdrawiam

Gość karaoke szoł
moja znajoma wpadła biorac tabletki , brała je do 3 m-ca CIĄZY bo o ciązy niewiedziala wcale bo jak twierdziła okres miala do 3m-ca ciazy i brała te tabsy , poszła do gina , a ten na to JEST PANI W CIAZY ONA była w szoku ze wpadła biorac regularnie

Regularnie, regularnie. A regularnie badały sobie enzymy wątrobowe? A mają 100% pewności, że nie miały zaburzeń wchłaniania, jakichkolwiek schorzeń metabolicznych, choćby doraźnych zaburzeń hormonalnych?

Gość kajaaaaa
ojej czytam i czytam i sie coraz bardziej boje biote tabletki prawie od roku i boje sie ze czasem zaburze ich dzialanie np ostatnio zdarzyło mi sie wziac o 16.45 a nie tak jak zawsze o 12 pozniej baralam tak o 11.30 do 12 no i jescze apap 2 tabletki ktore co prawda wzielam kilka dni pozniej ale jednak co wy na to?

Gość anna_k_89
Ok zajscie w ciaze przy braniu any tabletek jest mozliwe, a gdy robi sie to z prezerwatywa ( ktora nigdy nie zawiodla ) + stosunek przerywany - laczac te 3 metody ?

Gość klaaauudiaaa
jestem zrozpaczona.niedawno zaczelam swoj pierwszy blister i po 3 tabletce kochalam sie ze swoim chlopakiem i konczyl we mnie.nie mielsmy prezerwatywy.jakie jest prawdopodobienstwo ze zaszlam w ciaze?

Gość o ja nie moge nooo
nie no, bez przesady :O tabletki + guma + stosunek przeywany? juz wam odbija :O moze dodajcie jeszcze do tego globulki, wkladki wewnatrzmaciczne, itp :O juz takich schiz to nie robcie, ja mysle ze te laski co tak wpadly biorac regularnie tabletki to nie sposob stweirdzic ze tak regularnie je bray naprawde, nie wariujcie tak

Gość Agnieszka18
Hej dziewczynki. mam takie pytanie, chciałabym współzyc z moim chłopakiem i pójśc do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne ale przed wizyta chciałam sie jeszcze was o coś zapytać :) jak sie bierze tabletki pierwszy raz i jak wezme pierwsza tabletke to można po niej już sie kochać z chłopakiem?? :) bo wlasnie piszecie róznie i nie jestem co do tego pewna czekam na odpowiedź ;*

Gość aodjfnov
Mechanizm działania antykoncepcyjnego tabletek, plastrow czy pierscienia hormonalnego polega na: zablokowaniu owulacji poprzez supresję osi podwzgórze-przysadkamózgowa-jajnik: działanie pewne zmianach w błonie śluzowej macicy uniemożliwiających implantację blastocysty: działanie prawdopodobne zmianach właściwości fizykochemicznych śluzu szyjkowego: działanie pewne zmianie aktywności perystaltycznej jajowodów: działanie możliwe. Zabezpieczenie antykoncepcyjnie jest widoczne od 7 tabletki z pierwszego opakowania rowniez w okresie 7 dniowej przerwy. Nie wymagają Państwo dodatkowej formy zabezpieczenia ( ani prezerwatywy, ani stosunku przerywanego ani tabletki "po"). Ryzyko ciąży przy idealnym stosowaniu leku, wynosi 1 dziecko na 700 lat regularnego, codziennego współżycia. Życie weryfikuje oczywiscie skuteczność kazdej z metody. W przypadku plastrow i tabletkek przyjmowanych przez osoby niezdyscyplinowane wzrasta do 8 %. Na skuteczność złożonej antykoncepcji hormonalnej wpływa wiele czynników. Aż 47 % kobiet nie stosuje doustnej tabletki antykoncepcyjnej (DTA) zgodnie z zaleceniami lekarza zapominając o przyjęciu 1 tabletki a 22 % pacjentek pomija jedną lub więcej tabletek z miesięcznego blistra. Ponad 30 % kobiet rezygnuje z DTA w ciągu pierwszych 6 miesięcy jej stosowania. Brak dyscypliny w przyjmowaniu DTA jest przyczyną nawet 1-8 a nawet 20 % odsetka niepowodzeń związanych z tą metodą .Poniewaz stosowala ja Pani prawidlowo szansa na ciaze jest zerowa co potwierdzila Pani testami ciazowymi. Robienie USG nie ma po prostu sensu. Ale jezeli sie Pani upiera to nie szybciej niz po 4-5 tygodniach od daty poczecia. Podczas stosowania złożonej antykoncepcji hormonalnej (tabletki, plastry, pierścienie dopochwowe) ma prawo doświadczyć Pani krwawienia z dróg rodnych o nieprzewidywalnym profilu co do czasu wystąpienia, obfitości i długości jego trwania. Co więcej- objaw ten może wystąpić nawet po kilku miesiacach czy latach stosowania leku, chociaż zazwyczaj dotyczy kilku pierwszych opakowań od czasu rozpoczęcia terapii. Tego typu krwawienie nazywamy krwawieniem przełomowym. Jeżeli lekarz wykluczy przyczynę organiczną krwawienia to sam fakt jego wystąpienia nie ma żadnego znaczenia medycznego. Nie ma też znaczenia jeżeli chodzi o skuteczność antykoncepcji. Niewątpliwie krwawienie przełomowe może być dla Pani uciążliwe z punktu widzenia szeroko pojętej „jakości życia. Wypowiedź zaczęrpnięta z innego forum, którą napisał niejaki dr Tomaszewki. Tak aby was uspokoić panikary!

Gość inezyka
Biorę cilest od 15 lat :-), jeszcze nie wpadłam :-P. Mam dwoje dzieci - odstawiłam cilest, odczekałam miesiąc ... Nie sądzę, żeby można było wpaść przy regularnym zażywaniu tabletek.

Gość pigulki zawodza
pigulki zawodza - wiem z doswidczenia! Bralam anty ponad rok - zaznaczam ze reguralnie, nie bralam innych lekow w tym okresie (np silnych antybiotykow) i ... wpadlam... po prostu nie dostalam @ wtedy kiedy powinnam dostac (bo na pigulkach dostawalam co do godz reguralnie). Gin powiedzial, ze nie wie jak sie to stalo, no ale sie stalo. Jak nie planujesz dziecka to doradzam do tabl np prezerwatywe. Do przezornych.... teraz juz to wiem...

Gość j35t3m lucyna ira stępińska 3m
ja stosowałam ponad 5 lat tabletki i jakos rok temu sie dowiedzialam u ginekolog ze stalo sie :) tez nie potrafila mi wyjasnic, mowila ze rozne organizmy roznie reaguja i najwyrazniej nie jest takie skuteczne jak sie wydaje

Gość gość
JA przyjmuję tabletki od kilku lat i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żebym wpadła, czy żebym miała jakiekolwiek skutki uboczne. Taka prawda, że jeśli mamy odpowiednio dobrane tabletki i stosujemy się do zaleceń zawartych w ulotce i tego co nam przekazał ginekolog to wszystko będzie ok. Wiele dziewczyn nawet nie zdaje sobie sprawy, jakie pozytywne skutki oprócz zabezpieczenia daje nam antykoncepcja hormonalna. Tutaj można się np wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć http://antykoncepcjanamiare.pl/

Gość ladyingold
Tabletki antykoncepcyjne to w tym momencie najbardziej pewne zabezpieczenie przed ciążą, ale nie przed chorobami wenerycznymi. Jeśli możesz sobie pozwolić na ich nie baranie to ja osobiście polecam inne metody. Dodam tylko, że kiedyś też brałam hormony i nie wyobrażałam sobie innej metody. W tym momencie sama myślę na temat zabezpieczeń i nie liczę na to że partner będzie miał przy sobie prezerwatywy. Stosuje damską prezerwatywę i jestem z niej bardzo zadowolona. Oprócz tego, że po stosunku nie ma możliwości bym była w ciąży to jeszcze jestem zabezpieczona przed chorobami (rzeżączka, chlamydia itp, itd...)