Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lolla23

Zmiana pigułek-ciekawe obserwacje-może sie przydać

Polecane posty

Gość Lolla23

Cześc Dziewczynki. Mam zamiar wrócić do pigułek anty po rocznej przerwie.Mam na swoim koncie przykre doświadczenia zafundowane przez ginekologa który żle mi dobrał pigułki a na prośbę zmiany nie reagował.Strasznie się wycierpiałam.Moimi pierwszymi pigułkami był logest,po którym strasznie się czułam-spuchłam jak balon,miałam ciężkie nogi i generalnie samopoczucie było do bani.Miałam 19lat i myślałam że ginekolog wie co robi.Pomyliłam sie .Zmieniłam go dopiero na studiach.Mój nowy lekarz zapisał mi Cilest i stwierdził że Logest w moim przypadku to straszna pomyłka.Lepiej sie czułam chociaż troszkę też przytyłam ale już nie tyle jak na Logeście.Jednak po dwóch miesiącach przestałam stosować anty bo nie było takiej potrzeby(zerwałam z facetem). Przestałam ufać lekarzom(wiadom jak jest)sama zaczełam szukać. Zauwazyłam taką prawidlowośc-jak kobietom z jakiegoś powodu nie pasowały pigułki IIIgeneracji(Logest,Minulet)to pigułkiIIgeneracji były bez zastrzeżeń i na odwrót. Zależy to też od budowy ciała-Panie o silnych kobiecych kształtach-duży biust,biodra...itd-pasowały pigułki IIgeneraci Panie o mniej kbiecych kształtach, małe,chudziutkie-pigułkiIIIgeneraccji. Mam jeszcze pare spostrzeżeń.Ja jak pójdę do gin to poprosze go o Microgynon21. Dziewczyny napiszcie czy w waszym przypadku moje spostrzeżenia są trafne.To wazne. Dzięki

Gość Julies
eh..nie wiem czy mozna mowic o takich prawidlowosciach...na pewno budowa ciala odgrywa duza role,ale nie bylabym pewna czy ma to znaczenie przy wyborze generacji czy raczej ilosci estrogenow w tabletce. Ja jestem szczupla, nie mam jakiegos wielkiego biustu wiec wedlug tej teorii powinien pasowac mi logest a bylo zupelnie odwrotnie bo tak samo jak Ty czulam sie na nim tragicznie. Teraz biore yasmin (IV generacja, wieksza zawartosc estrogenow) i jest o niebo lepiejMam nadzieje ze Ty wreszcie trafisz na tabletki odpowiednie dla siebie.

Gość do mnie tez to nie pasuje
jestem osoba z nadwaga o konkretnych ksztaltach i wedlug Twojej teorii logest nie powinien mi odpowiadac a tymczasem biore go od 2 lat i czuje sie po nim swietnie:)

ja brałam cilest i czułam się okropnie. potem lekarz przepisał mi microgynon21 i było jeszcze gorzej. no i za 3 razem przepisał mi yasmin i wszystko jest ok. jedyny minus to, że strasznie urosły mi piersi:) z miseczki c na d:)

aaa zapomniałam powiedzieć, że jestem raczej szczupła , przy wzroście 175 ważę 57 kilogramów.

Gość kajkaaaa
ja jestem bardzo szczupla = 50kg, 168cm, maly biust, itp... bralam jeanine, prerzucilam sie na mercilon - i ten mi bardzo odpowiada, dobrze sie po nim czuje.. ma on chyba najmniejsza dawke hormonow z wszystkich tabl.anty

Gość liro
Ja brałam przez 4 lata Cilest bardzo dobrze go tolerowałam,w ciągu 4 lat przytyłam 5 kilo ale nie koniecznie po nim,działo się to na przestrzeni czasu więc nie było widać po mnie,ale jedna rzecz rzucała się bardzo miałam dużo większy biust,ale jeszcze ciekawsze jest to że po odstawieniu tabl.biust zmalał jeszcze bardziej niż był przed rozpoczęciem antykoncepcji.A odstawiłam bo wysępowały u mnie częste zawroty głowy,przeszło po odstawieniu.

Gość Lolla23
Dzięki dziewczyny. Ja podeszłam do tematu "poważnie":))). Biorąc pod uwagę moje przygody z doustną anytykoncepcją, tym razem zrobiłam sobie piękną tabelkę w której zapisałam nazwę środka i skład. Mój pierwszy ginekolog, który niefortunnie zapisywał mi Logest w ogóle nie brał pod uwagę mojej budowy ciała.Dopiero ,jak trafiłam do drugiego lekarza on mi wytłumaczył na czym polega problem z tabletkami o małej dawce hormonów.Zdażyć się może tak, że zabraknie hormonów do podtrzymania cyklu.Wtedy skutki uboczne nie są spowodowane rodzajem progestagenu a ilością hormonów.Do takich pigułek"mikro"należą:LOGEST czy HARMONET(0,075/0,02) Ja mam zdecydowanie kobiecą budowę,może nie jestem jakaś wielka ale na 165 waże 55kg.To chyba tak w normie mimo to Logest był dle mnie stanowczo za słaby i dletego o wiele lepiej tolerowałam Cilest. Ale tak jak si zorientowałam po postach,to sprawa antykoncepcji jest scisle indywidualna i powinno sie przed przepisaniem hormonów zrobić badania,no ale wszystke wiemy jak to z nimi jest....