Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zdziska

JAK WALCZYĆ Z ANEMIĄ? POMÓŻCIE!!!!

Polecane posty

Gość Tygryska27
Niestety temat anemii jest mi dobrze znany;-((Kiedys ja chorowałam. Teraz mój mąż ma ciągle powracającą anemię i mimo wielu badań lekarze są bezradni.Hemoglobina ponosi mu się po: sokach z buraków i marchwi(można tez dodać jabluszko), po tzw,. naparze z buraków(buraki pokrojone w plastry+ czosnek- zalac przegotowaną ostudzoną wodą i na tydzień w wielkim słoju do piwnicy, potem przelać do szklanej butelki, wstawić do lodówki i popijać codziennie swoją małą setkę;-))Pomaga!!!Można też brać przez jakiś czas witaminki, jeść dużo warzyw, pić soki i odpoczywać!!!Sen i spacer-to naturalne leki!!!

Gość zelazowapani
mam anemie- po razkolejny, z ostatniej wyleczylam sie jakis rok temu, teraz powrocila, przyjmuje zelazo ale po nim boli mnie strasznie zolądek,czy ktos tak mial??? wiem ze dieta jest wazna, staram sie jesc odpowiednio, ogolnie jadam malo miesa i moze dlatego ta anemia powraca, teraz bede jadla wiecej, ogolne zasady zywienia przy anemi znam tylko co z tym zolądkiem????

Gość ....finka
ANEMIA- Oprocz wymienionych porad zazywac siemie lniane zmielone wraz z pokrzywa.; 50 g pokrzywy, 250 siemia +cukier. Mieszanke zlozyc do sloika i 2 x dziennie 1 lyzke stolowa zjadac. Pokrzywa ma wlsciwosci wzmacniajace , krwiotworcze i uzupelnia brak zelaza . Dodatkow propolis w tab z pylkiem kwiatowym . Nalewka z pokrzywy - tez ma wlasciwosci krwiotworcze. Nadkwasota , problemy zoladkowe moga prowadzic do anemii wiec n a wszelki przypadek pojadajcie migdaly.Mumio- rosyjskie tez polecam w tym przypadku.

Gość ....finka
oj - nie potrzebnie pisalam drugi raz...

Gość Dopadł was pasożyt
Najczęstsze anemie oraz obniżony poziom żelaza związane są z inwazją tęgoryjca. Więc najpierw trzeba się odrobaczyć, a potem uzupełnić niedobory spowodowane obecnością pasożytów.

Gość maniak depresyjny
Oddział Anemików. Wchodzi lekarz do sali i woła: jak tam moje orły, sokoły??? - aa dlaaczeegoo pan dooktoor taak móówiii - lekarz: a kto latał wczoraj pod sufitem jak siostra włączyła wentylator?

Gość ....finka
Oczywiscie , ze obecnosc pasozytow tez moze prowadzic do anemii..

Gość No coż
Oczywiscie , ze obecnosc pasozytow tez moze prowadzic do anemii..

Gość Paatt
cholera.. zrobiły misię takie 4 wielke afty na podniebieniu.. bolą i wydaje mi się, że coraz bardziej puchną! wyczytałam, że mogą się robić od złej diety lub anemii!! boję się, bo jestem szczupła od zawsze. dużo jem ale nie przybywa mi ciała, a czasami czuję sie strasznie słabo jkaby brakowało mi witamin.. wszystko sie pomieszało:) ale jakby ktoś mógł mi pomóc z tymi aftami to błagam,PISZCIE!:(

Gość Aicha27
na afty dobry jest Sachol, ale chyba na receptę jest, zapytaj w aptece o cos na afty. Apropos anemii, też mam ciągle za mało czerwonych krwinek. Nałykam sie żelaza ale potem wraca. Jem mało mięsa noi akurat wątróbki nie cierpię. Średnio dobrze sie odżywiam, jestem typem stresowca i mam niskie ciśnienie-krązenie fatalne, bez przerwy jest mi zimno. I to jest masakra. I nie mam czasu sięza siebie wziąć. Jak tu znaleźć czas na zdrowe jedzenie, sport itp. Eh, life's brutal.

Gość ....finka
ANEMIA--mieszanki ziolowe wg G SROKI ,A Klimuszki,Benedykty.....

Gość ....finka
Lek homopatyczny---Ferrum Pentarkan-nie tylko zawiera zelazo ,ale takze poprawia zdolnosc przyswajani a go przez organizm.

Gość ....finka
Lek homopatyczny---Ferrum Pentarkan-nie tylko zawiera zelazo ,ale takze poprawia zdolnosc przyswajani a go przez organizm.

Gość Paatt
Ja to samo! w sumie nie wiem czy jestem typem stresowca, ale jest mi wiecznie zimno! ciśnienie mam różne raz mam wysokie raz niskie..jak każdy chyba:) jesteś typem stresowca, czyli co robisz, takiego żebyś się stresował? chodzi o nieśmiałośc? czy o co? pozdrowienia dla Aicha27;)

Gość Paatt
jesteś nieśmiała? do Finka;)

Gość ....finka
Raczej smiałaaaaa-heh

Gość anemka
Sachol nie jest w żadnym wypadku na recepte a kosztuje niecałę 2 zł. Ja tez mam problemy z anemia od kilku lat ale to jeszcze nic. w tej chwili moja hemoglobina jest na franicy ale za to moja siostra, która nota bene wyglada jak pączuszek, ma tej hemoglobiny 5 gdy norma jest od 7,5!!! nie wolno dawać się zbywać tym konowałom idiotom 1 kontaktu, tylko walczyc o skierowanie do hematologa. a co do domowych mieszanek to lekarka poleciła mi napar z liści pokrzywy oraz: 150g soku z aloesu + 250 g miodu +350 g wina czerwonego - i to pic 3 razy dziennie (znaczy sie troche tego bo inaczej to po kuracji trzeba by zbyt długo trzreźwieć :))

Gość inga666
a jak walczyć z anemią jeśli ktoś nie je mięsa? bo właśnie wykryli u mnie anemię a nie jem mięsa i nie będę jadła bo mam do niego wstręt i co mam zrobić???pomocy

Gość magd-a50
Swietny jest sok z pokrzywy /można kupić na allegro z firmy dermesa/ albo pokrzywa - napar.

Gość pali
buraki są na krzepliwość a nie na żelazo i oprócz wit C należy dostarczać kwas foliowy wit.b6 i b12 to razem współdziała, wiem coś na ten temat.No i oczywiście kawę w szczególności sypaną trzeba ograniczyć i mocną herbatę bo osłabia przyswajanie żelaza!!!!!!!!!!!!a szpinaku za dużo jeść też nie można bo ma działąnie odwrotne!!!!

Gość Bechata
Witajcie Czytam o Waszym problemie i moge z czystym sumieniem polecic chelatowane zelazo z firmy solgar Jest po pierwsze w 100% naturalne (bez syntetyków ani połsyntetykow uszkadzajacych watrobe i nerki) Chelatowane jest najlepiej przyswajalne przez organizm ( preparaty apteczne sa przyswajalne w 10 % reszte wydalacie) Do tego OCZYWISCIE i po pierwsze dieta ale o tym sporo juz pisane wiec nie bede sie dublowac Jezeli jest problem z wyproznianiem to w zadnym wypadku nie pic herbatek przeczyszczajacych ani nie lykac lekow Jelita sa leniwe i bardzo szybko zanika perystaltyka co potem powoduje zaparcia i droga kuracje przywracajaca ich prace Dobry jest Colon C zwiekszajacy mase kałowa , troche zapychajacy no i osłaniajacy jelita . Pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość kamsi kamsi kamsi kamsaaaaa
jedz pojrzywe.i nie zartuje tylko pisze calkiem serio.gwarantuje miesiac i porzegnasz sie raz a dobrze z anemia!!!

jak bylam w ciazy to rowniez mialam anemie i jadlam codziennie duzy peczek natki pietruszki na kanapke do tego sok z polowki cytryny :O . Znam jeszcze jeden sposob troche bardziej drastyczny; to sa mlode listki pokrzywy te najmlodsz u samej gory rosliny to trzeba bardzo drobniutko pokroic i zjesc :O do tego rowniez sok z cytryny lub kapsulka wit C bo tylko wtedy zelazo sie wchlonie. Pozdrawiam 🌼

Gość zafarbowana
pij herbatke z pokrzywy albo sok z pokrzywy, podobno jest dobra na anemie :)

Gość zuzka32
Witam Moja córka ma 3,5 latek. Przez przypadek Dr zleciła zbadanie hemoglobiny więc poszłam i zrobiłam, a tam szok zbiegowisko i powtórka bdania dziecko ma 6,9hgb. Szpital podejzenie białaczki itp....dostała 300ml krwi dzięki niej hgb skoczyło do 12,6.... Dziecko miało brak kwasu foliowego:( zasoby żelaza ma super powyzej 100...Teraz ma leki wit C żelazo mała dawka oraz kwas foliowy. Nie chce nic jeść PILNUJCIE ZDROWIA córka biegała jadła skakała nic nie podejrzewaliśmy NIC...:(

Gość Marieta.
Hej , w anemię łatwo jest popaść a trudno z niej wyjść . Zrezygnuj ze zbędnego odchudzania to w twoim przypadku jest zabronione , kontroluj to co jesz . Oprócz tego jedz bardzo dużo buraków a po tym anemia przejdzie jak złoto :) . Jedz więcej mięsa , szczególnie drobiu . Staraj się prowadzić spokojny tryb życia , bez nerwów i stresu . Przyjmuj żelazo od lekarza nawet jeśli masz już go dość musisz wiedzieć , że lekarz wie co jest dla ciebie dobre . A czy udałaś się do hematologa ? czy tylko do lekarza pierwszego kontaktu ? . Pozdrawiam :)

Gość palisanderr
Na anemię dobra jest melasa, można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jest słodka i dobrze smakuje z chlebem, można stosować ją do wszystkiego- nawet z natką pietruszki:). Są różne odmiany anemii, a odrzucanie żelaza może zależeć od przyswajalności witaminy B12 lub jej małej zawartości. Badanie na obecność witaminy B12 jest wydatkiem, czasami się tak zdarza ze jej brak, powoduje anemię lub nie wiązanie się z żelazem i jest ono wtedy nieprzyswajalne dla organizmu.

Gość Czarna_Ilona
Pomóżcie!!! Mam silna anemie i mam 17lat. Lekarze przepisali mi jakieś drogie leki,które nie za bardzo mi pomagają. Nie wiem co mam robić. Wyczytałam o buraczkach, pietruszce i mięsie. Ale ja nie jestem zwolenniczka mięsa żeby jeść duże ilości. Co mam robić? Czuje się okropnie mam silne zawroty głowy nie wiem czy mam się czegoś łapać czy po prostu lecieć. Lekarz nie chce mi nic doradzić i nie wiem co z związku z tym. A nie mogę się za bardzo faszerować lekami bo mam zniszczony żołądek. Pomocy!!! Doradzcie mi! Proszę bede bardzo wdzięczna.

Gość prosisz i masz .
Tu masz 3 linki: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie, urodę, normalny wygląd, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, Hipokinezja, Prostacyklina etc. znajdziesz to na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod ww. linkiem vademecum zdrowia 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz link do filmu http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 Postudiuj, zastosuj i będzie OK. Powodzenia. Odpisz jak poszło.