Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qrufka

Informatycy najgorzej ubrani

Polecane posty

Gość qrufka

Informatycy najgorzej ubrani Są przepoceni, rzadko myją włosy i noszą flanelowe koszule wciągnięte w spodnie. Komputerowcy zajęli pierwsze miejsce w rankingu najgorzej ubranych zawodów. Dostało się też księgowym, urzędnikom i dziennikarzom Złoto nie chłopak. Ma własne duże mieszkanie, codziennie podwozi mnie do pracy, wszystko stawia i przy tym jest niesamowicie czuły. Mimo to już postanowiłam: zrywam z nim - zwierzyła mi się przyjaciółka. - Co się stało?. - No bo wiesz... Artur jest informatykiem! - odpowiedziała, spuszczając wzrok. Nie chodziło jej bynajmniej o to, że Artur całe noce zamiast z nią, spędza przed ekranem monitora. Tylko o to, że to straszny niechluj: "Wstyd się z nim pokazać na mieście, ciągle chodzi w tym samym wyciągniętym swetrze i obskurnych traperach, nosi koszulę flanelową wciągniętą w spodnie, które podciąga wysoko i mocno spina paskiem. Nie goli się, czuć od niego pot...". Czy faktycznie tak wygląda typowy informatyk? - Niestety, to prawda! Informatycy mają tendencję do niedbalstwa i niechlujstwa w ubiorze. Nie mają za grosz gustu - stwierdza Melanie Moss, znana australijska stylistka specjalizująca się w modzie biurowej, która właśnie stworzyła ranking "Top 10" najgorzej ubranych grup zawodowych świata. W rankingu, który obejmuje pracowników biurowych, właśnie komputerowcy zajęli pierwsze miejsce, daleko w tyle zostawiając inne zawody. Co jest najczęstszym błędem w ubiorze popełnianym przez komputerowców? Z uporem noszą flanelowe koszule, a poza tym kompletnie nie potrafią dostosować ubrania do pogody. Gdy jest zimno, chodzą w T-shirtach, a podczas upałów wkładają wełniane swetry. - Właśnie dlatego przeziębiają się zimą i notorycznie cieknie im wtedy z nosa. Latem chodzą przepoceni, co dodatkowo potęguje wrażenie niechlujstwa - opowiada Moss. Ale uwaga! Według Moss nie można wszystkich informatyków brać na jedno kopyto. Należy rozróżnić programistów od tych, którzy zajmują się sprzętem komputerowym: - Ci pierwsi, np. projektanci stron WWW czy graficy komputerowi, potrafią ubierać się stylowo, bo to bardziej artyści niż umysły ścisłe - mówi. Inaczej jest z drugą grupą, do której zaliczają się np. serwisanci sprzętu komputerowego i pracownicy działów help desk w firmach. - To oni wciągnęli branżę IT na szczyt rankingu "najgorzej ubranych". Na drugim miejscu w rankingu znaleźli się przedstawiciele handlowi, choć przecież powinni być schludnie ubrani, bo mają ciągły kontakt z klientem. Chcą sprawiać wrażenie, że codziennie zakładają inny krawat i koszulę, ale popełniają poważny błąd - stosują tzw. "wietrzenie koszul" zamiast prania. - Po prostu raz "chodzoną" koszulę, zamiast uprać, odwieszają, żeby aromat potu się wywietrzył, i po kilku dniach znów w nią wskakują, często przed tym spryskując ją aromatycznymi perfumami - tłumaczy Moss. Księgowi i urzędnicy państwowi (następne grupy zawodowe w rankingu) cierpią z kolei na zupełnie inną przypadłość: cienkie krawaty i stare, obcisłe marynarki noszone do jeansów. Bankowcom Moss zarzuca brak finezji i tolerowanie przybrudzonych kołnierzyków. - Ich praca nie wymaga wielkiego ruchu, wychodzą więc z założenia, że "skoro moje ubranie się nie brudzi i nie wygląda na bardzo przepocone, nie muszę go często zmieniać" - mówi Moss. Dziennikarze są z kolei chorobliwe przywiązani do rozpinanych kamizelek. - Kamizelka z suwakami i wielką ilością kieszeni po bokach to szczyt bezguścia - mówi Moss. Czy informatycy są skazani na stereotyp niechluja? - Jest szansa, że młodzi informatycy, dzisiejsi studenci politechnik, wniosą jakieś zmiany i zatrą zły wizerunek informatyka niechluja - mówi Moss. Kto ma największe szanse zająć ich miejsce? - Stawiam na urzędników państwowych. Żródło: http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67728,3032865.html

Gość Informatyczkkaa
Wypisz wymaluj ;) strzal w dziesiatke ze spodnaimi podciagnietymi praiwe pod szyje ;)

Gość 20 lat mam.....
moj nauczyciel w lo mial koszule flanelowo pezepocona zapieta na ostatni guzik spodenki za krotkie do gostki tak mu sie te nogawki bujaly jak chodzil i widac bylo jakie gosc ma skarpetki no i ten jego baranek na glowie :classic_cool:

A ja miałam szczęście do porządnie i modnie ubranych informatyków. Mój były jest informatykiem- i nic dodać nic ująć jeśli chodzi o ubiór- to muszę mu przyznać. A i na studiach spotkałam się ze schludnymi informatykiami ;-) Ale przecież nie ma reguły bez wyjątku! :-P

Gość kami la
moj maz jest informatykiem i bardzo dba o swoj wyglad.Jezeli chodzi o chigiene osobista od poczatku zero zastrzerzen ,ale flanelowa koszula i obcisle jeansy po pachy...hmmmm,gdyby nie ja, to do tej pory by tak chodzil ;) :D

hehh... ja mam takiego informatyka... dba o higiene normalnie - jak kazdy czlowiek. a ubiera sie tez tak, jak nudy lubia :-) czyli bardzo dobrze

tak się ubierają studenci informatycy i samoucy którzy chcą uchodzić uchodzą za \"znawców komputerów\", żeby uwiarygodnić swój image kreowany taki artykułami :p

Gość ta
ojej ojej świat mi się zawalił bo informatycy są tak strrrraaaasznie (mówie wam) ubrani!!! I nie noszą żelu na włosach, po prostu wiocha, najbardziej lubie roboli drogowych, gdy przychodzą przesiąknięci zapachem asfaltu!!! Ci to mają prawdziwą klase- i ich odblaskowe wdzianka- modzio!!!!!!!!

Gość gold-misteria
u mnie tez by sie zgadzalo z tym tylko ze spodni se nie podciagnie bo brzuch ma jak beben i smierdzi potem

znam jednego , ktory jest ewidentnym dowodem na to, o czym pisze autorka a znam tez drugiego , ktory dalece odbiega od takiego przykladu..

wszystko sie zgadza, nie znam ani jednego informatyka, ktory nie chodzilby w takiej obleśnej flanelowej koszuli. Zero polotu :o

A ja znam kilku eleganckich informatyków. Niektórzy, to nawet w garniturkach chodzą cały czas. A ja preferuję sportowy styl.

ciekawe skąd 20-tka może znac takich informatyków. Przeciez to studenci zrobili informatykom taką \"renomę\". ;)

No co do higieny osobistej... to siara... faktycznie... Chociaz znam paru i nic nie czuc :P ALe co do ubioru... Nie zwracam uwagi na takie szczegoly. Pewnie sama nie mam gustu, bo lubie flanelowe koszule :P

Gość hghghghghghg
ale mi się z Was brechtać chce o dzizysssssss buahahahahahhahahaha studiuję informatykę, i co ? I jajco, na 120 osób, do tkaiego opisu pasuje tlyko jedna, buahahahahhahahahaha

Gość nie noc o wy
bzdury, sama pracuje w duzym teamie moze nie z informatykami a programistami i nie zauwazylam ani razu u nikogo koszuli flnelowej jak i nie dbania o higiene, a co wiecej włosy maja bardziej zadbane od nie jednej dziewczyny,a wszyscy prawie dlugie nosza :P

Gość shamrock
Do Kami li To wspaniale, że wpłynęłaś na styl ubierania męża-informatyka!! W podzięce powinien Ci kupić słownik ortograficzny ;)

Gość piesludwiki
"...Należy rozróżnić programistów od tych, którzy zajmują się sprzętem komputerowym: - Ci pierwsi, np. projektanci stron WWW czy graficy komputerowi, potrafią ubierać się stylowo, bo to bardziej artyści niż umysły ścisłe..." Fajnie że to ktoś rozróżnia. Ale swoją drogą czy grafik jest programistą ? No i co z programistami nie zajmującymi się pisaniem aplikacji webowych ? :)

Gość w gorę

Gość ktos00
Tak, właśnie tak!Też znam takiego pewnego dobrego komputerowca:):) Ma właśnie na imię Artur(to takie internauckie imię dla komputerowców):P Ubrany chodzi poprostu CAŁY CZAS w koszulę w paski...i te same spodnie! Okulareczki bajeranckie na jego mądrej głowie:) Troche przerażają mnie taie mózgi:)Ale spoks...dzięki nim mój komputerek funkcjonuje:D:D:DNarQ!:*

Gość a ja i tak ich kocham

haha..... dobry temat..... ja sie zgadzam spojrzec na mojego informatyka. to oooo masakraaa... zone ma taka laske a on sam takie bezguscie brzydka geba ta ohydna skorzana kamizela ktora codziennie ma na sobie.... i co ta kobieta w nim widziala????

Tak, to prawda. Informatycy ubierają się jak totalne wieśniaki - wystarczy spojrzeć na przedstawicieli krakowskiego AGH. Skarpetki i sandały to codzienność. Ew. jakieś buty udające obuwie sportowe. A wystarczy tak nie wiele, żeby wyglądać jak człowiek. Ja np. lubię styl sportowy i kupuję w tanisport.pl i nie wyglądam jak totalna wieśniara. A wcale mnie to dużo nie kosztuje.

Gość nie wszyscy nie wszyscy

Gość co prawda to prawda
Jestem dopiero studentem informatyki, ale... "Są przepoceni, rzadko myją włosy i noszą flanelowe koszule wciągnięte w spodnie." wypisz wymaluj to właśnie ja, no prawie... nie noszę flanelowej koszuli, a zamiast nich podkoszulki - oczywiście wpuszczone w spodnie.