Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fo_da_rl

jak zapobiec samobójstwu???

Polecane posty

Gość fo_da_rl

Witam wszystkim. Mam problem. Kolega wyznaczył sobie termin swojej smierci,na 10 lutego. 2 tygodnie temu dowiedziałam sie o tym(od niego ) na imprezie.Przegadalismy całą noc do 9 rano. Od tamtej pory ciągle o tym mysle.Nie widujemy sie na codzien. Przewaznie widzimy sie w sobote na baletach. Pisałam do niego na komórke,jednak nic nie odpisuje. Nie chcialabym zeby to wygladało nachalnie,wiec narazie tylko pisalam smsy,co tam u niego itd. Jednak czas mija. Boje się że naprawę może sobie coś zrobic.Postanowiłam że jutro do niego zadzwonie.Umówie sie na spotkanie i jakos pogadamy. Poradzcie jak mozna wyczuc ze on chce to zrobic? I jak go od tego odwiezc?

Gość hm----
a dlaczego on chce to zrobic? jaki jest powod?

Gość fo_da_rl
ogólnie powiedział że praca go nie satysfakcjonuje.Po pracy siedzi na lóżku i gapi sie w sufit.Nic mu sie nie chce.Dziewczyna z która był nie chce porzucic swojego narzeczonego,że nie chce zaryzykowac bycia z nim. Mówił że wiele ludzi skrzywdził.Bywało że zakładał sie z kolegami o podrywanie i wykorzystywanie dziewczyn.

moim zdaniem,mowiac o tym,wola o pomoc..ale jesli naprawde czuje ,ze chce to zrobic ,to zrobi to.. ja ,na szczescie ,spiep...sprawe.. a dzis jak o tym mysle,to jestem w total.szoku,ze bylam w TAKIM stanie..aby targnac sie na wlasne zycie..

Gość fo_da_rl
ale czemu sie do mnie nie odzywa? nie odpisuje na smsy? mam nadzieje ze nic sobie nie zrobi! MODLE SIE O TO!!

moze poprostu jest w takim dole,ze nawet nie chce mu sie juz odpowiadac na smsy,telefony.. trudno powiedziec,kazdyjest inny i inaczej reaguje..

A czy to nie jest tak, że ktoś, kto faktycznie chce i jest zdecydowany popełnić samobójstwo, bardzo rzadko rozpowiada o tym wszystkim wokół i jeszcze wyznacza termin? Myślę, że nie tyle mu chodzi o samobójstwo co o zainteresowanie kogoś, może kogokolwiek swoimi sprawami. ---> pati-c -- Ty jesteś najbardziej w temacie, czy Ty wcześniej komuś o tym mówiłaś, co postanowiłaś i podawałaś termin, kiedy to zrobisz?

Gość fo_da_rl
hmm...faktycznie...każdy jest inny i inaczej reaguje. Napewno czuje sie samotny,nie mieszka z rodzicami,bo jak to powiedział:" nie chce byc od nikogo zależny i nie chce zeby rodzice za wszystko mu płacili,chociaz stac ich na to" Podczas naszej ostatniej rozmowy troche sie zdziwil ze ja nie pracuje i rodzice na wszystko mi dają,jezdze dobrym autem a paliwo oni funduja.Ja tylko studiuje(zaocznie) On stara sie byc niezalezny,a ja jeszcze nie chce tego. Może poprostu to wszystko go przerasta,ale powiedzial ze do domu sie z powrotem nie wprowadzi.

Gość ile macie lat oboje
?

Gość fo_da_rl
ja 21,on 22

Gość ile macie lat oboje
moze ci rodzice wszystko mu wypominają

Gość powod do samobojstwa zaden
to kwestia jego psychiki.Cos ma niestety nie po kolei . albo chce zrobic wrazenie. Ktos z zacieciem psychologicznym by sie przydal. Trudny facet. w sumie malo ciekawy, ale i takich szkoda.

Gość fo_da_rl
Możliwe. Dziwne jest to że podczas tamtej rozmowy powiedział ze w naszym miescie nie mozna pokazywac jakim sie jest naprawde> Napomknął że za mną mu sie dobrze rozmawia,że wszystko moze mi powiedziec bo nie znamy sie na tyle dobrze zebym mogla to wyykorzystac przeciwko niemu. Troche dziwne,co nie

Gość fo_da_rl
#

Gość 2342542352
ktoś tu napisał że skoro ktoś ciągle gada że chce się zabić to tego nie zrobi to nieprawda - moja koleżanka ciągle opowiadała o tym że i jak się zabije, nikt w to w koncu nie wierzył, a ona się powiesiła

Gość fo_da_rl
niestety tez znam taki przypadek.Pare lat temu kumpel mojego kolegi mówił innym ze powiesi sie bo dziewczyna go rzucila. Wszyscy sie z tego smiali.I pewnego razu schodzil do piwnicy,zobaczyl dwoch kumpli,przywitali sie,tamci zapytali sie gdzie on idzie.Odpowiedzial ze do piwnicy powiesic sie,zasmiali sie i poszli dalej.Niestety chlopak zrobil to :( a tych dwóch...no cóż chyba nie bylo im do smiechu

Gość suzzan
fo_da_rl - on moze tp zrobic. To prawdopodobne. To nieprawda, ze ludzie, ktorzy zamierzaja to zrobic nikomu o tym nie mowia, Ci ludzie wysylaja sygnaly otoczeniu, informuja, tylko nie natarczywie, nie histerycznie, nie robia z tego scen, tylko mowia o tym spokojnie. Wiem cos o tym. Niestety. fo_da_rl, najlepiej by bylo, gdybys a) skontaktowala sie z tym chlopakiem b) zbadala w jakim jest stanie c) jezeli bedzie mial objawy depresji (poszukaj w sicie, nie chce mi sie szukac) bezwzglednie !!! nalezy namawiac go na leczenie!!bo tylko lekarz moze tu pomoc d) POWIEDZ O TYM JEGO RODZICOM LUB BLISKIM MU OSOBOM!!!! BO JESLI ZOSTAWISZ TA INFORMACJE DLA SIEBIE NIE WYGRZEBIESZ SIE Z POCZUCIA WINY, JESLI ON FAKTYCZNIE TO ZROBI. e) jezeli nie jest w bardzo depresyjnym stanie sprobuj go jakos zajac, zabierz do kina, sprobuj go rozmieszyc f) zagraj mu na emocjach, powiedz, ze skrzywdzi bloiskich, ze zostawi ciebie z tym ciezarem g) popros, zeby przesunal termin...zeby potraktowal ten dzien jak pierwszy dzien swojego zycia h) pokaz mu ludzi chorych na aka, aids, pokaz, ze oni walcza o zycie i) no i koniecznie z nim pogadaj i poinformuj jego rodzine. Strasznie ci wspolczuje. Mam nadzieje, ze to prowokacja.

Gość fo_da_rl
Bardzo bardzo dziękuję!! Napewno zastosuje sie do tych punktów!! Tylko że nie wspomnialam ze on mi powiedzial ze jego znajomi wiedza o jego terminie i o tym co chce zrobic. Jednak wszyscy mówia mu ze wszystko bedzie dobrze a jego to wkurza że oni sa takimi optymistami -tak powiedzial!

do fo_da_rl: mozesz zadac kilka pytan: - czy ten chlopak chce pomocy ? skoro powiedzial o zamiarze wziecia swojego zycia to moze jest to forma prosby o pomoc - czy zgodzilby sie na pomoc gdyby ktos mu pomoc zaoferowal? kwestia jest rowniez taka ze zaoferowana pomoc moze byc inna niz ta ktora on by sobie woybrazal - dlaczego 10 lutego ? czyzby jakas rocznica ? smierc kogos z rodziny ? moze czyjegos samobojstwa ? moze rocznica jakiejs poniesionej straty ? - jak planuje wziac swoje zycie ? z tego co piszesz jest mozliwe ze ten chlopak moze miec depresje ktorej jednym z objawow sa mysli samobojcze. jedyna rade ktora moge dac to aby jak najszybciej poddal sie badaniu psychiatrycznemu. moze byc problem jak go do tego przekonac. widac ze jestes osoba do ktorej on ma pewna doze zaufania. moze porozmawiaj z nim i zasugeruj ze moze ma depresje i ze moze lepiej udac sie do kogos o pomoc. zobaczysz co powie. jesli nie bedzie sie chcial zgodzic to musialabys zasiegnac porady kogos ze sluzby zdrowia moze lekarza rodzinnego. nie bardzo wiem jak teraz dziala system sluzby zdrowia w kraju. jesli nie bedzie chcial rozmawiac z lekarzem to wciaz powinien byc poddany badaniu z uwagi na mozliwosc depresji. radze nie zwlekac i porozmawiac z nim jutro. psychiatra bedzie w stanie dac najlepsza ocene ryzyka samobojstwa oraz bedzie wiedzial jakie kroki podjac aby to ryzyko zmniejszyc lacznie z przyjeciem do szpitala. jest mozliwe ze jestes jedyna osoba ktorej on sie zwierza.

Gość fo_da_rl
Dziękuję bardzo!! Własnie czytam bardzo ciekawa strone o depresji ,jej objawach itd. Mam nadzieje ze mu troszke pomoge. W sumie nie wiem,a raczej jestem pewna ze nie bedzie chcial zglosic sie na leczenie. Ale narazie musze rozpoznac u niego objawy depresji. Pozniej pomysle jak go naklonic na leczenie.

musisz wziac pod uwage sa rowniez nietypowe postacie depresji wiec jak nie masz doswiadczenia to moze okazac sie to nieco trudne. w tym co piszesz sa takie objawy: - mysli samobijcze - siedzenie na lozku i gapienie sie w sufit zamiast robic to co zwykle lubil robic - mysli tego typu ze skrzywdzil ludzi tez moga byc objawem depresji. radze aby odbyl rozmowe z psychiatra przed 10 lutego, nawet jesli bedzie to oznaczac ze psychiatra przyjdzie do niego do domu.