Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewiedząca

Badania krwi, wyniki i ich interpretacja

Polecane posty

Gość Niewiedząca

czy ktoś mi może odpowiedziec na pytanie jakie są moje wyniki badania krwi? Dobre czy nie zabardzo? Proszę o radę.Oto one: HEMATOKRYT 37% HEMOGLOBINA 12,5 g/100 KRWINKI CZERWONE 4110000/ ul KRWINKI BIAŁE 4600 /ul MCHC 34 g/100 MCH 30 pg MCV 91 GRANULOCYTY PODZIELONE 50 GRANULOCYTY KWASOCHŁONNE 2 LIMFOCYTY 42 MONOCYTY 6 TROMBOCYTY 269000 OB PO 1 GODZ. 10 OB PO 2 GODZ 26

Gość literka
Co laboratorium to rózne normy więc trudno to dokładnie określic,są strony na których podawane są normy i co oznacza ich zaniżenie lub podwyższenie,szukaj przez google.

Gość Czy naprawdę nikt nie wie

Gość Wszystko masz w normie.
Przyspieszone jest opadanie OB- norma do 10. Mozliwe ze jakis stan zapalny w organizmie.

Gość kudeczka78
Z ob to się nie zgadzam. Ja miałam 15 i lekarka powiedziała, że w normie. Zakresy referencujne są różne jeśli chodzi o płeć piękną (pozdrawiam wszystkie Kobietki) i brzydką. Pamiętaj.

Gość dr...iiiii
masz nieznacznie obnizony HCT i RBC, co swiadczy o lekkiej erytrocytopenii

Gość Niewiedząca
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dr iiiii, ja nie jestem lekarzem i nie wiem co to znaczy, więc proszę o wyjaśnienie. Tylko w miarę najprostszym językiem, a nie typowymi terminami medycznymi bo i tak wiekszości z nich nie rozumiem. Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy powinnam się udac z tymi wynikami do lekarzy czy nie. Ale skoro większośc twierdzi że są ok, w normie, to chyba nie będę musiała iśc do lekarza, no bo po co. Przecież nie pójdę i nie spytam się lekarza czy są w porządku bo ja się nie znam, no nie? Dlatego pytam Was. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziekuję i pozdrawiam.

Gość to po co
robiłaś te wyniki skoro nie zamierzasz iść z nimi do lekarza:O

Gość Niewiedząca
Robiłam bo dostałam skierowanie od lekarza rodzinnego (a raczej jego zastepcy bo mój był na urlopie) w związku z pękającymi żyłam. Otóż na nogach i prawej ręce pękły mi żyły, z nich wylała się krew i powstały ogromne kilkunasocenymetrowe, bolace siniaki. Lekarz zalecił tylko Rutinoscorbin 3 razy dziennie po 2 tabletki. Na razie wszystko znikło i nie ma śladu więc po co mam iśc do lekarza jak jest wszystko ok.

Gość tukan
Takie buty? Do lekarza marsz i to do flebologa a nie jakioegoś olewacza z ptrzychodni!.

Gość literka
Niewiedząca ludzie tutaj to pożal się Boże lekarze,bez urazy,masz wyniki i chyba nie będziesz bazować na tym co ktoś napisze ci w internecie?Jeśli martwisz się to idz do lekarza.Po to masz zrobione wyniki aby je skonsultować z lekarzem a nie schować do szuflady.Może pojdz do lekarza skontrolować też żyły.Ktoś może sobie żarty robić lub zgrywać mądrego bo sam parę razy miał robione podobne badania a ty uwierzysz...ile masz latek.Nie chcę cię urazić ale jesli lekarz zaleca zrobienie badańnto trzeba jej skonsultować.

Gość dr...iiii
te wyniki co podalas są naprawde w porządku,lekka erytrocytopenia to po prostu nieznacznie obnizona ilosc czerwonych krwinek i w zwiazku z tym i hematokryt bedzie obnizony..ale to jeszcze nie powod do zmartwienia bo hemoglobine masz w normie...martwic mogą te siniaki o ktorych piszesz...z twoich wynikow wynika:P ze plytek krwi masz dosyc,wiec tu nie lezy przyczyna...byc moze faktycznie masz slabe naczynia i wystarczyloby kilkumiesieczna kuracja rytinoscorbinem,escyną(np.venescin)...ale zeby wiedziec na pewno gdzie lezy przyczyna,radzilabym poprosic lekarza o skierowanie na dodatkowe badanie,tzn.oznaczenie czasu krwawienia i czasu krzepnięcia

Gość Niewiedząca
Dr iiiii skąd ty to wszystko wiesz? Czy jesteś lekarzem? A tak w ogóle to dzieki za dośc proste i wyczerpujące odpowiedzi a przede wszystkim że potraktowałeś mnie poważnie, a nie robiłeś sobie głupie żarty i się nie wymądżałeś. Wielkie dzieki!!! Naprawdę.