Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kcal

przepuklina mózgowa

Polecane posty

Gość vera01
Do mama007 i mała07. Czy możecie napisać o waszych doświadczeniach z lekarzami w Prokocimiu? Będę wdzięczna. A jak czują się dzieci? Mój mail annaduda77@gmail.com

Gość gość
Ja mam synka 2,5 roczku również urodził się z przepukliną oponowo-mózgową przeszedł już 3 operacje w Szczecinie w Szpitalu Zdroje i rozwija się wspaniale. Nic mu nie dolega a rokowania były bardzo złe. Teraz czekamy na rekonstrukcję czaszli i plastykę noska. :)

Gość gośćDorka
Witam.Moja córeczka również urodziła się z przepukliną potyliczną.Wadę ujawniło usg w 11-stym tyg ciąży.Rokowania lekarzy gin i ich propozycje zakończenia ciąży były jednoznaczne.Nikt nie dawał mam szans na prawidłowy rozwój dziecka.Na szczęście nie podaliśmy się tym sugestiom.Postanowiliśmy zaufać Bogu i przyjąć dzieciątko takie,jakie się urodzi.Nasza córeczka urodziła się z dużą przepukliną.Operowana była w 2-giej dobie życia.W 5-tej dobie miała wszczepioną zastawę z powodu wodogłowia. W pierwszych miesiącach miała mocno wzmożone napięcie mięśniowe, syndrom zachodzącego słońca,zeza.Od 6-tego tyg maleńka była rehabilitowana.To był b ciężki czas. Teraz córeczka ma 2 lata i jest cudowna,wesoła, pogodna.Rozwija się bardzo dobrze.Wspaniałe mówi,recytuje wierszyki ,śpiewa piosenki, zna na pamięć książeczki.Chodzić zaczęła w wieku 1 rok i 3 msc.Nadal kontynuujemy rehabilitację i leczenie zeza.Pozostały też ubytki kości czaszki-okna ciemieniowe do zamknięcia. Pozdrawiamy wszystkich rodziców i dzieciaczki.Życzymy wiary, nadziei i miłości.

Gość gość
akatu proszę o adres email

Gość gośćGosia
Witam wszystkich Mój syn ma 12 lat i dopiero teraz stwierdzono przepukline oponowo mózgową obok hipokampa,od roku zmaga się z padaczka objawowa.Szukam osób,które w tym miejscu miały przepukline i były operowane,proszę o kontakt tu lub na mój mail:gosiaciorun@gmail.com

Gość gośćGosia
Odsyła Pan do artykułu na temat przepukliny oponowo - rdzeniowej,a nie oponowo mózgowej???Hmm...

Gość kaś

Witajcie! wszystkie wpisy w tym wątku przeczytałam jednym tchem, w końcu trafiłam na "miejsce" gdzie spotkałam historie dzieci, ludzi, którzy całkiem dobrze się mają mimo wystąpienia przepukliny. Dziękuję Wam! Dajecie nadzieję takim jak ja!

Jestem obecnie w 24tc., przedwczoraj na usg połówkowym wykryto u synka przepuklinę mózgową w części potylicznej, niesymetryczny sierp mózgu, objaw cytryny i mikrognację twarzy, poza tym wygląda na to że pozostałe organy rozwijają się prawidłowo. Czy może jest tu ktoś kto zetknął się z podobnym opisem usg połówkowego? Lekarz nie chciał nic mówić odnośnie rokowań, a umieram z niepokoju na temat możliwego losu dziecka. Przerwanie ciąży nie wchodzi w grę, chcę się po prostu możliwie najlepiej przygotować na to co może nadejść.

Jutro mam skontaktować się z moim lekarzem prowadzącym i tym który robił usg i mają mnie pokierować dalej, prawdopodobnie do Warszawy, na dalszą diagnostykę. Dużo czytałam też o klinice w Bytomiu, gdzie wykonuje się operacje tego typu wad w łonie matki, co daje dziecku szanse na lepsze życie. Czy ktoś zetknął się z tą kliniką lub jego dziecko było tam operowane jeszcze podczas ciąży? 

Dodam że mam starszego synka (19mcy), całkowicie zdrowego, naszą wesołą iskiereczkę. O drugie dziecko staraliśmy się, chcieliśmy mieć dzieci z małą różnicą wieku, aby miały wspólne dzieciństwo i lepszy kontakt ze sobą w przyszłości. Gdy zaszłam w ciążę brałam od ponad miesiąca kwas foliowy, w ciąży od początku witaminy, natomiast karmiłam do 4 mca ciąży starszego syna. Wiem że to nic nie zmieni, ale wyrzucam sobie, że za wcześnie zaczęliśmy starania, że mój organizm nie zrobił odpowiednich zapasów kwasu foliowego itd. 

Czekam na jakiekolwiek odpowiedzi. Mój mail juliapikula2@wp.pl